Actualitate

Cancerul poate fi învins

Durata de implementare a proiectului „Împreună putem învinge cancerul” a fost de 7 luni (01.09.2017 – 30.03.2018) și a reflectat valorile promovate de către FFMS „Angelus Moldova” privind implicarea persoanelor diagnosticate cu cancer în viața socială și promovarea drepturilor acestora. Până în prezent, în Republica Moldova nu s-a mai implementat un astfel de proiect.

Scopul proiectului a fost de a crea o platformă de advocacy în satul Isacova, Orhei, pentru restabilirea relațiilor dintre persoanele diagnosticate cu cancer și societatea civilă, îmbunătățirea cadrului psiho-emoțional, psiho-social și promovarea drepturilor omului prin implicarea activă a beneficiarilor în societate.

În cadrul proiectului au fost implicate 50 de persoane (25 de persoane diagnosticate cu cancer și 25 de rude ale acestora). Acestea au beneficiat de: ședințe de consiliere psihologică (pentru a face față șocului suferit la diagnosticare și tratament), întâlniri cu cadre medicale și cu un nutriționist care a oferit mai multe detalii despre o dietă adecvată, ore de comunicare între beneficiari, o sesiune foto profesionistă, întâlnire cu un asistent social și activități culturale. Majoritatea vorbitorilor, îndeosebi beneficiarii, s-au expus asupra impactului acestui proiect asupra lor și asupra necesității de a-i asigura o continuitate.

Maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză principală a mortalității din RM după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul sănătății. Deși incidența prin cancer este la nivel mai jos decât media europeană, numărul cazurilor noi înregistrate sunt în creștere continuă. Astfel, doar în ultimii 10 ani, incidența prin cancer a crescut de la 193,4 noi per 100 mii populație în 2005, la 249,2 în 2014. Structura generală a morbidității oncologice pe republică în 2015 este de 253,9 cazuri la 100 mii populație.

Acest proiect a fost realizat cu suportul USAID și FHI 360 și face parte din programul de granturi mici „Cetățenii acționează”, coordonat de FHI 360 – organizație non-guvernamentală care pledează pentru o societate civilă durabilă.

La eveniment au fost prezenți:

Ion Racu – Șef Direcție Generală Asistență Socială și Protecția Familiei, Orhei;

Gheorghe Gondiu – primar s. Isacova, r-nul Orhei;

Victoria Ghizdaru – șef serviciu comunitar, Direcția Asistență Socială Orhei;

Galina Tomaș – nutriționist și formator al proiectului;

Alexei Ciumac – medic de familie, s. Isacova, Orhei.

Reprezentanți ai FFMS „Angelus Moldova”:

Valerian Isac – director dezvoltare națională și educație FFMS „Angelus Moldova”;

Cristina Grossu-Chiriac – director executiv FFMS „Angelus Moldova”;

Diana Bradu – psiholog proiect;

Rodica Costin – manager Centrul Pediatric de Îngrijiri Paliative „Casa Angelus” Orhei, Isacova,

ș.a. reprezentanți „Angelus Moldova”;

Beneficiari ai proiectului;

Reprezentanți mass-media.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *