Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 16:51
Abonamente
 
 
 

Tendințe 16 Iunie 2012, ora 07:09

Când moda aduce un omagiu artizanilor din Moldova

Marime Font

S-a îndrăgostit de motivele populare de la noi şi a decis să le mute pe podium. 

Şi nu unul oarecare, ci pe podiumul Săptămânii Modei de la Berlin, care va începe în iulie curent. Vorbim despre creatoarea de modă de la Berlin cu rădăcini româneşti, Isabell de Hollerin. Ajutată de sora ei, Silvanna, tânăra designer a descoperit în satele din Moldova femei care folosesc tehnici de broderie vechi de sute de ani.

Piesele creatoarei se caracterizează prin formele uşoare, materialele fluide în nuanţe nude, linii simple, dar inovative. Toate acestea în combinaţie cu estetica broderiilor tradiţionale şi cu mâinile de aur ale femeilor din satele Moldovei s-au transformat într-o colecţie de piese atemporale. Piesele vestimentare seamănă cu cele care le-au creat - sunt liniştite, răbdătoare, migăloase, dar gata să te pună în evidenţă atunci când le vei purta.O parte din colecţia vestimentară numită „Eclectic Line” a fost prezentată în premieră, la Palanca, r-nul Călăraşi, în curtea „Casei Părinteşti”. Am pus ochii imediat pe o cămaşă bej fără mâneci, potrivită pentru zilele toride de vară. Tot aici, am făcut cunoştinţă şi cu cele patru femei din satele Palanca, Vălcineţ şi Rădeni care au lucrat continuu săptămâni întregi pentru a finisa colecţia. Iar munca le-a fost răsplătită - fiecare dintre meşteriţe a primit câte un bilet de avion pentru a fi la Berlin în ziua prezentării colecţiei la Săptămâna Modei. Un moment emoţionant până la lacrimi pentru fiecare dintre ele.

Cele patru meşteriţe au fost alese după o lungă selecţie. A contat în primul rând profesionalismul lor, deoarece piesele sunt din materiale fluide şi capricioase, iar broderia trebuia făcută foarte fin. De asemenea, s-au căutat femei care pot coase piese în serii mai mari, pentru a fi vândute. Iar aici, designerul Isabell de Hollerin spune că e decisă să continue colaborarea cu artizanii populari din ţara noastră, mai ales că sunt noi motive tradiţionale care necesită a fi reînviate şi prezentate pe cele mai importante podiumuri ale modei internaţionale.

Colaborarea dintre un designer din Berlin şi meşteşugarii populari din Moldova a prins viaţă în cadrul proiectului european TANDEM, susţinut financiar de Comisia Europeană prin intermediul CULTURE - Programme, Robert Bosch Stiftung şi Fundaţia Culturală Europeană, în parteneriat cu organizaţiile MitOst (Berlin), Culture Action Europe (Bruxelles), Centrul de Management Cultural (Lvov), Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău şi Fundaţia Soros-Moldova. Festivalul Cultural European TANDEM s-a desfăşurat în perioada 25-27 mai, la Chişinău şi în satul Palanca.

Silvia Ursu

Timpul Suplimentul Femeia
 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md