Tendințe

Când moda aduce un omagiu artizanilor din Moldova

Şi nu unul oarecare, ci pe podiumul Săptămânii Modei de la Berlin, care va începe în iulie curent. Vorbim despre creatoarea de modă de la Berlin cu rădăcini româneşti, Isabell de Hollerin. Ajutată de sora ei, Silvanna, tânăra designer a descoperit în satele din Moldova femei care folosesc tehnici de broderie vechi de sute de ani.

Piesele creatoarei se caracterizează prin formele uşoare, materialele fluide în nuanţe nude, linii simple, dar inovative. Toate acestea în combinaţie cu estetica broderiilor tradiţionale şi cu mâinile de aur ale femeilor din satele Moldovei s-au transformat într-o colecţie de piese atemporale. Piesele vestimentare seamănă cu cele care le-au creat – sunt liniştite, răbdătoare, migăloase, dar gata să te pună în evidenţă atunci când le vei purta.

O parte din colecţia vestimentară numită „Eclectic Line” a fost prezentată în premieră, la Palanca, r-nul Călăraşi, în curtea „Casei Părinteşti”. Am pus ochii imediat pe o cămaşă bej fără mâneci, potrivită pentru zilele toride de vară. Tot aici, am făcut cunoştinţă şi cu cele patru femei din satele Palanca, Vălcineţ şi Rădeni care au lucrat continuu săptămâni întregi pentru a finisa colecţia. Iar munca le-a fost răsplătită – fiecare dintre meşteriţe a primit câte un bilet de avion pentru a fi la Berlin în ziua prezentării colecţiei la Săptămâna Modei. Un moment emoţionant până la lacrimi pentru fiecare dintre ele.

Cele patru meşteriţe au fost alese după o lungă selecţie. A contat în primul rând profesionalismul lor, deoarece piesele sunt din materiale fluide şi capricioase, iar broderia trebuia făcută foarte fin. De asemenea, s-au căutat femei care pot coase piese în serii mai mari, pentru a fi vândute. Iar aici, designerul Isabell de Hollerin spune că e decisă să continue colaborarea cu artizanii populari din ţara noastră, mai ales că sunt noi motive tradiţionale care necesită a fi reînviate şi prezentate pe cele mai importante podiumuri ale modei internaţionale.

Colaborarea dintre un designer din Berlin şi meşteşugarii populari din Moldova a prins viaţă în cadrul proiectului european TANDEM, susţinut financiar de Comisia Europeană prin intermediul CULTURE – Programme, Robert Bosch Stiftung şi Fundaţia Culturală Europeană, în parteneriat cu organizaţiile MitOst (Berlin), Culture Action Europe (Bruxelles), Centrul de Management Cultural (Lvov), Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău şi Fundaţia Soros-Moldova. Festivalul Cultural European TANDEM s-a desfăşurat în perioada 25-27 mai, la Chişinău şi în satul Palanca.

Silvia Ursu

Timpul Suplimentul Femeia
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *