Cultură

Când vom avea un monument al lui Grigore Vieru?

După înălțarea la Ceruri a marelui poet român Grigore Vieru, s-a făcut un program de înveșnicire a memoriei sale, în care, printre altele, se planifica înălțarea unui monument la mormântul său și crearea unui centru cultural care să-i poarte numele.

Solicitată de TIMPUL, soția marelui dispărut, Raisa Vieru, a spus că monumentul lui Grigore Vieru este gata să fie instalat încă din luna mai 2012, însă primăria nu-i permite să-l pună în cimitir, deoarece este prea mare și prea înalt. „Am fost de acord să-l instalăm pe bulevardul care-i poartă numele, însă nici în această privință nu ne putem înțelege. Eu vreau ca monumentul să fie instalat lângă Banca Națională, în partea de sus a bulevardului, însă primăria îl vede în partea de jos, de unde l-ar privi mai multă lume, când intră în oraș”, afirmă Raisa Vieru.

Potrivit ei, monumentul are trei metri înălțime și cuprinde chipul în picioare al poetului și un copac. „Sculptorul Constantin Constantinov (feciorul regretatului actor Constantin Constantinov) a pornit de la opera poetului „Pădure, verde pădure” și de la cartea sa „Rădăcina de foc”, apărută, în 1988, în România. Sus, copacul are o cruce, iar jos se află rădăcinile lui. Monumentul are o greutate de 1000 kg de bronz și costă peste un milion de lei. Din păcate, încă n-am obținut un sediu pentru Centrul cultural „Grigore Vieru”, unde mi-am dorit să fac un muzeu și să aduc toată biblioteca lui”, ne-a mai spus Raisa Vieru.

Solicitat de TIMPUL, primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, ne-a asigurat că monumentul va fi instalat pe bulevard, fără să ne spună când se va întâmpla acest lucru.

Potrivit unor surse, în această săptămână problema va fi discutată în cadrul Consiliului de experți al primăriei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *