Externe

Când vor primi japonezii vinuri moldoveneşti ?

O declaraţie în acest sens a făcut preşedintele Ghildei vinificatorilor din Moldova, Nelly Sonic. Numai compania condusă de ea – „Lion Gri”- este gata să trimită poporului nipon 28 mii de sticle de vin roşu de soiurile Cabernet, Merlot, Cabernet-Sauvignon, Cahor, Saperavi, Pinot-Noir. Din organizaţie fac pare şi alte companii: Vinăria „Bostovan”, „Chateau Vartely”, „Acorex Wine”, DC Intertraiding”şi „Basa Vin”, care vor oferi şi ele unele cantităţi de vin.

Nelly Sonic ne-a spus că iniţiativa ghildei este susţinută şi de alte companii, care sunt gata să trimită vin în Ţara Soarelui Răsare, precum şi fabricile de sticlă, dispuse de a pune la dispoziţie ambalajul necesar. „Dorim să susţinem măcar pe această cale poporul nipon, care a avut de suferit mult din cauza cutremurului devastator de pe 11 martie şi a exploziilor de la Centrala nucleară Fukushima 1”, ne-a declarat Nelly Sonic. Întrebată de noi de ce calitate este acest vin – dacă e de marcă sau de consum curent -, Nelly Sonic ne-a spus că e de cea mai înaltă calitate şi va fi verificat la Laboratorul central de testare a vinurilor.

Ne-am interesat şi de modalitatea de transportare a vinurilor moldoveneşti în Japonia. În acest sens, Nelly Sonic ne-a spus că a contactat Ambasada Japoniei la Kiev, de unde a aflat că, deocamdată, ţara acceptă ajutoare sub formă de bani, nu şi de încărcături. Potrivit ei, vinul ar putea fi expediat pe mare, în containere, dar aceasta durează foarte mult – de la trei săptămâni până la o lună şi jumătate. O altă cale e cea aeriană, dar este foarte costisitoare, astfel încât cea mai rezonabilă modalitate rămâne a fi transportul maritim, mai cu seamă că „Lion Gri” are experienţă în acest sens, exportând vinuri în China, care nu e departe de Japonia.

La rândul său, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, ne-a spus că, în afară de vin, producătorii agricoli din R. Moldova colectează mijloace băneşti. Potrivit lui, Japonia a finanţat mai multe proiecte de lungă durată în R. Moldova, lucru pentru care agricultorii moldoveni sunt recunoscători poporului din Ţara Soarelui Răsare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *