Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 13:13
Abonamente

Editorial 10 Noiembrie 2017, ora 08:34    Din editia print

Marime Font

Când vrei prea tare să fii mai catolic decât papa

Ați observat, cred că tot ce face furtună în paharul cu apă peste hotare, la noi face uragan.

Chiar și aspectul. Dacă am auzit că actrița X are gene false, la noi fetele își fac niște gene de parcă ar umbla cu tarantule lipite de pleoape. Sunt la modă tocurile înalte la ținuta de seară? La noi te calcă în picioare prin piață cu tocuri de 20 de centimetri. Buze cu silicon acolo, silicon cu buze aici.
Și când spun la noi nu am în vedere doar spațiul dintre Prut și Nistru, ci zic și eu ca poetul: de la Nistru până la Tisa.

Cam așa stau lucrurile și cu ora de religie. Urmăresc pe tăcute de ceva vreme disputele, jignirile, „abuzurile” resimțite de mulți din pricina orei de religie, la care în România, ca să participi, trebuie să depui cerere. La celelalte materii opționale e pe dos: depui cerere dacă nu vrei să participi, dar se mizează și pe faptul că unui părinte îi este lene să meargă la școală sau nu e în țară și atunci micul creștin „scapă de îndoctrinare”.Am predat religie patru ani. Parcă nu am avut părinți nemulțumiți. Dar știu și cazuri mai puțin fericite. Cum știu destui părinți nefericiți și de profesorul de română sau desen. Și totuși nu o să scoatem româna din școală, fiindcă profesorul nu e unul bun.

Mă rog, e cam mult. Și chiar nu vreau să îmi sară lumea în cap. Pe de altă parte, sunt convinsă că nimeni nu s-ar aștepta ca eu să fiu împotriva orei de religie. Deci nu sunt o surpriză pentru nimeni. Și nu mi-am îndoctrinat elevii când am predat. E drept că am avut o mică discuție cu o familie deranjată de faptul că fata lor voia duminica la biserică, iar ei voiau să se odihnească. Ziua lor de odihnă, nu ziua Domnului.

Pe de altă parte, niciodată nu m-am jucat de-a popa la ora de religie. Nu am contabilizat dacă elevii merg sau nu la biserică, ce cred ei despre post, cât și când se roagă. Consider că, spre deosebire de viața angajată în biserică, ora de religie trebuie să fie mai ales una informațională. E destul de penibil când e combătută o religie necunoscută. Le spuneam elevilor mei că unui intelectual îi stă bine să cunoască una dintre cele mai mari cărți ale civilizației cum e Biblia. Ține până la urmă și de un nivel de cultură generală, mai ales când vorbim de o țară a cărei cultură scrisă a început în biserici.

Dar nu despre acest aspect voiam să vorbesc, ci despre unul mult mai simplu. Nepotul meu din Germania, ajuns deja în clasa a patra, are trei ore de religie pe săptămână și două de engleză. Am întrebat-o pe sora mea dacă se plâng părinții. Nu, nu se plâng. Dar ai voie să pui cerere și să muți copilul la orele de etică, dacă nu vrei religie. Am cerut detalii. Cei care nu sunt creștini fac etică, mi-a spus.

Dar genele false și protestele sunt mai atractive, nu o să ne punem noi să copiem modelul german de învățământ!
Moni Stănilă

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md