Astăzi 21 Mai 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 18:00
Abonamente

Moldova 22 Noiembrie 2010, ora 05:10    Din editia print

Societatea civilă semnalează:Candidaţi cu păcate vor să obţină mandate

Marime Font

Foto: info-prim.md

În viitorul parlament vor să acceadă cel puţin 30 de candidaţi care sunt incompatibili cu funcţia de deputat, a constatat Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat (ICPC). 

Monitorizarea acestora a început acum trei luni în baza a mai multor criterii de evaluare: averi şi venituri necorespunzătoare, utilizarea resurselor administrative în scop personal sau de partid, utilizarea poziţiei de serviciu în interes personal, protecţionism, trafic de influenţă, administrare defectuoasă, amenzi neachitate, imaginea publică a candidatului şi traseismul politic.

Informaţia acumulată a fost verificată de referenţi şi jurişti, după care a fost trimisă liderilor de partid pentru a elimina din listele lor persoanele compromise.
Cei care nu întrunesc criteriile de integritate morală şi respectiv nu sunt compatibili cu funcţia de deputat sunt 22 de candidaţi de la PCRM, doi de la PDM, doi de la PL, trei de la PDLM şi unul de AMN.
Aşadar, conform în buletinului „Cunoaşte-ţi candidatul”, partidul cu cei mai mulţi păcătoşi este PRCM.
Cu numărul 2 în lista PCRM, ex prim-ministrul Z. Greceanâi a atras condamnarea RM la CEDO în perioada când dumneaei era ministru al Finanţelor, prejudiciind bugetul de stat cu 2,5 milioane de euro. În funcţia de premier, Greceanâi a secretizat ilegal mai multe hotărâri ce nu constituiau secret de stat.


Are pufuşor pe botişor şi Mark Tkaciuk, numărul 5 din lista PCRM. Potrivit ICPC, acesta a achiziţionat un automobil, a cărui valoare întrece cu 30% totalul veniturilor declarate pentru un an. Presa a mai scris că lui Tkaciuc îi aparţine „Şcoala Antropologică Superioară” SRL, care a obţinut în timpul guvernării comuniste un teren de peste 2000 m.p. şi un lot aferent de jumătate de hectar, al căror preţ depăşeşte 2 milioane de euro.

Printre cei care ascund ceva de ochii lumii se numără şi Igor Dodon, fostul Ministru al Economiei, cu numărul 6 în lista de candidaţi. Păcatul lui Dodon lui este declaraţia falsă de avere. Declarând un venit de 136 mii lei pentru 2009, în acelaşi an el a donat 150 mii lei partidului şi, tot din acei 136 mii de lei(!), Dodon a restituit 72 mii lei la insistenţa CCCEC, pentru că a primit salariu timp de trei ani pentru o funcţie pe care nu a exercitat-o.

În „lista neagră” figurează şi trei membri ai PLDM. Simion Furdui, cu numărul 18, este învinuit că, în campania electorală din 2009, a finanţat PLDM cu 430 mii de lei, deşi, potrivit declaraţiei depuse la CEC, în ultimii doi ani a obţinut venituri de 84 mii lei.

În lista PD există doi candidaţi compromişi, printre care şi Dumitru Diacov. Acesta ar fi exercitat influenţă asupra Departamentului de Combatere a Crimelor Organizate şi Corupţiei în vederea nedivulgării pentru presă a informaţiilor despre implicarea fiicei sale într-un caz de contrabandă cu ţigări.

Mihail Moldovanu, cu numărul 21 în lista de candidaţi al PL, a dat declaraţii false despre veniturile sale şi a primit salariu pentru două funcţii, fapt recunoscut de Moldovanu.

În ceea ce priveşte lista AMN, potrivit ICPC, numele candidatului Alexandru Oleinic, ministru degrevat al Tehnologiilor Informaţionale, figurează în mai multe hotărâri ale Curţii de Conturi privind privatizarea cu încălcări a patrimoniului public.

Solicitaţi de TIMPUL pentru a comenta informaţia, purtătorul de cuvânt al PL, Petru Grozavu, a declarat că „partidul va convoca o şedinţă în care se va decide dacă Mihai Moldovanu şi Ştefan Urâtu vor fi excluşi din lista partidului”, în timp ce PLDM nu are de gând să excludă vreun membru, din motiv că „nu există nicio hotărâre judecătorească”.
Alexandru Oleinic de la AMN dezminte acuzaţiile, spunând că „este vorba despre nişte acte ale Curţii de Conturi, efectuate la solicitarea comuniştilor încă in 2001”, când era deputat în opoziţie, şi că toate învinuirile „au fost respinse de către Procuratură şi nu a fost deschis niciun dosar”.

PD nu a venit cu nicio replică, iar cei de la PCRM nu au fost de găsit pentru a comenta situaţia.

Potrivit ICPC, au fost editate 200.000 de buletine ce conţin informaţia despre candidaţii compromişi, acestea fiind curs de răspândire în toată republica.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 18:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:18

Valul de plecări din PPDA ar putea continua. După ce întreaga conducere a filialei din Soroca a partidului condus de fostul procuror din perioada regimului comunist, Andrei Năstase, a plecat, în următoarele zile ar putea să le urmeze exemplul echipa de la Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:46

Traian Băsescu a fost invitatul Nataliei Morari, la emisiunea „Politica”, de la postul de televiziune TV8. În cadrul acestei emisiuni, fostul președinte al României a declarat că Uniunea Europeană va relua finanțarea Republicii Moldova imediat după alegerea unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:45

Deputatul Partidului Democrat Sergiu Sîrbu a făcut o interpelare în adresa instituţiei fiscale din Germania, pentru a afla sursa de provenienţă a veniturilor obţinute de liderul PPDA, Andrei Năstase, finul oligarhului Victor Ţopa, în acest stat, în ultimii zece...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:44

Astăzi, cerul va fi variabil. Pe arii extinse vor cădea ploi de scurtă durată cu descărcări electrice. La Briceni și Soroca se vor înregistra 22 de grade, iar la Bălți cu un grad mai mult.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:37

Fostul procuror în perioada regimului comunist, Andrei Năstase, a lansat noi acuzaţii mincinoase la adresa Publika TV. Într-o emisiune de la un post privat de televiziune, finul oligarhului penal Victor Ţopa a declarat că Publika TV ar fi scris despre el că a fost în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:30

Noul președinte al Ucrainei a cerut SUA să continue înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei, potrivit comunicatului serviciului de presă al lui Zelenski, despre întâlnirea șefului statului cu reprezentanții administrației și al Congresului SUA, care au sosit la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 09:05

Șeful SBU și de la apărare din Ucraina și-au depus demisiile

Șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Vasili Hrițak, și ministrul apărării, Stepan Poltorak, au demisionat la scurt timp după inaugurarea mandatului noului președinte Vladimir Zelenski, transmite Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 08:40

După ce i-au tot înjurat ca la ușa cortului în ultima perioadă, deputații PAS și PPDA invită socialiștii la așa-zisa sesiunea specială a Parlamentului, pe care doresc organizată astăzi. Aleșii blocului politic ACUM susțin că îi vor aștepta pe cei de la PSRM...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 08:35

Ce trebuie să știe posesorii de telefoane Huawei, după interdicțiile impuse de SUA

Ce trebuie să știe posesorii de telefoane Huawei, după interdicțiile impuse de SUA

Grupul chinez Huawei Technologies a anunţat luni că va continua să ofere actualizări de securitate şi servicii Google pentru toate smartphone-urile şi tabletele Huawei şi Honor existente deja pe piață.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)