Ultima oră

Candu îndeamnă guvernul să caute soluţii pentru a preîntâmpina majorarea de tarife

Autorităţile trebuie să identifice soluţii pentru a preîntâmpina majorarea tarifelor la gaz şi energia electrică, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă preşedintele parlamentului Andrian Candu. El a precizat că asemenea posibilităţi există.

„Nici nu vreau să mă gândesc la aşa ceva, deoarece preţul gazului e în scădere pe pieţele internaţionale. Eu aş sugera, şi lucrul acesta îl voi discuta cu siguranţă şi cu cei de la Ministerul Finanţelor, şi în general cu reprezentanţii guvernului, să găsească alte soluţii alternative pentru a compensa eventualele pierderi ale furnizorilor de energie electrică şi de gaz. Misiunea statului şi a autorităţilor este să găsească posibilitatea şi modalitatea de compensare a acestor pierderi, fără a majora tariful”, a menționat Candu.

Potrivit lui, asemenea soluţii există şi pot fi aplicate. ”Soluţii sunt câteva, începând de la metoda de raportare a pierderilor, scutiri de taxe, alte excepţii şi privilegii care se pot da companiilor, în aşa fel încât să-şi recupereze pierderile, dar să nu piardă cetăţeanul. Fiindcă odată ce majorăm tariful, aţi spus foarte bine, cresc în lanţ altele. Iar cetăţeanul Republicii Moldova la ora actuală nu-şi permite să plătească mai mult, deoarece veniturile nu sunt mai mari", a subliniat el.

În cadrul aceluiaşi interviu, Andrian Candu se referă şi la mersul reformelor în alte domenii, menţionând că un ele dintre ele sunt în întârziere. Una dintre acestea este reforma procuraturii. În context, şeful legislativului spune că dacă în două săptămâni proeictul nu va fi aprobat de guvern, atunci îl va semna personal. ”Aş menţiona că într-adevăr, cu regret, dar suntem în întârziere cu reformele în care ne-am angajat. Dacă să discutăm de reforma justiţiei, proiectul de lege ce ţine de reformarea Procuraturii, angajamentul meu personal este ca această lege să fie aprobată până la sfârşitul sesiunii de vară. Şi chiar dacă nu ar fi corect să o zic, dar am condiţionat chiar şi colegii din guvern, şi pe ministrul Justiţiei, că în situaţia în care pe data de 12 mai această lege nu este aprobată de guvern şi trimisă la Parlament, atunci eu personal am să o semnez pe 13 mai şi o voi aduce în Parlament singur, doar ca să arătăm cu adevărat voinţă, că ne dorim să reformăm justiţia. Iar reforma Procuraturii e 50% din tot ceea ce înseamnă justiţie, rămân şi celelalte 50%, cealaltă jumătate la fel de complicată, poate uneori chiar mai complicată ce ţine de instanţele de judecată. Aici, cu regret, soluţii pe moment, de o zi, nu există”, potrivit lui Candu.

Referindu-se la problema transnitreană, Andrian Candu a remarcat că existenţa conflictului este în primul rând în defavoarea locuitorilor din stânga Nistrului. „Acum e un conflict îngheţat, fără victime omeneşti, lucrul cel mai important. Dar situaţia actuală în aşa-numitul conflict îngheţat este, în primul rând, în defavoarea Transnistriei, a locuitorilor acestei regiuni şi a autorităţilor. Şi atâta timp cât ei nu vor înţelege că deja nu de Chişinău, deja nu de altcineva, dar de ei depinde să aibă un progres şi să aibă un dialog", a mai adăugat Andrian Candu.

În acest context el se referă şi la faptul că de la 1 ianaurie 2016 regiunea nu va mai beneficia de acord de comerţ cu UE. ”Ce se va întâmpla cu ei de la 1 ianuarie 2016, când Acordul de Asociere, DCFTA, Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, nu se aplica pe teritoriul din stânga Nistrului? Regimul actual de comerţ cu Uniunea Europeană se va încheia şi atunci ei vor fi cu adevărat izolaţi, deoarece ei se autoizolează”, s-a întrebat preşedintele Parlamentului.

Candu a amintit că a intenţionat să discute cu autorităţile separatiste din regiune, dar acestea au refuzat. El susţine că prin această atitudine, Tiraspolul nu va câştiga nimic. „E viziunea aceasta a noastră, de a fi buni, de a fi corecți, de a fi toleranți, dar care, credeți-mă, are o limită. Dacă la un moment dat noi vom vedea că tot batem într-o ușă închisă, o vom lăsa închisă și vom uita de ea, vom uita de ea la propriu și la figurat. Dacă ei nu ne vor, noi îi vrem, dar cu războiul nu vom merge. De aceea, să rămână ei în secolul XIX sau XX, iar noi ne vom dezvolta în continuare bine și așa cum știm mai bine”, a spus el.

Totodată, oficialul conchide că ideea federalizării Republica Moldova nu se discută în prezent. ”La ora actuală nu este o idee. Da, unii o vehiculează, mai ales unii politicieni de extremă. Republica Moldova nu este gata pentru federalizare, luând în considerare anumite elemente sensibile din țară și plus contextul regional. În situația în care am trăi în armonie și pace în regiune și toate grupurile etnice și interesele ar fi altele, atunci am putea discuta despre orice altă cale de dezvoltare. Dar în situația actuală în care avem și minorități, etnii influențabile sau influențate din exterior, lucrul acesta este foarte periculos”, a menţionat Andrian Candu.
 
Sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *