Politică

Candu: Parlamentul va face echipă cu Guvernul pentru reuşita reformelor în domeniul bancar, justiţie, anticorupţie, energetic şi business

„Uniunea Europeană aşteaptă ca la Chişinău să fie învestit un Guvern pro-european, reformator. Acest lucru nu e o surpriză pentru oricine cunoaşte Bruxellesul, dar merită reamintit întregii clase politice moldoveneşti ca un apel la responsabilitate, dincolo de orgolii sau calcule politice de moment.

Concluzia întâlnirilor mele de săptămâna asta cu liderii instituţiilor Uniunii Europene este că Moldova trebuie să redevină povestea de succes a Parteneriatului Estic: e important să revenim la stabilitate şi la reformele europene, care să îmbunătăţească traiul cetăţenilor noştri. Ei merită respect şi un trai mai bun.

Moldova va continua implementarea reformelor democratice, avansul său pe calea integrării europene fiind prioritatea viitoarei echipe de guvernare. Cu acest mesaj am fost la Bruxelles, iar acolo există încredere în reuşită pentru ţara noastră: există, pe bună dreptate, şi dezamăgire cu privire la promisiunile neonorate, instabilitatea politică şi frauda bancară. Am promis că voi sprijini justiţia şi mă voi ţine de cuvânt.

Parlamentul European, ca de altfel şi Comisia Europeana şi Consiliul UE, urmăresc atent tot ce se întâmplă în Republica Moldova. Unele acţiuni pe care le-am realizat au fost salutate, altele criticate – era şi de aşteptat – toate statele au întâmpinat dificultăţi în procesul de democratizare. Am mers în această vizită conştient că partenerii noştri au aşteptări mari, ce nu mai pot fi amânate, însă noi întârziem să le satisfacem, cel mai frecvent din motive politice. Am revenit în ţară mai conştient ca oricând că mâna întinsă între noi, partidele europene, trebuie strânsă în interes naţional, şi nu evitată din orgolii politice. Nu contează cine e roata întai la guvernare, contează să restabilim încrederea în Moldova, acasă, în ochii oamenilor, şi în afară, în ochii partenerilor externi. Există încredere şi dorinţă ca ţara noastră să se alăture marii familii europene, viteza pe acest drum depinde însă de noi.

Am primit mesaje de încurajare pentru a finaliza elucidarea furtului comis la cele trei bănci, delict ce a aruncat ţara noastră într-o criză economică profundă. Concluzia desprinsă în urma discuţiilor pe care le-am avut la acest subiect este că toţi cei implicaţi trebuie pedepsiţi conform legii, indiferent de funcţia pe care o deţin sau partidul din care fac parte. Siguranţa economică a ţării trebuie restabilită. Putem face asta, atât prin transparenţă (la care am ţinut mereu, publicând raportul Kroll) cât şi printr-o justiţie funcţională.

În cadrul întrevederilor cu înalţii oficiali europeni s-a pus accentul pe învestirea unui Guvern sprijinit de o coaliţie parlamentară durabilă. Acesta este de altfel un deziderat în cadrul discuţiilor pe care le organizăm pentru formarea unei noi majorităţi în Legislativ. Uniunea Europeană rămâne angajată faţă de Republica Moldova şi aşteaptă soluţii sustenabile: asteaptă de la noi să ne facem treaba, să arătăm că putem urma cu seriozitate o foaie de parcurs de ieşire din criză.

Parlamentul va face echipă cu Guvernul pentru reuşita reformelor în domeniul bancar, justiţie, anticorupţie, energetic şi business; doar aşa putem să ne revenim accelerat, să ne ridicam din groapa actuală. Integrarea Europeană, la această etapă, ţine în mare parte de politica internă a ţării noastre, nu de cea externă. Implementarea Acordului de Asociere în termenii stabiliţi şi reluarea negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional reprezintă priorităţi urgente ce depind de formarea unei noi majorităţi parlamentare şi învestirea Guvernului. Sunt chestiuni cheie, la fel cum este şi dorinţa noastră de a crea instituţii în afara influenţelor de orice fel: independenţa e noul cuvânt de ordine, ca şi profesionalismul. Asta înseamnă cu adevarat noţiunea de „resetare” despre care am discutat cu oficialii europeni, o noua mentalitate, exprimată prin paşi concreţi spre normalitate: omul potrivit la locul potrivit, respect pentru profesionişti şi promovarea lor.

Important de precizat este şi faptul că membru al delegaţiei care m-a însoţit în această vizită a fost şi Dna Irina Vlah, Başcanul Găgăuziei. Împreună am vorbit despre colaborarea pe care o avem în vederea integrării şi susţinerii minorităţilor naţionale. Ne-am referit la propunerea noastră de a crea un grup de lucru, format din deputaţi atât din Legislativ, cât şi din Adunarea Populară, ce vor avea misiunea de a crea mediul eficient de conlucrare.

Avem nevoie de toată energia cetăţenilor Republicii Moldova, de voinţa politicienilor, de valori europene şi de viziuni materializate într-un plan coerent de ţară: o Moldovă progresivă şi sigură într-o Europă prosperă şi puternică”, scrie Candu pe blog.

sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *