Actualitate

Canicula POATE UCIDE

Cu toate acestea, oamenii acordă prea puţină importanţă caniculei şi regulilor de protecţie împotriva intensităţii valurilor de căldură. Puţini însă ştiu că insolaţia poate provoca leziuni la nivelul creierului, iar ulterior, în caz de neacordare a serviciilor medicale de urgenţă, poate surveni decesul.

„Există o relaţie directă între stresul termic şi creşterea mortalităţii. Spre exemplu, căldura din vara anului 2007, doar în municipiul Chişinău, a provocat 200 de decese suplimentare”, ne spune Nicolae Opopol, specialist în medicina preventivă, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Medicul adaugă că în lunile de vară locuitorii oraşelor sunt deosebit de vulnerabili la vremea caniculară. Aceasta deoarece temperatura în localităţile urbane este cu câteva grade mai mare decât în afara oraşului, din cauză că infrastructura urbană, constând în principal din asfalt, beton şi metal, acumulează căldura şi o păstrează. Opopol menţionează că temperaturile extrem de ridicate din această perioadă sunt mai periculoase în special pentru vârstnici, bolnavii cronici care iau preparate psihotrope sau alte medicamente, precum şi oamenii cu exces de greutate şi copiii cu vârsta până la cinci ani. „Pentru persoanele vârstnice cel mai mare risc de deces îl reprezintă şocul hipertermic, precum şi tulburările cardiovasculare, renale, respiratorii şi metabolice”.

Totuşi, problemele de sănătate şi decesele cauzate de caniculă pot fi prevenite. Medicii specialişti recomandă să evitaţi aflarea la soare. În cazul în care decideţi să staţi la soare trebuie să folosiţi o cremă de barieră (cel puţin SPF 15). Folosiţi aerul condiţionat. Nu setaţi termostatul sub 25° C. Dacă nu există aer condiţionat, este binevenită vizitarea piscinelor publice, magazinelor, centrelor comerciale unde există aer condiţionat. Beţi mai mult – în special apă – chiar dacă nu simţiţi sete. Evitaţi băuturile cu conţinut de alcool, cofeină şi cantităţi excesive de zahăr. Purtaţi haine largi, uşoare, de culoare deschisă şi din ţesături naturale, care acoperă cât mai mult posibil suprafaţa pielii. În timpul caniculei nu lăsaţi într-o maşină parcată copii, animale şi persoane care au nevoie de îngrijire specială.

Evitaţi efortul fizic, mai ales în timpul orelor de vârf, de la ora 11.00 până la ora 16.00. În cazul în care activitatea fizică este necesară, rezervaţi pentru ea cel mai răcoros timp al zilei, mai bine dimineaţa, între orele 4.00 şi 7.00. Un duş sau o baie rece poate ajuta, dar evitaţi schimbările bruşte de temperatură a apei, aceasta poate provoca greaţă şi ameţeli.

Reacţiile organismului la căldură

1. Epuizare termică
Simptome: transpiraţie abundentă, slăbiciune, puls slab, leşin, greaţă, piele palidă şi lipicioasă. Temperatura corpului poate părea normală.
Ajutor: Victima trebuie condusă în loc răcoros. Haina trebuie lăsată liberă, este necesară aplicarea compreselor umede la gât, faţă şi mâini. Dacă pacientul este conştient, îi puteţi oferi să bea, numai în cazul în care el nu are greaţă. Daţi-i victimei un pahar de apă la fiecare 15 minute. Apelaţi la asistenţă medicală de urgenţă. Dacă epuizarea termică este netratată, starea poate trece în şoc hipertermic.

2 Şoc hipertermic (insolaţie)
Simptome: piele fierbinte şi uscată, puls rapid, temperatura corpului ridicată, lipsa transpiraţiei, este posibilă pierderea conştiinţei. Temperatura corpului poate fi atât de mare încât pot apărea leziuni ale creierului, iar în următoarele 10 minute poate surveni moartea, dacă nu se oferă victimei asistenţă imediată.
Măsuri necesare: Este necesară apelarea imediată la ambulanţă. Victima trebuie învelită într-un prosop rece şi umed. Încercaţi să-i aplicaţi o baie rece sau fricţiuni cu buretele umed. Ţineţi victima culcată şi departe de razele directe ale soarelui. Nu-i daţi lichide.

Probleme respiratorii
Concentraţiile mari de ozon, care însoţesc canicula, înrăutăţesc calitatea aerului. Ozonul poate face dificilă respiraţia, în special în cazul persoanelor cu boli respiratorii.
Prevenire: Persoanele care fac efort fizic sau muncesc în aer liber în aceste condiţii ar trebui să limiteze activitatea fizică, mai ales în orele de după amiază şi seara.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *