Astăzi 20 Februarie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 19 Februarie 2018
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 31 Octombrie 2015, ora 12:42

Cântărețul de muzică populară Arseni Botnaru a împlinit 65 de ani

Marime Font

Cunoscutul interpret de muzică populară Arseni Botnaru își sărbătorește astăzi cea de-a 65-a aniversare.

Arseni Botnaru s-a născut la 31 octombrie 1950 în satul Șureli (în prezent - Chetrosu), raionul Drochia. În 1970 a absolvit Școala Pedagogică din orașul Soroca, specialitatea – lucrător muzical și în 1974 - Institutul de Stat al Artelor „Gavriil Muzicescu” (astăzi – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice). Fiind student, a cîntat în cadrul Orchestrei de muzică populară „Mărțișor”, după care a activat în Orchestra „Veselia”.

Pe parcursul anilor a colaborat cu Orchestra de muzică populară (pe atunci a Radiodifuziunii Moldovenești, în prezent - a Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”) „Folclor”, cu care a înregistrat la companiile „Melodia” și „Electrecord” trei discuri gigant: „Satule, grădină dulce” (în duet cu Maria Sarabaș), „Eu mă uit în sat cu dor”, „Așa-i jocul în Moldova”, precum și un disc cu orchestra „Veselia”.Arseni Botnaru a lansat opt casete audio (inclusiv una în duet cu interpretul de muzică populară din România Ion Dolănescu, sub genericul “Nistrule, pe malul tău”) și șase CD-uri. De asemenea, are două filme muzicale: „Te-am lăsat, sătucul meu” și „La Nistru, la mărgioară”. A concertat în multe țări ale lumii – Nicaragua, Vietnam, Canada, Finlanda, Germania, Bulgaria, Polonia, Austria, Franța, România ş.a.

Din 1995 activează în cadrul ansamblului de cîntece și dansuri al MAI „Plai moldovenesc”.

Este laureat al concursurilor naționale și internaționale, al festivalurilor mondiale de la Moscova – 1985, Montreal și Quebec – 1990. În Vietnam i s-a decernat „Ordinul Prieteniei” al Republicii Vietnam. În 1995 i s-a conferit titlul onorific „Maestru în Artă” și în 2000 - ordinul „Gloria Muncii”. În 2005, Ministerul Afacerilor Interne l-a decorat cu Crucea „Pentru Merit” clasa II.

sursa: moldpres.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 16:31

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Fațadele Muzeului Naţional de Etnografie și Istorie Naturală, Palatului Naţional „Nicolae Sulac” și Teatrului Naţional de Operă și Balet „Maria Bieșu” vor fi iluminate artistic.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 08:21

Grigore Vieru – un poet absolut

Grigore Vieru – un poet absolut Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Credința și minunile (III)

Legătura dintre vindecare și credință este una foarte puternică, dar are loc în plan spiritual. Credința vie și lucrătoare duce la vindecarea sufletului nostru, la sănătatea duhovnicească. Nu întotdeauna și la cea trupească, cum ne place să credem.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Accesul la literatură

Întotdeauna mi s-a părut nedrept că literatura își croiește mai greu drumul prin lume decât arta plastică, pentru că – spre deosebire de cea din urmă – are nevoie de traducere. Și cu cât e mai săracă țara, cu atât mai puține sunt căile de acces la literatura...

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Februarie 2018, de Răzvan Munteanu

(I)logica rusă

Tensiunile dintre NATO și SUA, pe de-o parte, și Federația Rusă, pe cealaltă parte, ating, din păcate, cote din ce în ce mai ridicate, fiind evident că asistăm la cea mai rece relație pe axa Washington-Moscova, de după căderea Zidului Berlinului.

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul