Actualitate

Cantinele şcolare din UTA Gagauz-Yeri nu sunt pregătite să alimenteze toţi elevii din clasele 1-12

Șefa Direcţiei educaţie din UTA Gagauz-Yeri, Sofia Torlac, a menţionat că, începând de anul viitor, va intra în vigoare decizia APG cu privire la activitatea fondului „Generaţia sănătoasă”, care prevede ca toţi elevii claselor 1-12 care învaţă în gimnaziile şi liceele din autonomie să fie alimentaţi gratis, însă baza tehnică pentru a implementa hotărârea legislativului regional este imperfectă.

„Toate instituţiile preuniversitare din UTA Gagauz-Yeri sunt obligate să îndeplinească prevederile deciziei Adunării Populare. Problema constă în faptul că nu toate cantinele şcolare sunt gata să alimenteze atâţia copii. Vom încerca totuşi în măsura posibilităţilor să respectăm legea, mai ales că nu sunt oameni care nu ar dori ca elevii să beneficieze de alimentaţie gratuită”, a declarat Sofia Torlac, citată de gagauzinfo.md.

Potrivit funcţionarului, în cantinele gimnaziilor şi liceelor din autonomie nu ajung locuri, deoarece înainte erau luaţi în calcul doar şcolarii din ciclul primar.

„Vom dota treptat cu cele necesare ospătăriile şi bucătăriile şcolilor, până nu vor fi asigurate toate condiţiile pentru a hrăni elevii”, a subliniat Sofia Torlac, şefa Direcţiei educaţie din UTA Gagauz-Yeri.

În prezent, în autonomia găgăuză, ca şi în toată ţara, sunt asiguraţi cu mese doar copiii care învaţă în clasele primare. Decizia de a alimenta gratuit şi elevii din clasele a 5-12-a fost susţinută de majoritatea deputaţilor APG, care au făcut referire la exemplul liceului din Avdarma, unde toţi elevii mănâncă gratis, datorită susţinerii mecenaţilor locali.

În treptele gimnaziale şi liceale din autonomie învaţă circa opt mii de copii. În fiecare an, pentru hrana acestora va fi nevoie de aproximativ 11 milioane de lei. Banii în acest scop vor fi alocaţi din fondul „Generaţia sănătoasă”, unde pe lângă autorităţi vor putea contribui sub formă de binefacere agenţii economici locali şi toţi doritorii. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *