Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 12:07
Abonamente

Soroca 24 Martie 2010, ora 09:30    Din editia print

Capcane pe străzile oraşului Soroca

Marime Font

Foto: Timpul.md

 Autorităţile din Soroca luptă cu hoţii de capace de fontă. Numai în 2009 au fost procurate şi instalate 25 de capace pe fântânile de canalizare, dar problema n-a dispărut. În timp ce autorităţile numără câte capace trebuie să mai procure, sorocenii reuşesc să fure altele şi să umple gurile de canal cu gunoi.

 Furtul de capace de la gurile de canal este pentru Soroca o problemă gravă şi veche. Anul trecut dispăreau chiar şi câte patru-cinci capace de fontă pe zi. Acum, deşi acestea nu mai sunt furate în aceleaşi proporţii, problema rămâne. Nu toate capacele luate noaptea şi duse la punctele de colectare a metalelor neferoase au fost înlocuite cu altele noi. Gurile de canal rămase descoperite se transformă în adevărate capcane pentru pietoni şi şoferi. Cu atât mai mult că răufăcătorii, de regulă, operează pe străzi neiluminate, iar asta îi nemulţumeşte mai cu seamă pe locuitorii vârstnici. Soroceanca Tamara Popovici: „E periculos. Noaptea pot cădea în gropile gurilor de canal unii bătrâni sau copii. Peste unele se mai pun crengi şi lumea se fereşte, iar altele nu se văd noaptea…”. Tudor Bercari, taximetrist: „Nu-i bine, seara poţi să dai cu roata în groapă. Am văzut mai multe situaţii în care şoferii nimereau în asemenea gropi şi stăteau pe marginea drumului cu automobilul distrus - roata, discurile sau caroseria”. Ludmila Storuharscaia: „E o mare tragedie. Oamenii cad şi se aleg cu fracturi, chiar pe chei sunt guri de canal fără capace. Nu-i bine şi nici frumos”.
Pe lângă faptul că prezintă un pericol pentru viaţa oamenilor, gurile de canal descoperite sunt imediat transformate de trecători în gropi de gunoi, spun responsabilii de la Direcţia apeduct şi canalizare (DAC). Valeriu Roşca, şef DAC: „Dispar capacele şi imediat lumea aruncă gunoi, se „bate” reţeaua de canalizare şi, când e necesar de efectuat anumite lucrări, trebuie mai întâi de evacuat gunoiul”. Autorităţile strâng neputincioase din umeri. Capacele sunt prea scumpe şi se fură prea des, pentru ca să poată fi înlocuite în timp util. Ion Spinei, viceprimarul oraşului Soroca: „Anul trecut am procurat 25 de capace în sumă de 19 mii de lei, le-am utilizat pe toate. Acum trei săptămâni au fost furate capace de pe chei şi de pe Calea Bălţiului”.
Numărul gurilor de canalizare rămase fără capace este, de fapt, mai mare decât cel cunoscut de autorităţi.

Tatiana Zabulica,
de la Soroca, pentru Ziarul Timpul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md