Astăzi 16 Septembrie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 15:14
Abonamente

Actualitate 9 Iulie 2019, ora 00:59

Capcanele emoționale care îți afectează viața

Marime Font

 Vrei să ieși dintr-o relație toxică, să îți schimbi locul de muncă la care de ani de zile te-ai plafonat? Să îți îmbunătățești relația cu copiii tăi? Simți nevoia să îți schimbi viața, dar parcă ceva nu te lasă? Iată ce capcane emoționale îți pun piedici în calea unei vieți line și împlinite.

Capcana abandonului
Sentimentul că oamenii pe care îi iubești te vor părăsi, și vei rămâne izolat pentru totdeauna. Poate că simți că nu poți supraviețui fără cei dragi și din această cauză te agăți de ei un pic prea mult. Poate că chiar te înfurie separările obișnuite.

Neîncrederea și abuzul
Așteptarea că oamenii te vor răni sau abuza într-un fel sau altul prin înșelătorie, minciună, umilire, abuz fizic, etc. Dacă suferi de această capcană, atunci probabil că te ascunzi în spatele unui zid de neîncredere pentru a te proteja. Nu îi lași pe ceilalți să se apropie de tine.


Ești suspicios în privința intențiilor celorlalți, tinzi să te aștepți la ceea ce e mai rău. Te aștepti ca cei iubiți să te trădeze. Fie eviți complet relațiile, fie formezi relații superficiale, în care nu te deschizi cu adevărat în fața celuilalt. Sau te implici în relații cu persoane care se poartă urât cu tine.

Dependența
Cine se află în această capcană, de obicei crede că nu poate să se descurce în viața de zi cu zi fără ajutorul celorlalți. Depinzi de ceilalți ca de o cârjă de sprijin și ai mereu nevoie de susținere.

În copilărie, ceilalți te făceau să te simți incompetent sau dependent – așadar, acum, ca adult, cauți persoane puternice care să te ajute să te descurci. Poate că te ferești să acționezi de unul singur, iar asta te trage înapoi și professional, și personal.

Vulnerabilitatea
Dacă ești pradă acestei capcane mentale, trăiești cu ideea că te pândește un dezastru – natural, infracțional, medical sau financiar. Nu te simți deloc în siguranță în lumea aceasta. În copilărie, ceilalți te-au făcut să crezi că lumea nu e prietenoasă și că e un loc plin de pericole.

Ai fost, poate, hiperprotejat de către părinți, care se îngrijorau cu privire la siguranța ta. Temerile tale sunt excesive și nerealiste, dar le lași să te domine. Poate că ai atacuri de panică sau îți vei pierde mințile. Sau te temi că vei da faliment și vei ajunge pe stradă. Toate acestea sunt senzații caracteristice capcanei vulnerabilității.

Deprivarea emoțională
Este credința că nevoia ta de dragoste nu va fi satisfăcută niciodată pe deplin de către alte persoane. Simți că nimănui nu îi pasă realmente de tine și nimeni nu te înțelege. Ești atras de persoane reci și distante.

Poate chiar tu ești o persoană rece și distantă, ceea ce te face să ai relații inevitabil nesatisfăcătoare. Te simți deseori înșelat și alternezi între a te simți furios din cauza asta sau a te simți rănit și singur. Ironia este că, în acest mod, prin furia ta chiar îi alungi pe alții, ceea ce duce la prelungirea stării de deprivare emoțională.

Izolarea socială
Se referă la conexiunile cu prietenii și grupurile de persoane. Are de-a face cu sentimentul că ești diferit și izolat de restul lumii.

Dacă ești în această capcană, probabil că în copilărie ai fost exclus dintre colegi, nu ai aparținut niciunui grup de prieteni sau ai avut caracteristici mai puțin obișnuite (un handicap?), care te-au făcut să te simți diferit, într-un fel sau altul. Ca adult, te-ai menținut în această capcană prin comportamentul de evitare.

Deficiența
Această capcană se referă la sentimentul că ai un defect, o deficiență interioară. Ești convins că nimeni nu ar putea să te iubească dacă te-ar cunoaște cu adevărat. În copilărie, poate că ai simțit că familia nu a respectat felul tău de a fi, erai criticat pentru defectele tale. Te învinuiai de unul singur – simțeai că nu meriți afecțiunea nimănui. Ca adult, simți teamă de iubire.

Eșecul
Capcana eșecului este credința că nu ești destul de performant la școală, la muncă, la sport sau în alte asemenea domenii. Crezi că ai eșuat, comparativ cu colegii. În copilărie, ceilalți te-au făcut să te simți inferior, pentru că nu ai avut succesele așteptate.

Este posibil să fi avut dificultăți de învățare sau să nu fi deprins disciplina necesară pentru a stăpâni abilități importante, cum ar fi cititul. Ceilalți copii erau mereu mai buni, tu erai mai slab. Ca adult, te menții în această capcană, exagerând dimensiunile eșecului și comportându-te astfel, încât să prelungești starea de eșec.

Subjugarea
Îți sacrifici propriile nevoi pentru a le face pe plac celorlalți? Le permiți altora să te controleze? Faci asta din sentimentul de vinovăție sau din frica de a fi pedepsit dacă nu te supui? Poate că, în copilărie, un părinte te-a făcut să te simți subjugat. Ca adult, te implici mereu în relații cu persoane dominatoare, dornice de control, și cărora te supui de unul singur. Sau cu persoane care se agață de tine.

Standardele nerealiste
Faci eforturi de a atinge niște standarde nerealiste, foarte înalte? Pui accent pe statut sau pe bani, pe frumusețe și realizări? Poate că aplici aceleași standarde și altora și îi judeci după ele. În copilărie, ți s-a cerut poate să fii cel mai bun și ai învățat că orice altceva decât nota 10 este un eșec. Poate că ai ajuns la concluzia că nimic din ceea ce faci, nu e bun.

Revendicarea de drepturi personale
Cei care sunt prinși în această capcană, se cred speciali. Desconsideră ceea ce altora li se pare firesc să obțină cu efort, pentru ei este ceva ce li se cuvine. Au o problem de autodisciplină. Acestor oameni părinții nu le-au pus limite, și ei au învățat că li se cuvine totul. Autocontrolul este destul de precar în cazul lor.

Toate aceste credințe – mai mult ori mai puțin conștiente – ne împiedică să funcționăm bine în lume și, mai ales să facem o schimbare în bine. Pentru a le depăși, este necesar să devenim conștienți de ele. Printr-o terapie este cel mai simplu. Apoi schimbarea va fi mai lină și mai plăcută.

https://psychologies.ro/ 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 15:13

Presa pro-rusă - Procurorul cere ridicarea imunității parlamentare a lui Tauber și Apostolova

Presa pro-rusă - Procurorul cere ridicarea imunității parlamentare a lui Tauber și Apostolova

Doi deputați din fracțiunea Partidului Șor ar putea rămâne fără imunitate parlamentară. Solicitarea a fost înaintată astăzi în Parlament de procurorul general interimar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 15:03

De ce cresc prețurile în Moldova și la ce să ne așteptăm anul viitor?

De ce cresc prețurile în Moldova și la ce să ne așteptăm anul viitor?

În ultimele 4-5 luni asistăm la o accelerare a creșterii prețurilor în Republica Moldova, care în luna august au atins nivelul de 5,5% anual. Care este motivul și la ce să ne așteptăm în următoarele luni? În opinia mea sunt câțiva factori, care au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 14:59

Expert: Mariajul politic de la Chișinau este benefic doar pentru Socialiști

Expert: Mariajul politic de la Chișinau este benefic doar pentru Socialiști

 Cel mai comod aranjament politic posibil este acel in care partenerul preia toate costurile politice. Cam asa poate fi descrisa relatia dintre PSRM si ACUM dupa discursul Presedintelui Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 14:47

Bucurie maximă în tabăra guvernării: Dmirii Kozak, revine la Chișinău!

Bucurie maximă în tabăra guvernării: Dmirii Kozak, revine la Chișinău!

 Vicepremierul rus Dmirii Kozak, vine, din nou, la Chișinău. Vizita acestuia urmează a fi făcută în următoarele zile. Acesta va participa la Forumul Economic moldo-rus, despre care a vorbit anterior președintele Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 14:26

100 de zile de activitate a Guvernului Maia Sandu | Expert: Viteza acestei dezoligarhizări e mică și de fapt s-a transformat într-o repolitizare a instituțiilor

100 de zile de activitate a Guvernului Maia Sandu | Expert: Viteza acestei dezoligarhizări e mică și de fapt s-a transformat într-o repolitizare a instituțiilor

Guvernarea de la Chișinău a înregistrat unele realizări în primele 100 de zile de activitate, dar n-a lucrat cu eficiență maximă și putea face mai multe, consideră experții. În opinia acestora, promisa dezoligarhizare rapidă, practic, a eșuat și s-a transformat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 14:24

Dodon se declară nemulțumit de activitatea guvernării de parcă n-ar fi la putere alături de blocul ACUM

Dodon se declară nemulțumit de activitatea guvernării de parcă n-ar fi la putere alături de blocul ACUM

Liderul socialiștilor Dodon nu este mulțumit de activitatea membrilor Cabinetului de Miniștri. Despre asta a spus șeful statului azi, de la tribuna Parlamentului Republicii Moldova. Acesta spune că, în cazul în care majoritatea va decide schimbarea componenței actualului Guvern,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 14:18

Ion Sturza: La Chișinău a apărut un mare evanghelist - Andrei Năstase!

Ion Sturza: La Chișinău a apărut un mare evanghelist - Andrei Năstase!

 La Chișinău a apărut un mare evanghelist - Andrei Năstase! -  sau cum poți să cazi în derizoriu, „crucificându-l" pe Hristos în Ministerul de Interene.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 13:43

Trei deputați ACUM au părăsit sala când Dodon și-a început discursul

Trei deputați ACUM au părăsit sala când Dodon și-a început discursul

 Trei deputați din partea blocului ACUM au părăsit sala de ședință a Parlamentului când Igor Dodon și-a început discursul în fața Legislativului. Este vorba despre Iurie Reniță, lilian Carp și Octavian Țîcu,

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 12:33

Cristi Danileț: În momentul în care Ministrul Justiției este cel care propune și Președintele statului este cel care numește Procurorul General, vom avea o numire politică, indiferent că o recunoaștem sau nu pe hârtie

Cristi Danileț: În momentul în care Ministrul Justiției este cel care propune și Președintele statului este cel care numește Procurorul General, vom avea o numire politică, indiferent că o recunoaștem sau nu pe hârtie

Cunoscutul expert român Cristi Danileț a comentat pentru TVR Moldova inițiativa Guvernului Republicii Moldova referitoare la schimbarea procedurii de numirea a Procurorului General, prin abilitarea unei comisii constituite de Ministrul Justiției de a selecta candidaturile și a le...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 12:00

LIVE VIDEO /// Parlamentul se întrunește astăzi în ședință. Pe ordinea de zi: UN SINGUR SUBIECT. Dodon va veni cu un discurs în plen

LIVE VIDEO /// Parlamentul se întrunește astăzi în ședință. Pe ordinea de zi: UN SINGUR SUBIECT. Dodon va veni cu un discurs în plen

Parlamentul se va întruni astăzi, în ședință plenară, pentru a vota proiectul de modificare a legii procuraturii, inițiat de Guvern, care prevede o nouă procedură de numire a Procurorului General.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 11:52

Expertă anticorupție: Executivul și legislativul NU AR TREBUI să aibă un rol determinant în numirea Procurorului General

Expertă anticorupție: Executivul și legislativul NU AR TREBUI să aibă un rol determinant în numirea Procurorului General

Experta Mariana Kalughin atrage atentiția: „Un executiv și un legislativ, de obicei la patru ani, dacă nu mai des, se schimbă, judiciarul ni-i dat pentru totdeauna. Parlamentul se întruneşte astăzi pentru a modifica procedura de alegere a procurorului general. Miza nu e doar o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 11:47

Câte secții de votare vor fi deschide pentru alegerile din 20 octombrie

Câte secții de votare vor fi deschide pentru alegerile din 20 octombrie

Pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 vor fi deschise 1969 de secții de votare. Cele mai multe secții de votare se găsesc în circumscripțiile electorale:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:49

Presa socialistă îl ATACĂ pe Năstase - a ÎNCĂLCAT Constituția prin înălțarea unui crucifix la MAI

Presa socialistă îl ATACĂ pe Năstase - a ÎNCĂLCAT Constituția prin înălțarea unui crucifix la MAI

Viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a încălcat în mod evident Constituția prin instalarea crucifixului pe scara centrală a organului guvernamental - Ministerul Afacerilor Interne, informează portalul pro-socialist noi.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:47

Pagina de istorie: Câte parale face un leu?

Pagina de istorie: Câte parale face un leu?

Au trecut peste 150 de ani de când leul a devenit moneda națională a României. Aflați din Pagina de istorie de azi de unde i se trage numele leului românesc, cât valora și prin ce greutăți a mai trecut, de-a lungul timpului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:44

Alexandru Tănase: Reforma procuraturii și formula politizării perfecte

Alexandru Tănase: Reforma procuraturii și formula politizării perfecte

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea Legii Procuraturii. În cadrul ședinței de Guvern, Premierul Maia Sandu a declarat: „Guvernul a votat cel mai important proiect de lege pe Reforma Procuraturii. Este o decizie curajoasă, asumată de colegii mei din Guvern, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:27

Stanislav Pavlovschi și-a dat DEMISIA din funcția de vicepreședinte al PPDA

Stanislav Pavlovschi și-a dat DEMISIA din funcția de vicepreședinte al PPDA

Stanislav Pavlovschi şi-a dat demisia din funcţia de vicepreşedinte al Platformei Demnitate şi Adevăr. Informaţia a fost confirmată de către deputatul PPDA, Alexandr Slusari. Parlamentarul nu a oferit mai multe detalii. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:11

Zodiile care se umplu de bani în luna septembrie. Nimic nu le va sta în cale

Zodiile care se umplu de bani în luna septembrie. Nimic nu le va sta în cale

Ești sortit să ai succes și să câștigi mulți bani? Dacă nu știi răspunsul la această întrebare, astrele ți-l pot oferi. Toamna aceasta, unele semne zodiacale sunt destinate să facă bani. Este de ajuns să-și pună mintea la contribuție și norocul le va surâde....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:10

Noul guvern de la Kiev a anulat un contract american pentru gaze. Compania din SUA era asociată în proiect și cu o firmă românească

Noul guvern de la Kiev a anulat un contract american pentru gaze. Compania din SUA era asociată în proiect și cu o firmă românească

Ucraina a anulat un contract ce ar fi adus o investiție americană de sute de milioane de dolari. Înțelegerea se referă la exploatarea de gaze şi petrol offshore din Marea Neagră.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:08

Pretinși polițiști, puși sub arest la solicitarea procurorilor PCCOCS, pentru obținerea a 40 de mii de lei prin șantaj

Pretinși polițiști, puși sub arest la solicitarea procurorilor PCCOCS, pentru obținerea a 40 de mii de lei prin șantaj

Luni, 16 septembrie 2019, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță faptul că a obținut în instanța de judecată arestarea unui grup de indivizi, care au pretins că sunt polițiști și au pătruns în apartamentului unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:07

Secretarul General al OSCE vine mâine la Chișinău

Secretarul General al OSCE vine mâine la Chișinău

Secretarul General al OSCE Thomas Greminger va vizita Moldova între 17 și 19 septembrie pentru discuții cu oficiali de rang înalt din Moldova și conducerea politică de la Tiraspol.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:04

Un medic neurochirurg explică motivul pentru care Anastasia Zavorotnyuk nu poate fi operată de cancer

Un medic neurochirurg explică motivul pentru care Anastasia Zavorotnyuk nu poate fi operată de cancer

Un medic neurochirurg din Rusia a explicat de ce este imposibil ca Anastasia Zavorotnyuk să fie operată pe creier. Actrița este suspectată de una dintre cele mai insidioase și agresive tumori cerebrale. Medicii au spus că tumora cerebrală a fost inoperabilă. Informații despre starea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)