Actualitate

Capitala Belgiei era noua destinaţie de Paşte a românilor

Bruxelles-ul era noua destinaţie preferată a românilor care urmau să călătorească de Paşte în afara ţării, depăşind Londra. Acesta era rezultatul unui studiu al unei agenţii de turism cu vânzare exclusiv online, realizat cu puţin timp înaintea atentatelor ce au zguduit ieri capitala Belgiei. Reprezentanţii companiei susțineau că această alegere se datora faptului că sărbătoarea Pascală coincide cu vacanţa prelungită de 1 mai, românii preferând vacanţele de tip city break într-o destinaţie relaxantă.

Situaţia însă s-a schimbat radical. Companiile aviatice care operează pe ruta Bruxelles s-au văzut obligate să îşi anuleze zborurile, iar agenţiile de voiaj se aşteaptă ca o parte dintre turişti să renunţe la călătoriile în Belgia. „Având în vedere gradul ridicat de incertitudine în privinţa momentului de redeschidere a Aeroportului Bruxelles Zaventem, compania Blue Air, pentru a reduce la minim disconfortul creat de această situaţie de forţă majoră, îşi anunţă pasagerii care au bilete pentru zborul Bucureşti – Bruxelles – Bucureşti de mâine, 23 martie 2016, că acesta va fi reprogramat în cursul după-amiezii de mâine cu următorul. Pentru moment transportul în oraşul Bruxelles este complet blocat, fiind astfel în imposibilitatea de a organiza transferul pasagerilor către alte aeroporturi", a anunţat compania aviatică. De asemenea, Blue Air a anulat cursa Bacău-Bruxelles – Bacău din 22 martie.

În ceea ce priveşte Tarom, reprezentanţii companiei ne-au comunicat că „la ora actuală întocmim listele cu pasagerii care au rămas să zboare cu avioanele companiei noastre. Este prematur să facem calcule şi să vedem ce pierderi am înregistrat. Dar, este evident că orice operator aerian are costuri suplimentare în astfel de cazuri”. Tarom a anulat toate zborurile spre şi dinspre Bruxelles programate marţi şi miercuri, pasagerii pentru aceste curse având posibilitatea să fie preluaţi de toate aeronavele companiei care pleacă din Amsterdam, Paris, Frankfurt, Munchen şi Londra în cele două zile.

Dar nu numai doar companiile aviatice româneşti vor înregistra pierderi, ci şi agenţiile de turism. „În asemenea situaţie tot traficul turistic scade. Fără discuţii. Belgia este o placă turnantă importantă. Cinci companii aviatice operează pe relaţia România-Belgia. Iar pe Bruxelles, capitala Uniunii Europene, era trafic mare. Agenţia noastră are 12 grupuri din Belgia, primul urmând să sosească pe 24 aprilie. Să vedem ce o să fie”, ne-a spus Gheorghe Fodoreanu, proprietarul agenţiei Invitation Invest Grup. Iar preşedintele Marshal Turism, Ion Antonescu, arată că: „De acum încolo trebuie să ne aşteptăm la astfel de acte oriunde în lume, nu numai în Europa, însă asta nu va opri circulaţia turistică. În ceea ce priveşte atentatele de la Bruxelles, toate agenţiile de turism, nu numai cele româneşti, vor înregistra pierderi. Deocamdată, pe relaţia Belgia, nu am avut nici o retragere a vreunui turist. Însă, în martie am avut un minigrup pe Israel, care urma să plece imediat după ce au avut loc atentatele din această ţară. Oamenii şi-au anulat excursia, deşi penalizările au fost de 100%”.

Atentatele de ieri au creat panică pe burse, acţiunile din întreaga lume înregistrând scăderi importante, anunţă Reuters. Cea mai mare scădere s-a înregistrat în cazul acţiunilor companiilor din sectorul turismului, inclusiv companii aeriene şi hoteluri. 

sursa: romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *