Astăzi 26 Septembrie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 18:15
Abonamente

Actualitate 27 Iunie 2020, ora 08:54

Căpitanul Ionel Epure - eroul martir de la Cosăuți ucis de ruși

Marime Font

FOTO: De la stânga la dreapta: Felix Țopescu, tatăl lui Cristian Țopescu, Constantn Zahei, pe atunci locotenentul Ionel Epure (notat cu X) și Toma Tudoran, la o reuniune hipică

Pe 28 iunie 1940, la ora 14.00, armata rusă a forțat Nistrul și a ocupat Soroca, în timpul invaziei sovietice din Basarabia și Bucovina. Căpitanul Ionel Epure s-a opus. A fost batjocorit de către bolșevici, care i-au smuls epoleții. Atunci, eroul a scos pistolul și l-a împușcat pe ofițerul advers. A fost ucis, și el, iar monumentul demolat și dat uitării

Invazia sovietică a Basarabiei și a Bucovinei, pământuri românești, a început pe 26 iunie 1940. Rușii au impus, atunci, cedarea eșalonată a teritoriilor noastre, una dintre cele mai mari drame ale istoriei. Căpitanul Ionel Epure tocmai se întorsese de la o reuniune ecvestră de la Roma, unde echipa noastră, condusă magistral de marele Felix Țopescu, tatăl faimosului comentator, Cristian, se impusese în Premiul Națiunilor Unite. Era un tip cult, mereu pus pe șotii. ”De fiecare dată când venea în casa noastră, din strada Paris, la bunul său prieten, Radu Grunau, striga din antreu: <<Coană Ginco (mama mare), fă-ne un aperitiv așa cum numai dumneata știi să faci!>>”, își amintea Radu Mihai Dimanescu, pe atunci un copil de doar 10 ani, căruia îi plăcea să se ascundă printre cizmele cele mari ale căpitanului.

Loading...


Rușii nu aveau de gând să respecte, însă, termenii eșalonării. Românii - obligați de ultimatum - plecau în ale lor căruțe, fără a avea dreptul de lua bunuri materiale. Pe 28 iunie 1940, la ora locală 14.00, divizia sovietică 176 de pușcași, forțează Nistrul prin dreptul localității Cosăuți, și, în scurt timp, cucerește orașul Soroca. Pentru temperarea atmosferei create, o delegație de trei ofițeri români - din care făcea parte și căpitanul Epure - se prezintă în fața unității militare bolșevice. Respectuos, ofițerul nostru i-a cerut unui maior sovietic oprirea trupelor invadatoare pe aliniamentele cuvenite inițial. Rusul a urlat pe limba lui, s-a enervat și i-a rupt epoleții lui Epure, batjocorindu-l. Acesta nu a stat pe gânduri, a scos pistolul și l-a împușcat. A fost, la rândul său executat, fiind lovit direct în cap, în timp ce striga ”Acest ordin (n.r. - de a retrage mai repede armata română) nu-l pot da!”

„După care niște oameni păcătoși de la noi l-au aruncat așa, plin de sânge, într-un șanț. Au început să-l dezbrace și i-au săpat o groapă, ca să-l zvârle în ea gol! O bătrână, care locuia lângă cimitir, a strigat să nu-i arunce țărână deasupra. S-a dus acasă, a luat o bucată de pânză și niște lumânări, s-a întors și i-a rugat să-l înfășoare în acel material, după care l-a bocit, așa cum se cade pentru un creștin”
Baba Valentina Zagaevschi, 83 de ani

Pentru evitarea discuțiilor ulterioare, rușii anunță că Ionel Epure s-a sinucis, fiind înmormântat în cimitirul satului.

În iulie 1942, la un an după recucerirea Basarabiei și a Bucovinei (Operațiunea „München” a fost numele de cod al ofensivei armatelor română și germană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru eliberarea Basarabiei și nordului Bucovinei de sub ocupație sovietică. A început la data de 2 iulie 1941 și s-a încheiat victorios la 26 iulie, același an), familia căpitanului Ionel Epure vine la Cosăuți, pentru a-l deshuma și a-i trimite osemintele în România. Nu se știe unde este înmormântat: unii spun la Cluj, alții cred că la Buzău. I se ridică un monument de 3,50 metri, amplasat chiar în centrul satului, flancat de 12 piloni din piatră, uniți între ei cu bare de lemn. Construcția avea forma unei troițe, purtând, în partea de sus, o cunună de lauri sculptată în piatră.

După 1944, după reinvadarea Basarabiei de către sovietici, monumentul este distrus. Crucifixul din partea de sus pică în pământ, fiind acoperit. În 1976, în timpul unor lucrări de excavare, profesorul Filip Iepure, președinte al sovietului sătesc, descoperă crucea. Nu-i din partea locului, nu cunoaște povestea, dar roagă muncitorii să-l ducă și să-l îngroape în curtea bisericii, cum este firesc. Aceștia nu-și fac treaba și aruncă bucata de cruce sub gardul lăcașului de cult.

Anii trec, vin evenimentele din 1989 - 1991. Oamenii își aduc minte, cu greu, de eroul Ionel Epure. Pe 23 mai 2018, avocatul Iulian Rusanovschi (președintele Asociației ”Momentum”, cea care, din 2009 se ocupă de restabilirea și reabilitarea monumentelor din perioada interbelică și care aflase de crucifixul de sub gard în 2016) se adresează Primăriei Cosăuți, în încercarea de a ridica, din nou, un monument în mijlocul satului. Comuniștii de aici refuză. Încep tergiversările. Lui Rusanovschi i se cere să demonstreze că Epure era moldovean și nu român. Consilierul comunist Valeriu Boicu recunoaște: ”Da, am solicitat acest lucru. Noi ridicăm monumente rușilor, românilor și altora, dar uităm de molodveni”, spune el. E o ”joacă” prostească. Se afirmă că Epure s-a sinucis: ”Cum să înălțăm o cruce unui sinucigaș?” Varianta pică. Se vine cu ideea că nu există loc în mijlocul comunității, că pe acolo trece trotuarul. Se vorbește despre o posibilă amplasare lângă muzeu.

La începutul lui iulie 2018, preotul paroh din partea locului, Iurie Stavița, este de acord ca monumentul să fie instalat în curtea bisericii. ”Atunci m-au sunat niște consilieri. Mi-au cerut explicații. I-am întrebat dacă e bine ca acea cruce să stea sub gardul bisericii și să o urineze toți câinii, decât să fie ridicată sus, ca lumea să se închine?”

Meșterul popular Vladislav Lozan se angajează să lucreze gratuit monumentul. Doar piatra trebuie cumpărată. Pe baza unei fotografii din 1942, la 21 iulie 2018 este încheiat contractul de antrepriză. Monumentul în sine avea să fie ridicat cu o înălțime de 3,81 metri, dar fără pilonii din jurul acestuia, deoarece curtea bisericii nu permitea.Monumentul din curtea bisericii din Cosăuți, care amintește de jertfa căpitanului Ionel Epure, este primul dintre cele patru închinate grănicerilor căzuți la Nistru, ce vor fi refăcute de Asociația ”Momentum”

Finalmente, la 21 septembrie 2018, monumentul ce amintește de jertfa eroului Ionel Epure este dezvelit. Doi veterani ai războiului de la Nistru participă, cu lacrimi în ochi. Orchestra din Soroca interpretează imnurile României și al Republicii Moldova. Se părea că eroul - căpitan și-a găsit, în sfârșit, liniștea. Dar nu este așa! Iulian Rusanovschi e chemat la sedința Consiliului local. ”Consilierii m-au acuzat că nu am respectat autoritatea legislativ locală și nu i-am anunțat că instalez monumentul în fața bisericii, deoarece ei intenționau să-l amplaseze în curtea muzeului. Atunci le-am amintit că au respins inițiativa de a-l amplasa în fața muzeului, așa că l-am amplasat pe un teritoriu privat, unde nu este nevoie de aprobarea Consiliului local. Când a stat sub gardul bisericii zeci de ani, nimănui nu i-a păsat, iar acum, când Crucea lui Hristos a fost ridicată la loc de cinste, au năvălit toți împotriva ei. Le-am mai spus că, dacă vor să-l dea jos, s-o facă așa cum au făcut părinții și buneii lor”, a conchis Rusanovschi.

ARHIVA TIMPUL 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Timpul Local 26 Septembrie 2020, ora: 09:22

Fii erou la tine acasă - sortează!

Fii erou la tine acasă - sortează!

În satul Hîrtopul Mare, raionul Criuleni, a apărut o organizație frumoasă de tineri care au scop să îmbunătățească viața consătenilor prin intermediul unei liste ample de proiecte ecologice și sociale. Prima inițiativă a acestor tineri este legată colectarea...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 26 Septembrie 2020, ora: 09:05

Avertisment de la METEO - Temperaturi în scădere și vânt puternic

Avertisment de la METEO - Temperaturi în scădere și vânt puternic

Sâmbătă sunt posibile ploi slabe în sud, iar duminică sunt așteptate ploi cu descărcări electrice în toate regiunile. Un Cod Galben de intensificări ale vântului a fost instituit pentru 26 și 27 septembrie....

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Septembrie 2020, ora: 08:56

Horoscopul zilei de azi SÂMBĂTĂ 26 SEPTEMBRIE 2020. Sună-ți prietenii!

Horoscopul zilei de azi SÂMBĂTĂ 26 SEPTEMBRIE 2020. Sună-ți prietenii!

 Luna se muta din Capricorn in Varsator si iti vei regasi puterea. Daca discutia directa cu cineva nu te-a dus unde trebuie, poate incerci sa schimbi tactica. Pune pe altcineva sa faca treaba. Cum Soarele si Luna fac trigon, acest lucru nu va fi deloc dificil, mai ales daca esti cinstit si...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 08:13

Elveţia desfiinţează soluţia lockdown: „Consecinţele sunt dezastruoase“

Elveţia desfiinţează soluţia lockdown: „Consecinţele sunt dezastruoase“

Cu 238 de morţi raportaţi la milionul de locuitori, Elveţia se află într-o situaţie aproape identică din acest punct de vedere cu România. Doar că la ei se vorbeşte altfel despre combaterea epidemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 07:54

FoxyCredit a intrat pe piața din România: obiective și avantaje

FoxyCredit a intrat pe piața din România: obiective și avantaje

În iulie 2020, libertatea.ro a scris despre site-ul FoxyCredit. A fost menționat faptul că serviciul a început să funcționeze și în România. Analiștii și specialiștii în finanțe ai site-ului au pregătit deja 7 recenzii complete ale IFN-urilor locale. Prin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 07:52

Tragedie în Ucraina: Un avion al armatei s-a prăbușit. Sunt cel puțin 22 de morți

Tragedie în Ucraina: Un avion al armatei s-a prăbușit. Sunt cel puțin 22 de morți

Un avion de transport al armatei ucrainene s-a prăbușit vineri seară în regiunea Harkov din estul țării. Accidentul s-a soldat cu 22 de morți și doi răniți grav, au declarat forțele aeriene naționale într-un comunicat de presă.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 26 Septembrie 2020, ora: 01:16

Dintre toate lucrurile pe care le cunoaştem în Univers creierul uman este cel mai complex: conţine peste 100 de miliarde de neuroni, mai mult decât numărul stelelor din Calea Lactee.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 00:59

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Din Precuvântarea la Sistemul sau întocmirea religiei Muhammedane:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Septembrie 2020, ora: 17:33

Alexandru Tănase Reforma justiției: între ineptocrație și demagogie

Reforma justiției: între ineptocrație și demagogie

Parcurgem cu toții timpuri stranii, marcate de o involuție dramatică a valorilor, fapt care afectează fiecare aspect al existenței noastre. Această involuție,  a dat naștere relativ recent în limbajul sociologic și politologic anglo-saxon, unui termen nou, cel de...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 25 Septembrie 2020, ora: 15:32

VIDEO Un deputat din Argentina a început să-i sărute sânii soției în timpul sesiunii online a parlamentului

VIDEO Un deputat din Argentina a început să-i sărute sânii soției în timpul sesiunii online a parlamentului

Un deputat argentinian a fost suspendat joi pentru că, în timpul unei sesiuni parlamentare prin videoconferinţă, a apărut într-o postură indecentă alături de soţia sa, începând la un moment dat să-i sărute sânii. Videoclipul cu scena respectivă a devenit...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 25 Septembrie 2020, ora: 15:23

Nepotul lui Pablo Escobar a găsit 18 MILIOANE de dolari ascunşi în peretele unui apartament

Nepotul lui Pablo Escobar a găsit 18 MILIOANE de dolari ascunşi în peretele unui apartament

 Nicolas Escobar a afirmat că o „viziune” i-a spus exact unde să caute banii în apartamentul din Medellin, relatează presa locală, potrivit Tvr.ro. Nicolas Escobar, nepotul lui Pablo Escobar, a declarat presei columbiene că nu a fost prima dată când a găsit...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 25 Septembrie 2020, ora: 15:14

Horoscopul zilei de azi VINERI 25 SEPTEMBRIE 2020. Cine este adversarul tău?

Horoscopul zilei de azi VINERI 25 SEPTEMBRIE 2020. Cine este adversarul tău?

 Luna este inca in Capricorn, iar impreuna cu Jupiter, Neptun, Pluto si Saturn, iti dau puterea sa iti urmaresti obiectivele. Te simti ca un luptator Kung Fu: puternic, autoritar. Dar cine este adversarul tau?

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 25 Septembrie 2020, ora: 15:10

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

 Pasta de roșii este aproape nelipsită din gastronomia românească. Însă, dacă vrei să te bucuri de aroma curată, nemodificată de ingrediente adăugate în timpul fabricării în masă, trebuie să renunți la varianta din magazine. Cea mai sănătoasă rețetă...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 25 Septembrie 2020, ora: 15:07

Putin i-ar fi spus lui Macron că Navalnîi s-a otrăvit singur cu otrava militară numită noviciok

Putin i-ar fi spus lui Macron că Navalnîi s-a otrăvit singur cu otrava militară numită noviciok

 Vladimir Putin i-ar fi spus lui Emmanuel Macron, în cadrul unei conversații telefonice recente, că opozantul rus Alexei Navalnîi s-ar fi otrăvit singur cu noviciok, scrie The Moscow Times.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 25 Septembrie 2020, ora: 14:56

Incendiu la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău. Ministrul român al Culturii: Vom căuta să oferim ajutor

Incendiu la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău. Ministrul român al Culturii: Vom căuta să oferim ajutor

 Un incendiu produs joi la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău a afectat o suprafaţă de aproximativ 3.500 de metri pătraţi, iar clădirea simbol a capitalei Moldovei este închisă pentru o perioadă nedeterminată, a anunţat vineri Ministerul...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 25 Septembrie 2020, ora: 14:39

VIDEO Atac cu cuțitul lângă vechea redacție Charlie Hebdo: Patru persoane au fost rănite, două ar fi jurnaliști. Un suspect a fost reținut

VIDEO Atac cu cuțitul lângă vechea redacție Charlie Hebdo: Patru persoane au fost rănite, două ar fi jurnaliști. Un suspect a fost reținut

 Un atac cu armă albă a avut loc vineri dimineață în apropierea vechii redacții Charlie Hebdo, patru persoane fiind rănite, dintre care una ar fi în stare gravă, transmite BFMTV. Un suspect a fost reținut de poliție.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 24 Septembrie 2020, ora: 15:02

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

Incendiul de la Filarmonica Națională ia amploare. Potrivit informațiilor, a căzut tavanul de la sala principală a Filarmonicii, iar pompierii au fost retraşi de pe acoperişul clădirii, fiind pericol pentru viaţa lor. Deocamdată, incendiul nu a fost localizat, intervenţia este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 09:33

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși pe care procurorii îi suspectează că au fost implicați în acțiuni de spionaj. Cei doi diplomați ruși au fost somați să părăsească Bulgaria în 72 de ore, a declarat miercuri ministerul de externe, conform Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 24 Septembrie 2020, ora: 08:38

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

 O sută de mass-media publică miercuri în Franţa o scrisoare deschisă în care lansează un apel la mobilizare în favoarea libertăţii de expresie în sprijinul săptămânalului Charlie Hebdo, care a fost ameninţat din nou de Al Qaida după retipărirea...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 24 Septembrie 2020, ora: 08:03

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

„Filat a furat suma de 100 de milioane de euro din băncile moldovenești cu ajutorul lui Șor. O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și în Africa. O altă parte de bani au fost și în Turcia, însă după câte am înțeles sunt deja...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 07:50

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

După ce Lukașenko și-a organizat o inaugurație în secret, bielorușii au ieșit din nou în stradă. De această dată forțele de ordine au fost mai agresive decât de obicei.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 24 Septembrie 2020, ora: 07:04

Ce spune cafeaua preferată despre tine

Ce spune cafeaua preferată despre tine

 Chiar daca nu exista cifre oficiale, cafeaua este una dintre cele mai apreciate bauturi din intreaga lume. Cafeaua nu doar ca le ofera oamenilor plusul de energie necesar inceperii unei noi zile de munca, insa dezvaluie o multime de lucruri despre personalitatea celor care o consuma,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 06:13

investigație CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

Separatiștii transnistreni a cumpărat combustibil din UE și l-au introdus în R. Moldova ilegal, fraudând bugetul cu sute de milioane.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Septembrie 2020, ora: 05:00

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

De la înfiinţarea statului naţional suveran şi independent România, Armata Română nu s-a implicat în multe conflicte regionale sau internaţionale. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 Septembrie 2020, ora: 04:54

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

 Mercur din Balanta face opozitie cu Marte retrograd in Berbec si iti deschide calea catre negociere. Patrarul de Luna in Capricorn iti arata ca o situatie de criza trebuie rezolvata. Cum actionezi?

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)