Astăzi 21 Ianuarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 18:50
Abonamente

Editorial 27 Octombrie 2011, ora 05:33    Din editia print

Marime Font

Capra Baghirov, oaia Moldova şi funcţionarul estonian

În săptămâna care s-a scurs, nimic esenţial nu s-a schimbat pe „globul pământesc al Moldovei” dintre Prut şi Nistru.

Mai ales, pe cel al „Moldovei de la Chişinău”. Viaţa politicienilor - deci, şi a jurnaliştilor - se învârte între Guvern, Parlament şi interimara, de doi ani încoace, Preşedinţie. Iar viaţa oamenilor trece în paralel cu cea a respectivilor oameni şi instituţii de stat.

Într-un cuvânt, suntem la fel de „rătăciţi în stenograma replicii”, despre care scriam joia trecută, singurul element nou care s-a adăugat la toate acestea fiind evadarea lui Eduard Baghirov. Un clovn care a transformat în circ o întreagă ţară - inclusiv prin faptul că a devenit imediat subiect de dezbateri politice - şi care, prin fuga sa, a demonstrat odată în plus, contrar însăşi politicii oficiale a ţării sale mamă, că ţara din care a evadat cu succes este o butaforie. Pentru că, indiferent dacă Baghirov a fost ajutat să fugă de oameni de stat sau de oameni pur şi simplu (plătiţi), periplul său trădează un adevăr pe care, recunoaşteţi, îl simţim cu toţii la diferite niveluri - iluzia că existăm. Că avem poliţie care ne apără, justiţie care ne face dreptate, hotare despre care putem spune „sus şi tare” că sunt păzite atât de bine, încât un regim liberalizat al vizelor pentru moldoveni nu trebuie să sperie niciun european.


Îl întrebam odată, într-un articol de prin 2008, pe fostul ministru de Externe, Andrei Stratan, dacă mizeriile pe care le face poliţia lui Papuc nu-i reduc la zero eforturile - declarate, cel puţin - de apropiere a Moldovei de Europa. Nu mi-a mai răspuns … Mă gândesc acum ce vor spune actualii responsabili de la Externe dacă, la următoarea rundă de negocieri pe vize, vor fi întrebaţi pe unde şi mai ales în ce mod a trecut rusul Baghirov hotarul, şi câtă încredere poate să aibă Bruxellesul în rapoartele instituţiilor moldovene, care afirmă că întrunim din ce în ce mai multe criterii pentru a avea liber la vize. Nu vreau să zic că evadarea „clovnului” - ca şi arestarea lui, de altfel, care de către mai mulţi oficiali europeni, inclusiv Dunja Mijatovici, a fost tratată ca îngrădire a libertăţii de exprimare - va surpa tot ce au clădit, în doi ani, domnii Iurie Leancă, Natalia Gherman şi reprezentanta OSCE pentru Libertatea Presei, colegii lor de la Externe, care au în gestiune „dosarul vizelor”. Chiar sper să nu se întâmple asta, căci ar fi mare păcat… Dar o mică fisură nu exclud să apară şi cum, în condiţiile Europei de azi, o mică fisură îţi poate juca o mare festă, „capra face, oaia trage” încetează să fie doar un simplu şi banal proverb.

Ştiu: oamenii noştri „de stat”, cu foarte mici excepţii, nu se simt în postură de oaie suferindă - dacă nu au acte româneşti, la sigur ţin prin buzunarele lor paşapoarte diplomatice. Şi nu sunt singurele „averi” care-i fac fericiţi… Iar faptul că deseori ei dărâmă ceea ce alţii zidesc… mă rog, or lua-o de la capăt „salahorii”, că nu e pentru prima dată. Aşa stând lucrurile, nu-i costă nimic să apuce cazul Baghirov de coarne şi să-l transforme în noi polemici - una în plus, una în minus, toate sunt bune în circul politic de la Chişinău. Mai ales că, dacă faci un mic efort şi reuşeşti să râzi, ai şanse să te încălzeşti un pic.

Şi am râde, dacă nu ar fi totul atât de trist. Oricât de „clovn” ar fi Baghirov, înţelegem cu toţii că el chiar nu ar fi putut să fugă fără a avea acordul, fie şi tacit, al unor organe competente şi persoane influente. Bănuiesc, aceleaşi organe şi persoane care azi se acuză reciproc că nu l-au păzit cum trebuie pe bloggerul evadat, că l-au lăsat să scape etc., etc. Ghimpu face aluzii la Filat - pentru că acesta e singurul politician de la Chişinău pe care Baghirov nu l-a criticat; Filat declară (abia marţi, la o săptămână după marea evadare) că n-a discutat cu Putin subiectul Baghirov; Lupu mai mult tace… Iar noi suntem puşi în situaţia de a decide: să-i credem ori ba? Şi pe cine anume să credem?

Cert e că, dacă ţara ar fi una adevărată şi nu, aşa precum scriam mai sus, o butaforie, nici n-ar fi nevoie de acest „exerciţiu intelectual”. Pentru că într-o ţară normală funcţionează o regulă genial de simplă: funcţionarul trebuie să facă ceea ce îi cere legea, nu ce îi cere şeful sau, şi mai rău, buzunarul. Şi dacă funcţionarul ar fi urmat buchea legii, „clovnul” Eduard Baghirov s-ar mai fi aflat şi azi la Chişinău. Că-i vinovat sau ba, asta deja e altă întrebare.

P.S. Ideea cu funcţionarul, legea şi şeful - pe care o ştim cu toţii, de altfel, dar pe care unii preferă să o uite - am furat-o de la invitaţii de luni seară ai Nataliei Morari: câţiva dintre membrii echipei de experţi care a elaborat ambiţioasa şi aparent utopica Strategie naţională de Dezvoltare „Moldova 2020” - http://particip.gov.md/categorylist.php?l=ro. De ce „ambiţioasă”? Pentru că îşi propune, într-un termen scurt, o schimbare radicală la faţă a ţării. Adică, să fim veritabili, nu butaforici - şi nu e deloc simplu…De ce şi „utopică”? Pentru că, dacă statul şi societate nu întreprind măsuri urgente, atât eforturile celor care au elaborat Strategia, cât şi cele de transpunere a ei în practică riscă să se spargă de acelaşi perete invizibil care se cheamă „funcţionarul moldovean” - care ascultă de şef şi buzunar, şi nu de lege.

P.P.S. Ieri-seară, când încheiam de scris acest articol, ambasadorul Victor Guzun mi-a trimis o informaţie aproape ciudată de la Tallinn. Primarul capitalei estoniene, Edgar Savisaar, a fost amendat cu aproape 1000 de euro pentru că, pe o porţiune de drum pe care viteza maximă legală e de 90 km/oră, el a mers cu 137. Ciudăţenia constă în faptul că Savisaar a acceptat din prima să plătească, a recunoscut că a încălcat legea şi chiar şi-a cerut scuze de la cetăţenii estoni. Cum credeţi, ce-ar fi făcut funcţionarii noştri?

Un articol de: Sorina Stefârţă
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 18:50 de Silviu Tănase

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Tunul de lemn este o producție Moldova-Film, realizată la apusul Imperiului Sovietic. Filmul prezintă povestea unui bătrân, liniștea căruia a fost tulburată de apariția unui avion nemțesc care le-a ucis pe rând găinile, apoi oaia. Bătrânul găsește un tun pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 14:06

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

 Chipul lui Vladimir Putin poate fi gasit pe icoanele care se vand in Rusia. Despre asta a scris un internaut pe retelele de socializare, care spune ca a surprins icoana in aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:44

Valeriu Pasat Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

 Este binecunoscut faptul că în procesul de instituire, ameliorare şi dezvoltare a relaţiilor reciproce dintre state un rol deosebit îl joacă, de obicei, personalităţi notorii ale diplomaţiei. În România interbelică, o astfel de personalitate diplomatică,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:34

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

 Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău montează pe scena Naţionalului bucureştean, miercuri 22 ianuarie 2020, în Sala Mare, ora 19,00, piesa „Dosarele Siberiei”, în regia lui Petru Hadârcă.

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Ianuarie 2020, ora: 13:11

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

Anul 2020 va fi plin de noutăți în ceea ce privește industria cinematografică, inclusiv de noi filme românești de care să te bucuri. Anul 2020 va veni cu titluri mari. Pentru cei pasionați de filmele din universul DC, aceștia vor putea urmării continuarea poveștii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:05

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a pregătit denunțul pe care intenționează să-l depună la Procuratura Generală împotriva șefului statului pentru îmbogățire ilicită. Anunțul a fost făcut de prim-vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

A făcut senzație publicarea unui pachet de fotografii din satele basarabene ale anilor 50-60, la apogeul Uniunii Sovietice. Pe mine m-au întristat și vă spun de ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:58

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Tabletele au fost procurate încă în luna decembrie 2019, conform Agenției Achiziții Publice, informează jurnal.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:53

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Un moldovean de 45 de ani din Nisporeni a ascuns mai multe produse alimentare fără acte în rezervorul unei stropitori, crezând că nu vor fi găsite, însă nu i-a mers.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:46

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți Foto: simbol

1. Am considerat oportun să reacționez la acest articol pentru că, dincolo de orice, vorbim de interfața statului român cu care interacționează românii din Republica Moldova și de imaginea noastră ca stat. În plus, de fiecare dată când vorbim de situații în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 10:01

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

În perioada 1 decembrie – 15 ianuarie, Loteria Națională a oferit câștiguri în valoare de 14 575 000 de lei. Dintre acestea, 19 norocoși au descoperit premii mari în bilete de loterie în sumă de 5 619 439 de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 09:15

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

Ex-deputatul Valeriu Saharneanu, reprezentant al Partidului Popular Românesc, a dezvăluit cum a ajuns fostul președinte al formațiunii, Vlad Țurcanu, să conducă partidul, dar și cum, ulterior, nu s-a mai implicat în activități.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 09:04

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

Minorul de 14 ani care a ucis cu sânge rece un alt minor de 12 ani a primit mandat de arest pentru 30 de zile, după ce ieri a fost reținut pentru 24 de ore. Băiatul este suspectat că ar fi omorât un băiat de 12 ani, iar cadavrul l-a ascuns într-o clădire nefinisată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:54

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Trupul neînsuflețit al unui bărbat a fost depistat în această după-amiază într-o fântână de canalizare de pe strada Alecu Russo, din sectorul Ciocana al capitalei. Solicitată telefonic, Natalai Stati, ofițerul de presă al Poliției Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:25

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

 Ieri, 20 ianuarie, a avut loc „Gala Cineaștilor 2020”. Evenimentul a fost organizat în premieră de către Uniunea Cineaștilor din Moldova în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Laureații Galei...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Ianuarie 2020, ora: 07:52

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

Horoscopul zilei de 21 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 06:33

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Mai mult de trei sferturi (79%) din infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice din Europa era controlată de companiile de utilităţi şi petroliere.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 21 Ianuarie 2020, ora: 05:49

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie Din editia print

În prezent, în spaţiul audiovizualului există numeroase (ca să nu zicem nenumărate) posturi de radio şi TV, care încearcă din răsputeri să ne ademenească, să capteze cu orice preţ atenţia publicului. În avangarda acestei permanente competiţii sunt cei de la...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Ianuarie 2020, ora: 00:25

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Conştientul emite raţionamente şi subconştientul produce; conştientul alege şi subconştientul livrează marfa. Vă prezentăm câteva trucuri. Este de la sine înţeles că puteţi adăuga cele care corespund aşteptărilor, nevoilor sau dorinţelor voastre. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 20 Ianuarie 2020, ora: 20:52

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Cea de-a 70-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin se va desfășura între 20 februarie și 1 martie 2020

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)