Astăzi 12 Noiembrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 21:24
Abonamente

Editorial 27 Octombrie 2011, ora 05:33    Din editia print

Marime Font

Capra Baghirov, oaia Moldova şi funcţionarul estonian

În săptămâna care s-a scurs, nimic esenţial nu s-a schimbat pe „globul pământesc al Moldovei” dintre Prut şi Nistru.

Mai ales, pe cel al „Moldovei de la Chişinău”. Viaţa politicienilor - deci, şi a jurnaliştilor - se învârte între Guvern, Parlament şi interimara, de doi ani încoace, Preşedinţie. Iar viaţa oamenilor trece în paralel cu cea a respectivilor oameni şi instituţii de stat.

Într-un cuvânt, suntem la fel de „rătăciţi în stenograma replicii”, despre care scriam joia trecută, singurul element nou care s-a adăugat la toate acestea fiind evadarea lui Eduard Baghirov. Un clovn care a transformat în circ o întreagă ţară - inclusiv prin faptul că a devenit imediat subiect de dezbateri politice - şi care, prin fuga sa, a demonstrat odată în plus, contrar însăşi politicii oficiale a ţării sale mamă, că ţara din care a evadat cu succes este o butaforie. Pentru că, indiferent dacă Baghirov a fost ajutat să fugă de oameni de stat sau de oameni pur şi simplu (plătiţi), periplul său trădează un adevăr pe care, recunoaşteţi, îl simţim cu toţii la diferite niveluri - iluzia că existăm. Că avem poliţie care ne apără, justiţie care ne face dreptate, hotare despre care putem spune „sus şi tare” că sunt păzite atât de bine, încât un regim liberalizat al vizelor pentru moldoveni nu trebuie să sperie niciun european.


Îl întrebam odată, într-un articol de prin 2008, pe fostul ministru de Externe, Andrei Stratan, dacă mizeriile pe care le face poliţia lui Papuc nu-i reduc la zero eforturile - declarate, cel puţin - de apropiere a Moldovei de Europa. Nu mi-a mai răspuns … Mă gândesc acum ce vor spune actualii responsabili de la Externe dacă, la următoarea rundă de negocieri pe vize, vor fi întrebaţi pe unde şi mai ales în ce mod a trecut rusul Baghirov hotarul, şi câtă încredere poate să aibă Bruxellesul în rapoartele instituţiilor moldovene, care afirmă că întrunim din ce în ce mai multe criterii pentru a avea liber la vize. Nu vreau să zic că evadarea „clovnului” - ca şi arestarea lui, de altfel, care de către mai mulţi oficiali europeni, inclusiv Dunja Mijatovici, a fost tratată ca îngrădire a libertăţii de exprimare - va surpa tot ce au clădit, în doi ani, domnii Iurie Leancă, Natalia Gherman şi reprezentanta OSCE pentru Libertatea Presei, colegii lor de la Externe, care au în gestiune „dosarul vizelor”. Chiar sper să nu se întâmple asta, căci ar fi mare păcat… Dar o mică fisură nu exclud să apară şi cum, în condiţiile Europei de azi, o mică fisură îţi poate juca o mare festă, „capra face, oaia trage” încetează să fie doar un simplu şi banal proverb.

Ştiu: oamenii noştri „de stat”, cu foarte mici excepţii, nu se simt în postură de oaie suferindă - dacă nu au acte româneşti, la sigur ţin prin buzunarele lor paşapoarte diplomatice. Şi nu sunt singurele „averi” care-i fac fericiţi… Iar faptul că deseori ei dărâmă ceea ce alţii zidesc… mă rog, or lua-o de la capăt „salahorii”, că nu e pentru prima dată. Aşa stând lucrurile, nu-i costă nimic să apuce cazul Baghirov de coarne şi să-l transforme în noi polemici - una în plus, una în minus, toate sunt bune în circul politic de la Chişinău. Mai ales că, dacă faci un mic efort şi reuşeşti să râzi, ai şanse să te încălzeşti un pic.

Şi am râde, dacă nu ar fi totul atât de trist. Oricât de „clovn” ar fi Baghirov, înţelegem cu toţii că el chiar nu ar fi putut să fugă fără a avea acordul, fie şi tacit, al unor organe competente şi persoane influente. Bănuiesc, aceleaşi organe şi persoane care azi se acuză reciproc că nu l-au păzit cum trebuie pe bloggerul evadat, că l-au lăsat să scape etc., etc. Ghimpu face aluzii la Filat - pentru că acesta e singurul politician de la Chişinău pe care Baghirov nu l-a criticat; Filat declară (abia marţi, la o săptămână după marea evadare) că n-a discutat cu Putin subiectul Baghirov; Lupu mai mult tace… Iar noi suntem puşi în situaţia de a decide: să-i credem ori ba? Şi pe cine anume să credem?

Cert e că, dacă ţara ar fi una adevărată şi nu, aşa precum scriam mai sus, o butaforie, nici n-ar fi nevoie de acest „exerciţiu intelectual”. Pentru că într-o ţară normală funcţionează o regulă genial de simplă: funcţionarul trebuie să facă ceea ce îi cere legea, nu ce îi cere şeful sau, şi mai rău, buzunarul. Şi dacă funcţionarul ar fi urmat buchea legii, „clovnul” Eduard Baghirov s-ar mai fi aflat şi azi la Chişinău. Că-i vinovat sau ba, asta deja e altă întrebare.

P.S. Ideea cu funcţionarul, legea şi şeful - pe care o ştim cu toţii, de altfel, dar pe care unii preferă să o uite - am furat-o de la invitaţii de luni seară ai Nataliei Morari: câţiva dintre membrii echipei de experţi care a elaborat ambiţioasa şi aparent utopica Strategie naţională de Dezvoltare „Moldova 2020” - http://particip.gov.md/categorylist.php?l=ro. De ce „ambiţioasă”? Pentru că îşi propune, într-un termen scurt, o schimbare radicală la faţă a ţării. Adică, să fim veritabili, nu butaforici - şi nu e deloc simplu…De ce şi „utopică”? Pentru că, dacă statul şi societate nu întreprind măsuri urgente, atât eforturile celor care au elaborat Strategia, cât şi cele de transpunere a ei în practică riscă să se spargă de acelaşi perete invizibil care se cheamă „funcţionarul moldovean” - care ascultă de şef şi buzunar, şi nu de lege.

P.P.S. Ieri-seară, când încheiam de scris acest articol, ambasadorul Victor Guzun mi-a trimis o informaţie aproape ciudată de la Tallinn. Primarul capitalei estoniene, Edgar Savisaar, a fost amendat cu aproape 1000 de euro pentru că, pe o porţiune de drum pe care viteza maximă legală e de 90 km/oră, el a mers cu 137. Ciudăţenia constă în faptul că Savisaar a acceptat din prima să plătească, a recunoscut că a încălcat legea şi chiar şi-a cerut scuze de la cetăţenii estoni. Cum credeţi, ce-ar fi făcut funcţionarii noştri?

Un articol de: Sorina Stefârţă
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 21:24

 Igor Dodon susține că consilierul său, ex-ministru al Finanțelor, Ion Chicu, este o persoană potrivită pentru a ocupa funcția de premier. Declarația a fost făcută de șeful statului în cadrul emisiunii Moldova in Direct de la postul public de televiziune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 21:21

 Fostul președinte al României și europarlamentarul, Traian Băsescu, este de părerea că blocul ACUM ar trebui să înceapă negocierile cu Partidul Democrat în vederea formării unui nou cabinet de miniștri. Declarația a fost făcută cu puțin timp în urmă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 14:16

Klaus Iohannis: „Demiterea Guvernului Sandu este împotriva intereselor R. Moldova și cetățenilor ei”

Klaus Iohannis: „Demiterea Guvernului Sandu este împotriva intereselor R. Moldova și cetățenilor ei”

Demersul inițiat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) de înlăturare a Guvernului Maia Sandu, într-un moment esențial pentru reforma Justiției, este îndreptat împotriva intereselor pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova și ale cetățenilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 14:13

Andrei Năstase: „Iată că astăzi, acest binom s-a refăcut, dacă nu cumva a existat în permanență”

Andrei Năstase: „Iată că astăzi, acest binom s-a refăcut, dacă nu cumva a existat în permanență”

Blocul ACUM s-a întâlnit în ședință pentru a decide ce fac mai departe. Înainte de ședință, Andrei Năstase a adus acuzații celor din PSRM și PD, spunând că ar fi făcut alianță.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 13:31

PLDM: Suntem profund dezamăgiți de prestația coaliției PSRM-ACUM

PLDM: Suntem profund dezamăgiți de prestația coaliției PSRM-ACUM

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) își exprimă dezamăgirea profundă față de prestația coaliției PSRM-ACUM, care la nici șase luni de la creare s-a destrămat prin demiterea Guvernului, transmite OFICIAL.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 13:16

Vlad Țurcanu: Blocul ACUM plătește pentru naivitatea de a se încrede în socialiști

Vlad Țurcanu: Blocul ACUM plătește pentru naivitatea de a se încrede în socialiști

Aceștia fiind supușii Rusiei, ar fi trebuit să fie tratați cu băgare de seamă. Știți ce recomandări clasice există pentru colosul din Răsărit: не верь, не проси, не бойся - nu crede, nu cere, nu te teme.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 12:52

BLOCUL ACUM ȘI GUVERNUL SANDU TRIMIȘI ÎN OPOZIȚIE // 63 de deputați din PDM și PSRM au demis Guvernul Sandu ca urmare a unei moțiuni pe justiției

BLOCUL ACUM ȘI GUVERNUL SANDU TRIMIȘI ÎN OPOZIȚIE // 63 de deputați din PDM și PSRM au demis Guvernul Sandu ca urmare a unei moțiuni pe justiției

Deputații au votat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu. Inițiativa a fost susținută de 63 de parlamentari din partea fracțiunilor PSRM și PDM, în timp ce Partidul „ȘOR” s-a abținut de la vot. În acest sens, Maia Sandu va prezenta...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 12:47

În 2014, candidatul Iohannis îl acuza pe Ponta că refuză „cu aroganță” dezbaterile pentru turul II / În 2019, refuză el pe motiv că invitația PSD este „o manevră”

În 2014, candidatul Iohannis îl acuza pe Ponta că refuză „cu aroganță” dezbaterile pentru turul II / În 2019, refuză el pe motiv că invitația PSD este „o manevră”

​​Klaus Iohannis și staff-ul său de campanie au transmis clar că prezidențiabilul PNL nu va participa la nicio dezbatere electorală nici în cel de al doilea tur de scrutin. Iohannis are pe masă invitații pentru o dezbatere cu Viorica Dăncilă, dar spune că "o confruntare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 12:25

Zinaida Greceanîi l-a împiedicat pe Octavian Țîcu să blocheze tribuna Parlamentului

Zinaida Greceanîi l-a împiedicat pe Octavian Țîcu să blocheze tribuna Parlamentului

Octavian Țîcu a încercat să blocheze tribuna Parlamentului pentru că nu i se oferă dreptul de a ține un discurs, la sfârșitul rundei de întrebări răspunsuri. Se pare că acesta a fost îndepărtat. p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 13.0px...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 12 Noiembrie 2019, ora: 11:32

Alexandru Oleinic: Evenimentele din ultimele zile ne-au demonstrat, o dată în plus, că alianțele la noi se formează doar situațional

Alexandru Oleinic: Evenimentele din ultimele zile ne-au demonstrat, o dată în plus, că alianțele la noi se formează doar situațional

Deputatul independent Alexandru Oleinic, liderul Partidului Popular din Republica Moldova (PPRM), afirmă că, astăzi, clasa politică din țara noastră a picat din nou testul maturității politice, informează TRIBUNA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 11:30

LIVE VIDEO / Parlamentul DECIDE ACUM dacă Guvernul Sandu este demis sau nu

LIVE VIDEO / Parlamentul DECIDE ACUM dacă Guvernul Sandu este demis sau nu

Parlamentul R. Moldova se întrunește, astăzi de la ora 10:00, pentru a dezbate moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu, depusă de PSRM. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 11:23

Democratul Diacov ar fi gata să susțină Guvernul Sandu

Democratul Diacov ar fi gata să susțină Guvernul Sandu

Președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, sugerează că formațiunea din care face parte ar putea susține Guvernul Maiei Sandu, doar că așteaptă un semnal în acest sens din partea celor din Blocul ACUM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 11:18

Deputații din PDM nu vor să spună dacă vor vota pentru moțiunea de cenzură / Sandu către PSRM: „Ați fi preferat un Guvern docil? (UPDATE)”

Deputații din PDM nu vor să spună dacă vor vota pentru moțiunea de cenzură / Sandu către PSRM: „Ați fi preferat un Guvern docil? (UPDATE)”

Deputații din Partidul Democrat nu vor să spună dacă vor vota pentru moțiunea de cenzură sau nu. Aceștia au declarat că vor lua o decizie după discursul prim-ministrei din sala de plen. În același timp, democrații au negat faptul că sunt două tabere în cadrul PD-ului....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 10:11

TENSIUNE MAXIMĂ / Miting de susținere a Guvernului Sandu, în fața Parlamentului (VIDEO)

TENSIUNE MAXIMĂ / Miting de susținere a Guvernului Sandu, în fața Parlamentului (VIDEO)

Susținătorii Blocului ACUM se adună în fața Parlamentului, în contextul în care deputații se întrunesc la ora 10:00 în ședință în cadrul căreia urmează să se decidă soarta Guvernului Sandu, după ce PSRM a depus o moțiune de cenzură în acest...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 09:38

Țîrdea a „găsit” o explicație - de ce Dodon nu vrea o justiție independentă: „Maia vrea să devina Președinte”

Țîrdea a „găsit” o explicație - de ce Dodon nu vrea o justiție independentă: „Maia vrea să devina Președinte”

Deputatul socialist Bogdan Ţîrdea consideră că premierul Maia Sandu „vrea să devină cu orice preţ preşedintele Republicii Moldova” şi din acest motiv intenţionat a provocat criza politică de la Chişinău, prin anunţul Guvernului că îşi asumă răspunderea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 09:24

Un deputat socialist anunță că Guvernul Sandu va fi demis: NU AVEM ALTĂ CALE

Un deputat socialist anunță că Guvernul Sandu va fi demis: NU AVEM ALTĂ CALE

Guvernul Sandu va fi demis dacă până mâine premierul nu-și va retrage proiectul de asumare de răspundere privind modificările la Legea Procuraturii, susține deputatul socialist Grigore Novac. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 09:16

Merkel s-a înțeles cu Putin în privința Ucrainei. Anunțul făcut de Kremlin

Merkel s-a înțeles cu Putin în privința Ucrainei. Anunțul făcut de Kremlin

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin au convenit luni că Ucraina trebuie să acorde prin lege un statut special regiunii separatiste proruse Donbas, a anunţat Kremlinul, potrivit agenţiei Reuters, citate de Agerpres. Anunţul vine după o convorbire...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 08:40

Maia Sandu: Dacă Guvernul va fi demis pierdem creditul de 100 de milioane promis de București

Maia Sandu: Dacă Guvernul va fi demis pierdem creditul de 100 de milioane promis de București

România este gata să ofere un credit de 100 de milioane de euro Republicii Moldova, dar aceasta poate fi obținut doar de actualul Guvern, a anunțat prim-ministru Maia Sandu, azi seara, în cadrul unei Ediții Speciale de la postul public de televiziune „Moldova 1”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 08:30

Sandu îl ACUZĂ pe Dodon: Promite protecție judecătorilor și procurorilor CORUPȚI

Partidul Socialiștilor ar fi gata să formeze o alianță cu Partidul Democrat, iar Igor Dodon ar fi purtat discuții mai demult la acest subiect cu deputații democrați, susține Maia Sandu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 07:22

Prima zi în funcția de primar al Capitalei. Ion Ceban: „Astăzi îmi suspend calitatea de membru al PSRM”

Prima zi în funcția de primar al Capitalei. Ion Ceban: „Astăzi îmi suspend calitatea de membru al PSRM”

Ion Ceban și-a început activitatea la primăria Chișinău. Noul edil a intrat azi pentru prima dată în calitate de primar, în instituția municipalității. Angajații l-au felicitat și i-au urat succese.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)