Astăzi 20 Februarie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 14:30
Abonamente

Editorial 9 August 2017, ora 04:54    Din editia print

Marime Font

Capul

La Editura Arc a apărut în această vară romanul Capul, semnat de scriitorul azer Elçin, tradus din limba rusă de Alexandru Vakulovski.

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Această carte este primul rezultat al unui important acord de colaborare între președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu și președintele Centrului de traduceri și relații culturale din Azerbaidjan, Salim Babullaoglu. Pe lângă roman, au mai apărut deja versuri ale autorilor de la noi în Azerbaidjan și în toamnă vor fi publicate antologii de poezie și proză. La semnarea acordului, din partea azeră, au mai participat: Ieham Agaev, consilier al Ambasadei Azerbaidjanului în R. Moldova, Vugar Novuzov, președinte al Congresului Azerilor din R. Moldova.

Proza are la bază evenimente istorice, prezentând cucerirea hanaturilor azere din Transcaucazia de către Imperiul Rus, în primele zile ale lunii februarie, din anul 1806. Cneazul Pavel Dmitrievici Tsitsianov, pe numele adevărat Tsitsişvili, descendent din nobili georgieni, dar care se consideră un rus adevărat, vine să cucerească Baku-ul în numele ţarului Alexandru I. Tsitsianov se identifică de departe cu ceea ce astăzi am numi mancurt.
Romanul experimentează mai multe voci, în tehnici diferite, una cu totul aparte fiind tocmai cea a capului, care, desprins de trup, are o perspectivă nu doar diferită, ci și poetică asupra evenimentelor desfășurate în primele zile ale acelui februarie. Elçin nu se ferește de repetiție, amestecând – de multe ori halucinant – aceleași cuvinte, dar reușind, mulțumită procedeului ales, să formuleze toate observațiile cu ton de imperativ.În ciuda faptului că Tsitsianov este personajul central în jurul căruia e construită povestea, hanul azer Hüseynqulu, prințul Abbas Mirza, Molla Muzaffar – sunt doar câțiva dintre cei care dau viață poveștii și recreează o lume specifică, cunoscută doar din cărțile de istorie.

Site-ul Editurii Arc îl prezintă pe Elçin în felul următor: „Doctor în filologie, profesor, exponent marcant al științei literare din Azerbaidjan. Este autorul a peste 100 de cărți, a circa 400 de studii științifice, a numeroase lucrări de publicistică. A tradus din literatura universală. Romanele, proza scurtă, piesele scriitorului sunt editate în mai multe țări. După scenariile sale au fost turnate 10 filme artistice. Piesele lui Elçin sunt montate pe scenele teatrelor din Azerbaidjan, precum și din străinătate (Anglia, SUA, Rusia, Turcia, Italia, Georgia, Ucraina)”.

Un roman despre care presupun că se va vorbi mult, Capul a fost una din lecturile fascinante ale acestui început de an.


 

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Februarie 2018, ora: 08:03

Demnitatea, Dodon și fundația

Demnitatea, Dodon și fundația Din editia print

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 16:31

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Fațadele Muzeului Naţional de Etnografie și Istorie Naturală, Palatului Naţional „Nicolae Sulac” și Teatrului Naţional de Operă și Balet „Maria Bieșu” vor fi iluminate artistic.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 08:21

Grigore Vieru – un poet absolut

Grigore Vieru – un poet absolut Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md