Editorial

Capul

Această carte este primul rezultat al unui important acord de colaborare între președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu și președintele Centrului de traduceri și relații culturale din Azerbaidjan, Salim Babullaoglu. Pe lângă roman, au mai apărut deja versuri ale autorilor de la noi în Azerbaidjan și în toamnă vor fi publicate antologii de poezie și proză. La semnarea acordului, din partea azeră, au mai participat: Ieham Agaev, consilier al Ambasadei Azerbaidjanului în R. Moldova, Vugar Novuzov, președinte al Congresului Azerilor din R. Moldova.

Proza are la bază evenimente istorice, prezentând cucerirea hanaturilor azere din Transcaucazia de către Imperiul Rus, în primele zile ale lunii februarie, din anul 1806. Cneazul Pavel Dmitrievici Tsitsianov, pe numele adevărat Tsitsişvili, descendent din nobili georgieni, dar care se consideră un rus adevărat, vine să cucerească Baku-ul în numele ţarului Alexandru I. Tsitsianov se identifică de departe cu ceea ce astăzi am numi mancurt.
Romanul experimentează mai multe voci, în tehnici diferite, una cu totul aparte fiind tocmai cea a capului, care, desprins de trup, are o perspectivă nu doar diferită, ci și poetică asupra evenimentelor desfășurate în primele zile ale acelui februarie. Elçin nu se ferește de repetiție, amestecând – de multe ori halucinant – aceleași cuvinte, dar reușind, mulțumită procedeului ales, să formuleze toate observațiile cu ton de imperativ.

În ciuda faptului că Tsitsianov este personajul central în jurul căruia e construită povestea, hanul azer Hüseynqulu, prințul Abbas Mirza, Molla Muzaffar – sunt doar câțiva dintre cei care dau viață poveștii și recreează o lume specifică, cunoscută doar din cărțile de istorie.

Site-ul Editurii Arc îl prezintă pe Elçin în felul următor: „Doctor în filologie, profesor, exponent marcant al științei literare din Azerbaidjan. Este autorul a peste 100 de cărți, a circa 400 de studii științifice, a numeroase lucrări de publicistică. A tradus din literatura universală. Romanele, proza scurtă, piesele scriitorului sunt editate în mai multe țări. După scenariile sale au fost turnate 10 filme artistice. Piesele lui Elçin sunt montate pe scenele teatrelor din Azerbaidjan, precum și din străinătate (Anglia, SUA, Rusia, Turcia, Italia, Georgia, Ucraina)”.

Un roman despre care presupun că se va vorbi mult, Capul a fost una din lecturile fascinante ale acestui început de an.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *