Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:36
Abonamente

Editorial 2 Iulie 2012, ora 07:10    Din editia print

Marime Font

Capul împuţit al Moldovei şi lecţii de la georgieni

Georgienii au o ţară numai a lor - Georgia. Georgienii au o limbă numai a lor, au chiar şi un alfabet numai al lor - alfabetul georgian.   

 
 
 

Georgienii sfinţesc locul, la propriu, lasă cruci peste tot pe unde trec.

Georgienii ţin cu tot sufletul la ţara lor. Unul dintre cele mai frumoase poeme despre casă, despre acasă, e scris de Shota Iatashvili, un poet din Tbilisi care acum câţiva ani, când Georgia era foarte săracă şi în război - mergea cu prietenii lui prin pieţele de fructe şi legume din oraş şi recitau poezii. Pentru că georgienii au ce au cu poezia.Nu e greu să te îndrăgosteşti de Georgia. A simţit-o şi Nicolae Esinencu, după care a scris Gruzia - un poem care mi-ar fi plăcut mult să fie despre Moldova. Despre Moldova Nicolae Esinencu a scris Cu mortul în spate.

În Georgia nu mai există corupţie. Am simţit-o şi pe pielea mea. Că parcă ceva lipsea. Poţi se te plimbi la orice oră, nimeni nu te înşală, nu auzi de împuşcături pe stradă. Nu auzi că vreun politician ar fi bănuit de corupţie. Asta chiar că e dubios!

Cică poliţia noastră ar lua lecţii de la poliţiştii georgieni. Frumos. Mai ales că au foarte mult de muncit până când cineva din Chişinău se va simţi în siguranţă pe stradă, ca în Tbilisi. Până când nu vor fi ştiri cu împuşcaţi în cap ziua în amiaza mare. Până când maşinile nu vor sări în aer. Dar astea ţin direct de alte lucruri.

Moldova are un cap împuţit. Ştiţi proverbul: peştele de la cap se-mpute. Foarte puţini politicieni moldoveni nu sunt bănuiţi de corupţie. Când zic foarte puţini, stau şi mă gândesc să găsesc unul. Spălare de bani, atacuri raider, contrabandă, mită, comandarea omorurilor - asta îmi vine, în schimb, imediat în minte.

Noi avem o ţară, dar nu ştiu a cui. Avem o limbă, dar nu ştim numele ei. Corupţia e măduva Moldovei. Şi dacă politicienii sunt capul nostru - suntem împuţiţi la cap. Lecţia de la georgieni trebuie învăţată invers, nu de jos, ci de sus. Şi nu neapărat de la Saakaşvili, ci de la oricare politician georgian.
 

Un articol de: Alexandru Vakulovski Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md