Politică

Capul lui Muruianu!

In virtutea unei vechi „traditii moldovenesti”, magistratul acuza presa de „neintelegere”

Jurnalistii de la Chisinau ameninta cu proteste daca presedintele Curtii Supreme de Justitie (CSJ), Ion Muruianu, nu-si da demisia sau nu e demis. Totodata, intr-o declaratie plasata luni spre seara pe pagina web a CSJ (www.csj.md), magistratul care sambata, la Adunarea generala a judecatorilor, i-a numit pe jurnalistii „caini turbati care devin periculosi pentru societate prin minciunile pe care le raspandesc”, sustine ca presa nu l-a inteles si ca i-a interpretat gresit spusele.

Jurnalistii, in greva pasiva

Duminica, un grup de jurnalisti, majoritatea detinatori ai „Ordinului Republicii”, i-au adresat presedintelui parlamentului si presedintelui interimar al RM, Mihai Ghimpu, o scrisoare deschisa cu cererea de a include in ordinea de zi a viitoarei sedinte a legislativului demiterea lui Muruianu. „Presedintele CSJ si-a permis un atac murdar, in stil si limbaj stalinist, la adresa presei”, si-au argumentat semnatarii demersul. Scrisoarea a fost semnata de: Valeriu Saharneanu, presedintele UJM, Constantin Tanase, director cotidianul TIMPUL, Dumitru Ciubasenco, redactor-sef ziarul „Panorama”, Val Butnaru, director general „Jurnal Trust Media”, Anatolie Golea, director general Compania „Analitic Media Grup – TV7”, Aneta Grosu, redactor-sef saptamanalul de investigatii „Ziarul de Garda”, Valentina Ursu, reporter la Biroul Chisinau radio „Europa Libera”, Constantin Marin, presedinte IPNA „Teleradio-Moldova”, Alexandru Dorogan, director „Radio Moldova”, Dumitru Ciorici, manager media portalul de stiri „Unimedia”, Nicolae Dabija, director saptamanalul „Literatura si Arta”, Veaceslav ?abuleac, director Radio „Vocea Basarabiei”. Duminica seara jurnalistii de la „Jurnal Trust Media” au pichetat sediul CSJ. „Putem considera ca jurnalistii moldoveni sunt in greva pasiva. Nu e exclus sa organizam si actiuni de protest”, a spus Valeriu Saharneanu.

Cum poate fi demis Muruianu?

Mihai Ghimpu a declarat, duminica seara, ca, inainte de a supune dezbaterii cererea jurnalistilor in parlament, este obligat sa astepte mai intai opinia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Potrivit juristilor contactati de noi, legea nu prevede expres modalitatea de demitere a presedintelui CSJ. In acest caz, fie CSM propune parlamentului demiterea, asa cum a fost numit, iar deputatii voteaza, cu majoritate simpla, fie parlamentul il demite direct fara a consulta CSM.

Ati inteles gresit – nu toti sunteti „caini turbati”

„Caini turbati” „nu reprezinta un calificativ pentru toata mass-media”, a replicat, luni spre seara, Ion Muruianu, prin intermediul unei declaratii „privind unele interpretari ale discursului sau din 13.02.2010”. In loc de regrete pentru cele spuse, insa, presedintele CSJ isi exprima doar regretul „vis-a-vis de interpretarea data unor secvente din discursul meu, (…) precum si de reactia survenita din partea unor mass-media. (…) „Acuzatiile de „atac” asupra presei sunt neintemeiate, or titrarea unei expresii, rupte din context, nu este de natura sa creeze o imagine de ansamblu asupra problemei discutate si sa contribuie la informarea obiectiva a societatii, iar sintagma care a starnit nemultumirea breslei jurnalistice nu urmeaza a fi generalizata si nicidecum nu reprezinta un calificativ pentru toata mass-media. Profitand de aceasta ocazie, solicit mass-media sa preia integral discursul meu, de pe www.csj.md, astfel incat opinia publica sa aiba posibilitatea de a se convinge ca continutul acestuia a avut drept obiectiv elucidarea problemelor in sistemul judecatoresc, nu contestarea dreptului la libera exprimare”.

Asadar, nu toti jurnalistii sunt „caini turbati”, ci numai cei care, „si-au exprimat opinia fata de activitatea intregului corp de judecatori, fara a se documenta in prealabil, permitandu-si catalogari denigratoare, lipsite de temei, admitand ingerinte chiar si in viata personala a magistratilor” (din aceeasi declaratie).

Parca anticipand „regretele” lui Muruianu, luni pe la pranz Serafim Urecheanu, lider al AMN si prim-vicepresedinte al parlamentului, spunea ca declaratiile lui Muruianu au fost facute la emotii. Si indemna presa, intr-un fel, sa-l ierte… Dar, despre ce fel de emotii sau interpretari gresite poate fi vorba, daca bucata ce se refera la CEDO si presa este accentuata (cu Bold) in discursul de 17 pagini al lui Muruianu. Reproducem in intregime acest pasaj, sa se convinga si dl Urecheanu ca a fost pregatit din timp…

„Inainte de a trece la subiectul propriu-zis al discursului anuntat, cred ca am obligatia sa evidentiez asa-zisul fenomen al „condamnarilor” statului la CEDO si consider important si oportun sa declar ca pe marginea numitului fenomen se fac diverse speculatii si insinuatii neghioabe, unele mai socante decat altele, dar ele toate, laolalta, urmaresc minimum 3 (trei) teluri: 1) reclama (publicitate) pentru unii avocati; 2) lustruirea fariseica a imaginii unora si ponegrirea, cu orice pret, a altor magistrati; 3) defaimarea premeditata a intregului sistem judiciar si a statului in consecinta. Un rol diabolic si distructiv in aceasta afacere il joaca mass-media, care, fiind prin definitie dulaii de garda ai societatii, se transforma uneori, sa-mi fie scuzata expresia, in caini turbati, care devin periculosi pentru societate prin minciunile pe care le raspandesc si prin intoxicarea cu dezinformatii a opiniei publice referitor la intregul corp de judecatori”.

Declaratiile lui Muruianu redau o stare de spirit printre judecatori

„Noi nu ne-am revoltat pentru ca ne-a injurat, iar protestul nostru nu este unul corporativ. Declaratiile lui Muruianu submineaza rolul presei de putere a patra si redau o stare de spirit printre judecatori, care vor ca noi sa nu scriem despre casele lor luxoase ridicate ca prin minune in ultimii cativa ani”, a declarat Vasile Botnaru, directorul Biroului de la Chisinau al postului de radio „Europa Libera”. Botnaru a spus ca subscrie si el demersului colegilor sai. De asemenea, jurnalistii de la StireaZilei.md si Hyde Park, precum si Elena Zamura, redactorul-sef al ziarului „Alianta „Moldova Noastra”, au declarat ca se alatura cererii jurnalistilor.

Solidari cu presa…

„Intr-un stat de drept functional, o persoana cu o demnitate publica atat de inalta nu-si permite sa faca asemenea declaratii. Este revoltator sa auzi asa ceva de la un magistrat”, sustine Petru Macovei, director executiv al Asociatiei Presei Independente. „CSM trebuie neaparat sa discute comportamentul lui pentru ca presedintele CSJ nu mai are discernamant sa judece dosarele legate de presa si defaimare, asa cum a facut-o pana acum”, a adaugat Macovei. „E total inadmisibil ca un judecator sa eticheteze astfel intreaga breasla a jurnalistilor”, spune, la randul ei, Cornelia Cozonac, presedinta Centrului de Investigatii Jurnalistice: „In cazul lui Muruianu e si mai grav, intrucat stie foarte bine ca, in discutarea chestiunilor de interes public, jurnalistii au o libertate de exprimare mai larga de a critica”.

„Nu este pentru prima data cand presa este acuzata de toate relele in tara asta; discursuri si mesaje de acest fel am mai auzit in ultimii ani – e adevarat, nu atat de intolerante”, considera Nadine Gogu, directoare interimara a Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI). Cat priveste acuzatiile lui Muruianu, ea spune ca sunt „inadmisibile”. „Constatam ca prin asemenea declaratii dl Muruianu face un deserviciu intregii puteri judecatoresti pe care o reprezinta. Daca presedintele CSJ considera ca presa trebuie sa fie un catel docil, capabil doar sa lustruiasca imaginea guvernantilor, inseamna ca el nu a realizat care e rolul presei intr-un stat ce doreste sa ajunga democratic. Iar aceasta ridica semne de intrebare privind judiciozitatea deciziilor sale in eventualele dosare impotriva presei”, mai spune directoarea CJI.

Partidele se mai gandesc?

Spre deosebire de alte situatii de acest gen, cand partidele politice se solidarizau imediat cu mass-media, de aceasta data zona politica e mai precauta. Astfel, doar Asociatia „Parlamentul 90” si Miscarea Actiunea Europeana si-au exprimat, luni, solidaritatea cu jurnalistii, cerand demisia imediata a lui Ion Muruianu. Deputatii primului for legislativ al RM au cerut, totodata, crearea unei comisii parlamentare care sa examineze in ce masura a contribuit Ion Muruianu la pierderea unui sir de dosare la CEDO. Miscarea Actiunea Europeana „dezaproba in mod public reactia presedintelui CSJ” si considera ca „o astfel de reactie e cu atat mai grava, cu cat a fost exprimata de catre presedintele unui organism care, potrivit Constitutiei, imparte rolul de infaptuitor al Justitiei, alaturi de curtile de apel si de judecatori”.

Si cetatenii sunt alaturi de jurnalisti. Printre primii care ne-au telefonat ieri la redactie a fost graficianul Isaia Carmu, care ne-a spus: „Sustin declaratia ziaristilor intru demisia lui Muruianu, presedintele CSJ. Acest tip cu apucaturi staliniste vrea sa dicteze presei ce si cum sa scrie, lucru inadmisibil intr-o tara normala. Sunt pur si simplu strigatoare la cer aceste acuzatii atunci cand vin din gura unei persoane care, in virtutea functiei sale, este chemata sa respecte triumful dreptatii”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *