Actualitate

Care este diferenţa între zahărul brun, zahărul tos şi cel pudră

Zahărul tos sau alb

Cel mai comun şi mai versatil tip de de zahăr, zahărul tos este rafinat, cu cristale mărunte, fiind cel mai utilizat în bucătărie. Se foloseşte la îndulcirea băuturilor, ca şi conservant sau în deserturile pufoase, datorită texturii sale fine care, în combinaţie cu untul, ajută la formarea bulelor de aer. Prin procesul de rafinare, sunt distruşi parţial nutrienţii şi înlocuiţi cu diverşi aditivi alimentari.

O lingură de zahăr alb are în jur de 16 calorii, conţinând 99,9% zaharoză. În funcţie de mărimea cristalelor se găseşte şi sub denumirile de zahăr fin sau extra fin. Acestea de dizolvă mai uşor şi mai repede, fiind ideale în siropuri, deserturi cu creme fine sau cocktailuri.

Zahărul Muscovado

Este un zahăr nerafinat produs din trestie de zahăr, cu un gust puternic de melasă.

Are o textură asemănătoare cu nisipul, umedă, fiind uşor lipicios. Se obţine prin uscarea într-un mediu călduţ a cristalelor de zahăr, uneori chiar la soare. Acest sortiment conţine vitamine şi minerale, precum potasiu, calciu şi magneziu. O linguriţă are aproximativ 11 calorii. Este recomandat pentru deserturile cu timp îndelungat de preparare, cum sunt dulceţurile şi gemurile.

Zahărul brun

Este în mare măsură la fel de rafinat ca și cel alb, cu o aromă mai pregnantă de caramel. Se obține prin adăugarea de melasă în zahărul alb. Se folosește în prepararea marinatelor pentru carne, în sosuri pentru fripturi, deserturi cu nuci sau cafea. O lingură are aproximativ 16 calorii și 97% zaharoză. Are o textură mai nisipoasă decât zahărul alb, cele două putând fi înlocuite însă fără probleme.

Zahărul pudră

Se obține prin măcinarea fină a zahărului alb, conținând de obicei o cantitate mică de amidon de porumb, care împiedică întărirea. Se dizolvă ușor în lichide, fiind preferat în rețetele cu glazuri, pentru înghețată, frișcă sau pentru decor.

Zahărul din trestie de zahăr

Spre deosebire de cel obișuit, care este preparat dintr-o combinație de trestie și sfeclă de zahăr, acesta este un sortiment mai puțin rafinat, cu cristale mai mari și o culoare mai închisă. Poate fi folosit aproape în toate rețetele ce includ zahăr tos.

Zahărul Demerara

Este un zahăr brun, nerafinat, cristalizat, de culoarea chihlimbarului. Se diferențiază prin modul de procesare, cristalele bogate în melasă fiind puse într-un recipient și centrifugate, pentru a îndepărta bucățile de plantă rămasă. Îți păstrează textura crocantă după ce a fost gătit, motiv pentru care se potrivește de minune în fursecuri, brioșe sau biscuiți.

clickpoftabuna.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *