Ce reprezintă de fapt fenomenul corupţiei? Corupţia este abuzul de atribuţiile profesionale în interes personal sau de grup. Aceasta poate poate avea loc atât în sectorul privat (ex: oferirea unui credit în condiţii preferenţiale contrar politicii prudenţiale a instituţiei financiare), dar mai ales în cel public (ex: mita pentru obţinerea unei autorizaţii, “aranjarea” tenderelor publice sau promvarea unor legi în interese obscure).
Cea mai periculoasă formă a corupţiei este „corupţia mare”. Aceasta constă în delapidări/furturi majore din bugetul de stat, spălare de bani sau capturarea instituţiilor statului de interese obscure. De exemplu, fraudele bancare descoperite în 2014 și care s-au soldat cu decapitalizarea sectorului bancar cu circa 12% din PIB, deprecierea monedei naţionale și creșterea îndatorării statului cu circa 14 miliarde lei, a avut la bază toate elementele necesare corupţiei mari din sectorul bancar și cel public.
Care este situaţia în Moldova
Deși, corupţia este unul din cele mai discutate subiecte în Republica Moldova, în societate lipsește o înţelegere clară a riscurilor acestui fenomen. Problema corupţiei a fost mereu laitmotivul platformelor electorale a partidelor politice, programelor de guvernare și a strategiilor de ţară a partenerilor de devoltare a Moldovei existând un consens larg că aceasta este o problemă fundamentală de dezvoltare a ţării. Însă, în mod paradoxal, sondajele de opinie în rândul populaţiei nu confirmă acest lucru. Conform ultimei ediţii a Barometrului de Opinie Publică (aprilie 2017), în topul îngrijorărilor oamenilor a fost sărăcia (40,3% din respondenţi au afirmat că sunt îngrijoraţi în primul rând anume de sărăcie), fiind urmată de preţuri (17,3%), șomaj (11,1%), viitorul copiilor (9,9%) și, abia pe locul cinci, corupţia (8,6%). Există cel puţin două explicaţii pentru această discrepanţă paradoxală. Prima este că oamenii sunt preocupaţi în primul rând de problemele care îi afectează situaţia materială în cel mai palpabil mod și nu percep în mod clar că anume corupţia sistemică este cauza acestora. În al doilea rând, în mod tradiţional, în rândul societăţii persistă o anumită toleranţă faţă de fenomenul corupţiei (de exemplu, conform unui sondaj reprezentativ efectuat la comanda Expert-Grup în 2014, Moldova are una din cele mai scăzute moralităţi fiscale din regiune). În ambele cazuri, constatăm lipsa unei înţelegeri clare în rândul populaţiei privind pericolul și gravitatea problemei corupţiei.
|
Liderul grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, a dezvăluit în studioul Jurnal TV că Igor Dodon a fost cel care în 2005 i-a făcut cunoștință cu Vladimir Plahotniuc.
( ) Citeşte tot articolulLiderul socialiștilor Igor Dodon, care deține o colecție de accesorii de sute de mii de lei, de curând a fost observat că poartă un nou ceas de mână, estimat la aproximativ 1 500 de euro.
( ) Citeşte tot articolulOdată cu intrarea lui Marte în Gemeni, până spre sfârşitul lunii aprilie vom avea ocazii multiple să exersăm acţiunile inteligente, să ne punem în mişcare isteţimea, perspicacitatea şi curiozitatea.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Conon a trait pe vremea Sfintilor Apostoli. S-a nascut in Isauria. Cei de aici au primit credinta in Hristos de la Sfantul Apostol Pavel. Parintii sai, Nestor si Nadia, l-au casatorit fara voia sa. Inainte de a se casatori, i s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail, in chip de barbat...
( ) Citeşte tot articolulUnele produse nocive de oxidare parţială a hranei cu scop energetic sunt radicalii liberi, echivalenţii smogului în organism. Radicalii liberi generaţi în interiorul organismului dăunează la fel ca şi cei declanşaţi de mediul poluat membranei celulare.
( ) Citeşte tot articolulÎn majoritatea cazurilor, atunci când femeile îşi propun să slăbească, încep să apară şi rezultatele. Totuşi, când luăm o astfel de decizie, trebuie să stabilim anumite obiective, dar şi să ţinem cont de anumite realităţi.
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulZece persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma prăbuşirii unui elicopter militar în estul Turciei, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, conform cotidianului Hurriyet, citat de Mediafax.
( ) Citeşte tot articolulCeaiul verde este recomandat în curele de slăbire, însă pe lângă rolul sau dietetic, această licoare previne o serie de alte afecţiuni sau ameliorează dureri nebănuite. Îţi spunem câteva lucruri pe care experţii în medicină naturistă nu ţi le-au...
( ) Citeşte tot articolulPrimele doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie, prin programul Covax al ONU, a anunţat preşedinta Maia Sandu, după o discuţie cu directorul regional al acestei companii, Sinan Atlig, transmite Agerpres.ro.
( ) Citeşte tot articolulFiecare al doilea fumător care încearcă să renunțe la țigări se întoarce la vechiul obicei după o săptămână sau chiar mai puțin. Cel mai des fumătorii susțin că nu pot renunța la acest viciu din cauza lipsei de voință. Potrivit The Sun, 52 procente susțin că...
( ) Citeşte tot articolulAm arătat în numărul precedent că româna, la fel ca celelalte limbi romanice, a moștenit din latină aproximativ 2000 de cuvinte-bază. Dacă ținem seama de felul cum s-au transmis aceste cuvinte diverselor limbi romanice, constatăm că aproximativ 500, adică o pătrime, au...
( ) Citeşte tot articolulLiderul regimului de la Tiraspol minte în legătură cu cele 1800 de doze de vaccinuri pe care Chişinăul urmează să le trimită regiunii transnistrene. Cele 1800 de doze fac parte din lotul pe care Republica Moldova le-a primit drept donaţie din partea României, însă...
( ) Citeşte tot articolul