Actualitate

Care sunt cei mai periculoşi peşti în alimentaţie. Speciile ce pot provoca intoxicaţii sau alergii extrem de grave

Dr. Jean-Marc le Gac prezintă în „Ghid medical de urgenţe pe apă şi pe uscat“ câteva tipuri de intoxicaţie prin ingestie. Acesta dă exemplu de peşti care pot genera diverse probleme digestive după ce sunt consumaţi. „Scrombridele (tonul, tonul de Mediterană) şi alţi peşti cum ar fi dorada corifenă şi sardinele pot fi responsabili de reacţii alergice. Prin urmare, un defect de conservare a peştelui, lăsarea în soare pe punte, provoacă o aculare şi se pot observa manifestări alergice grave“, spune specialistul.

Totodată, o afecţiune specifică zonelor cu masive de corali este „ciguatera sau râia“. Practic, toxinele secretate de alge sunt ingerate de peşti apoi de prădătorii acestora: „Dacă omul este ultimul consumator din lanţul alimentar, el va prezenta îmbolnăvirea. Toţi peştii comestibili într-o zonă cunoscută a fi cigua-toxică sunt potenţiali toxici“.

 Astfel, cei care consumă astfel de peşti pot simţi la puţin timp furnicături ale buzelor şi stări de vertij. Pot exista mâncărimi, senzaţii de furnicături ale membrelor, diaree, vomă şi stare de oboseală. „Simptomele generale se îmbunătăţesc în câteva zile. Oboseala şi mâncărimile pot persista câteva luni“, se arată în „Ghid medical de urgenţe pe apă şi pe uscat“.

Totodată, în zona asiatică: „tetrodonii, diodonii, peştii-lună conţin o toxină redutabilă şi mortală. Fugu este o mâncare japoneză celebră gătită cu tetrodon. Trebuie evitat orice contact între carnea peştelui şi viscerele acestuia care conţin toxine“.

Sfatul specialistului estesă nu pescuiţi şi să nu mâncaţi dacă nu cunoaşteţi ce aţi capturat. Tot ce s-a pescuit trebuie conservat foarte bine, la rece. „Peşti pot deţine toxine redutabile. Înainte de a mânca rezultatele pescuitului vostru, când vă aflaţi la latitudini exotice nu vă jenaţi să consultaţi pescarii din zonă, Întrebaţi pescarii locali cam pe unde pot fi întâlniţi peştii potenţiali transmiţători de râie“, recomandă dr. Jean-Marc le Gac.

Sursa: Adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *