Astăzi 20 Ianuarie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 16:20
Abonamente

Actualitate 31 Octombrie 2017, ora 09:27

Care sunt cele mai frecvente afecţiuni ginecologice

Marime Font

Afecțiunile ginecologice nu sunt deloc de neglijat, astfel că am stat de vorbă cu un medic specialist pentru a afla care sunt cele mai des întâlnite afecțiuni de acest fel. 

Pentru fiecare pacientă, orice consult ginecologic se finalizează cu aflarea unui diagnostic. Câteodată, acesta pune în dificultate pacienta care, din diferite motive (teamă sau graba de a pleca din cabinetul doctorului ginecolog), nu pune întrebările ce ar ajuta-o să înțeleagă afecțiunea de care tocmai a aflat că suferă.

Pentru a înlătura aceste nelămuriri, am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, pentru a afla ce înseamnă unele dintre cel mai des întâlnite afecțiuni ginecologice de tip feminin.


Avortul spontan

Pierderea spontană a sarcinii sau avortul spontan reprezintă eliminarea embrionului fără viață, cu precădere în primul trimestru de sarcină și, în cazuri mai rare, la începutul celui de-al doilea trimestru.

Printre cele mai întâlnite cauze ale avortului spontan se numără anomaliile cromozomiale (ovocitele unei femei trecute de 35 de ani nu mai au aceeași calitate cu cele ale unei femei cu vârsta de 25, iar peste 40 de ani, 80% dintre ovocitele produse au mutații genetice) și problemele hemolitice (multe dintre femeile însărcinate nu știu că sunt predispuse la trombofilie și fără un tratament corespunzător, evoluția sarcinii este în real pericol).

Principalele simptome ale avortului spontan sunt crampele abdominale însoțite de sângerări, stare de rău general.
Bolile cu transmitere sexuală (BTS)

Cunoscute și sub numele de boli venerice, acestea sunt infecții transmise prin contact sexual, ce poate fi normal, oral sau anal, dar și prin contact cu zona infectată, cu obiecte infectate (acele seringilor) ori în momentul nașterii vaginale, de la mamă la făt. Acestea se împart în BTS majore și minore. Din prima categorie, cele mai întâlnite sunt SIDA (infecție cu virusul HIV), sifilisul, gonoreea (sau blenoragia), sancrul moale (mai frecvent diagnosticată la bărbați).

Din a doua categorie, cele mai întâlnite sunt bolile provocate de chlamydii, mycoplasme, candida albicans, tricomonas vaginalis reunite sub numele de uretrite negonococice. Tot din categoria bolilor cu transmitere sexuală minore fac parte infecțiile cu tricomonas, candidozele urogenitale, herpesul vaginal (afectează femeile și bărbații deopotrivă), scabia, pediculoza etc. Simptomele cele mai ușor de recunoscut sunt durerile în zona pelviană, senzații de arsură și iritații, dureri la contactul sexual sau la urinare.

Riscul cel mai mare de infectare crește odată cu numărul partenerilor sexuali și atunci când nu este folosit prezervativul ca mijloc de protecție.

Cancere genitale

În țara noastră, incidența cancerelor ovariene, de col uterin și endometru este mai ridicată decât media altor țări, ocupând din păcate printre primele locuri din Europa. Cancerul ovarian afectează și femeile tinere, dar mai ales pe cele trecute de 50 de ani. Asimptomatic în primele faze de evoluție ale bolii, acest tip de cancer poate fi depistat însă în urma unui control ginecolog de rutină. Principalele simptome, ce ar trebui să dea de gândit femeilor, sunt durerile lombare joase, abdominale sau pelvine, hemoragii vaginale mai ales după menopauză, scurgeri și sângerări vaginale inexplicabile.

Cu cât este depistat și tratat la timp, rata de supraviețuire este de 90% după 5 ani. Cea mai frecventă cauză a cancerului de col uterin este infecția cu HPV - Human Papillomavirus, dar este important și istoricul în familie al acestei boli ale cărui simptome pot fi sângerarile abundente în timpul menstruației, scurgeri vaginale abundente cu urme de sânge, sângerări după actul sexual, durere și disconfort în zona lombară, scădere rapidă în greutate, anemie.

Depistat într-o fază timpurie, cancerul de endometru este curabil. Sângerările anormale între menstruații sau la menopauză, urinarea dificilă și dureroasa, durerea în timpul actului sexual și pelvină sau pierderile neașteptate în greutate se numără printre principalele simptome. Îngroșarea anormală a mucoase uterului este unul dintre principalii factori de risc ai acestei afecțiuni.
Candidoza vaginală

Este o infecție des întâlnit în rândul femeilor și este provocată de ciuperca Candida albicans. Apare cu precădere la femeile aflate la vârsta fertilă și mai puțin la cele aflate la menopauză. Cele mai cunoscute simptome sunt senzația de prurit (sau mâncărime) în zona genitală, iritații la nivelul organelor genitale externe, usturimi sau durere la urinat și în timpul actului sexual.

Tratamentul constă în administrarea unor pastile sau ovule intravaginale, doar după efectuarea unui consult și prelevarea unei probe de secreție vaginală pentru a fi trimisă la laborator.

Cervicita

Cervicita reprezintă o inflamație a cervixului – partea inferioară a uterului-colului uterin. Este o afecțiune ce poate fi asimptomatică și de mică importanță, dar poate să apară și ca urmare a unei infecții cu BTS, ca gonoreea și chlamydia, herpesul genital, dar și HPV. În lipsa simptomelor, afecțiunea poate fi depistată în urma unui simplu test Papanicolau.

Dacă semnele bolii există, acestea pot fi recunoscute după apariția secrețiilor abundente de culoare galbenă sau gri ce pot avea miros, urinări dese și dureroase, dureri în timpul contactul sexual, sângerări după contactul sexual. Dacă boala este cauzată de BTS, cei doi parteneri vor urma tratament și vor evita contactul sexual.

Chisturile ovariene

Sunt foarte des întâlnite la femeile de toate vârstele. Acestea reprezintă o colecție de lichid la nivelul ovarului, variind ca dimensiune. Se pot depista cu ajutorule ecografiei și pot avea ca simptome urinările frecvente, durerile abdminale, modificări ale ciclului, greață și vărsături, sângerări vaginale etc. În mod normal, acestea se elimină în cursul ciclului menstrual normal, dar orice chist mai mare de 3 cm trebuie să fie investigat amănunțit.

Dismenoreea

Este definită ca prezența crampelor dureroase, intense, în timpul menstruației. Acestea pot să difere de la o femeia la alta, dar și de la un ciclul menstrual la altul. Poate fi primară, atunci când este asociată cu tulburările de ciclu ovulator, și secundară, atunci când este cauzată de endometrioză, fibrom uterin. Ameliorarea simptomelor, în cele mai multe dintre cazuri, se face cu ajutorul analgezicelor. Pentru scăderea intensității durerilor menstruale se recomandă aplicarea de căldură pe abdomen, reducerea activității sexuale, folosirea absorbantelor externe, practicarea exercițiilor fizice ușoare.

Endometrioza

Endometrul este mucoasa ce învelește uterul. Afecțiunea constă în dezvoltarea celulelor endometriale în afara cavității uterine, astfel că acestea se pot regăsi pe ovare, trompe uterine, intestine, pe suprafața mucoasei din cavitatea pelvină și, în cazuri mult mai rare, chiar pe creier și la plămâni. Aceste celule nu sunt canceroase. Intensitatea durerilor variază de la o lună la alta și se resimte mai acut în locul în care celulele endometriale s-au înmulțit. Durerile foarte mari în primele zile de menstruație, balonarea permanentă, crampele abdominale, menstruația prelungită, infertilitatea sunt doar câteva dintre principalele simptome ale afecțiunii. Se depistează și tratează laparoscopic. Endometrioza prezintă, însă, un risc de recidivă atât după un tratament medicamentos, cât și după cel chirurgical.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:53

Stare de alertă pe întreg teritoriul Chinei. Cea mai mare temere a specialiştilor s-a adeverit. Noul tip de coronavirus s-a răspândit în alte două provincii din China, după Wuhan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:48

O angajată a Serviciului Poliţiei Judecătoreşti a IGP din Bălţi a fost reţinută de ofiţerii DGT,,Nord” a CNA şi procurori pentru corupere pasivă. Potrivit denunțătorului, poliţista i-ar fi cerut 200 de euro pentru a grăbi încetarea dosarului de căutare, pornit pe numele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:24

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

În 2019 s-a înregistrat cel mai mare trafic de mărfuri din istoria porturilor maritime românești, anunță Compania Națională Administrația Porturilor Constanța, citată de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:15

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

Spargerea unei conducte cu apă caldă, în plină noapte, a ucis cel puțin cinci oameni și a rănit alți trei într-un hotel din centrul Rusiei, au anunțat luni autoritățile, citate de AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 Ianuarie 2020, ora: 13:58

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg Din editia print

Consiliul electoral al circumscripției Hâncești a înregistrat grupul de inițiativă în susținerea candidatului Partidului Politic ȘOR la funcția de deputat, Vitalie Balinschi. Candidatura propusă locuitorilor circumscripției 38 Hâncești a fost prezentată în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 13:21

OPINIA CITITORULUI / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

OPINIA CITITORULUI  / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

Un cititor a reacționat la editoriaul „Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 13:13

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Procurorul general al Federației Ruse, Iurie Ciaika, va pleca din funcție la cererea lui Vladimir Putin, anunță serviciul de presă al Kremlinului. Putin îl propune în această funcție pe vice-președintele Cimitetului de Anchetă, Igor Krasnov.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 12:11

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

Șeful statului și-a depășit atribuțiile când a promis Tiraspolului și Moscovei anularea normei legale care prevede că din 10 ianuarie 2019 toate autovehiculele din stânga Nistrului pot intra în alte țări doar cu plăcuțe neutre de înmatriculare, însoțite de abțibildul MD lipit pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:46

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

 Boala nu alege. Ea vine pur și simplu. Nechemată. Neașteptată. Nemiloasă. Ea vine și încearcă a-ți lua totul: profesie, prieteni, familie, casă, viață. Tu ai de ales: lupți sau nu. Simplu, da? Iar acum fără fabule abstracte și metafore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:35

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

Polițiștii de frontieră în cooperare cu ofițerii Centrului Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate, au reținut un cetățean al Tadjikistanului, aflat în căutare ca fiind membru al organizației extremist-teroriste internaționale "DAESH", în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 09:40 de Silviu Tănase

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști Din editia print

Zilele trecute lidera PAS Maia Sandu a oferit un interviu pentru TVR Moldova unde a conturat primele teze referitoare la viitoarea campanie prezidențială. Deși a ezitat să-și anunțe participarea în viitoarea campanie prezidențială, declarând că „PAS va susține un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:31

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Recentele declarații ale Președintelui K. Iohannis, Premierului L. Orban și ale Ambasadorului D. Ioniță vis-à-vis de realitățile politice din Republica Moldova au fost mai mult decât necesare, ele fiind așteptate de mult timp mai ales de către cei care simt, gândesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Firma Telestar Media SRL ce deține drepturile de emisie a posturilor de televiziune Canal 2 și Canal 3, ce fac parte din holdingul media al oligarhului Vladimir Plahotniuc are un nou proprietar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:04

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

Procesul penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:43

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

Rezervă-ți un loc la MDW 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:35

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Într-un context tot mai schimbător din punct de vedere climatic, industria alimentară caută soluții. Carnea printată 3D ar putea fi una dintre ele. Îți spuneam, recent, de carnea artificială, creată în laborator, cea care începe să câștige teren și care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:27

Cine ești când bei și cum ți se schimbă personalitatea

Cine ești când bei și cum ți se schimbă personalitatea

Oamenii de știință sunt fascinați de mult timp de efectul băuturilor alcoolice asupra organismului uman și, mai ales, asupra personalității. Cât de mult te schimbădouă pahare de vin sau trei pahare de whiskey. Mulți oameni beau un pahar ca să prindă curaj, înainte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:20

Cum va fi vremea în 7 ZILE. Prognoza meteo - FOTO

Cum va fi vremea în 7 ZILE. Prognoza meteo - FOTO

Potrivit meteorologilor se prevede cer variabil, fara precipitatii. Presiunea atmosferica va fi inalta. In cursul noptii, in nord se asteapta -6 grade, ziua termometrele vor indica 3 grade.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:10

FOTO/ Cei 11 cetățeni ucraineni, decedați în urma prăbușirii avionului lângă Teheran, au fost repatriați în Ucraina

FOTO/ Cei 11 cetățeni ucraineni, decedați în urma prăbușirii avionului lângă Teheran, au fost repatriați în Ucraina

Corpurile celor 11 cetățeni ucraineni, 9 membri ai echipajului și 2 pasageri, care au murit în momentul în care un avion de pasageri a fost doborât de două rachete în Iran, ,,s-au întors acasă”. Sute de oameni, inclusiv angajați ai aeroportului din Kiev,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:55

NOI REGULI la înscrierea pentru proba practică la examenul auto - FOTO

NOI REGULI la înscrierea pentru proba practică la examenul auto - FOTO

Candidații pentru a primi permisul de conducere semnalează noi probleme la programarea online pentru examenul practic la șoferie. Chiar și la programarea urgentă, costul căreia este, potrivit site-ului ASP, 300 de lei, candidații întâlnesc probleme, unii primesc eroare atunci...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:43

CUTREMUR VIOLENT: 6,2 grade pe scara Richter

CUTREMUR VIOLENT: 6,2 grade pe scara Richter

Un cutremur cu magnitudinea 6,2 grade pe scara Richter s-a produs, duminică, în Indonezia.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Ianuarie 2020, ora: 07:39

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 IANUARIE 2020. SĂGETĂTORII SE MOBILIZEAZĂ EXCEPȚIONAL

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 IANUARIE 2020. SĂGETĂTORII SE MOBILIZEAZĂ EXCEPȚIONAL

Horoscopul zilei de 20 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:38

Detalii tulburătoare în cazul crimei din ORHEI. Copilul de 12 ani a fost ucis pentru o platformă XBOX

Detalii tulburătoare în cazul crimei din ORHEI. Copilul de 12 ani a fost ucis pentru o platformă XBOX

Au apărut noi detalii despre odioasa crimă care a avut loc ieri, 18 ianuarie, la Orhei, unde un minor l-a asasinat pe altul. Oamenii legii au stabilit identitatea victimei. Acesta s-a dovedit un copil în vârstă de 12 ani. Suspectul, un alt copil de 14 ani, inițial le-a spus...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Ianuarie 2020, ora: 05:53

Simona Halep a revenit pe locul 3 WTA, luni, în chiar prima zi a turneului de Mare Şlem din Australia. Constănţeanca a făcut din nou rocadă cu Naomi Osaka, japoneza coborând pe poziţia a patra.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Ianuarie 2020, ora: 01:52

Scriem și vorbim corect românește!

Scriem și vorbim corect românește!

Dicționar al greșelilor de limbă.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)