Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 09:53
Abonamente

Actualitate 24 Iunie 2013, ora 06:56

Biroul Informațional TIMPULCare sunt condițiile pentru a deschide o casă de amanet în orașul meu?

Marime Font

 
 

Sergiu, 34 ani, orașul Bălți, întreabă:Care sunt condițiile pe care trebuie să le întrunesc pentru a deschide o casă de amanet în localitatea mea?”

Conform Hotărârii de Guvern Nr. 204 din 23.03.1995, cu privire la modul de organizare și funcționare a caselor de amanet, lombardul nu poate fi condus de către persoane cu antecedente penale pentru infracţiuni economice, infracţiuni contra securităţii publice şi a statului, precum şi pentru luare de mită. De asemenea, aceste condiții se referă şi la eventualii angajați.

Lombardurile sunt instituţii creditare, care oferă populaţiei posibilitatea de a-şi păstra obiectele de uz personal şi casnic, precum şi de a primi împrumuturi cu amanetarea acestor obiecte. Astfel, acestea pot funcționa doar în cazul în care stăpânul lombardului a primit licența, conform legislației în vigoare. Mai mult, la deschiderea casei de amanet, capitalul statuar nu trebuie să fie mai mic de 25 de mii dolari pentru localitățile municipale și 15 mii dolari pentru cele rurale, conform cursului Băncii Naționale a Moldovei la data când acesta a fost deschis.Capitalul social se majorează odată cu creşterea numărului filialelor casei de amanet, pentru fiecare filială, cu 40 la sută de la cuantumul de bază stabilit şi se înregistrează în modul prevăzut de legislaţie. La fondarea lombardului cota bunurilor imobiliare nu trebuie să depăşească 25 la sută din capitalul statutar. În afară de aceasta, fondatorii lombardului sunt obligaţi să-şi depună integral aportul în capitalul social până la data primirii licenţei.

Mariana, 40 ani, Ocnița, întreabă:În ultimul timp, se tot vorbește despre proiectul de parteneriat public-privat pentru serviciul de Asistenţă medicală urgentă. Când va fi implementat și ce prevede acest proiect?

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății (MS), din cauza finanţării insuficiente a serviciului de Asistență Medicală Urgentă (AMU), dezvoltarea şi perfecţionarea acestuia devine practic imposibilă. Astfel, MS a iniţiat un proiect de parteneriat public-privat pentru serviciul de Asistenţă medicală urgentă. Acesta a fost discutat la Consiliul Naţional pentru parteneriatul public-privat. Ulterior, proiectul urmează să fie discutat cu societatea civilă şi comunitatea medicală unde se vor definitiva beneficiile şi riscurile implementării acestui proiect de parteneriat public-privat.

Conform MS, în prezent, AMU se confruntă cu probleme precum insuficiența cadrelor medicale, lipsa echipelor de asistenţă medicală urgentă, lipsa tehnologiilor necesare pentru dezvoltarea capacităţilor de intervenţie în cazuri de urgenţe majore și a utilajului performant conform standardelor europene. Proiectul este prevăzut pentru anii 2011- 2015.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md