Astăzi 21 Ianuarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 12:37
Abonamente

Actualitate 4 Iulie 2019, ora 08:41

Care va fi influența românilor în noul Parlament European

Marime Font

Acum că a fost ales și președintele Parlamentului European, în persoana socialistului italian David Sassoli, se poate pune întrebarea care va fi influența românilor în noul Parlament.

Trebuie precizat de îndată că David Sassoli va fi președinte doar doi ani și jumătate. În virtutea unui vechi acord nescris și fără valoare legală între principalele două formațiuni transnaționale, PPE și socialiștii, mandatul de cinci ani în fruntea Parlamentului European este întotdeauna împărțit în două mici mandate de doi ani și jumătate fiecare, spre furia celorlalte grupuri din Parlament, care au căutat întotdeauna să scape de chinga binomului PPE-socialiști.

Așa încât, după doi ani și jumătate, socialistul Sassoni se va retrage pentru a lăsa locul unui PPE, cel mai probabil eternul și nefericitul și ștersul german Manfred Weber, care se visa președinte al Comisiei Europene și căruia, pentru a se retrage, i se propusese duminică și luni să accepte să fie președinte al Parlamentului pentru un mandat plin de cinci ani.


Cum nu a acceptat, el va trebui acum să aștepte doi ani și jumătate, pentru a prelua un mandat mic și fără mari puteri. Așa că, Italianul socialist Sassoli preia președinția Parlamentului de la un alt Italian, Antonio Tajani, PPE.

Deocamdată, însă, realitatea este că un italian preia de la un alt italian și că acela e singurul post pe care se concentrează Italia. La fel cum, în afară de posturile mari luate de Franța-Germania-Belgia (Banca Centrală – Comisia - Consiliul), celelalte două sunt luate de mediteraneeni: Spania (șeful diplomației, Borrell, Înaltul Reprezentant) și Italia (Sassoli, președintele Parlamentului). Esticii, cum am mai spus aici, au fost cu totul lăsați pe dinafară, din vina lor exclusivă.

Dispoziția numerică mai întâi. Cei 32 de europarlamentari români se împart astfel:

14 la PPE: 10 PNL, 2 PMP, 2 UDMR;
10 la socialiști (S & D): PSD + cei doi ai lui Ponta;
8 la Renew Europe: PLUS/USR, Cioloș plus oamenii lui Barna.

Românii se împart astfel compact între principalele trei grupuri ca importanță numerică: PPE (14), socialiști (10), liberali (8).

Lăsăm deocamdată cu totul deoparte postul de Comisar European la care România are dreptul, părăsit de Corina Crețu pentru a deveni europarlamentară socialistă. În locul său, a fost numit interimar Johannes Hahn, comisarul Austriei, după ce Jean-Claude Juncker a respins propunerea PSD de a-l numi pe Ioan Mircea Pașcu în locul lui Crețu.

România va avea, desigur, dreptul la un post de comisar, începând din toamnă, ca toate cele 28 de țări (27, dacă Marea Britanie iese din UE într-adevăr în octombrie, așa cum e deocamdată hotărât, dar nimic nu e sigur).

Lăsăm deoparte acel post de viitor Comisar, întrucât nu putem ghici pe cine va numi coaliția Dăncilă/Tăriceanu. Nu putem ghici nici ce portofoliu îi va atribui persoanei numite de România președintele sau președinta Comisiei Europene (presupunând că Ursula von der Leyen va fi confirmată de Parlament, etapă obligatorie).

Apoi, odată ce Comisarul numit de o țară membră își primește portofoliul, el poate fi respins de Parlament, printr-o audiere în plenară. S-a întâmplat deja cu o candidată slovenă, respinsă de Parlament în 2014. Unii candidați naționali pot fi respinși chiar de președintele Comisiei Europene, nemulțimit de primul interviu, cum l-a respins Barroso pe Vosganian. Așa încât, deși România va primi un portofoliu de Comisar în viitoarea Comisie, condusă probabil de germana Ursula von der Leyen și controlată de binomul Macron-Merkel, este imposibil de speculat ce portofoliu va fi acela, sau măcar dacă prima persoană propusă din România va trece barajul de examene.

Rămânem așadar la influența celor 32 de europarlamentari, împărțiți între cele trei principale grupuri: 14 la PPE (printre care Rareș Bogdan și Traian Băsescu), 10 la socialiști (printre care Corina Crețu, Carmen Avram și Maria Grapini) și cei 8 la Renew Europe, grupul liberal al lui Macron-Verhofstadt.

Trebuie subliniat din start că, deși PPE rămâne principalul grup (182 de europarlamentari din 751, dintre care 14 români), supremația sa din ultimele două decenii este masiv contestată de o coaliție ad-hoc între socialiști (154, dintre care 10 români), liberali (108, dintre care 8 români) și ecologiști (74, 0 români). Adăugând la asta faptul că președintele Parlamentului este un socialist italian, putem spune că socialiștii români și oamenii lui Cioloș/Barna pleacă de pe o poziție foarte bună, întărită de faptul că șeful grupului Renew Europe este chiar Cioloș în persoană, în vreme ce șefa grupului socialist, Iratxe García Pérez, este o socialistă spaniolă, din partidul lui Pedro Sanchez, apropiat al lui Macron, deci și al lui Cioloș, partid care mai dispune și unul din cele mai importante posturi din instituții: șeful diplomației, ministrul de externe al UE, Josep Borrell.

Putem presupune astfel că cele patru propuneri de înalte funcții făcute zilele acestea la Bruxelles de șefii de stat vor trece și vor fi votate de Parlament, nu doar pentru că ele au de partea lor alianța ad-hoc socialiști-liberali-ecologiști, dar și pentru că cei 182 de eurodeputați din PPE, conduși de perdantul Manfred Weber, nu s-ar putea opune cu toții, întrucât cea mai înaltă funcție, cea de președinte al Comisiei, este atribuită unei PPE: germana Ursula von der Leyen.

În această combinație și în acest joc al puterii, românii sunt astfel mult mai bine plasați decât alți estici potențial influenți. Maghiarii lui Orban, din Fidesz, sunt astfel cantonați la PPE, cu putere limitată, mai ales după ce Orban s-a arătat atât de îndărătnic în negocieri, iar polonezii lui Kaczynski sunt pierduți la euroscepticii din ECR, alături de Tories britanici, care vor ieși, și de separatiștii flamanzi din N-VA. Polonezii nu au astfel absolut nimic de zis în jocurile de putere dintre principalele mari grupuri.

Românii, în schimb, îl au pe Cioloș în fruntea liberalilor din Renew Europe, al treilea grup din Parlament (108 membri) și care dispun și de puternica funcție de președinte al Consiliului European, Charles Michel, egalul Ursulei von der Leyen, ambii având rang de șef de stat.

Rămâne acum să se definitiveze împărțirea tuturor deputaților în comitete parlamentare, acelea fiind grupurile care fac proiectele de rezoluții și de legislați și unde de pildă deja Ramona Strugariu de la PLUS este membru în importanta Comisie pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE), unde acționa înainte Monica Macovei, cu care Ramona Strugariu a lucrat îndeaproape.

Concluzia fiind așadar că, da, din start, europarlamentarii români sunt acum potențial mult mai influenți decât cei maghiari sau polonezi. Cu condiția să și profite de asta...

DAN ALEXE
https://romania.europalibera.org/ 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

A făcut senzație publicarea unui pachet de fotografii din satele basarabene ale anilor 50-60, la apogeul Uniunii Sovietice. Pe mine m-au întristat și vă spun de ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:53

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Un moldovean de 45 de ani din Nisporeni a ascuns mai multe produse alimentare fără acte în rezervorul unei stropitori, crezând că nu vor fi găsite, însă nu i-a mers.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 11:51 de Silviu Tănase

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști Din editia print

Zilele trecute lidera PAS Maia Sandu a oferit un interviu pentru TVR Moldova unde a conturat primele teze referitoare la viitoarea campanie prezidențială. Deși a ezitat să-și anunțe participarea în viitoarea campanie prezidențială, declarând că „PAS va susține un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:46

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți Foto: simbol

1. Am considerat oportun să reacționez la acest articol pentru că, dincolo de orice, vorbim de interfața statului român cu care interacționează românii din Republica Moldova și de imaginea noastră ca stat. În plus, de fiecare dată când vorbim de situații în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 10:50 de Silviu Tănase

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Tunul de lemn este o producție Moldova-Film, realizată la apusul Imperiului Sovietic. Filmul prezintă povestea unui bătrân, liniștea căruia a fost tulburată de apariția unui avion nemțesc care le-a ucis pe rând găinile, apoi oaia. Bătrânul găsește un tun pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 10:01

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

În perioada 1 decembrie – 15 ianuarie, Loteria Națională a oferit câștiguri în valoare de 14 575 000 de lei. Dintre acestea, 19 norocoși au descoperit premii mari în bilete de loterie în sumă de 5 619 439 de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 09:15

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

Ex-deputatul Valeriu Saharneanu, reprezentant al Partidului Popular Românesc, a dezvăluit cum a ajuns fostul președinte al formațiunii, Vlad Țurcanu, să conducă partidul, dar și cum, ulterior, nu s-a mai implicat în activități.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 09:04

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

Minorul de 14 ani care a ucis cu sânge rece un alt minor de 12 ani a primit mandat de arest pentru 30 de zile, după ce ieri a fost reținut pentru 24 de ore. Băiatul este suspectat că ar fi omorât un băiat de 12 ani, iar cadavrul l-a ascuns într-o clădire nefinisată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:54

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Trupul neînsuflețit al unui bărbat a fost depistat în această după-amiază într-o fântână de canalizare de pe strada Alecu Russo, din sectorul Ciocana al capitalei. Solicitată telefonic, Natalai Stati, ofițerul de presă al Poliției Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:25

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

 Ieri, 20 ianuarie, a avut loc „Gala Cineaștilor 2020”. Evenimentul a fost organizat în premieră de către Uniunea Cineaștilor din Moldova în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Laureații Galei...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Ianuarie 2020, ora: 07:52

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

Horoscopul zilei de 21 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 06:33

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Mai mult de trei sferturi (79%) din infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice din Europa era controlată de companiile de utilităţi şi petroliere.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 21 Ianuarie 2020, ora: 05:49

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie Din editia print

În prezent, în spaţiul audiovizualului există numeroase (ca să nu zicem nenumărate) posturi de radio şi TV, care încearcă din răsputeri să ne ademenească, să capteze cu orice preţ atenţia publicului. În avangarda acestei permanente competiţii sunt cei de la...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Ianuarie 2020, ora: 00:25

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Conştientul emite raţionamente şi subconştientul produce; conştientul alege şi subconştientul livrează marfa. Vă prezentăm câteva trucuri. Este de la sine înţeles că puteţi adăuga cele care corespund aşteptărilor, nevoilor sau dorinţelor voastre. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 20 Ianuarie 2020, ora: 20:52

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Cea de-a 70-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin se va desfășura între 20 februarie și 1 martie 2020

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 20:23

Au vrut să fugă ca EL CHAPO, doi pușcăriași din Lipcani au încercat să evadeze săpând un tunel

Au vrut să fugă ca EL CHAPO, doi pușcăriași din Lipcani au încercat să evadeze săpând un tunel

Doi deținuți de la Penitenciarul nr.2-Lipcani intenționau să evadeze printr-un tunel săpat sub zidul închisorii, dar au fost prinși până să-și pună planul în practică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 20:03

Parlamentul vrea să cumpere 110 tablete pentru deputați, în valoare de peste DOUĂ MILIOANE de lei

Parlamentul vrea să cumpere 110 tablete pentru deputați, în valoare de peste DOUĂ MILIOANE de lei Foto: Ramin Mazur

Portalului e-licitatie.md arată că Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova a demarat o licitație publică pentru a achiziționa 110 de tablete noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 19:18

RUSIA: Putin a depus la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei

RUSIA: Putin a depus la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei

 Preşedintele rus Vladimir Putin a depus luni la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei, la mai puţin de o săptămână de la anunţul său surpriză privind o reformă a sistemului politic, transmite AFP. Proiectul de lege, publicat pe site-ul Dumei de Stat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 18:56

MAI există „blocul ACUM” ? /// PPDA anunță că nu o susține pe Olesea Stamate și cheamă alte partide să-l susțină pe Mihai Druță

MAI există „blocul ACUM” ? /// PPDA anunță că nu o susține pe Olesea Stamate și cheamă alte partide să-l susțină pe Mihai Druță

Platforma Demnitate și Adevăr a anunțat că nu o va susține pe Olesea Stamate în cadrul alegerilor parlamentare anticipate pe circumscripția uninominală Hîncești și optează pentru candidatura lui Mihai Druță. Anunțul a fost luat în cadrul ședinței de astăzi a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 16:35

Procurorul general își cere scuze de la „sutele de cetățeni” care au fost urmăriți penal ilegal în ultimii ani de către procurori

Procurorul general își cere scuze de la „sutele de cetățeni” care au fost urmăriți penal ilegal în ultimii ani de către procurori

Mimarea combaterii corupției, arestări ilegale și învinuiți achitați pe bandă rulantă!

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)