Astăzi 24 Ianuarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la 23 Ianuarie 2020
Abonamente

Actualitate 26 Iunie 2018, ora 16:38

Caricatura Simonei Halep, motiv de conflict între români și francezi?

Marime Font

O replică a unui jurnalist neinspirat nu este un fenomen caracteristic pentru un popor întreg. 

În ultimele două numere, am scris despre modalitățile posibile de aprofundare a relațiilor de colaborare dintre R. Moldova și România, pe de o parte, și Franța, pe de altă parte. Consider că o apropiere de francezi, inclusiv în contextul geopolitic regional și continental din ultimele două decenii, ar ajuta R. Moldova să-și realizeze cât mai repede posibil obiectivele de integrare națională, europeană și euro-atlantică. În continuare, voi aduce noi argumente în acest sens și voi propune modele concrete de acțiune, dar nu înainte însă de a atrage atenția asupra unui fapt care s-a produs recent și care va lăsa o amprentă nu tocmai frumoasă în relațiile dintre noi, românii, și Franța.

Mă refer aici la caricatura, apărută în săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo la câteva zile după ce Simona Halep a câștigat pentru prima dată un turneu de Grand Slem, Roland Garros, reconfirmându-și titlul de nr. 1 mondial în acest sport. Așa cum era de așteptat, desenul respectiv a stârnit un val de reacții adverse în presa de pe ambele maluri ale Prutului și pe rețelele de socializare, care mai mute zile la rând vuiau literalmente de postări kilometrice, scrise de oameni cu demnitatea știrbită de o caricatură.

Loading...


Din capul locului, țin să precizez, că am decis să abordez acest subiect, fiind convins de faptul că percepția reciprocă între două țări este un lucru esențial, care modelează relațiile bilaterale. Trăim de ani buni într-o lume a subiectivismului și a unor opinii publice influențate în mai mare măsură de postări emotive pe Facebook, decât de informații obiective și complete. Lipsa de filtre veritabile (nu mă refer la cenzură, ci la un elementar fact checking) și facilitatea accesului la sursele de informații capabile să influențeze opinia publică au generat felul de a înțelege lucrurile la modul direct, fără loc de interpretare, fără urmă de contextualizare. Omul modern este supus zilnic unui volum atât de mare de informații, încât reflexele, care existau cu ceva timp în urmă, cum ar fi dorința de a aprofunda un subiect sau altul, sau motivația de a afla mai multe detalii despre sursă, dispar sau se estompează în mod subit.

Charlie Hebdo pășește uneori peste limitele decenței

Așa e și cu Charlie Hebdo. Ceea ce a contat cel mai mult în valul de reacții de care pomeneam mai sus este doar nenorocita pagină pe care a apărut caricatura. Nu au fost foarte numeroși cei care au încercat să relativizeze „gravitatea” publicării acelei caricaturi, aducând în prim-plan câteva elemente cu referire la revista satirică și la abordarea umorului în Franța. De bine de rău, Charlie Hebdo este un săptămânal satiric, care a apărut în anul 1970 și se autodefinește ca „revistă satirică, laică, politică și veselă”. De pe site-ul oficial al revistei, mai aflăm că „Charlie Hebdo este un pumn în figură... adresat celor care încearcă să ne facă să nu mai gândim, celor care au frică de imaginație și celor care nu vor că noi să râdem”. De-a lungul celor patru decenii de existență (din motive financiare, Charlie Hebdo și-a încetat apariția între anii 1982-1991), revista și-a construit o reputație, practicând un gen de satiră foarte caustică, practic fără limite, care nu ezită să trateze inclusiv teme considerate dificile sau tabu.

O astfel de temă, extrem de controversată, a fost preluarea cu mai mulți ani în urmă a unor caricaturi dintr-o revistă satirică daneză, care îl aveau ca protagonist pe profetul Mahomed, fondatorul religiei musulmane. S-a ajuns atunci la un veritabil uragan de controverse și dezbateri, care a zguduit întreaga lume occidentală timp de mai multe săptămâni. Deznodământul tragic a avut loc peste câțiva ani, în ianuarie 2015, când doi tineri islamiști radicalizați au comis un atac terorist la redacția Charlie Hebdo, soldat cu mai multe victime, inclusiv din rândul angajaților publicației.

Acest lucru însă nu a afectat politica editorială a săptămânalului. Acesta a continuat, uneori chiar și mai abitir, să practice un stil satiric provocator, pășind deseori peste ceea ce mulți oameni ar califica drept limite ale decenței, corectitudinii, compasiunii umane, etc. de fapt, chiar de la începuturile sale, Charlie Hebdo a practicat acest stil, lipsit uneori chiar și de elementare repere morale. O recunosc și francezii, cu care mi-a fost dat să discut la acest subiect în ultimii ani. Pe de o parte, multe lucruri, care apar în revista respectivă, pot provoca jenă sau supărare, iar, pe de altă parte, existența unei astfel de publicații este un gaj al libertății. Al unei anumite libertăți, aflată mereu la limita violenței verbale, a obscenului sau a exagerării.

Modul de gândire al francezilor a rămas relativ constant

Aici ar fi cazul să ne amintim de celebra maximă, atribuită în mod greșit lui Voltaire, dar care afirmă din plin strălucirea gândirii ilustrului filosof: „Nu sunt de acord cu dvs., dar voi apăra până la moarte dreptul dvs. la exprimare”. Cel puțin, în această privință, modul de gândire al francezilor a rămas relativ constant în ultimele două secole și jumătate: libertatea de a critica și de a blama, chiar și cu riscul de a-și atrage furtuni de invective din partea celor cu demnitatea lezată, este mai de preț decât frustrarea, fie ea și a majorității. Da, francezii sunt oameni care dau dovadă în permanență de un umor caustic, iar limba franceză, așa cum există ea astăzi, se pretează de minune jocurilor de cuvinte pline de înțepături, expresiilor ironice și cu mai multe sensuri posibile, vorbelor mai piperate. Așa cum le place să spună vorbitorilor acestei limbi minunate, franceza este o limbă vie, în continuă dezvoltare, în proces de adaptare permanentă la realitățile și exigențele lumii în care trăim.
Cu toate acestea, reacțiile la caricatura Simonei Halep din Charlie Hebdo pot fi înțelese. La urma urmelor, om fi noi, românii, francofoni și francofili, dar nu toată lumea cunoaște și înțelege neapărat psihologia socială a poporului francez.

De aceea, în mod absolut firesc, multă lume s-a simțit umilită. Totuși, nu pot să nu observ o greșeală recurentă, care iese în evidență în marea majoritate a masajelor celor care și-au exprimat în mod vehement nemulțumirea în legătură cu acea caricatură. Aproape toți și-au îndreptat mânia împotriva „francezilor”, la general. Destul de numeroși au fost cei care și-au adus aminte și de niște replici nu tocmai grațioase la adresa românilor, de exemplu, ale unui comentator sportiv în timpul unui meci de fotbal între Franța și România, de acum câțiva ani. Unii au căutat și au găsit în memorie și niște supărări mai vechi, legate de cine știe ce critică neelogioasă la adresa unui film românesc, proiectat în cinematografele din Franța.

Într-adevăr, au existat câteva episoade mai puțin plăcute, de felul celor amintite mai sus. Însă greșeala noastră este atunci, când astfel de incidente stau la baza unor generalizări și când o replică inadecvată sau o răutate gratuită este transformată într-un ditamai argument geopolitic. Chiar dacă admitem că exagerarea ar putea fi o reacție „normală” într-o situație tensionată, totuși, o reacție disproporționată nu este în folosul nimănui. O caricatură într-un săptămânal sau o replică a unui jurnalist neinspirat nu sunt fenomene caracteristice pentru un popor întreg.
Nu merită, în niciun caz, ca asemenea fleacuri să devină motiv de dezlănțuire a pasiunilor pe rețelele de socializare. Avem de făcut lucruri mult mai importante, în care francezii ne-au fost și ne vor fi mereu aliați fideli.

Dorin Dușciac
Paris, Franța

Săptămânalul Charlie Hebdo, fondat în noiembrie 1970, este revista jurnaliștilor de la Hara-Kiri Hebdo, o revistă satirică ce a fost închisă de guvernul francez cu o săptămână mai devreme, tot în noiembrie 1970, pe motivul că a luat în derâdere decesul fostului președinte al Franței, generalul Charles de Gaulle. 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 23 Ianuarie 2020, ora: 21:20

Mihai Ghimpu sugerează că Maia Sandu ar fi luat decizia de asumare a răspunderii la comanda cuiva: „Timpul le va arăta pe toate” (agora.md)

Mihai Ghimpu sugerează că Maia Sandu ar fi luat decizia de asumare a răspunderii la comanda cuiva: „Timpul le va arăta pe toate” (agora.md)

Fostul lider al Partidului Liberal, Mihai Ghimpu este e părere că fosta șefă a Cabinetului de miniștri, Maia Sandu ar fi luat decizia de asumare a răspunderii la comanda cuiva. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4. Mai mult,...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Ianuarie 2020, ora: 19:38 de Mihaela Culcinschi

Din același salariu, Dodon a plecat în vacanță la Maldive și Seychelles, iar colegul său Tudor Deliu s-a odihnit la Cocieri și Călărași

Din același salariu, Dodon a plecat în vacanță la Maldive și Seychelles, iar colegul său Tudor Deliu s-a odihnit la Cocieri și Călărași

În timp ce președintele Igor Dodon, fiind deputat în perioada 2009-2016, a scos din buzunar zeci de mii de euro pentru cele mai luxoase vacanțe, alături de familie, în Maldive, Dubai sau Seychelles, foștii săi colegi de Parlament nu și-au permis să cheltuiască pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 19:28

Ambasadorul Ucrainei la București pretinde că declarația lui Zelenski a fost tradusă greșit și că președintele a spus că Bucovina a fost „luată”, dar nu „ocupată”

Ambasadorul Ucrainei la București pretinde că declarația lui Zelenski a fost tradusă greșit și că președintele a spus că Bucovina a fost „luată”, dar nu „ocupată” Din editia print

Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Oleksandr Bankov, afirmă că declaraţia lui Volodimir Zelenski, anume că România ar fi ocupat Bucovina de Nord, a fost tradusă greşit din ucraineană în engleză pe pagina oficială a Preşedinţiei din ţara vecină.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 23 Ianuarie 2020, ora: 19:13 de Silviu Tănase

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Multă cerneală a curs în ultimii 10 ani despre reforma justiției... Am avut 20 de guverne în 30 ani, fiecare al doilea venea și reformă de doamne ferește totul și justiția ajungea într-un asemenea hal, încăt era numai bună s-o mai reformezi odată.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 23 Ianuarie 2020, ora: 18:48

Alexandru Tănase: Modificarea procedurii de numire a judecătorilor la CSJ e necesară și nu trebuie legată de actualul președinte

Alexandru Tănase: Modificarea procedurii de numire a judecătorilor la CSJ e necesară și nu trebuie legată de actualul președinte

 Guvernul a aprobat un proiect de lege care vine cu unele modificări ale Constituţiei R. Moldova, care ar putea aduce mai multă independență judecătorilor şi exclud influenţele politicului din Consiliul Superior al Magistraturii. Proiectul propune ca judecătorii Curţii Supreme de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 17:35

VIDEO/ Moarte misterioasă, la Glodeni

VIDEO/ Moarte misterioasă, la Glodeni

Moarte învăluită de mister, în raionul Glodeni. O femeie de 67 de ani a fost găsită moartă de către un vecin, el în grădină. Totul s-a întâmplat în dimineața de 23 ianuarie, în jurul orei 07.00, în satul Iabloana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 17:21

DILEMA BĂRBAȚILOR: cum le place femeilor, cu BARBĂ sau fără?

DILEMA BĂRBAȚILOR: cum le place femeilor, cu BARBĂ sau fără?

Cel mai nou studiu despre „bărboși” spune că dacă o femeie aleargă mâncând pământul când vede orice creatură păroasă, nu același lucru se întâmplă și în urma impactului cu un bărbat care își poartă cu mândrie barba....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 17:13

De ce stresul provoacă încărunţirea părului. Explicația neașteptată a cercetătorilor

De ce stresul provoacă încărunţirea părului. Explicația neașteptată a cercetătorilor

Oamenii de știință spun că este posibil să fi descoperit de ce stresul provoacă încărunțirea părului dar și o posibilă modalitate de a stopa acest proces fără să apelăm la produse de vopsire. În testele efectuate la șoareci, celulele stem care controlează culoarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:59

Ministerul Român de Externe a solicitat clarificări Ucrainei după afirmaţiile preşedintelui Vladimir Zelenski

Ministerul Român de Externe a solicitat clarificări Ucrainei după afirmaţiile preşedintelui Vladimir Zelenski

Astăzi, 23 ianuarie, Dan Neculăescu, secretar de stat, a avut, la sediul MAE, o discuție cu ambasadorul Ucrainei la București, care a prilejuit o trecere în revistă a aspectelor de interes pe agenda bilaterală, cu accent asupra comisiilor mixte interguvernamentale comune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:54

Un curier care a scuipat pe o pizza înainte s-o livreze ar putea petrece 18 ani în închisoare

Un curier care a scuipat pe o pizza înainte s-o livreze ar putea petrece 18 ani în închisoare

Un procuror turc a solicitat joi până la 18 ani de închisoare pentru un fost curier, acuzat că a scuipat pe o pizza înainte de a o livra clientului, relatează AFP. Fapta a avut loc la data de 24 decembrie 2017 în localitatea Eskişehir din centrul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:50

BREXITUL înseamnă mai multe locuri de muncă pentru Germania

BREXITUL înseamnă mai multe locuri de muncă pentru Germania

 Aproximativ 20 de firme britanice au comunicat autorităţilor germane în anul 2019 că intenţionează să deschidă birouri şi să creeze 680 de noi locuri de muncă în Germania, mai multe decât valoarea cumulată a precedenţilor doi ani, a anunţat joi Agenţia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:42

O șoferiță în vârstă de 31 de ani acuză că pompele din benzinării sunt „sexiste”

O șoferiță în vârstă de 31 de ani acuză că pompele din benzinării sunt „sexiste”

Melanie Morgan, în vârstă de 31 de ani, a făcut câteva poze în timp ce se lupta cu o pompă la benzinărie, potrivit dailymail.co.uk. Ea susține că pompele sunt „sexiste”, deoarece sunt proiectate special pentru bărbați, nu și pentru femei care au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 14:29

Cod galben de vânt la Chișinău! Acoperișul unei stații de așteptare de pe bulevardul Ștefan cel Mare a fost avariată

Cod galben de vânt la Chișinău! Acoperișul unei stații de așteptare de pe bulevardul Ștefan cel Mare a fost avariată

La Chișinău apar primele „victime” ale codului galben de vânt anunțat de meteorologii moldoveni. Acoperișul stației de așteptare „Grădina publică Ștefan cel Mare și Sfânt” a fost smuls din construcție din cauza rafalelor de vânt. Potrivit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 14:28

Istoricul Ion Varta, despre declarațiile lui Volodimir Zelenski referitor la nordul Bucovinei: Este o eroare regretabilă. Acest teritoriu nu a fost NICIODATĂ parte a Ucrainei

Istoricul Ion Varta, despre declarațiile lui Volodimir Zelenski referitor la nordul Bucovinei: Este o eroare regretabilă. Acest teritoriu nu a fost NICIODATĂ parte a Ucrainei

Declarațiile președintelui ucrainean Volodymyr Zelenski despre faptul că România ar fi anexat în 1918 Bucovina de Nord sunt o eroare regretabilă, consideră unii istorici de la Chișinău. Ei își exprimă speranța că acesta își va retrage spusele.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 14:26

VIDEO /// România are cel mai mare viaduct rutier din regiune. De ce nu e funcțional? Dezvăluiri-bombă făcute de George Simion

VIDEO /// România are cel mai mare viaduct rutier din regiune. De ce nu e funcțional? Dezvăluiri-bombă făcute de George Simion

George Simion, lider al Alianței pentru Unirea Românilor (A.U.R.), a vizitat recent cel mai mare viaduct rutier din Europa de Est, care, de altfel, se află în România. Cunoscut sub numele de autostrada Bechtel, românii au investit în acest proiect mai bine de...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 23 Ianuarie 2020, ora: 13:31

VIDEO /// Câștigă o vacanță la Paris de la PROIMOBIL.MD și OASIS

VIDEO /// Câștigă o vacanță la Paris de la PROIMOBIL.MD și OASIS

Proimobil.md în parteneriat cu Oasis Apartments își surprinde clienții cu un nou premiu. De data aceasta, toți cei care vor procura, cu ajutorul managerilor Proimobil.md, apartamente în complexul OASIS, au șansa de a câștiga o excursie de vis în orașul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 13:25

Stoianoglo confirmă că Sergiu Sîrbu are un dosar penal dar declară că nu știe de ce este bănuit deputatul PDM și care este subiectul

Stoianoglo confirmă că Sergiu Sîrbu are un dosar penal dar declară că nu știe de ce este bănuit deputatul PDM și care este subiectul

Informația a fost făcută publică de procurorul general Alexandr Stoianoglo, după ședința de joi a Consiliului Superior al Procurorilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:35

Președintele Ucrainei, REPETENT LA ISTORIE: România a ocupat nordul Bucovinei în 1918

Președintele Ucrainei, REPETENT LA ISTORIE: România a ocupat nordul Bucovinei în 1918

România a ocupat nordul Bucovinei în 1918. Declarația aparține lui Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei și a fost făcută în cadrul discursului oficial ținut cu ocazia Zilei Unităţii şi Libertăţii Ucrainei. Evenimentul este marcat anual la 22 ianuarie, deoarece...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:34

Detalii „incredibile” despre autorul crimei de la Orhei - Ar fi anunțat într-un LIVE pe instagram că îl va UCIDE /// FOTO

Detalii „incredibile” despre autorul crimei de la Orhei - Ar fi anunțat într-un LIVE pe instagram că îl va UCIDE /// FOTO

Dorin Chirtoacă a publicat pe pagina sa de facebook mai multe imagini și detalii despre crima zguduitoare de la Orhei, unde un tânăr de 14 ani l-a înjunghiat pe amicul său, de doar 12 ani, pentru o consolă XBOX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:30

FOTO / Unioniștii au organizat un MINUT AL TĂCERII în fața Președinției

FOTO / Unioniștii au organizat un MINUT AL TĂCERII în fața Președinției

Unioniştii au adus lumânări şi au ţinut un minut de reculegere pentru victimele crimelor de rezonanţă care s-au produs în ultima perioadă în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:25

Cine este ”ţara mică, dar diabolică”, în care americanii complotează cu trădătorii Iranului? (Deutsche Welle)

Cine este ”ţara mică, dar diabolică”, în care americanii complotează cu trădătorii Iranului? (Deutsche Welle)

Aceste cuvinte – scrie publicația germană - au fost pronunţate de însuşi liderul spiritual şi politic suprem al Repubicii Islamice, marele ayatollah Ali Khamenei, imediat după uciderea generalului iranian Qassam Soleimani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:12

Avion prăbușit. Nu există supraviețuitori

Avion prăbușit. Nu există supraviețuitori

Un incident aviatic deosebit de grav a avut loc în urmă cu puțin timp. Un avion-cisternă, care intervenea pentru stingerea unor incendii, s-a prăbușit. Avionul era în misiune. Potrivit autorităților, nu există supraviețuitori.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:09

SONDAJ / Încrederea populației în Igor Dodon este ÎN SCĂDERE, iar în Maia Sandu în CREȘTERE / Doar trei partide ar trece pragul - PSRM, PAS și PD

SONDAJ / Încrederea populației în Igor Dodon este ÎN SCĂDERE, iar în Maia Sandu în CREȘTERE / Doar trei partide ar trece pragul - PSRM, PAS și PD

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Republican Internațional (IRI), Maia Sandu și Igor Dodon se bucură de același nivel de încredere, la nivel național, din partea cetățenilor. Ambii politicieni au acumulat 24% din simpatiile cetățenilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 11:56

Ultima oră! Viorel Morari a fost suspendat de CSP din funcția de procuror șef la PA

Ultima oră! Viorel Morari a fost suspendat de CSP din funcția de procuror șef la PA

La cererea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, Viorel Morari a fost suspendat de către membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din funcția de procuror șef la Procuratura Anticorupție (PA), scrie unimedia.info.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 11:28

VIDEO INCREDIBIL - Racheta Viitorului: Aerospike si Ecologica /// România testează un motor de RACHETĂ ELECTRICĂ PE BAZĂ DE APĂ

VIDEO INCREDIBIL - Racheta Viitorului: Aerospike si Ecologica /// România testează un motor de RACHETĂ ELECTRICĂ PE BAZĂ DE APĂ

La data de 20 decembrie 2019, ARCA a început testele pentru un motor rachetă avansat, de tipul aerospike care folosește apă drept combustibil și electricitate. Motorul se numește Launch Assist System – LAS 25DA, și este folosit ca primă treaptă pentru racheta orbitală Haas....

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)