Astăzi 21 Octombrie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 08:16
Abonamente

Actualitate 26 Iunie 2018, ora 16:38

Caricatura Simonei Halep, motiv de conflict între români și francezi?

Marime Font

O replică a unui jurnalist neinspirat nu este un fenomen caracteristic pentru un popor întreg. 

În ultimele două numere, am scris despre modalitățile posibile de aprofundare a relațiilor de colaborare dintre R. Moldova și România, pe de o parte, și Franța, pe de altă parte. Consider că o apropiere de francezi, inclusiv în contextul geopolitic regional și continental din ultimele două decenii, ar ajuta R. Moldova să-și realizeze cât mai repede posibil obiectivele de integrare națională, europeană și euro-atlantică. În continuare, voi aduce noi argumente în acest sens și voi propune modele concrete de acțiune, dar nu înainte însă de a atrage atenția asupra unui fapt care s-a produs recent și care va lăsa o amprentă nu tocmai frumoasă în relațiile dintre noi, românii, și Franța.

Mă refer aici la caricatura, apărută în săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo la câteva zile după ce Simona Halep a câștigat pentru prima dată un turneu de Grand Slem, Roland Garros, reconfirmându-și titlul de nr. 1 mondial în acest sport. Așa cum era de așteptat, desenul respectiv a stârnit un val de reacții adverse în presa de pe ambele maluri ale Prutului și pe rețelele de socializare, care mai mute zile la rând vuiau literalmente de postări kilometrice, scrise de oameni cu demnitatea știrbită de o caricatură.


Din capul locului, țin să precizez, că am decis să abordez acest subiect, fiind convins de faptul că percepția reciprocă între două țări este un lucru esențial, care modelează relațiile bilaterale. Trăim de ani buni într-o lume a subiectivismului și a unor opinii publice influențate în mai mare măsură de postări emotive pe Facebook, decât de informații obiective și complete. Lipsa de filtre veritabile (nu mă refer la cenzură, ci la un elementar fact checking) și facilitatea accesului la sursele de informații capabile să influențeze opinia publică au generat felul de a înțelege lucrurile la modul direct, fără loc de interpretare, fără urmă de contextualizare. Omul modern este supus zilnic unui volum atât de mare de informații, încât reflexele, care existau cu ceva timp în urmă, cum ar fi dorința de a aprofunda un subiect sau altul, sau motivația de a afla mai multe detalii despre sursă, dispar sau se estompează în mod subit.

Charlie Hebdo pășește uneori peste limitele decenței

Așa e și cu Charlie Hebdo. Ceea ce a contat cel mai mult în valul de reacții de care pomeneam mai sus este doar nenorocita pagină pe care a apărut caricatura. Nu au fost foarte numeroși cei care au încercat să relativizeze „gravitatea” publicării acelei caricaturi, aducând în prim-plan câteva elemente cu referire la revista satirică și la abordarea umorului în Franța. De bine de rău, Charlie Hebdo este un săptămânal satiric, care a apărut în anul 1970 și se autodefinește ca „revistă satirică, laică, politică și veselă”. De pe site-ul oficial al revistei, mai aflăm că „Charlie Hebdo este un pumn în figură... adresat celor care încearcă să ne facă să nu mai gândim, celor care au frică de imaginație și celor care nu vor că noi să râdem”. De-a lungul celor patru decenii de existență (din motive financiare, Charlie Hebdo și-a încetat apariția între anii 1982-1991), revista și-a construit o reputație, practicând un gen de satiră foarte caustică, practic fără limite, care nu ezită să trateze inclusiv teme considerate dificile sau tabu.

O astfel de temă, extrem de controversată, a fost preluarea cu mai mulți ani în urmă a unor caricaturi dintr-o revistă satirică daneză, care îl aveau ca protagonist pe profetul Mahomed, fondatorul religiei musulmane. S-a ajuns atunci la un veritabil uragan de controverse și dezbateri, care a zguduit întreaga lume occidentală timp de mai multe săptămâni. Deznodământul tragic a avut loc peste câțiva ani, în ianuarie 2015, când doi tineri islamiști radicalizați au comis un atac terorist la redacția Charlie Hebdo, soldat cu mai multe victime, inclusiv din rândul angajaților publicației.

Acest lucru însă nu a afectat politica editorială a săptămânalului. Acesta a continuat, uneori chiar și mai abitir, să practice un stil satiric provocator, pășind deseori peste ceea ce mulți oameni ar califica drept limite ale decenței, corectitudinii, compasiunii umane, etc. de fapt, chiar de la începuturile sale, Charlie Hebdo a practicat acest stil, lipsit uneori chiar și de elementare repere morale. O recunosc și francezii, cu care mi-a fost dat să discut la acest subiect în ultimii ani. Pe de o parte, multe lucruri, care apar în revista respectivă, pot provoca jenă sau supărare, iar, pe de altă parte, existența unei astfel de publicații este un gaj al libertății. Al unei anumite libertăți, aflată mereu la limita violenței verbale, a obscenului sau a exagerării.

Modul de gândire al francezilor a rămas relativ constant

Aici ar fi cazul să ne amintim de celebra maximă, atribuită în mod greșit lui Voltaire, dar care afirmă din plin strălucirea gândirii ilustrului filosof: „Nu sunt de acord cu dvs., dar voi apăra până la moarte dreptul dvs. la exprimare”. Cel puțin, în această privință, modul de gândire al francezilor a rămas relativ constant în ultimele două secole și jumătate: libertatea de a critica și de a blama, chiar și cu riscul de a-și atrage furtuni de invective din partea celor cu demnitatea lezată, este mai de preț decât frustrarea, fie ea și a majorității. Da, francezii sunt oameni care dau dovadă în permanență de un umor caustic, iar limba franceză, așa cum există ea astăzi, se pretează de minune jocurilor de cuvinte pline de înțepături, expresiilor ironice și cu mai multe sensuri posibile, vorbelor mai piperate. Așa cum le place să spună vorbitorilor acestei limbi minunate, franceza este o limbă vie, în continuă dezvoltare, în proces de adaptare permanentă la realitățile și exigențele lumii în care trăim.
Cu toate acestea, reacțiile la caricatura Simonei Halep din Charlie Hebdo pot fi înțelese. La urma urmelor, om fi noi, românii, francofoni și francofili, dar nu toată lumea cunoaște și înțelege neapărat psihologia socială a poporului francez.

De aceea, în mod absolut firesc, multă lume s-a simțit umilită. Totuși, nu pot să nu observ o greșeală recurentă, care iese în evidență în marea majoritate a masajelor celor care și-au exprimat în mod vehement nemulțumirea în legătură cu acea caricatură. Aproape toți și-au îndreptat mânia împotriva „francezilor”, la general. Destul de numeroși au fost cei care și-au adus aminte și de niște replici nu tocmai grațioase la adresa românilor, de exemplu, ale unui comentator sportiv în timpul unui meci de fotbal între Franța și România, de acum câțiva ani. Unii au căutat și au găsit în memorie și niște supărări mai vechi, legate de cine știe ce critică neelogioasă la adresa unui film românesc, proiectat în cinematografele din Franța.

Într-adevăr, au existat câteva episoade mai puțin plăcute, de felul celor amintite mai sus. Însă greșeala noastră este atunci, când astfel de incidente stau la baza unor generalizări și când o replică inadecvată sau o răutate gratuită este transformată într-un ditamai argument geopolitic. Chiar dacă admitem că exagerarea ar putea fi o reacție „normală” într-o situație tensionată, totuși, o reacție disproporționată nu este în folosul nimănui. O caricatură într-un săptămânal sau o replică a unui jurnalist neinspirat nu sunt fenomene caracteristice pentru un popor întreg.
Nu merită, în niciun caz, ca asemenea fleacuri să devină motiv de dezlănțuire a pasiunilor pe rețelele de socializare. Avem de făcut lucruri mult mai importante, în care francezii ne-au fost și ne vor fi mereu aliați fideli.

Dorin Dușciac
Paris, Franța

Săptămânalul Charlie Hebdo, fondat în noiembrie 1970, este revista jurnaliștilor de la Hara-Kiri Hebdo, o revistă satirică ce a fost închisă de guvernul francez cu o săptămână mai devreme, tot în noiembrie 1970, pe motivul că a luat în derâdere decesul fostului președinte al Franței, generalul Charles de Gaulle. 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 08:16

 Socialiștii au mai câștigat un mandat în alegerile parlamentare noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 22:43

Rezultate preliminare în TIMP REAL /// Ceban - 40%, Năstase - 31%, Chirtoacă - 10%, Țîcu - 4%. Urmează TURUL 2

Rezultate preliminare în TIMP REAL /// Ceban - 40%, Năstase - 31%, Chirtoacă - 10%, Țîcu - 4%. Urmează TURUL 2

În turul II al alegerilor pentru primăria capitalei se vor duela candidatul PSRM, Ion Ceban, și candidatul ACUM Platforma DA și PAS, Andrei Năstase iar Dorin Chirtoacă obține un rezultat surprinzător.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 18:49

LIVE /// ALEGERI 20 octombrie 2019 - PREZENȚA LA VOT ÎN TIMP REAL

LIVE /// ALEGERI 20 octombrie 2019 - PREZENȚA LA VOT ÎN TIMP REAL

 Urmăriți în timp real prezența la vot în cadrul alegerilor locale generale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 14:02

Ce defecte și calități ai în funcție de data nașterii

Ce defecte și calități ai în funcție de data nașterii

Pasionatii de numerologie fac tot felul de calcule si aduc publicului nenumarate curiozitati legate de data nasterii fiecarui om. Iata ce defecte si ce calitati ai, in functie de ziua in care te-ai nascut. Inainte, trebuie sa faci un calcul simplu. Aduna cifrele din data ta de nastere, astfel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:58

Aluat pizza. Secretele unui aluat de pizza ca la pizzeriile celebre

Aluat pizza. Secretele unui aluat de pizza ca la pizzeriile celebre

Vrei sa stii cum se prepara un aluat de pizza delicious. Noi am cautat si am gazit secretele unui aluat de pizza ca la pizzeriile celebre. Nu vei mai face niciodata comanda si vei prepara pizza numai in casa. Daca iti place blatul pufos, atunci ti se potriveste acest aluat de pizza. Pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:48

Interpretare vise: Top 5 coșmaruri și ce înseamnă ele

Interpretare vise: Top 5 coșmaruri și ce înseamnă ele

Cu siguranta ati avut cosmaruri si, poate, unele dintre ele s-au repetat, in timp. Vrei sa stii cum pot fi interpretate visele? 1. Pici la un examen sau nu poti rezolva o problema Chiar daca anii de scoala au trecut demult, mai poti avea cosmaruri legate de picarea unui examen sau ceva...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:40

Hrean cu oțet – un remediu naturist împotriva răcelii, gripei și febrei

Hrean cu oțet – un remediu naturist împotriva răcelii, gripei și febrei

Răceala, gripa și sinuzita ne vor da bătăi de cap câteva luni înainte, așa că este bine să ne pregătim ,,armele”, naturiste bineînțeles, pentru a nu afecta imunitatea și forțele proprii de luptă ale organismului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:35

Peste 440.000 de moldoveni sunt pregătiți să emigreze în SUA

Peste 440.000 de moldoveni sunt pregătiți să emigreze în SUA

Moldova se află pe locul al treilea dintre țările spațiului post-sovietic, după numărul de cereri depuse pentru a obține Carte verde și viză în SUA.Și numărul de cereri de plecare în SUA este pur și simplu înfricoșător – 440.863 și familiile lor....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:28

Brexit. Membrii Parlamentului britanic primesc amenințări

Brexit. Membrii Parlamentului britanic primesc amenințări

Dezbaterile din jurul Brexitului îi împart pe britanici în tabere, pe măsură ce discuţiile dintre susţinători şi oponenţi sunt tot mai înverşunate. Membri ai Parlamentului din ambele aceste tabere sunt acuzaţi că dezbină populaţia cu discursuri inflamatoare....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 11:15

Pisica ta crede că ești maică-sa

Pisica ta crede că ești maică-sa

Un studiu nou a arătat că pisicile formează același tip de atașament ca bebelușii și câinii. E o întrebare destul de întâlnită la mine acasă și sunt sigur că și în altele în care trăiesc animale: după ce una dintre pisici face ceva adorabil,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 11:06

Ce se întâmplă când îți faci transplantul de păr la o clinică falsă

Ce se întâmplă când îți faci transplantul de păr la o clinică falsă

Un număr îngrijorător de clinici care fac transplant de păr în Marea Britanie nu sunt înregistrate oficial la Ministerul Sănătății. Am vorbit cu câteva dintre victimele lor. DOUĂ TRANSPLANTURI FĂCUTE LA CLINICI FĂRĂ LICENȚĂ. FOTOGRAFIE DIN ARHIVA LUI ROSHAN...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Octombrie 2019, ora: 10:32

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 OCTOMBRIE 2019. BALANȚELE SE SIMT TRĂDATE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 OCTOMBRIE 2019. BALANȚELE SE SIMT TRĂDATE

Horoscopul zilei de 20 octombrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 octombrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:30

OPINIE /// Culmea alegătorului

OPINIE /// Culmea alegătorului

Foarte curînd vom alege președintele României. Avem libertatea de a vota pe cine vrem noi. Desigur, pe cine vrem dintre cei care vor, adică dintre cei care candidează. Cum altfel? Dar chiar și așa, aceasta este o libertate de cel mai înalt rang. Una dintre acelea care te...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:23

Ce este avitaminoza și cum o tratezi eficient

Ce este avitaminoza și cum o tratezi eficient

Avitaminoza se referă, în general, la carența unei anumite vitamine sau a mai multora. Considerată o boală de nutriție, afecțiunea este rareori întâlnită în cadrul societăților dezvoltate, acolo unde nu lipsesc informațiile despre o alimentație echilibrată, dar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:15

Casual sau elegant? 8 modele de genți care combină perfect cele două stiluri

Casual sau elegant? 8 modele de genți care combină perfect cele două stiluri

Dacă ar fi să găsim calitatea principală a unei genți, aceea ar fi, fără urmă de îndoială, versatilitatea. Adorăm modelele care trec cu brio testul timpului și care se pot potrivi fără probleme la toate stilurile și articolele vestimentare din garderoba noastră. Și,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:12

Cel puțin 15 morți după ce a cedat barajul unei exploatări aurifere din Siberia

Cel puțin 15 morți după ce a cedat barajul unei exploatări aurifere din Siberia

Cel puţin 15 oameni şi-au pierdut viaţa şi alţi 14 au fost răniţi, după ce barajul unei exploatări aurifere din Siberia a cedat. Puhoaiele au inundat barăcile unde se aflau muncitorii. Şase persoane sunt date dispărute în urma incidentului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:07

Proteste în Croația, după eliberarea a cinci bărbați acuzați că au violat o fată de 15 ani

Proteste în Croația, după eliberarea a cinci bărbați acuzați că au violat o fată de 15 ani

Mii de oameni au protestat în mai multe orașe din Croația față de modul în care autoritățile se ocupă de cazurile de violență sexuală împotriva femeilor. Demonstrațiile, organizate de grupuri care militează pentru drepturile femeilor, au fost determinat de eliberarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:00

A fost efectuat cel mai lung zbor comercial din lume, între New York şi Sydney/ VIDEO

A fost efectuat cel mai lung zbor comercial din lume, între New York şi Sydney/ VIDEO

Compania australiană de zbor Qantas a încheiat duminică dimineață testul celui mai lung potențial zbor comercial fără oprire din lume, pornind din New York, cu destinația Sydney și având o durată de 20 de ore, relatează site-ul agenției Reuters, citat de MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 09:54

Pavel Filip împreună cu soția și nepotul, la secția de votare: „Am votat ca acest oraș să aibă un primar gospodar”

Pavel Filip împreună cu soția și nepotul, la secția de votare: „Am votat ca acest oraș să aibă un primar gospodar”

Președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Pavel Filip, a venit la secția de votare împreună cu soția și nepotul pentru a-și exprima dreptul la vot. Ex-premierul se declară convins că pentru șefia capitalei se va da bătălia și în turul II.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 09:52

Andrei Năstase a votat cu gândul la generațiile viitoare și cu certitudinea că, de această dată, nu vor fi anulate rezultatele scrutinului

Andrei Năstase a votat cu gândul la generațiile viitoare și cu certitudinea că, de această dată, nu vor fi anulate rezultatele scrutinului

Candidatul Blocului ACUM la primăria municipiului Chișinău, Andrei Năstase, și-a exprimat dreptul la vot în această dimineață. El a declarat că a votat cu gândul la Chișinău, la suburbii și la locuitorii Capitalei, precum și pentru un nou început. Andrei Năstase a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:23

Lady Gaga a căzut de pe scenă/ VIDEO

Lady Gaga a căzut de pe scenă/ VIDEO

Concert cu peripeții pentru Lady Gaga, care a căzut de pe scenă în Las Vegas. S-a întâmplat la scurt timp după ce artista invitase pe scenă un fan. I-a sărit acestuia în brațe, numai că bărbatul și-a pierdut echilibrul, iar cei doi au căzut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:11

Hillary Clinton critică o candidată democrată, „favorită a ruşilor”

Hillary Clinton critică o candidată democrată, „favorită a ruşilor”

Hillary Clinton a acuzat Moscova că se amestecă din nou în alegerile prezidenţiale americane în favoarea lui Donald Trump, sprijinind candidatura unei democrate în alegerile primare în vederea prezidenţialelor, pe care o numeşte „favorită a ruşilor”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:05

Ciocniri violente la Barcelona între protestatari și forțele de ordine/ VIDEO

Ciocniri violente la Barcelona între protestatari și forțele de ordine/ VIDEO

Au izbucnit violențe, vineri seara, la Barcelona, între protestatari și forțele de ordine, după ce sute de mii de oameni au participat la un miting uriaș în Barceelona, la apelul celor care militează pentru separarea de Spania. Pe măsură ce s-a lăsat noaptea,...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)