Timpul Local

„Caritas”: Dorim un viitor mai luminos pentru Moldova

La Obileni

La Obileni, prima localitate vizitată, lumea era adunată în faţa primăriei unde sosiseră colaboratorii Misiunii „Caritas Moldova” cu camioane pline cu saci cu cereale furajere pentru a fi distribuite, conform listelor prezentate, autorităţile locale.
Vladimir Băieşu, primarul satului Obileni, a mulţumit tuturor donatorilor, menţionând: „Avem 1500 de locuitori, circa 400 de case. Au fost inundate 115 case, au fost acoperite cu apă 305 ha de pământ arabil şi circa 300 ha de imaşuri. Majoritatea familiilor au rămas fără roadă. A existat riscul să nu avem furaje suficiente pentru hrănirea animalelor pe timp de iarnă. Iată de ce acest ajutor pentru noi este necesar ca aerul…”.

La rândul său, Otilia Sârbu, directoarea „Caritas Moldova”, a declarat că ajutoarele oferite moldovenilor sunt un gest de solidaritate internaţională. „Fiind alertaţi de inundaţiile imense de astă-vară, am apelat în regim de urgenţă la mai multe organizaţii ca să ne susţină financiar proiectele pentru a vă ajuta. Am demonstrat că împreună, în solidaritate, putem da dovadă de coeziune, forţă şi chiar puterea necesară ca să depăşim dificultăţile. Ne bucurăm că nu au existat bariere care să ne oprească să ne manifestam dragostea noastră creştină faţă de dumneavoastră”, a spus Otilia Sârbu.
Julia Kahrl, reprezentanta Ambasadei Germaniei la Chişinău, s-a adresat locuitorilor din Obileni în limba română, fapt aplaudat de mulţime. „Am fost aici în iulie şi am fost şocată de dimensiunile inundaţiilor. Dar, împreună, iată că reuşim să depăşim dificultăţile. Azi văd casele deja construite şi noi putem începe un nou proiect. Sunt fericită să văd azi solidaritatea atâtor ţări care ajută oamenii din R. Moldova”, a remarcat Julia Kahrl.

În prezent, Misiunea începe implementarea unui proiect în satul Obileni – renovarea grădiniţei (două blocuri), lărgirea cantinei grădiniţei şi echiparea ei; extinderea clădirii grădiniţei pentru dislocarea şi echiparea punctului medical. Proiectul este sponsorizat de Guvernul Germaniei.

„Oameni de bună-credinţă atât de peste hotare, cât şi din R. Moldova ne ajută. România ne-a ajutat foarte mult şi suntem foarte recunoscători. Consiliul raional Ştefan-Vodă a donat 200.000 lei pentru a cumpăra o casă pentru o familie sinistrată. Este o sumă foarte mare pentru un consiliu raional. De la Taraclia am primit 20 de tone de grâu alimentar ş.a.m.d. În total, în raionul Hânceşti, până în prezent, au sosit circa 757 tone de ajutoare umanitare. Dumneavoastră vedeţi că se finisează construcţia caselor, drumul a fost pietruit şi se va asfalta. În aceste localităţi vom înălţa case moderne, modele pentru întreaga Moldova”, a spus, adresându-se celor prezenţi, Vasile Breahnă, vicepreşedintele Consiliului raional Hânceşti.

Între timp, a început distribuirea ajutoarelor. Primele 30 de familii au primit saci cu cereale furajere conform listelor. Numărul sacilor era diferit, în funcţie de câte animale are fiecare acasă. De exemplu, familia lui Vasile Andros a primit 17 saci a câte 50 kg. Silvia Cazimir, care a primit 15 saci de cereale furajere, îşi exprimă recunoştinţa: „Avem trei vaci şi şapte porci. În alţi ani pregăteam furaje pentru iarnă din lotul de 80 de ari. Anul acesta terenul a fost inundat. Am cumpărat fân, însă nu ne-ar fi ajuns pentru toată perioada de iernare şi, probabil, nu am fi putut să păstrăm toate animalele. Acum ne-am încurajat primind acest ajutor. Mulţumim Misiunii „Caritas Moldova”, mulţumim Guvernului Germaniei”.

La Nemţeni

În satul Nemţeni, când a ajuns delegaţia în faţa primăriei, colaboratorii Misiunii „Caritas Moldova” deja distribuiau sacii cu cereale furajere.
Gheorghe Mardare, primarul de Nemţeni, a întâmpinat oaspeţii cu cuvinte de recunoştinţă: „Recoltă nu am avut, lumea era disperată. Mulţumim tuturor care ne-au ajutat, în special, României care ne-a trimis materiale de construcţie şi, evident, Organizaţiei Catolice „Concordia” care a construit 81 de case. Va fi o mahala nouă, modernă. Oamenii deja o numesc mahalaua „Concordia”. Anume „Concordia” prima a înmânat, în prezenţa prim-ministrului Filat, cheile de la cele dintâi 20 de case finisate”.
„Concordia” a promis să construiască aici şi un centru medico-social.

La Cotul Morii

În satul Cotul Morii lumea era adunată în faţa primăriei ca să primească cărbune pentru încălzire în perioada de iarnă. Mihai Merzâncu, primarul de la Cotul Morii, s-a adresat donatorilor cu un mesaj emoţionant: „ Dragii mei, Dumnezeu să vă răsplătească înmiit pentru bunătatea dumneavoastră, pentru dărnicia şi dragostea ce ni le oferiţi în aceste clipe grele pentru satul nostru. Mă bucur foarte mult să vad că mai sunt oameni buni pe lume, milostivi şi mărinimoşi”.

Atunci când delegaţia organizată de „Caritas Moldova” sosise pe dealul de lângă satele Sărăteni şi Cotul Morii, unde se construiesc peste 500 de case pentru sinistraţi, lucrările de finisare erau în toi.
Timpul frumos şi cald din luna noiembrie a fost un mare dar de la Dumnezeu pentru ca oamenii să poată începe cât mai repede o viaţă nouă în casele lor noi şi, astfel, la Crăciunul care se apropie, pe aceste străzi abia construite să se vadă cete de colindători, să se audă clinchete de zurgălăi, colinde de bucurie la Naşterea Mântuitorului: „Steaua sus răsare, ca o taină mare…”.
Este într-adevăr o taină mare şi o minune tot ce s-a realizat în aceste sate inundate. Dar acolo unde oamenii de bună-credinţă se unesc, şi Dumnezeu este în mijlocul lor şi îi ajută mereu.

Valentina Găluşcă,
pentru TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *