Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 16:35
Abonamente

Spectacole 30 Aprilie 2013, ora 06:27    Din editia print

„Carla’s Dreams”, succes cu cenzură

Marime Font

„Și iar-îi trist. Și iar-îi depresneac… / Și iară îi sfârșit de lună și tu stai pe galeac / Dar ție ți-e P.O.*.U.I.”, sunt doar primele rânduri dintr-o piesă semnată de trupa muzicală Carla’s Dreams, ai cărei membri încă nu și-au dezvăluit identitatea.  

Totuși, în pofida faptului că trupa folosește un limbaj rusificat și „îmbogățit” cu înjurături, controversata formație a reușit să adune mai mult public în scuarul Teatrului de Operă şi Balet decât Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale. De cealaltă parte, însă, există oameni care nu agreează repertoriul formației și, mai mult, au depus sesizări la Consiliul Coordonator al Audiovizualului cu privire la conținutul pieselor.

Trei experți și 30 de zile lucrătoare

Zilele trecute, pe adresa redacției au parvenit mai multe apeluri critice referitoare la repertoriul muzical al formației Carla’s Dreams. Deși posturile radio și TV din Moldova au încetat să difuzeze versiunea necenzurată a celor mai populare piese ale trupei, la Agenția de Stat pentru Protecția Moralității (ASPM) au venit sesizări privind același subiect.

„Sesizarea a fost expediată la Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), însă Consiliul a redirecționat piesa către Agenție, pentru a fi analizată de experți. Urmează să le dăm expertiza conținutului acestei piese și CCA să ia măsuri”, explică Vitalie Verbițchi, directorul Agenției. Întrebat dacă ar putea face o previziune în privința rezultatului expertizei, a zis că nu poate influența decizia experților, însă crede că acel cuvânt necenzurat va fi scos din piesă. Experții care vor decide soarta piesei, numiți prin hotărâre de guvern, sunt regizorul Dumitru Lărescu, directorul Bibliotecii Naționale a RM, Alexei Rău, și cronicarul cinematografic Victor Andon. Deși sesizarea a ajuns la Agenție la 19 aprilie, iar pentru răspuns Agenția are la dispoziție 30 de zile lucrătoare, directorul a menționat că experții vor fi informați despre această sesizare astăzi și este posibil ca răspunsul lor să fie dat până la finele zilei.

Primul caz de acest gen

Juristul din cadrul CCA, Ion Duhlicher, a confirmat că pe adresa Consiliului a fost remisă de la Agenția de Stat pentru Protecția Moralității o sesizare de la Asociația obștească pentru Familie, privind conținutul și titlul piesei, care, potrivit Asociației, este licențios și este sugerată întreprinderea măsurilor necesare în conformitate cu legea. Astfel, CCA a solicitat de la Agenție să facă expertiza pieselor „P.O.*.U.I” și „P.O.” (versiunea cenzurată). „În funcție de răspunsul lor, noi o să vedem ce decizie vom lua. Este primul caz de acest gen. Sesizarea și răspunsul experților vor fi analizate în ședință publică de către membrii CCA. Totul este la discreția lor”, a explicat juristul.Consiliul Coordonator al Audiovizualului reglementează doar activitatea posturilor de radio și de televiziune, astfel concertele și postările pe internet nu sunt cercetate de CCA. „Eu nu am înțeles de ce Agenția ne-a trimis această sesizare, fiindcă ei ar trebui să supravegheze aceste aspecte și tot ce se întâmplă în public”, a declarat Ion Duhlicher.

Pansamente pe înjurături

O altă sesizare cu referire la piesele trupei Carla’s Dreams care a ajuns la CCA a venit din partea AO „Asociația pentru Dezvoltarea Culturii și Protecției Drepturilor de Autor și Conexe” (APOLLO). Solicitat de TIMPUL, președintele Asociației, Vasile Năstase, e de părere că acest fenomen este mai puțin important în comparație cu faptul că multe posturi TV și radio sunt monopolizate de o anumită persoană din politic. „Audiovizualul din Moldova este bolnav de cancer și trebuie să-l tratăm, dar nu să-i punem pansament la picior. Când va exista un răspuns de la Agenție, vom spune care sunt așteptările mele”, a precizat Vasile Năstase.

Conform șefei Direcției monitorizare din cadrul CCA, Mariana Cersac, ASPM stabilește dacă cuvântul respectiv reprezintă o înjurătură sau este un cuvânt licențios. După verdictul Agenției, CCA îl va examina și, în caz de necesitate, postul de radio, care a difuzat piesa necenzurată va fi sancționat conform prevederilor art. 6 din Codul Audiovizualului și conform deciziei 98 din 19 iulie 2012. Sancționarea este graduală. Se începe cu o avertizare publică, după care urmează amenda minimă, medie, maximă, iar, ulterior, se retrage dreptul de a difuza publicitate pentru o anumită perioadă de timp etc.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md