Spectacole

„Carla’s Dreams”, succes cu cenzură

Totuși, în pofida faptului că trupa folosește un limbaj rusificat și „îmbogățit” cu înjurături, controversata formație a reușit să adune mai mult public în scuarul Teatrului de Operă şi Balet decât Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale. De cealaltă parte, însă, există oameni care nu agreează repertoriul formației și, mai mult, au depus sesizări la Consiliul Coordonator al Audiovizualului cu privire la conținutul pieselor.

Trei experți și 30 de zile lucrătoare

Zilele trecute, pe adresa redacției au parvenit mai multe apeluri critice referitoare la repertoriul muzical al formației Carla’s Dreams. Deși posturile radio și TV din Moldova au încetat să difuzeze versiunea necenzurată a celor mai populare piese ale trupei, la Agenția de Stat pentru Protecția Moralității (ASPM) au venit sesizări privind același subiect.

„Sesizarea a fost expediată la Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), însă Consiliul a redirecționat piesa către Agenție, pentru a fi analizată de experți. Urmează să le dăm expertiza conținutului acestei piese și CCA să ia măsuri”, explică Vitalie Verbițchi, directorul Agenției. Întrebat dacă ar putea face o previziune în privința rezultatului expertizei, a zis că nu poate influența decizia experților, însă crede că acel cuvânt necenzurat va fi scos din piesă. Experții care vor decide soarta piesei, numiți prin hotărâre de guvern, sunt regizorul Dumitru Lărescu, directorul Bibliotecii Naționale a RM, Alexei Rău, și cronicarul cinematografic Victor Andon. Deși sesizarea a ajuns la Agenție la 19 aprilie, iar pentru răspuns Agenția are la dispoziție 30 de zile lucrătoare, directorul a menționat că experții vor fi informați despre această sesizare astăzi și este posibil ca răspunsul lor să fie dat până la finele zilei.

Primul caz de acest gen

Juristul din cadrul CCA, Ion Duhlicher, a confirmat că pe adresa Consiliului a fost remisă de la Agenția de Stat pentru Protecția Moralității o sesizare de la Asociația obștească pentru Familie, privind conținutul și titlul piesei, care, potrivit Asociației, este licențios și este sugerată întreprinderea măsurilor necesare în conformitate cu legea. Astfel, CCA a solicitat de la Agenție să facă expertiza pieselor „P.O.*.U.I” și „P.O.” (versiunea cenzurată). „În funcție de răspunsul lor, noi o să vedem ce decizie vom lua. Este primul caz de acest gen. Sesizarea și răspunsul experților vor fi analizate în ședință publică de către membrii CCA. Totul este la discreția lor”, a explicat juristul.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului reglementează doar activitatea posturilor de radio și de televiziune, astfel concertele și postările pe internet nu sunt cercetate de CCA. „Eu nu am înțeles de ce Agenția ne-a trimis această sesizare, fiindcă ei ar trebui să supravegheze aceste aspecte și tot ce se întâmplă în public”, a declarat Ion Duhlicher.

Pansamente pe înjurături

O altă sesizare cu referire la piesele trupei Carla’s Dreams care a ajuns la CCA a venit din partea AO „Asociația pentru Dezvoltarea Culturii și Protecției Drepturilor de Autor și Conexe” (APOLLO). Solicitat de TIMPUL, președintele Asociației, Vasile Năstase, e de părere că acest fenomen este mai puțin important în comparație cu faptul că multe posturi TV și radio sunt monopolizate de o anumită persoană din politic. „Audiovizualul din Moldova este bolnav de cancer și trebuie să-l tratăm, dar nu să-i punem pansament la picior. Când va exista un răspuns de la Agenție, vom spune care sunt așteptările mele”, a precizat Vasile Năstase.

Conform șefei Direcției monitorizare din cadrul CCA, Mariana Cersac, ASPM stabilește dacă cuvântul respectiv reprezintă o înjurătură sau este un cuvânt licențios. După verdictul Agenției, CCA îl va examina și, în caz de necesitate, postul de radio, care a difuzat piesa necenzurată va fi sancționat conform prevederilor art. 6 din Codul Audiovizualului și conform deciziei 98 din 19 iulie 2012. Sancționarea este graduală. Se începe cu o avertizare publică, după care urmează amenda minimă, medie, maximă, iar, ulterior, se retrage dreptul de a difuza publicitate pentru o anumită perioadă de timp etc.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *