Actualitate

Carnea de milioane a lui Dodon

• Intr-o nota informativa din aprilie 2008, Inspectoratul Fiscal (IF) demonstreaza ca importul de carne in RM este monopolizat de cateva firme, de unde carnea ajunge la producatorul final printr-un sir de intermediari si SRL-uri-fantoma, spalandu-se milioane de dolari. Astfel, pierderile la buget cresc considerabil, iar fabricile de mezeluri sunt impinse spre faliment.
• Peste doua luni, Igor Dodon declara ca piata de carne din RM a devenit mult mai civilizata, ceea ce a condus la cresterea defalcarilor la Bugetul de stat de zeci de milioane de lei.
• Fostul premier Vasile Tarlev, dar si unii dintre producatori, considera ca anume Dodon si Vladimir Plahotniuc – un om de afaceri cunoscut in anturajul lui Voronin – sunt capii acestei retele criminale.

De trei ani, importul de carne in RM se face cu multiple incalcari de catre un grup de firme, inclusiv delicvente, protejate de stat. Acest lucru se observa dintr-un document al Fiscului, din aprilie 2008, care descopera scheme frauduloase prin care se aduc pierderi impunatoare bugetului, intreprinderilor avicole, producatorilor de carne si mezeluri, dar si consumatorilor. E imposibil ca banii spalati sa nu se scurga si in buzunarele sefilor Ministerului Economiei, de vreme ce functionalitatea retelei este demonstrata de IF, cu recomandarile de rigoare, iar ministrul se face ca ploua…

Marii producatori de carne aveau posibilitatea sa importe doar pana in 2006, cand guvernul a aprobat Regulamentul cu privire la eliberarea autorizatiilor pentru importul de carne. Documentul presupune un mecanism de obtinere a licentei atat de sofisticat, incat face acest lucru practic imposibil – trebuie sa obtii un act valabil trei zile, apoi altul, valabil 14 zile, timp in care expira primul s.a.m.d. In 2007, Anatol Caslaru, directorul de la „Carmez”, a reusit, totusi, sa adune actele necesare si a solicitat de nenumarate ori licenta, pana a fost invitat la MAI si avertizat sa-si tina gura…

Ex-premierul Vasile Tarlev spune ca monopolizarea importului de carne a inceput dupa transferarea dubioasa a comisiei abilitate cu eliberarea autorizatiilor din subordinea Ministerului Agriculturii in cea a Ministerului Economiei, unde Dodon si compania au pus mana pe afacere. O fi asa sau altfel, schemele elaborate de Fisc demonstreaza in detalii crime ascunse. Verificand trei importatori – „Scorel Grup”, „Triatlex Plus” si „Samfadora-Grup” -, IF a conchis ca producatorii finali n-au relatii directe cu importatorii si procura carnea de la intermediari, care spala banii prin SRL-uri-fantoma.

De exemplu, „Scorel-Grup” importa carnea de vita cu 11,44 lei, iar cea de porcine – cu 21 lei. O realizeaza ulterior cu un adaos comericial pur simbolic de 6% si, respectiv, 0,23% intermediarului „Dalamaris”, care mai trece carnea printr-un alt SRL, „Pompey Tradyng House”, sporind adaosul comercial pana la 15% si, respectiv, 11%. Ultima majoreaza pretul carnii de vita cu 260% (!) si a celei de porcine – cu 71% si o vinde la „Carmez” – cu 40-50 lei, iar in ultimul timp – si cu 70 de lei. „Cand Fiscul ne facea controale, ne intrebau de ce procuram carnea cu 70 de lei, daca ea costa 12 lei? Imi promiteau ca ma vor ajuta sa gasesc marfa mai ieftina, dar a doua zi uitau…”, afirma Anatol Caslaru.

Unde ajunge supraprofitul din aceste tranzactii? Importatorii lucreaza cu aceleasi firme-fantoma („Filierocentru”, „Roel-Grup”, „Mariapex”, „Samelcon”, „Cupvitcons”, „Maruh-Construct”, „Aftilarex”, „Barnicons” s.a.), care apar si dispar, stergand urmele. Ultimul intermediar face de la firmele-fantoma procurari fictive, neinregistrate in baza de date a Fiscului, nu calculeaza TVA si impozitul pe venit pentru livrarile respective. Astfel, pe conturile acestora se depoziteata banii spalati, de unde sunt ridicati in numerar si ajung in buzunarul celor care protejeaza ramura. Producatorii de carne n-au acces la importatori si mentin legatura doar cu ultimul intermediar. Potrivit lui Tarlev, producatorii sunt impusi, in mod neoficial, de catre reprezentantii unor ministere si ai structurilor de forta sa cumpere carne doar la preturi majorate si de la firmele controlate de sefii gruparii.

O alta metoda de spalare a banilor in acest domeniu este aplicata de firma „Triatlex Plus”, care importa carnea la pretul de 11,31 lei, o livreaza cu un adaos comercial de 2% firmei „Ghestiana Com”, care, la randul sau, o comercializeaza unor „persoane fizice ce activeaza in baza patentei de intreprinzator” cu 11,75 lei per kg. Si aceste persoane activeaza ilicit, caci legislatia interzice vanzarea produselor alimentare in baza patentei. In fine, respectivii vand carnea producatorilor cu un adaos comercial de 240% (!). Astfel, evidenta fiscala se pierde si banii ajung la aceiasi capi ai retelei.

„Schemele, probabil, sunt aplicate prin intermediul lui Dodon, care, dupa ce am plecat eu din guvern, se zice ca a luat in maini tot ministerul. Dirijeaza el si Plahotniuc. Prin acest mecanism au pus pe burta marea majoritate a fabricilor de prelucrare a mezelurilor. Ei isi umpla buzunarele si nu-i intereseaza daca falimenteaza vreun agent economic. Pentru ei conteaza doar sa castige”, sustine Tarlev. Solicitat de noi, Vladimir Plahotniuc, a negat aceste acuzatii: „Daca mai pe moldoveneste, sunt aiureli!”.

Iurie Munteanu, seful Comisiei pentru eliberarea autorizatiilor pentru importul de carne, ne-a spus ca nu stie nimic despre concluziile Fiscului: „Nu stiu despre ce vorbiti. Eu nu examinez dosare penale si nu sunt implicat in investigatii de genul acesta. Noi doar eliberam autorizatii de import, conform Regulamentului aprobat de guvern. Daca vreo firma dintre cele carora le-am dat licenta a incalcat ulterior legislatia, noi vom afla doar dupa finalizarea dosarelor penale”. Intrebat de ce Comisia nu elibereaza licente de import marilor producatori, la care marfa ajunge cu un adaos comercial triplu, Munteanu a zis ca nu vrea sa discute „temele din presa galbena” si ca el nu se implica in activitatea agentilor economici. Rugat sa explice la ce s-a referit prin expresia „presa galbena”, viceministrul a precizat: „Nu specific, m-am referit in general la presa galbena. Nu vreau pe nimeni sa-l supar, dar daca va trebui sa-l supar, o sa-l supar”.

Faptul ca nu vor urma dosare penale, ca aceste crime, care dauneaza mai intai de toate Bugetului de stat, ii convin cuiva de sus ni-l arata un nou c

 

ontrol al Fiscului, din 10 februarie 2009, privind corectitudinea achitarii TVA de catre agentii economici. Aici figureaza aceleasi firme-fantoma implicate in schema importului de carne. Or, nu incape indoiala ca acestea continua nestigherit sa spele bani si in alte domenii, fara a deranja statul. TIMPUL va efectua o investigatie la acest subiect si, pe parcurs, vom reveni cu detalii.

 

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *