Carol al II-lea, regele care își petrecea Crăciunul cu soldații

publicat în Actualitate pe 25 Decembrie 2015, 15:49

Dacă Regele Carol I organiza serbarea de Crăciun la Palatul Regal, iar Regele Ferdinand I la Palatul Cotroceni, Regele Carol al II-lea și-a petrecut multe dintre sărbători alături de soldați, care efectiv îl adulau.

Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu al României descriu cu lux de amănunte modul în care Regele Carol al II-lea își petrecea Crăciunul, în cartea lor, ”Crăciunul regal”, publicată de Editura Curtea Veche. Volumul preia și o serie de informații scrise de unul dintre cei mai longevivi funcționari ai Casei Regale, Eugeniu Arthur Buhman.

”Carol al II-lea a participat în 23 decembrie 1930, cu o zi înainte de Ajun, la o sărbătoare a pomului de Crăciun la Cercul Militar, alături de fiul său, Mihai. Principele Moștenitor Mihai purta, de la proclamarea tatălui său ca rege, titlul de «Mare Voevod de Alba Iulia», o titulatură pe care Regele Mihai nu a agreat-o niciodată, considerând-o o neinspirată invenție a tatălui său. Pentru prima oară de la moartea Regelui Carol I, după șaisprezece ani, Ajunul a fost sărbătorit de Casa Majestății Sale la Palatul Regal din Calea Victoriei. Sărbătoarea din 24 decembrie 1930, la care au fost invitați angajații Casei, reînnoda tradiția serbărilor de la Palat, în Sala Tronului, întreruptă de anii domniei lui Ferdinand I, când ceremoniile aveau loc la Cotroceni. Regele Carol al II-lea nu a fost însoțit la ceremonie decât de Regina Elisabeta a elenilor, sora sa. Cadourile au fost modeste, iar angajații, numeroși. În acea seară, Regele a plecat la Sinaia pentru a petrece, la Castelul Foișor, cele trei zile de Crăciun, 25–27 decembrie 1939.

Carol al II-lea avea aceeași grijă ca a predecesorilor săi față de personalul Palatului, iar oamenii apropiați lui îl răsplăteau cu fidelitatea lor. Fin intelectual, spirit modern și erudit, Regele știa să aducă în viața Curții Regale modernitatea și viziunea lumii noi. Avea un ascuțit spirit de observație, un puternic spirit critic și o vastă cultură. Toate acestea se regăseau în substanța ceremonialului și a evenimentelor Curții, inclusiv cele legate de tradiția strămoșească și de credință.

Carol al II-lea primea colindători la Palat, iar uneori pleca în țară (chiar în îndepărtate colțuri din Ardeal sau din Moldova) pentru a fi de Crăciun cu soldații lui. Călătorind cu trenul regal, Regele avea vizite de Crăciun în mai multe orașe deodată, inspectând regimente și fiind oaspetele garnizoanelor”, scriu cei doi autori.

Serbare strălucitoare la Palatul Regal


Nu întotdeauna Crăciunul era petrecut în trenul regal. Regele Carol al II-lea a organizat, în 1936, o serbare strălucită la Palatul Regal. Aceasta a fost descrisă de Eugeniu Buhman. ”Serbarea Pomului de Crăciun a avut loc în ziua de 23 decembrie, în Sala Tronului de la Palatul Regal din Calea Victoriei, începând cu orele 20.00. Din partea familiei regale au fost prezenți doar regele Carol al II-lea și marele voevod Mihai. După ce invitații s-au adunat în Salonul Verde, la ora 19.55 au trecut cu toții în Sala Tronului, unde era așezat Pomul de Crăciun. La orele 20.00, regele și fiul său au intrat în Sala Tronului, dând mâna mai întâi cu membrii Casei Civile și apoi cu cei ai Casei Militare, cu ofițerii Batalionului de Gardă și cu colegii și prietenii voevodului Mihai. După aceasta, regele a oferit daruri fiecăruia dintre cei prezenți, iar apoi mareșalul Curții Regale a oferit suveranului și marelui voievod darurile din partea Curții.

La ora 20.30, familia regală, urmată de Curte și de invitați, s-au coborât în sufrageria mare, unde s-a servit dineul potrivit tradiției, în timpul mesei cântând muzica Batalionului de Gardă. La orele 22.30, dineul a luat sfârșit, după care regele a trecut în Sala de fumat, unde s-a întreținut cu cei prezenți, serbarea încheindu-se la ora 23.30. În acest an, din ordinul regelui, Pomul de Crăciun a rămas pe loc, până la serbarea zilei de 1 ianuarie 1937”, scria Eugeniu Buhman.

sursa: romanialibera.ro