Astăzi 9 Aprilie 2020, Joi - Ultima actualizare la 4 Iulie 2020
Abonamente

Cultură 14 Aprilie 2016, ora 07:00    Din editia print

Cartea mi-a marcat întreaga viață

Marime Font

Nobila şi frumoasa mea vârstă de 70 de ani mă obligă să arunc o privire îndărăt şi să fac o totalizare a vieţii mele, cu urcuşuri şi căderi. 

M-am născut în ajun de Florii, când secolul XX îşi număra, timid, cel de-al 46-lea an calendaristic, adică pe 6 aprilie 1946. M-am născut în familia lui Constantin şi Daria Reabţov, doi pedagogi de elită, care au lichidat în sudul Basarabiei analfabetismul, au înfruntat foametea din 1946-1947, colectivizarea impusă şi au mers „nu în urma plugului, ci înaintea lui”, vorba lui Jules Renard.

Din copilărie îmi amintesc de o zi de vară (era 6 iulie 1949), când nişte soldaţi cu epoleţi de culoarea zmeurii încărcau într-o maşină militară nişte saci cu lucruri de-ale bunicilor mei. Bunica plângea şi mă strângea în braţe. Plângeam şi eu şi o întrebam în limba greacă: „Bunică, unde vă duceţi? Când o să veniţi? (Pe atunci vorbeam numai greceşte: nu cunoşteam nici româna, nici rusa, deoarece bunica Steliana vorbea cu mine în limba strămoşilor săi elini: Sofocle, Euripide, Eschil). Degrabă, a zis bunica printre lacrimi. Acest „degrabă” a durat aproape şapte ani, până în martie 1956. Bunicii mei, atât paterni, cât şi materni, au fost deportaţi nu numai din locurile natale, ci şi din propria lor viaţă.
Într-o duminică, tata mi-a adus de la şcoală un abecedar. Eram curios să aflu ce minune se ascundea în această carte. Atunci încă nu ştiam că această ustensilă – cartea – îmi va marca viaţa întreagă. M-am pus pe treabă şi cu ajutorul părinţilor, la vârsta de 5 anişori, ştiam să citesc şi să scriu. Aşa că la şase ani şi ceva, când m-am dus la şcoală, eram deja „profesor” şi mă plictiseam, când colegii mei de clasă învăţau de abia să rotunjească stângaci covrigei, bastonaşe, să silabisească cu greu…

Loading...


Dragostea de carte am deprins-o de mic copil. În clasa a 5-a, tata mi-a cumpărat de la Cahul o carte - „Un căpitan de 15 ani” de Jules Verne -, iar când eram în a 6-a, am primit o altă carte de acelaşi scriitor francez – „Insula misterioasă”. Le înghiţeam cu nesaţ. Se vede că de la aceste romane mi se trage dragostea de aventuri şi călătorii! Şi nu în ultimul rând pentru marea şi frumoasa literatură franceză!

Încă din fragedă copilărie, am îndrăgit limba franceză. La aceasta a contribuit mult tanti Eleni, verişoara bunicii Steliana, care a trăit toată viaţa în familia noastră. Avea mâini de aur, broda şi croşeta de minune, fapt ce i-a slăbit vederea, suportând cinci operaţii la ochi. Absolvise un liceu francez de fete în oraşul Pireu (Grecia). Cerea de la noi (de la mine şi fratele meu Valentin) un comportament exemplar, adaptându-ne la uzanţele şi exigenţele liceului de fete nobile, pe care-l absolvise pe vremuri: „să nu umblaţi cu golanii, să nu fumaţi, să nu beţi şi multe alte păcate omeneşti”…Începând cu clasa a 5-a, mi-am aprofundat franceza, având-o pe mama ca profesoară.

După absolvirea şcolii de 7 ani din Andruşul de Jos, familia noastră s-a mutat la Cahul, unde tata a fost angajat ca profesor la fosta şcoală pedagogică din Cahul, iar eu am întrat la şcoala moldovenească nr.2 pe atunci, pe care am absolvit-o în 1963.

Pe parcursul vieţii, cartea mi-a fost pâinea cea mai de saţ. Tata avea o bibliotecă de invidiat, de vreo patru mii de volume, cu o geografie impunătoare: de la Rabindranat Tagore până la Pablo Neruda şi de la Henrik Ibsen la Kobo Abe. În biblioteca noastră găseam orice sursă literară sau artistică, de care aveam nevoie şi, de aceea, nu luam cărţi cu împrumut de la biblioteca şcolii noastre sau cea orăşenească. Poezia în familia noastră era un cult. La mare preţ erau poeţii români George Coşbuc, Mihai Eminescu, George Topârceanu, Alexandru Vlahuţă, Octavian Goga ş.a. Tata putea face un întreg recital de poezie. În casa noastră legendară de pe strada Comuna din Paris 81, planau atât poemele din scriitorii citaţi mai sus, cât şi fragmente din personajele comediilor lui Ion Luca Caragiale.

Anii de studenție m-au maturizat. Am devenit mai selectiv în ceea ce priveşte „hrana spirituală”, vizitam de două ori pe săptămână librăria nr.2 din Botanica, frecventam regulat cenaclurile literare de la redacţia ziarului „Tinerimea Moldovei” şi celebra „Mioriţă” a lui Mihai Cimpoi, cu participarea activă a Elenei Vasilache, mare pedagog şi om de cultură, care venea la cenaclu cu fetiţe în ii şi catrinţe, eleve din Botanica. Facultatea de Limbi Străine mi-a rămas în memorie cu un corp didactic bine conturat, care, umăr la umăr, ne-au configurat imaginea unor adevăraţi pedagogi, care trebuie să fie la ore şi în afara lor regizori, actori, vorba regretatei noastre decăniţe, Ecaterina Tcaciov, de o modestie şi o simplitate de invidiat, care până în ultimele clipe ale vieţii a locuit într-o cameră modestă din cămin. Abia la cimitir, unde am condus-o în ultimul drum, am aflat de la o bună prietenă a sa că era fiica consulului Rusiei ţariste la Stockholm (Suedia). Ştia totul sau aproape totul despre limba şi civilizaţia Franţei. Nu a minţit niciodată verbul francez! Şi ne-a învăţat şi pe noi să facem acelaşi lucru!

În iarna lui 1968, am avut o surpriză de zile mari: am aflat că sunt candidat să plec la Olimpiada de Iarnă de la Grenoble. Era un vis de poveste, pe care îl legănam de 4 ani, şi nici prin cap să-mi treacă că voi pleca la acest înalt for sportiv, în calitate de translator. Era ultima mea vacanţă de iarnă, şi am plecat la Cahul, la părinţi, aşteptând decizia organelor împuternicite de hotărârea finală. La întoarcerea din vacanţă, pe 5 februarie 1968, aflu că nu mai sunt candidat, ci participant ca traducător la Olimpiada din Grenoble. E greu să vă redau ce sentimente mă copleşeau.

În 1980, am fost la cea de a doua mea Olimpiadă – la cea de vară de la Moscova. Tot în calitate de translator. După cum vedeţi, prin voia întâmplării, am devenit „dublu campion olimpic”. Mulţi mă întreabă: „Care Olimpiadă a fost mai frumoasă? Care mi-a plăcut mai mult?”. Nu se pot nicidecum compara. Una era de iarnă, cealaltă – de vară. Singurul lucru care le unea pe ambele era spiritul olimpic de solidaritate, prietenie, sinceritate şi competitivitate, lipsite de şmecherii şi speculaţii. La toate competiţiile, mari sau mici, înving cei mai puternici, înzestraţi nu numai cu forţe fizice, ci şi cu caractere de cremene, cu gândire lucidă şi împletire de nervi de oţel, cu o tehnică şi o tactică de excepţie.
În colecţiile mele olimpice, păstrez până azi suvenire, fotografii, ilustrate, plicuri, calendare, mascote, fanioane, insigne, autografe: de la boxerul B. Lagutin, de două ori campion olimpic la box, de la luptătorul de stil liber, A. Medvedi, triplu campion olimpic, de la L. Latînina, campioană la forurile unionale, europene, mondiale şi olimpice la gimnastica sportivă, de la hocheistul legendar A. Ragulin ş. a.

Am călătorit mult, având frumoasa posibilitate să vizitez aproape toată Uniunea Sovietică, în calitate de ghid-translator cu limbile română şi franceză. Turismul în familia noastră, după lecturarea cărţilor şi vizitarea muzeelor, era un hobby.

Am ajuns astfel la Baikal (monedele aruncate în apă de pe debarcader se vedeau de la o adâncime de 40 de metri). Aproape de Taşkent, am „auzit” cum înflorea bumbacul. M-am scăldat în Marea Caspică, în lacul Sevan, de lângă Erevan, în Oceanul Pacific, şi în apele termale, provenite din gheizerik la Paratunka (Kamceatka). În Maroc, am admirat cum înfloreau în toate culorile cactuşii, înalţi ca plopii noştri din Moldova. Am mâncat struguri de Rară neagră şi Cudercă la moş Macovei, născut la Tighina şi plecat cu părinţii săi în 1906 în Extremul Orient (după reforma lui Stolîpin), unde au fondat localitatea Kişiniovka. La Alonka, aşezare a 400 de moldoveni, care lucrau la BAM (magistrala Baikal - Amur), am lucrat 3 zile. Departe de Moldova, în mijlocul taigalei, la mii de kilometri, ne simţeam ca la noi acasă, printre pământeni. Aici hotelul se numea „Codru”, magazinul de mărfuri industriale – „Leana”, iar palatul culturii – „Fluieraş”.

După facultate am fost transferat la Institutul Politehnic din Chişinău (1971-1977), apoi la Universitatea de Stat din Moldova (1977-1991) şi la ASEM (1991 şi până în prezent). M-am aflat pe picior de prietenie cu studenții, de înţelegere sinceră a năzuinţelor lor. Le demonstram discipolilor mei că ei sunt viitorii mei concurenţi, că ei, dacă vreţi, sunt personalităţi. Nu i-am bruscat niciodată, nu i-am înjosit, gen: „Dacă eşti proastă, du-te la mă-ta acasă” sau: „Studenţii ăștia sunt nişte debili”. Pentru astfel de „perle” sintagmatice, colegii noştri trebuie să fie lipsiţi de a mai preda vreodată în viaţă. Le demonstram studenţilor că le sunt un prieten mai mare, că ştiu obiectul meu un „pic” mai mult decât ei şi aceasta ne situează diferit în sala de studii: ei - în pupitre, iar eu – la tabla de scris. Zi de zi, profesorul-lingvist participă la marele spectacol de cuvinte. Un adevărat pedagog trebuie să fie un arhitect iscusit, un zidar al sufletelor, fiindcă ar fi un mare păcat să neglijeze „materia primă”, care i se oferă. Situat la rampa marilor valori lingvistice şi spirituale, pedagogul trebuie să fie un mentor, un regizor, un actor, la urma urmei. Odată intrat în sala de studii şi închizând după sine uşa, să rămână unu la unu cu discipolii şi cu conştiinţa sa – vorba marelui pedagog Amonaşvili. Un pedagog veritabil e dator să ducă în permanenţă torţa iluminismului, să fie o sugativă însetată… Să nu se teamă să fie imitat şi depăşit de către discipolii săi. Şi să nu uite nici pentru o clipă că elevii/studenţii sunt barometrul lecţiei sale.

Adevăratul pedagog trebuie să fie mereu nemulţumit de sine. Să meargă pe Marele Drum al Adevărului şi al Obiectivităţii. El trebuie să vină la ore ca la spovedanie, în faţa Sfântului Altar al Marelui Templu al cunoştinţelor. Să-şi ducă crucea grea către Golgota sa spirituală.
Pot afirma cu responsabilitate că am avut studenţi buni şi foarte buni şi 40 de ani în urmă, şi am și astăzi. Pur şi simplu, s-a schimbat mentalitatea tinerilor, afectaţi de realitatea dură a conjuncturii economice. Studenţii, vă asigur: nu poartă nicio vină! Dar mă miră altceva, de ce ei sunt pasivi, inerţi, nu-şi revendică dreptul de a fi.

Personal, pot să mă mândresc cu cei mai buni discipoli care au devenit profesori, savanţi, jurnalişti, diplomaţi, scriitori, miniştri, deputaţi în Parlamentul RM.

Gheorghe Reabțov,
profesor de limbă franceză,
ASEM, scriitor 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 20:36

Micii producători locali își vor putea vinde produsele în stradă, în locurile autorizate din mun. Chișinău și Bălți. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei Situații Excepționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 20:19

Galina Dodon câștigă 33 de mii de lei lunar fiind angajată la Exclusiv Media (firmă care a primit milioane din Bahamas)

Galina Dodon câștigă 33 de mii de lei lunar fiind angajată la Exclusiv Media (firmă care a primit milioane din Bahamas)

Conform declarații de avere, Igor Dodon, declară un salariu de peste 226.700 de lei, adică peste 18.800 de lei pe lună, iar soția sa, Galina Dodon, angajată la „Exclusiv Media”, SRL, a câștigat anul trecut aproape 396 de mii de lei, ceea ce ar însemna circa 33 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 20:15

Care-i DIFERENȚA dintre coronavirus, Covid-19 și SARS-CoV-2?

Care-i DIFERENȚA dintre coronavirus, Covid-19 și SARS-CoV-2?

Lumea e afectată de pandemie, dar ne ferim de boală, de virusul care o provoacă sau de familia din care face parte? 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 8 Aprilie 2020, ora: 19:53

VEȘTI BUNE din Italia - A scăzut numărul persoanelor internate. Alte 2.000 s-au vindecat, un record

VEȘTI BUNE din Italia - A scăzut numărul persoanelor internate. Alte 2.000 s-au vindecat, un record

Datele oferite miercuri de oficialităţile italiene confirmă aspecte pozitive: a scăzut numărul bolnavilor internaţi, inclusiv cei de la Terapie Intensivă pentru a cincea zi consecutiv, a crescut numărul celor vindecaţi dar şi al noilor cazuri anunţate în raport cu numărul...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 8 Aprilie 2020, ora: 19:48

SCANDALOS / Oxana Domenti a fost concomitent Ambasador la ONU și Elveția dar și consilier în cadrul OMS / DOC

SCANDALOS / Oxana Domenti a fost concomitent Ambasador la ONU și Elveția dar și consilier în cadrul OMS / DOC

Oxana Domenti, cumătra lui Dodon și prietena Prim-ministrului Ion Chicu deține concomitent, încălcând toate normele protocolare de ordin legal și diplomatic doua funcții de reprezentare: cea de Ambasador al Republicii Moldova la ONU și în Elveția și cealaltă este de...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 8 Aprilie 2020, ora: 19:27

Căușeni - 19 cazuri de coronavirus / Medicii spun că au doar patru aparate de ventilare mecanică și echipamente de protecție inadecvate

Căușeni - 19 cazuri de coronavirus / Medicii spun că au doar patru aparate de ventilare mecanică și echipamente de protecție inadecvate

Spitalele din ţară au nevoie urgentă de ventilatoare, măşti cu filtru şi alte echipamente medicale pentru a lupta cu pandemia de coronavirus. La Spitalul Raional din Căuşeni sunt internaţi 19 pacienţi cu COVID-19. Medicii spun că dacă numărul de cazuri va creşte, situaţia va fi...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 8 Aprilie 2020, ora: 18:47

DISPERAT după PR / Dodon la 17:30 a REPETAT FIX ce-a zis Chicu la 16:00 (VIDEO)

DISPERAT după PR / Dodon la 17:30 a REPETAT FIX ce-a zis Chicu la 16:00 (VIDEO)

Unica diferență notabilă este pauză dintre propoziții pe care o face Dodon, încercând într-un mod penibil să creeze suspans. Această „eroare” se poate explica prin disperarea lui Dodon de a apărea în public, caz în care este neclar ce rol are...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 18:37

Uși sudate la un bloc din Chișinău pentru a opri virusul: Ce facem în caz de cutremur?

Uși sudate la un bloc din Chișinău pentru a opri virusul: Ce facem în caz de cutremur?

Două dintre cele trei uși ale blocului de tip cămin din strada Vasile Cheltuială, 9/2 din Chișinău au fost sudate, fiind instituit regim de carantină pentru un termen de 14 zile, având în vedere că două persoane au fost infectate cu virusul COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 8 Aprilie 2020, ora: 18:26

Scandal pe șantierul ilegal de pe strada Nicolae Costin 44/1. Un medic, agresat de reprezentantul companiei de construcții (FOTO)

Scandal pe șantierul ilegal de pe strada Nicolae Costin 44/1. Un medic, agresat de reprezentantul companiei de construcții (FOTO)

Debandada construcției ilegale de pe strada Nicolae Costin, 44/1 a continuat și astăzi. După mai multe încercări eșuate, Primăria Chișinău a început astăzi lucrările de demolare, iar reprezentantul companiei de construcții s-a dat în spectacol și a solicitat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 17:44

Dodon nu se poate opri din mințit / Sistemul medical din Moldova NU ARE 50 mii de cadre așa cum afirmă „șeful” statului

Dodon nu se poate opri din mințit / Sistemul medical din Moldova NU ARE 50 mii de cadre așa cum afirmă „șeful” statului

„Țin să informez șeful statului (poate cei din jur nu au curajul) că sistemul de sănătate nu dispune de cei 50 mii personal medical pe care Dumnealui a anunțat că îi aruncă în luptă cu coronavirusul”, opinează ex-ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 17:38

LIVE VIDEO / +118 cazuri NOI (1174 de cazuri în total) / Declarații de ULTIMĂ ORĂ despre răspândirea coronavirusului în Republica Moldova

LIVE VIDEO / +118 cazuri NOI (1174 de cazuri în total) / Declarații de ULTIMĂ ORĂ despre răspândirea coronavirusului în Republica Moldova

2 sunt de import și 116 sunt cu transmitere locală. Ministra Sănătății nu a anunțat câte teste au fost efectuate astăzi.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 8 Aprilie 2020, ora: 17:22

Ţările care au învins COVID-19, dar trebuie să facă asta din nou. Care este motivul pentru care după ce „au netezit” curba, aceasta a început să urce iar

Ţările care au învins COVID-19, dar trebuie să facă asta din nou. Care este motivul pentru care după ce „au netezit” curba, aceasta a început să urce iar

Singapore, Hong Kong, Coreea de Sud şi Taiwan au reuşit să „netezească” acea curbă prezentă în toate ilustraţiile care vorbesc despre modul în care izolarea socială poate învinge COVID-10. Apoi călători din Statele Unite şi Europa au început din nou...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 17:17

Municipiul Soroca trece la un regim de CARANTINTĂ STRICTĂ. Cei de peste 63 de ani n-au voie să iasă din casă

Municipiul Soroca trece la un regim de CARANTINTĂ STRICTĂ. Cei de peste 63 de ani n-au voie să iasă din casă

 Comisia Naţională pentru Situaţii Excepţionale a decis miercuri, 8 aprilie, să înăsprească condiţiile regimului de carantină, introdus pe 1 aprilie în municipiul Soroca, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 8 Aprilie 2020, ora: 16:44

Decizie de ULTIMĂ ORĂ / Traficul internațional este RELUAT prin două puncte de trecere a frontierei

Decizie de ULTIMĂ ORĂ / Traficul internațional este RELUAT prin două puncte de trecere a frontierei

Începând de vineri, 10 aprilie, traficul rutier internațional de pasageri și de mărfuri este RELUAT prin două puncte de trecere a frontierei dintre R. Moldova și Ucraina.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 16:42

Ministrul sănătăţii din Israel considera coronavirusul o „pedeapsa divină” pentru homosexualitate. Acum, are şi el COVID-19

Ministrul sănătăţii din Israel considera coronavirusul o „pedeapsa divină” pentru homosexualitate. Acum, are şi el COVID-19

Yaakov Litzman, ministrul sănătăţii din Israel, a fost testat pozitiv pentru COVID-19 după ce luna trecută a spus că virusul este o „pedeapsa divină” pentru homosexualitate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 16:35

BREAKING NEWS / Vaccin împotriva COVID-19, la Timișoara. Decizia OMS, anunțată de Virgil Păunescu

BREAKING NEWS / Vaccin împotriva COVID-19, la Timișoara. Decizia OMS, anunțată de Virgil Păunescu

”Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recunoaște centrul OncoGen, Timișoara, ca fiind singurul din România care are în testare un vaccin împotriva Covid-19.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 16:31

BREAKING NEWS / TREI noi decese din cauza la COVID-19, în total 27 de oameni au murit

BREAKING NEWS / TREI noi decese din cauza la COVID-19, în total 27 de oameni au murit

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției sociale a confirmat încă trei decese din cauza COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 8 Aprilie 2020, ora: 14:55

PDM lansează campania „Împreună pentru doctori”. Vor fi organizate mai multe acțiuni de susținere a lucrătorilor medicali

PDM lansează campania „Împreună pentru doctori”. Vor fi organizate mai multe acțiuni de susținere a lucrătorilor medicali

Partidul Democrat din Moldova lansează campania de colectare de fonduri și asistență pentru susținerea lucrătorilor medicali - „Împreună pentru doctori”.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 8 Aprilie 2020, ora: 13:13

Cum faci cea mai bună PASCĂ FĂRĂ ALUAT. Ingredientul secret pe care puţine gospodine îl ştiu

Cum faci cea mai bună PASCĂ FĂRĂ ALUAT. Ingredientul secret pe care puţine gospodine îl ştiu

Pasca se face în Joia Mare. Este pâinea cea mai aleasă a anului. Pe vremuri, în bucătăriile sărmanilor, unde nu era brânză, se folosea o mână de mălai mărunţel, fiert în lapte dulce. Cea mai răspândită formă pentru pască este cea rotundă, pentru că se crede că scutecele cu...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 8 Aprilie 2020, ora: 13:10 de Irina Nechit

INTERVIU cu Lică Sainciuc: „Stăm acasă. Bine că avem grădină”

INTERVIU cu Lică Sainciuc: „Stăm acasă. Bine că avem grădină”

– Stimate Lică Sainciuc, ca grafician, ce credeți despre forma coronavirusului? Această „coroană” vă bântuie vizual? 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 8 Aprilie 2020, ora: 12:12

EXPERT / Atitudinea președintelui demonstrează că acesta e deja în campanie electorală / Deranjează această AROGANȚĂ a puterii

EXPERT / Atitudinea președintelui demonstrează că acesta e deja în campanie electorală / Deranjează această AROGANȚĂ a puterii

Extrapolând discuția spre o posibilă cooperare între guvernare și opoziție, Veaceslav Berbeca consideră că acest lucru nu este ușor de realizat în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 12:10

Ciorbă GLAMOUR la spitalul Toma Ciorbă / FĂRĂ COMENTARII

Ciorbă GLAMOUR la spitalul Toma Ciorbă / FĂRĂ COMENTARII

„Cat se cheltuie acolo pentru o zi de internare? 7000 lei? Glamurneniko. (Am sters numele pentru ca odata am postat o picuratoare improvizata dintr-o butylka legata cu bint dintr-un spital pentru copii si in 5 min a tabarat conducerea spitalului peste fata ceea si au terorizat-o cat a stat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 11:42

ultima oră A decedat Valeriu Muravschi, ex-premier al R. Moldova

A decedat Valeriu Muravschi, ex-premier al R. Moldova

Fostul Prim-ministrul al R. Moldova Valeriu Muravschi a decedat. Informatia a fost confirmata pentru PRO TV de feciorul acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 8 Aprilie 2020, ora: 11:07

În „Țara lui Dodon și Chicu” trăiesc doar bugetari și pensionari

În „Țara lui Dodon și Chicu” trăiesc doar bugetari și pensionari

„Prioritățile noastre vor fi achitarea salariilor, pensiilor, plăților sociale și ajutoarelor de șomaj”, a declarat astăzi Președintele R. Moldova Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)