Culinar.md

Cartofi carbonara

Ai nevoie de:
1 kilogram de cartofi
o legătură de ceapă verde sau ceapă galbenă
200 grame de bacon
400 ml de smântână
100 grame de pamezan
3 ouă
sare, piper
puţin pătrunjel mărunţit

Mod de preparare:
Fierbe cartofii în coajă, apoi îi vei răci şi îi cureţi. Taie cartofii felii rotunde potrivite.

Taie ceapă mărunt şi căleşte-o în puţin ulei, împreună cu baconul tăiat fâşii subţiri. După ce se înmoaie ceapă, adaugă smântână în care ai bătut cele trei ouă, eventual amestecată cu puţină apă călduţă, astfel încât să nu se taie când e pusă în tigaie.

Lasă să dea în clocot amestecând continuu, până când sosul se smântână se îngroaşă puţin. Condimentează cu sare şi piper după gust.

Tapetează o tavă termorezistentă cu hârtie de copt sau un vas de yena cu puţin unt şi împarte cartofii în 2 sau 3 părţi. Pune primul strat de cartofi pe fundul tăvii şi acoperă cu jumătate sau o treime din sosul de smântână. Pune al doilea strat de cartofi şi pune peste el tot sosul de smântână. Presară parmezan şi ţine la cuptor 10-15 minute. Presară pătrunjelul mărunţit.

Această reţeta este o varianta improvizată de la spaghetti carbonara, preparate tradiţional cu paşte fierte care se amestecă cu bacon şi cu ou bătut că pentru omletă, care se coace la contactul cu paştele fierbinţi. Reţeta ceva mai populară este cea în care oul se încălzeşte întâi într-o tigaie cu puţină smântână, sare şi piper şi apoi se amestecă cu paştele, evitând astfel riscul de a contacta boli din cauza oului crud.

Cartofii carbonara seamănă cu reţeta de paşte, doar că sunt copţi, lucru care mai reduce puţin din sos, transformând felul de mâncare într-o budincă.

Poftă bună! 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *