Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 08:06
Abonamente

Actualitate 7 August 2018, ora 13:44

Casa Presei riscă să nu mai aibă presă. ONG-urile de media bat ALARMA

Marime Font

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media solicită Guvernului Republicii Moldova să păstreze destinația tradițională a complexului „Casa Presei” din Chișinău și să nu admită majorarea tarifelor pentru închirierea spațiilor în această clădire de către redacțiile instituțiilor mass-media. 

Într-o declarație emisă, ONG-urile de media menționează că Executivul preconizează reorganizarea Direcției generale pentru administrarea clădirilor Guvernului care va presupune inclusiv trecerea în gestiunea acestei Direcții a complexului „Casa Presei”. Unii editori și jurnaliști au estimat că, după reorganizare, tarifele pentru chirie în această clădire vor crește din nou, iar complexul propriu-zis ar putea fi expus privatizării, scrie IPN.

Organizațiile semnatare solicită Guvernului să garanteze, în procesul eventualei reorganizări, păstrarea destinației tradiționale a complexului „Casa Presei” și anume pentru sediile redacțiilor instituțiilor mass-media. Totodată, solicită să nu fie admisă privatizarea „Casei Presei” și nici majorarea tarifelor pentru închirierea spațiilor de către redacții. Semnatarii declarației reamintesc faptul că Parlamentul și-a asumat angajamentul de îmbunătățire a condițiilor de activitate a mass-mediei, iar în cadrul Grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media au fost elaborate propuneri legislative de oferire a unor facilități pentru dezvoltarea presei, inclusiv tarife diminuate pentru locațiunea spațiilor în clădirile proprietate publică.„Din anii '70 ai secolului trecut, „Casa Presei” a avut o destinație specială pentru instituțiile de presă scrisă, oferind spații pentru redacțiile ziarelor, revistelor, agenției informaționale de stat „Moldpres”, pentru Uniunea Jurnaliștilor, alte subdiviziuni și structuri aferente muncii jurnalistice. Existența acestei clădiri a simbolizat, de-a lungul anilor, importanța profesiei de jurnalist în Republica Moldova. Din păcate, în ultimele decenii, destinația tradițională de „casă a presei” a fost schimbată, iar administrațiile de până acum ale acestei întreprinderi de stat au exploatat clădirea doar în scopuri comerciale. Astfel, mai multe redacții au fost nevoite să-și caute sedii în alte clădiri din cauza condițiilor nesatisfăcătoare și a tarifelor exagerate”, se menționează în declarația emisă.

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media consideră necesară inițierea unor discuții publice în scopul identificării soluțiilor legale pentru „a reda” complexul „Casa Presei” comunității jurnalistice din Republica Moldova pentru desfășurarea activităților editoriale specifice, profesionalizarea jurnaliștilor și dezvoltarea de noi proiecte media în interesul public.

Semnatarii declarației sunt: Asociația Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Investigații Jurnalistice, Asociația Presei Electronice, Asociația Reporteri de Investigație și Securitate Editorială, Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Comitetul pentru Libertatea Presei și Centrul „Acces-info”. 

Sursa: ipn.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md