Astăzi 17 Ianuarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 16:59
Abonamente

Social 22 Iunie 2010, ora 07:45    Din editia print

Casa, un vis irealizabil pentru mii de familii

Marime Font
Imagini: 2

Autorităţile publice locale simulează evidenţa rândurilor la apartamente

Circa 30.000 de chişinăuieni stau la rând la apartamente, dar aceştia niciodată nu vor mai primi spaţiu locativ gratuit. Nu e concluzia mea, ci afirmaţia funcţionarilor „realişti” de la Primăria municipiului Chişinău.

Petru Gontea, şeful Direcţiei municipale locativ-comunale, ne-a spus că primele în listă sunt persoanele înscrise încă la începutul anilor ’70, unele dintre acestea şi-au îmbunătăţit condiţiile de trai cu propriile forţe, altele au plecat în lumea celor drepţi, trăind o viaţă întreagă în condiţii mizere, prin subsoluri, la etajele tehnice ale blocurilor...

Acum, deşi competenţa de a repartiza spaţiul locativ a fost transferată primăriei municipale, evidenţa oricum e ţinută la preturi. În fiecare pretură există câte un specialist care se ocupă de respectarea evidenţei, deşi de ani buni nimeni nu se mai foloseşte de ea. Dosarele solicitanţilor de apartamente sunt depozitate în dulapuri, fiind îngălbenite de vreme. Din când în când, specialistul în cauză schimbă mapele ferfeniţite. În total, în preturi sunt 17 rânduri, pe diferite categorii: rândul general, al invalizilor, al participanţilor la război, al bolnavilor de tuberculoză, al mamelor cu mulţi copii, al orfanilor etc. Petru Gontea susţine că, periodic, aceste dosare trebuie reînnoite, lucru care nu se face. Pretorul sectorului Centru, Vladimir Şarban, consideră că acest lucru e total inutil şi că e inuman să le dai speranţă oamenilor atunci când eşti sigur că aceştia nu au şanse să primească un apartament. Ca să-i mângâie cumva pe cei care solicită spaţiu locativ, pretorii scriu demersuri pe care le adresează primarului general. Dar urmează acelaşi răspuns: deocamdată, municipalitatea nu are spaţiu locativ disponibil.


A primit, fără rând, doi metri pătraţi la Doina

Multora dintre chişinăuienii care au stat o viaţă la coadă în aşteptarea unui apartament, până la urmă li s-a oferit, la preţ redus, un loc la cimitir. E cazul Fevroniei Pricop, născută în 1922. Femeia s-a înscris la rând în 1966. Toată viaţa a fost măturătoare şi locuia, împreună cu un nepot, într-o cameră de 7 metri pătraţi. Din 2002, femeia era prima la rând. A murit în 2009, fără să-şi vadă visul împlinit. Primul loc în rând a fost ocupat de Tamara Zubcova, care nu e exclus să aibă aceeaşi soartă. De fapt, rândul avansează doar când o persoană din listă decedează.

Când pregăteam acest articol, am aflat povestea Elenei Rotaru, o femeie care, de asemenea, are probleme cu spaţiul locativ. În semn de protest pentru că îi fusese luată prin judecată locuinţa, timp de patru luni, ea a refuzat să-şi ridice pensia. Când am găsit-o, era în culmea disperării. Iată ce mi-a zis: „Trăiesc pe unde apuc. Problemele noastre au început cu mult înainte. Atunci v-am căutat, dar nu v-am găsit. Acum e prea târziu. Părăsesc ţara, luându-mi viaţa”... Şi a închis telefonul. Am rămas fără grai. Dezamăgirea poate duce uneori la fapte necugetate. (Din fericire, această femeie a rămas în viaţă - n.n.)

O altă persoană care aşteaptă de 20 de ani să i se ofere un apartament este Georgeta Ureche, medic ginecolog la Spitalul Oncologic. Ea s-a născut în 1951, în exil, părinţii săi fiind deportaţi. În Moldova nu li s-a permis să locuiască până în 1968. De 20 de ani, locuieşte în cămin, crescând singură trei copii. „La primărie mi s-a spus că pentru noi nu au nimic. Le-au dat persoanelor intern deplasate, dar pe cei supuşi represiunilor i-au lăsat la o parte, căci noi nu avem puteri să protestăm ca Maia Laguta, să intrăm cu forţa în primărie şi să ameninţăm ca foştii luptători de la Nistru. Am lucrat mai mult de 40 de ani în medicină, dar nu mi se cuvine nimic”, ne-a spus resemnată doamna Ureche.

Olga Golub, fostă deportată, are 86 de ani. Timp de 46 de ani, a activat în domeniul educaţiei şi deja nu mai speră că pentru meritele sale i se va oferi o locuinţă. În perioada sovietică, fiind ajutată de un frate care locuia în Germania, femeia a depus la bancă 132 de mii de ruble, ca să poată să-şi cumpere o casă, bani care s-au devalorizat. Azi, bătrâna locuieşte împreună cu o soră medicală, într-o locuinţă închiriată la Botanica. Şi, în loc să-şi cumpere din pensie o pâine, dă banii pentru chirie.

Consilierul municipal Oleg Cernei ne-a spus că ultimele apartamente au fost oferite gratis prin anii ’90. „Încă de pe vremea primarului Serafim Urecheanu se prevedea alocarea terenurilor pentru construcţia blocurilor, cu condiţia să fie cedate primăriei 10 la sută din spaţiul locativ. Nimeni până acum n-a întors municipalităţii niciun metru pătrat de spaţiu locativ, deşi erau obligaţi prin contract s-o facă. Mai târziu, prevederile contractuale au fost modificate prin decizii ale CMC”, ne-a spus Cernei.

Guvernul comunist i-a lipsit pe copiii orfani de dreptul de a avea propria locuinţă

În ultimii ani, datorită finanţărilor europene, au fost construite două blocuri de locuit pe strada Liviu Deleanu din Chişinău, apartamente ce urmau să fie oferite persoanelor din categoriile socialmente vulnerabile. Preturile au prezentat comisiei special formate la primărie dosarele primelor persoane de pe listă de la fiecare din cele 17 categorii existente. Însă, prin hotărâri judecătoreşti, pe aceste apartamente a fost pus sechestru. Instanţa de judecata obligă CMC şi primăria să repartizeze locuinţele din acest bloc poliţiştilor, judecătorilor, militarilor şi procurorilor. Cel mai interesant este faptul că, în 2006, primăria a oferit Ministerului Apărării şi Ministerului Afacerilor Interne două hectare de pământ pentru construcţia blocurilor locative destinate colaboratorilor lor. Pe acele terenuri au fost construite mai mult de 700 de apartamente, dar acolo n-a încăput niciuna din persoanele respective. Viceprimarul Nistor Grozavu: „Apartamentele din blocul de pe str. Liviu Deleanu 9/2 nicidecum nu pot fi repartizate poliţiştilor, fiindcă aceasta ar contraveni cerinţelor înaintate de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, cu contribuţia financiară a căreia a fost construit”.

Anterior, fostul guvern comunist a stopat un proiect al Primăriei mun. Chişinău, care prevedea reconstrucţia unui bloc „îngheţat” din perioada sovietică, în care urmau să locuiască orfanii după împlinirea majoratului.

„În 2007, CMC a decis ca blocul nefinisat al unui spital de pe str. Nicolae H. Costin 44/1 din Chişinău să fie reproiectat şi să fie construite apartamente sociale pentru copiii abandonaţi sau orfani. Pentru lucrările de proiectare ale acestui bloc locativ, din bugetul municipal au fost alocate 500.000 mii de lei. Însă, după ce a fost cheltuită suma respectivă, guvernul a decis că terenul respectiv este proprietate de stat, nu municipală, şi l-a scos la licitaţie. Lucrările de construcţie au fost stopate”, a declarat Svetlana Chifa, şefa Direcţiei municipale pentru protecţia drepturilor copilului. Argumentul guvernului comunist: acest bloc a fost construit pe timpul URSS, cu bani din bugetul republican şi, deci, aparţine statului.

Din păcate, calvarul celor rămaşi fără acoperiş la bătrâneţe nu se încheie aici şi exemple de acest fel sunt cu miile…

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 16:41

După atât timp, România intră în rândul lumii și va avea, în sfârșit, buletine biometrice. Îți vor încăpea în portofel, dar fac mai mult decât să fie mici.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:50

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

Creşterea economică a Chinei a fost de 6,1% în 2019, cea mai slabă din ultimii aproape 30 de ani, în contextul războiului comercial cu Statele Unite, însă regimul de la Beijing a introdus o serie de măsuri pentru a contracara o scădere şi mai mare anul acesta, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:47

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Bursele europene au atins un record istoric, vineri, după ce Phil Hogan, comisarul european pentru Comerţ, a anunţat că negocierile cu Washingtonul se înreaptă în direcţia potrivită, ceea ce a liniştit pentru moment investitorii, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:45

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Situație halucinantă în cazul de Carcal. Părinții Luizei și ai Alexandrei au rămas fără cuvinte când au auzit. Se pare că lui Gheorghe Dincă, nu prea îi convine situația în care se află acum. Acesta este nemulțumit de cum a fost tratat de forțele de ordine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:22

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul Preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a împlinit vineri, 17 ianuarie, 80 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:14

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

O jurnalistă premiată, originară din Chişinău, a scris pentru CNN o mărturie emoţionantă despre momentul în care şi-a vizitat ţara natală după trei decenii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:11

Sondaj: Deși recunosc rămânerea în urmă față de Occident, rușii se consideră ”popor ales” cu un rol deosebit în istorie

Un procent de 61% dintre ruși sunt rușinați de faptul că poporul rus trăiește „în sărăcie veșnică și nesiguranță”, rezultă din rezultatele sondajului realizat de ”Levada Center”, potrivit Meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:30

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

După ce șoferii s-au trezit astăzi, 17 ianuarie, cu prețuri majorate la carburanți, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) vine cu un comentariu în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:28

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport care prestează servicii de transportare a pasagerilor în Capitală cer ca prețul unui bilet de călătorie cu microbuzul să fie majorat. În acest sens, în data de 13 ianuarie, companiile de transport au depus o cerere de ajustare a tarifului pentru serviciile de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Ianuarie 2020, ora: 11:47

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Mai multe state din lume şi-au delimitat perioadele istorice prin numerotarea lor. Astfel, avem cinci republici franceze, trei poloneze, trei greceşti şi tocmai şase sud-coreene. În ordine similară, avem trei Reich-uri germane (deşi primul s-a numit Sfântul Imperiul Roman),...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:37

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

Partidul Unității Naționale și-a prezentat candidatul la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, la alegerile parlamentare noi desfășurate în circumscripția 38, Hâncești. Este vorba despre Vlad Țurcanu, prim-vicepreședintele partidului, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:29

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Încă 54 de tinere familii din municipiul Orhei au primit vineri, 17 ianuarie, alocațiile suplimentare la nașterea copiilor, în cadrul programului „Capitalul matern”, lansat în anul 2015 de fostul primar al localității, Ilan Șor. Datorită acestui proiect, dar și a altor programe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:57

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Vlad Filat nu a făcut nimic altceva decât să utilizeze prevederile legale pentru a-i fi redus termenul de detenție, iar eliberarea sa nu are în spate niciun fel de teorie a conspirației, în pofida acuzațiilor reciproce pe care și le-au adus Maia Sandu și Igor Dodon....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:47

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

 Vin gerurile! Meteorologii anunță pentru sfârșitul de săptămână temperaturi nițel mai scăzute decât în zilele anterioare. Totuși, acestea rămân a fi anormal de ridicate pentru această perioadă a anului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:15

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 ianuarie 2020. Iată ce vă rezervă astrele, în funcție de zodie, pentru ziua de vineri, 17 ianuarie 2020.  Berbec  Se apropie weekend-ul și ești cuprins de romantism. Îți îndrepți toată atenția către partenerul de viață. Un incident recent...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Igor Grigoriev, fostul coleg de facultate al lui Igor Dodon, pe care șeful statului l-a acuzat că ar fi pus la dispoziția presei pozele pe care președintele le-a făcut în vacanțele sale de lux, a anunțat că nu are nicio legătură cu asta și că a părăsit Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:08

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

Accident de groază în capitală. Doi tineri au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau ca pasageri s-a izbit violent într-un copac. La volan se afla prietenul victimelor, un tânăr de 21 de ani, în stare avansată de ebrietate

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:02

Tânărul, împușcat de un carabinier, la Bălți, petrecut pe ultimul drum - VIDEO

Tânărul, împușcat de un carabinier, la Bălți, petrecut pe ultimul drum - VIDEO

Tânărul de 23 de ani, omorât la Bălți în Ajun de Sfântul Vasile a fost petrecut azi pe ultimul drum. Să-și ia rămas bun de la Simion Botnari au venit nu doar rudele și prietenii, dar și consătenii, care sunt solidari cu tragedia familiei Botnari din satul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 08:58

Alexandru Tănase: Maia Sandu a dat benevol puterea

Alexandru Tănase: Maia Sandu a dat benevol puterea

Guvernul Maiei Sandu ar fi avut șanse mai mari să se mențină la putere dacă ar fi fost creat din start corect, cu miniștri inclusiv din partea PSRM, iar Olesea Stamate și-ar fi dat demisia după eșuarea concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general. În...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 08:52

ULTIMA ORĂ / Benzina, motorina și gazul S-AU SCUMPIT peste noapte

ULTIMA ORĂ / Benzina, motorina și gazul S-AU SCUMPIT peste noapte

Prețurile la carburanți sunt mai mari de vineri, 17 ianuarie. Noile prețuri sunt în vigoare de la ora 00:00.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 08:48

Ana Guţu, numită în funcţia de SECRETAR DE STAT al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova

Ana Guţu, numită în funcţia de SECRETAR DE STAT al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova

Ana Guţu a fost numită în funcţia de secretar de stat al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova, printr-o decizie a prim-ministrului României, Ludovic Orban, scrie Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 08:47

Moise Guran, după ce în 2015 afirma că nu detestă nimic mai mult decât un jurnalist care intră în politică: S-au întâmplat prea multe în acești cinci ani

Moise Guran, după ce în 2015 afirma că nu detestă nimic mai mult decât un jurnalist care intră în politică: S-au întâmplat prea multe în acești cinci ani

Moise Guran a argumentat joi seara că „s-au întâmplat prea multe în acești cinci ani”, în încercarea de a justifica trecerea de la meseria de ziarist la cariera de politician, după ce în 2015 afirma că nu detestă nimic mai mult decât...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)