Actualitate

Căsătoriile juvenile şi sarcina în adolescenţă subminează sănătatea şi drepturile fetelor, UNFPA

Raportul arată că în Europa de Est şi Asia Centrală fetele sunt în general bine educate şi chiar depăşesc băieţii în ceea ce ţine învăţământul superior. Dar, o combinaţie de factori împiedică aceste fete să-şi realizeze întregul lor potenţial în vârsta adultă şi să contribuie la progresul economic şi social al comunităţilor şi ţarilor lor. Aceşti factori sunt căsătoriile juvenile, deşi ilegale, faptul că fetele adolescente sunt supuse unui risc de trei ori mai mare de a rămâne însărcinate la vârsta adolescenţei, în comparaţie cu fetele de aceeaşi vârstă din Europa de Vest, ceea ce afectează în mod negativ perspectivele de sănătate şi de viaţă ale mamei şi a copilului. Femeile tinere se confruntă cu dificultăţi de a combina munca şi creşterea copilului, deoarece regimul de concediu şi de îngrijire a copiilor de către părinţi sunt insuficiente şi rolurile tradiţionale de gen descurajează femeile să aibă o carieră.

„Investiţia în adolescente este esenţială pentru prosperitatea Republicii Moldova. Tinerii sănătoşi şi educaţi sunt garanţia unei viitoare generaţii de adulţi puternici şi sănătoşi, capabili să contribuie la creşterea economică şi la prosperitatea ţării”, declară reprezentanta UNFPA în Moldova, Rita Columbia.

UNFPA susţine că gama de opţiuni de politici disponibile pentru guverne s-a diversificat în ultimul deceniu. Printre acestea se numără interdicţii cu privire la practicile dăunătoare, cum ar fi căsătoriile juvenile, asigurarea formării deprinderilor de viaţă şi accesului la educaţie sexuală cuprinzătoare adecvată vârstei, adoptarea unor politici de angajare sensibile la dimensiunea de gen. De asemenea, ele includ, în mod fundamental, desfiinţarea rolurilor tradiţionale de gen şi a stereotipurilor.

Noua agendă de dezvoltare, aprobată de liderii mondiali în 2015, este planul pentru progresul social şi economic a ţărilor lumii, inclusiv şi Republicii Moldova, timp de următorii 15 ani. Acesta are ca scop dezvoltarea echitabilă, care nu lasă pe nimeni în urmă. Înlăturarea barierelor cu care se confruntă fetele în vârstă de 10 ani va spori şansele ca Agenda 2030 să fie realizată cu succes. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *