Astăzi 18 Iunie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 17 Iunie 2019
Abonamente

Sănătate 26 Martie 2012, ora 15:10    Din editia print

Castrarea chimică inclusă în lege

Marime Font

Nu suntem gata pentru castrarea chimică, însă de 20 de ani „găzduim” un rai al violatorilor

Castrarea chimică va constitui, din 1 iulie 2012, în RM un mecanism legal de pedepsire a violatorilor. Vestea a venit ca un fulger peste societate care n-a reuşit să înţeleagă dacă e bine sau e rău, iar apărătorii drepturilor omului au sărit în ajutorul celor ce riscă, după comiterea unui viol, să fie „operaţi” ca să-şi inhibe pentru totdeauna astfel de porniri. Pe de altă parte, minorii continuă să fie victimele turismului sexual din RM şi a autorităţilor care rareori reuşesc să pedepsească pe cineva. Din experienţa celor mai recente cazuri, violatorii copiilor moldoveni au plecat fără să întâmpine vreo dificultate înapoi în ţările de unde proveneau.

„De două decenii, Republica Moldova este unul dintre statele-ţintă pentru turismul sexual”, scrie un portal de ştiri american. „Prin combinaţia de sărăcie şi de slabă guvernare, RM este deosebit de vulnerabilă la acest tip de exploatare. În afară de faptul că este cea mai săracă ţară din Europa, turismul sexual ia amploare şi prin regiunea separatistă transnistreană a RM, care este, de facto, un paradis pentru traficul de persoane de toate tipurile”, mai scrie sursa citată.


În timp ce RM este văzută din afară ca un rai al pedofililor şi al violatorilor, Codul Penal prevede o pedeapsă mult prea blândă pentru astfel de infracţiuni – cinci ani de detenţie, motiv care încurajează „exodul” masiv în ţara noastră de aşa-zişi „prieteni ai copiilor” cu bani mulţi şi dornici de dragoste. Pe neaşteptate însă am fost surprinşi de un proiect de lege, care prevede expres că cei care atentează la inviolabilitatea sexuală a unei persoane ar putea fi pedepsiţi prin castrare chimică. Proiectul de lege a suferit modificări neînsemnate fiind aprobat în a doua lectură. Legea va intra în vigoare din această vară. Deputatul Valeriu Munteanu, autorul proiectului, argumentează necesitatea implementării acestei legi prin exemple care atestă creşterea numărului de infracţiuni cu caracter sexual în care sunt implicaţii copiii. „În ultimii cinci ani (perioadă supusă verificării), conform datelor MAI, 15 persoane au fost trase la răspundere penală în mod repetat pentru săvârşirea infracţiunilor în sfera vieţii sexuale, îndreptate împotriva minorilor. Chiar dacă Codul Penal al RM conţine pedepse aparent suficiente pentru aceste infracţiuni, studiul pedepselor efectiv aplicate în ultimii cinci ani pentru infracţiunile cu caracter sexual sunt vădit insuficiente pentru a contribui la dezrădăcinarea acestui fenomen. Numeroase cauze sunt pur şi simplu clasate, în aceste condiţii violatorii se întorc în mediul lor obişnuit, într-un termen care nu depăşeşte doi ani. De cele mai multe ori aceştia recidivează”. Deputatul argumenta, de asemenea, necesitatea unei astfel de pedepse care ar ţine departe „monştrii transnaţionali” de copiii noştri.

Legea care intră în vigoare din 1 iulie 2012 prevede pentru abuzul sexual asupra copiilor în vârstă de până la 15 ani castrarea chimică obligatorie. Procedura va fi efectuată în ultimele trei luni de detenţie, pentru a preveni unele erori judiciare. Legea mai prevede ca persoanele care au săvârşit fapte prevăzute de legea penală ce atentează la inviolabilitatea sexuală a altei persoane, inclusiv a minorilor, să fie castrate chimic, prin decizia instanţei de judecată. Castrarea chimică va fi realizată de instituţiile penitenciare, de comun cu instituţiile medicale. Potrivit autorului proiectului, măsura este necesară întrucât „studiile realizate de către instituţiile de profil au demonstrat că indiferent de prezenţa sau absenţa unui tratament obligatoriu, re-comiterea unei infracţiuni de pedofilie are loc în intervalul de doi ani după eliberarea din detenţie”.

Fără a răspunde la întrebarea „cum să ne apărăm, totuşi, copiii?”, o parte a societăţii a condamnat vehement măsura de castrare a celor condamnaţi pentru viol. Castrarea chimică a trezit nemulţumiri şi printre rândurile apărătorilor drepturilor omului imediat după adoptarea acesteia. „Prin adoptarea modificărilor respective, legiuitorii au subminat dreptul de bază la inviolabilitatea fizică şi psihică, adică dreptul de a nu fi torturat sau maltratat sub nicio formă. Acordurile internaţionale din domeniul drepturilor omului interzic expres aplicarea torturii şi a tratamentelor inumane sau degradante”, se conţinea într-o declaraţie a organizaţiei Amnesty International Moldova.

Pe de altă parte, psihologii şi apărătorii drepturilor copiilor spun că e bine că statul „s-a trezit”, a conştientizat că problema există, dar modificările sunt mai degrabă bazate pe emoţii, iar RM nu este „un teren potrivit” pentru asemenea măsuri. „Ca intenţie, este una destul de pozitivă. Acest lucru înseamnă că statul s-a maturizat şi caută soluţii. Consider, însă, că este o lege bazată pe emoţii. Este necesar să se facă diferenţa între un pedofil, care suferă de o deviere psihică şi care de cele mai multe ori recidivează, şi un violator, care a comis fapta din diverse motive sociale - experienţă similară în copilărie, probleme sociale, alcoolism. Aceste persoane au nevoie de reabilitare psihologică. Nu este corect să le fie impusă castrarea chimică”, este de părere preşedinta Centrului Naţional pentru Prevenirea Abuzului faţă de Copii (CNPAC), Daniela Sâmboteanu. Totodată, consideră ea, există alte metode care ar putea fi destul de eficiente în combaterea infracţionalităţii de tip sexual. „RM mai are încă mult de lucru pentru a fi în măsură să implementeze măsuri legale atât de radicale, fără a pune în pericol libertatea şi integritatea unor oameni nevinovaţi. Ar fi fost mai eficient dacă se majora termenul de detenţie sau se anula posibilitatea de amnistiere. Este inexplicabil cum un violator poate ieşi la libertate, abia după un an sau doi de detenţie prin amnistiere”.

Nemulţumirile faţă de schimbările operate în Codul Penal par să nu ţină doar de conţinut. „Fiind un subiect atât de sensibil, este aproape inexplicabil de ce proiectul nu a fost supus dezbaterilor publice, astfel ca societatea întreagă să poată să-şi expună opinia”, este de părere Mariana Ianachevici, vicepreşedinta Asociaţiei obşteşti „AVE COPIII” în Moldova, preşedinta Alianţei ONG-urilor active în domeniul protecţiei sociale a copilului şi familiei. „Ca reprezentant al societăţii civile, pot spune că este un exemplu de obrăznicie crasă şi formalism în procesul politicilor publice. Procesul de consultare a opiniei publice lipseşte cu desăvârşire. Această lege mi-a trezit mai multe întrebări decât răspunsuri. Într-o ţară unde totul se cumpără şi se vinde, mă întreb dacă vor fi pedepsiţi cu adevărat cei care o merită şi dacă nu vor fi supuşi acestei proceduri oameni nevinovaţi. O justiţie coruptă nu poate da astfel de aprecieri. Mă întreb: cine va realiza procedura de castrare, la modul concret, de unde va fi procurată substanţa respectivă, din care bani, cine va monitoriza procesul de achiziţie etc.?”.

Chiar dacă au fost criticate dur schimbările din Codul Penal, operate recent prin implementarea castrării chimice, ca măsură de reprimare a fenomenului pedofiliei şi a infracţionalităţii de ordin sexual în RM, nu s-a venit până acum cu nicio propunere care să apere şi drepturile copiilor, care rămân a fi protejaţi în măsura în care statul este capabil să o facă. Dar din câte cunoaştem, statul are mari restanţe în acest sens...

Castrarea chimica se aplica în Rusia (care a adoptat în octombrie 2011 o lege similară), Germania, Suedia, Danemarca, SUA sau Cehia, ţară în care pedofilii sunt castraţi chirurgical. În Polonia procedura a fost legalizată în septembrie 2009, lipsind caracterul benevol al acestei măsuri, decizia finală privind aplicarea acestei sancţiuni fiind luată de către instanţa de judecată, cu cel puţin şase luni înainte de a fi eliberat din penitenciar, iar în cazul victimelor violurilor în vârstă de până la 15 ani castrarea chimică a făptuitorului este obligatorie. Autorităţile din Marea Britanie au oferit pedofililor posibilitatea să recurgă la o astfel de procedură, măsura neavând un caracter obligatoriu, iar Spania intenţionează să introducă sterilizarea chimică, după ce, din neglijenţa unui judecător, un violator a rămas în libertate şi a ucis un copil. Şi în Franţa se află în dezbatere un proiect similar, propus încă din anul 2009, preşedintele francez fiind recunoscut drept un susţinător al acestui proiect legislativ.

Potrivit statisticilor, spre exemplu, în Germania, în urma castrării chimice benevole a persoanelor care au comis violuri în privinţa minorilor, recidiva privind violul s-a redus de la 84% la 3%.

Castrarea chimică este reversibilă şi constă în administrarea unor medicamente ce reduc nivelul testosteronului, inhibând astfel dorinţele sexuale. Drept urmare, este redus libidoul şi dispar fanteziile deviante ce duc la abuzul minorilor. Există şi unele efecte secundare, respectiv îngrăşare, pierderea masei osoase şi musculare, dispariţia părului de pe corp.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 17 Iunie 2019, ora: 20:57

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

La mai bine de șapte decenii de la primul val al deportărilor, comemorăm zecile de mii de victime care au căzut pradă teroarei comuniste, făcând publice numele câtorva din cei care au răpit, pe nedrept, viețile condamnaților și s-au scăldat în sângele lor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 19:48

Anunț de ultimă oră pentru toți românii! Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou

Anunț de ultimă oră pentru toți românii! Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou

Anunț de ultimă oră care îi vizează pe toi românii. Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou. Este vorba despre un nou program RABLA căruia i se va da startul chiar mâine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 19:38

Mohamed Morsi, fostul președinte al Egiptului, a murit în sala de judecată

Mohamed Morsi, fostul președinte al Egiptului, a murit în sala de judecată

Fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi a murit luni, la vârsta de 67 de ani, într-o instanţă judiciară, afirmă surse citate de presa egipteană şi internaţională, relatează Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 18:43

Parlamentul ar putea stabili, mâine, data ALEGERILOR LOCALE generale

Parlamentul ar putea stabili, mâine, data ALEGERILOR LOCALE generale

Parlamentul va examina, în ședința plenară din 18 iunie curent, un proiect de hotărâre privind stabilirea datei alegerilor locale generale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 17:26

ÎNCEP ABUZURILE? Năstase ar fi percheziționat ILEGAL în trafic mașina procurorului-șef al PCCOCS /// Ce pedeapsă riscă Ministrul de Interne

ÎNCEP ABUZURILE? Năstase ar fi percheziționat ILEGAL în trafic mașina procurorului-șef al PCCOCS /// Ce pedeapsă riscă Ministrul de Interne

Andrei Năstase, noul ministru al Afacerilor Interne, împreună cu bodyguardul său, veteranul de război Ion Caraman, au inceput edificarea statului de drept. Liderul PPDA ar fi stopat și percheziționat în plină stradă automobilul de serviciu al șefului Procuraturii pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 16:33

Maia Sandu anunță CREȘTERA numărului de ministere în Guvern

Maia Sandu anunță CREȘTERA numărului de ministere în Guvern

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale ar putea reveni la forma inițială, de până la reforma administrației implementată de Guvernul Filip, când existau două instituții separate: Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 16:26

Democraţii condamnă cumetrismul instaurat de noua guvernare de la Chişinău

Democraţii condamnă cumetrismul instaurat de noua guvernare de la Chişinău

Partidul Democrat din Moldova condamnă, într-un comunicat de presă, modul în care exponenţii alianței PSRM-PAS-PPDA promovează în funcții rude ale liderilor acestor partide.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 16:02

Virgil Pâslariuc: Două secole de la răpirea Basarabiei! Ruşii prezintă anexarea ca pe un act mesianic

Virgil Pâslariuc: Două secole de la răpirea Basarabiei! Ruşii prezintă anexarea ca pe un act mesianic

Ce reprezenta Basarabia la 1812? În primul rând, o asemenea regiune nici nu exista. Acel sector din sudul provinciei pruto-nistrene, numit Basarabia, cel mai probabil după numele dinastiei muntene care ar fi stăpânit, scurt timp, gurile Dunării, nici nu mai era menţionat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 15:35

Sandu anunță că Năstase ar putea rămâne fără cumătru său la IGP

Sandu anunță că Năstase ar putea rămâne fără cumătru său la IGP

Premierul Maia Sandu spune că Mihai Balan, șeful interimar de la IGP numit de Andrei Năstase ar putea fi demis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 15:27

Boli agravate de expunerea la soare. Sfaturile doctorilor!

Boli agravate de expunerea la soare. Sfaturile doctorilor!

Cea mai gravă problemă, de fapt, ar fi cea cu alunițele. Expunerea lor la soare poate duce, în cazuri rare, ce-i drept, la cancer de piele, numit melanom și din păcate este un cancer destul de agresiv, depistat, cel puțin la noi în România, în faze destul de...

( ) Citeşte tot articolul

Fotbal 17 Iunie 2019, ora: 15:20

Programul complet de la Euro 2019. Când joacă România U21 și cum se poate califica în semifinale

Programul complet de la Euro 2019. Când joacă România U21 și cum se poate califica în semifinale

Euro 2019 | Campionatul European Under-21 va avea loc în perioada 16-30 iunie în Italia şi San Marino, cu participarea a 12 echipe, printre care şi România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 15:13

Anatol Țăranu: „Apariția lui Usatîi pe planul de stânga complică peisajul politic de pe acest segment”

Anatol Țăranu: „Apariția lui Usatîi pe planul de stânga complică peisajul politic de pe acest segment”

Întoarcerea în Republica Moldova a liderului formațiunii „Partidului Nostru”, Renato Usatâi, după trei ani în care s-a aflat în Rusia și Germania, este una suspectă și cu multe semne de întrebare, consideră comentatorii politici. Ei cred că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:44

Ministrul Popescu RENUNȚĂ la serviciile șefului său de cabinet Andrei Popov, care ar fi și NAȘUL său

Ministrul Popescu RENUNȚĂ la serviciile șefului său de cabinet Andrei Popov, care ar fi și NAȘUL său

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, a anunțat de la Washington D.C, unde întreprinde prima vizită în calitate de șef al diplomației moldovenești, că se desparte de șeful său de cabinet, Andrei Popov, care ar fi și nașul său de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:12

Pavel Filip: PDM va fi în opoziţie cu cei care vor submina integritatea teritorială a Republicii Moldova şi care vor încălca Constituţia şi legile ţării

Pavel Filip: PDM va fi în opoziţie cu cei care vor submina integritatea teritorială a Republicii Moldova şi care vor încălca Constituţia şi legile ţării

Partidul Democrat din Moldova va participa la şedinţele Legislativului şi va fi în opoziţie cu cei care vor submina integirtatea teritorială a Republicii Moldova, care vor încălca Constituţia şi legile ţării, precum şi cei care vor călca valorile Uniunii Europene....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:01

Aproape 20 de tone de căpșune din R. Moldova au fost INTERZISE în Rusia

Aproape 20 de tone de căpșune din R. Moldova au fost INTERZISE în Rusia

Direcția Rosselhoznadzor din regiunea Breansk a interzis importul în Rusia a 17,68 de tone de căpșuni din Republica Moldova care urmau să ajungă pe piețele din Moscova, informează serviciul de presă al serviciul federal fitosanitar și veterinar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:42

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu - In memoriam Constantin Tănase

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu  - In memoriam Constantin Tănase

În această vară toridă, jurnalistul Constantin Tănase ar fi împlinit 70 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Iunie 2019, ora: 13:40

Cele mai bune alimente pentru articulații

Cele mai bune alimente pentru articulații

 Dacă ai puțină atenție poți alege pentru dieta ta cele mai bune alimente pentru articulații. Aceasta înseamnă că ai posibilitatea de a preveni deteriorarea cartilajului articular, protejezi încheieturile prin reducerea inflamației și durerii, menținând un corp...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:35

Mai multe state membre UE cer EXTINDEREA rapidă a Uniunii. Ce țări din estul Europei ar putea A ADERA blocul comunitar

Mai multe state membre UE cer EXTINDEREA rapidă a Uniunii. Ce țări din estul Europei ar putea A ADERA blocul comunitar

Ekaterina Zaharieva, adjunctă a ministrului de externe bulgar, a cerut alături de şefii diplomaţiilor din alte 12 ţări membre ale Uniunii Europene integrarea mai rapidă a Balcanilor Occidentali, scrie presa de la Sofia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:11

Un monument al lui Ștefan cel Mare va fi edificat la Glodeni. Apelul autorităților locale!

Un monument al lui Ștefan cel Mare va fi edificat la Glodeni. Apelul autorităților locale!

Autoritățile din Glodeni intenționează să instaleze, în fața Consiliului raional al localității, un monument al Domnitorului Moldovei – Ștefan cel Mare și Sfânt, informează Provincial.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:02

Deputații din PD revin la muncă în Legislativ / Monica Babuc, propusă la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului (VIDEO)

Deputații din PD revin la muncă în Legislativ / Monica Babuc, propusă la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului (VIDEO)

Fracțiunea Partidului Democrat din Parlament va veni la următoarea ședință a Legislativului. Anunțul a fost făcut de Pavel Filip în cadrul unui briefing de presă. Acesta a spus că democrații vor fi în opoziție, dar vor vota proiectele de legi care sunt importante pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 12:06

Raport al Comisiei Europeane: Alegerile europene au suferit din cauza dezinformării rusești

Raport al Comisiei Europeane: Alegerile europene au suferit din cauza dezinformării rusești

„Surse rusești au făcut încercări continue și consecvente de dezinformare pentru a reduce prezența la vot și a influența preferințele alegătorilor în alegerile parlamentare din luna trecută”, este concluzia cuprinsă în raportul inițial al Bruxellesului,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:58

Pakistan: Conferința de presă a unui ministru regional a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „PISICĂ” activat

Pakistan: Conferința de presă a unui ministru regional a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „PISICĂ” activat

Un ministru din provincia pakistaneză Khyber Pakhtunkhwa a ajuns pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume după ce o conferință a sa a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „cat” activat. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:24

Construcția gazoductul Iași-Chișinău nu va fi terminată în acest ans / R. Moldova va trebui să caute o soluție să evite ȘANTAJUL rusesc

Construcția gazoductul Iași-Chișinău nu va fi terminată în acest ans / R. Moldova va trebui să caute o soluție să evite ȘANTAJUL rusesc

Compania românească Transgaz din România nu va reuşi să finalizeze în acest an construcţia gazoductului Ungheni-Chișinău, așa cum era convenit anterior. Cel mai probabil că interconectorul va fi gata abia în august 2020, transmite Mold-street.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:21

Vlad Plahotniuc: „Sunt pe baricade”

Vlad Plahotniuc: „Sunt pe baricade”

În opoziție, dar la fel de puternici!

( ) Citeşte tot articolul

Sport 17 Iunie 2019, ora: 10:48

Doriți la „pachet”: Gică Hagi şi Ianis Hagi, pe lista celor de la Spartak Moscova

Doriți la „pachet”: Gică Hagi şi Ianis Hagi, pe lista celor de la Spartak Moscova

Gică Hagi şi Ianis Hagi ar putea începe un nou proiect interesant, tot împreună, la una dintre cele mai puternice echipe din Rusia. Conform celor de la Sovsport.ru, tatăl și fiul Hagi sunt doriți la Spartak Moscova. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)