Astăzi 21 Septembrie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:06
Abonamente

Sănătate 26 Martie 2012, ora 15:10    Din editia print

Castrarea chimică inclusă în lege

Marime Font

Nu suntem gata pentru castrarea chimică, însă de 20 de ani „găzduim” un rai al violatorilor

Castrarea chimică va constitui, din 1 iulie 2012, în RM un mecanism legal de pedepsire a violatorilor. Vestea a venit ca un fulger peste societate care n-a reuşit să înţeleagă dacă e bine sau e rău, iar apărătorii drepturilor omului au sărit în ajutorul celor ce riscă, după comiterea unui viol, să fie „operaţi” ca să-şi inhibe pentru totdeauna astfel de porniri. Pe de altă parte, minorii continuă să fie victimele turismului sexual din RM şi a autorităţilor care rareori reuşesc să pedepsească pe cineva. Din experienţa celor mai recente cazuri, violatorii copiilor moldoveni au plecat fără să întâmpine vreo dificultate înapoi în ţările de unde proveneau.

„De două decenii, Republica Moldova este unul dintre statele-ţintă pentru turismul sexual”, scrie un portal de ştiri american. „Prin combinaţia de sărăcie şi de slabă guvernare, RM este deosebit de vulnerabilă la acest tip de exploatare. În afară de faptul că este cea mai săracă ţară din Europa, turismul sexual ia amploare şi prin regiunea separatistă transnistreană a RM, care este, de facto, un paradis pentru traficul de persoane de toate tipurile”, mai scrie sursa citată.


În timp ce RM este văzută din afară ca un rai al pedofililor şi al violatorilor, Codul Penal prevede o pedeapsă mult prea blândă pentru astfel de infracţiuni – cinci ani de detenţie, motiv care încurajează „exodul” masiv în ţara noastră de aşa-zişi „prieteni ai copiilor” cu bani mulţi şi dornici de dragoste. Pe neaşteptate însă am fost surprinşi de un proiect de lege, care prevede expres că cei care atentează la inviolabilitatea sexuală a unei persoane ar putea fi pedepsiţi prin castrare chimică. Proiectul de lege a suferit modificări neînsemnate fiind aprobat în a doua lectură. Legea va intra în vigoare din această vară. Deputatul Valeriu Munteanu, autorul proiectului, argumentează necesitatea implementării acestei legi prin exemple care atestă creşterea numărului de infracţiuni cu caracter sexual în care sunt implicaţii copiii. „În ultimii cinci ani (perioadă supusă verificării), conform datelor MAI, 15 persoane au fost trase la răspundere penală în mod repetat pentru săvârşirea infracţiunilor în sfera vieţii sexuale, îndreptate împotriva minorilor. Chiar dacă Codul Penal al RM conţine pedepse aparent suficiente pentru aceste infracţiuni, studiul pedepselor efectiv aplicate în ultimii cinci ani pentru infracţiunile cu caracter sexual sunt vădit insuficiente pentru a contribui la dezrădăcinarea acestui fenomen. Numeroase cauze sunt pur şi simplu clasate, în aceste condiţii violatorii se întorc în mediul lor obişnuit, într-un termen care nu depăşeşte doi ani. De cele mai multe ori aceştia recidivează”. Deputatul argumenta, de asemenea, necesitatea unei astfel de pedepse care ar ţine departe „monştrii transnaţionali” de copiii noştri.

Legea care intră în vigoare din 1 iulie 2012 prevede pentru abuzul sexual asupra copiilor în vârstă de până la 15 ani castrarea chimică obligatorie. Procedura va fi efectuată în ultimele trei luni de detenţie, pentru a preveni unele erori judiciare. Legea mai prevede ca persoanele care au săvârşit fapte prevăzute de legea penală ce atentează la inviolabilitatea sexuală a altei persoane, inclusiv a minorilor, să fie castrate chimic, prin decizia instanţei de judecată. Castrarea chimică va fi realizată de instituţiile penitenciare, de comun cu instituţiile medicale. Potrivit autorului proiectului, măsura este necesară întrucât „studiile realizate de către instituţiile de profil au demonstrat că indiferent de prezenţa sau absenţa unui tratament obligatoriu, re-comiterea unei infracţiuni de pedofilie are loc în intervalul de doi ani după eliberarea din detenţie”.

Fără a răspunde la întrebarea „cum să ne apărăm, totuşi, copiii?”, o parte a societăţii a condamnat vehement măsura de castrare a celor condamnaţi pentru viol. Castrarea chimică a trezit nemulţumiri şi printre rândurile apărătorilor drepturilor omului imediat după adoptarea acesteia. „Prin adoptarea modificărilor respective, legiuitorii au subminat dreptul de bază la inviolabilitatea fizică şi psihică, adică dreptul de a nu fi torturat sau maltratat sub nicio formă. Acordurile internaţionale din domeniul drepturilor omului interzic expres aplicarea torturii şi a tratamentelor inumane sau degradante”, se conţinea într-o declaraţie a organizaţiei Amnesty International Moldova.

Pe de altă parte, psihologii şi apărătorii drepturilor copiilor spun că e bine că statul „s-a trezit”, a conştientizat că problema există, dar modificările sunt mai degrabă bazate pe emoţii, iar RM nu este „un teren potrivit” pentru asemenea măsuri. „Ca intenţie, este una destul de pozitivă. Acest lucru înseamnă că statul s-a maturizat şi caută soluţii. Consider, însă, că este o lege bazată pe emoţii. Este necesar să se facă diferenţa între un pedofil, care suferă de o deviere psihică şi care de cele mai multe ori recidivează, şi un violator, care a comis fapta din diverse motive sociale - experienţă similară în copilărie, probleme sociale, alcoolism. Aceste persoane au nevoie de reabilitare psihologică. Nu este corect să le fie impusă castrarea chimică”, este de părere preşedinta Centrului Naţional pentru Prevenirea Abuzului faţă de Copii (CNPAC), Daniela Sâmboteanu. Totodată, consideră ea, există alte metode care ar putea fi destul de eficiente în combaterea infracţionalităţii de tip sexual. „RM mai are încă mult de lucru pentru a fi în măsură să implementeze măsuri legale atât de radicale, fără a pune în pericol libertatea şi integritatea unor oameni nevinovaţi. Ar fi fost mai eficient dacă se majora termenul de detenţie sau se anula posibilitatea de amnistiere. Este inexplicabil cum un violator poate ieşi la libertate, abia după un an sau doi de detenţie prin amnistiere”.

Nemulţumirile faţă de schimbările operate în Codul Penal par să nu ţină doar de conţinut. „Fiind un subiect atât de sensibil, este aproape inexplicabil de ce proiectul nu a fost supus dezbaterilor publice, astfel ca societatea întreagă să poată să-şi expună opinia”, este de părere Mariana Ianachevici, vicepreşedinta Asociaţiei obşteşti „AVE COPIII” în Moldova, preşedinta Alianţei ONG-urilor active în domeniul protecţiei sociale a copilului şi familiei. „Ca reprezentant al societăţii civile, pot spune că este un exemplu de obrăznicie crasă şi formalism în procesul politicilor publice. Procesul de consultare a opiniei publice lipseşte cu desăvârşire. Această lege mi-a trezit mai multe întrebări decât răspunsuri. Într-o ţară unde totul se cumpără şi se vinde, mă întreb dacă vor fi pedepsiţi cu adevărat cei care o merită şi dacă nu vor fi supuşi acestei proceduri oameni nevinovaţi. O justiţie coruptă nu poate da astfel de aprecieri. Mă întreb: cine va realiza procedura de castrare, la modul concret, de unde va fi procurată substanţa respectivă, din care bani, cine va monitoriza procesul de achiziţie etc.?”.

Chiar dacă au fost criticate dur schimbările din Codul Penal, operate recent prin implementarea castrării chimice, ca măsură de reprimare a fenomenului pedofiliei şi a infracţionalităţii de ordin sexual în RM, nu s-a venit până acum cu nicio propunere care să apere şi drepturile copiilor, care rămân a fi protejaţi în măsura în care statul este capabil să o facă. Dar din câte cunoaştem, statul are mari restanţe în acest sens...

Castrarea chimica se aplica în Rusia (care a adoptat în octombrie 2011 o lege similară), Germania, Suedia, Danemarca, SUA sau Cehia, ţară în care pedofilii sunt castraţi chirurgical. În Polonia procedura a fost legalizată în septembrie 2009, lipsind caracterul benevol al acestei măsuri, decizia finală privind aplicarea acestei sancţiuni fiind luată de către instanţa de judecată, cu cel puţin şase luni înainte de a fi eliberat din penitenciar, iar în cazul victimelor violurilor în vârstă de până la 15 ani castrarea chimică a făptuitorului este obligatorie. Autorităţile din Marea Britanie au oferit pedofililor posibilitatea să recurgă la o astfel de procedură, măsura neavând un caracter obligatoriu, iar Spania intenţionează să introducă sterilizarea chimică, după ce, din neglijenţa unui judecător, un violator a rămas în libertate şi a ucis un copil. Şi în Franţa se află în dezbatere un proiect similar, propus încă din anul 2009, preşedintele francez fiind recunoscut drept un susţinător al acestui proiect legislativ.

Potrivit statisticilor, spre exemplu, în Germania, în urma castrării chimice benevole a persoanelor care au comis violuri în privinţa minorilor, recidiva privind violul s-a redus de la 84% la 3%.

Castrarea chimică este reversibilă şi constă în administrarea unor medicamente ce reduc nivelul testosteronului, inhibând astfel dorinţele sexuale. Drept urmare, este redus libidoul şi dispar fanteziile deviante ce duc la abuzul minorilor. Există şi unele efecte secundare, respectiv îngrăşare, pierderea masei osoase şi musculare, dispariţia părului de pe corp.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 15:06

Naftogaz Ucraina: R. Moldova REFUZĂ să sprijine planul de REDUCERE a dependenței Europei de Rusia

Naftogaz Ucraina: R. Moldova REFUZĂ să sprijine planul de REDUCERE a dependenței Europei de Rusia

R. Moldova refuză să sprijine planul ucrainean de blocare a tranzitului gazului rusesc, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Naftogaz Ucraina, Alena Osmolovskaia, citată de politnavigator.net.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 15:04

Această iluzie optică e imposibil de descifrat la prima vedere

Această iluzie optică e imposibil de descifrat la prima vedere

Iluziile optice exploatează schimbarea dintre ceea ce ochii noştri văd şi ceea ce creierul percepe. Iar cea mai nouă iluzie optică care circulă pe internet și care se joacă nemilos cu mintea ta înfățișează două cranii. Vezi cum o explică specialiștii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:52

Urechean deranjat de cuvântul ROMÂNESC // „Scoateți panourile astea sau plecați” - Partidul Popular Românesc dat afară din sediu

Urechean deranjat de cuvântul ROMÂNESC // „Scoateți panourile astea sau plecați” - Partidul Popular Românesc dat afară din sediu

Precursorul Partidului Popular Românesc, PLR, închiria sediul de la Serafim Urechean. E o clădire frumoasa, impozanta, puțin mai la vale de Filarmonica, pe strada Mihai Eminescu, scrie liderul PPR Vlad Țurcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:22

47 de stații CFR vor arăta precum cele din Occident

47 de stații CFR vor arăta precum cele din Occident

 Compania Naţională de Căi Ferate CFR a anunţat vineri că şapte companii româneşti de specialitate au depus oferte în cadrul licitaţiilor publice, organizate de companie, pentru întocmirea studiilor de fezabilitate pentru 44 de staţii de cale ferată, incluse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:16

Reacția Occidentului la creșterea Chinei și protestele din Hong Kong, decisiva pentru economia lumii

Reacția Occidentului la creșterea Chinei și protestele din Hong Kong, decisiva pentru economia lumii

 Modul Chinei de a riposta la protestele anti-chinezești din Hong Kong duce Occidentul, după cum vom vedea, în pragul a două întrebări fundamentale pentru economia lumii. Pentru că discutăm despre modul cum SUA și alte state vor trata de acum înainte, inclusiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:52

Maia Sandu îl critică pe Octavian Țîcu

Maia Sandu îl critică pe Octavian Țîcu Din editia print

Maia Sandu susține că deputatul Octavian Țîcu, candidatul Partidului Unității Naționale la alegerile din 20 octombrie în Chișinău, face un deserviciu alegătorilor proeuropeni din capitală. Astfel a comentat premierul decizia parlamentarului de a părăsi fracțiunea PPDA din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:47

Igor Dodon: Dacă PSRM va dori, va avea majoritate într-o săptămână

Igor Dodon: Dacă PSRM va dori, va avea majoritate într-o săptămână

 Dacă socialiștii și-ar fi dorit, ar fi creat singuri majoritatea parlamentară timp de o săptămână după modelul care a existat în Parlamentul precedent, dar Partidul Socialiștilor nu-și dorește acest lucru. Declarația aparține președintelui Igor Dodon, lider...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:37

Vladimir Voronin o sfătuiește pe Maia Sandu să nu aibă încredere în Dodon

Vladimir Voronin o sfătuiește pe Maia Sandu să nu aibă încredere în Dodon

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, îi recomandă Maiei Sandu să nu aibă încredere în Igor Dodon. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:30

FOTO /// Andrei Năstase – ironizat de internauți din cauza felului în care o privește pe Ivanka Trump

FOTO /// Andrei Năstase – ironizat de internauți din cauza felului în care o privește pe Ivanka Trump

Nastase are privirea aplecata, iar internautii n-au ezitat sa faca gluma la acest subiect. “Andrei, nu strange mana prea tare si ridica ochii in sus!”, “Domnu vice-ministru se holbeaza la t**ele doamnei Trump?”, “Ce face Andrei Nastase, cauta cu ochii daca are...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:17

Mercedes, revoluție tehnologică: renunță la dezvoltarea motoarelor cu combustie internă și se concentrează pe electric

Mercedes, revoluție tehnologică: renunță la dezvoltarea motoarelor cu combustie internă și se concentrează pe electric

Șeful departamentului de dezvoltare al gigantului german Daimler a anunțat o decizie majoră: concernul auto abandonează investițiile în motoarele pe benzină și motorină și se concentrează pe dezvoltarea automobilelor electrice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:16

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii / Prima reacție - Nu mă apuc să dau cu pietre în judecători. Voi contesta decizia!

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii / Prima reacție - Nu mă apuc să dau cu pietre în judecători. Voi contesta decizia!

Curtea de Apel București a admis vineri acțiunea CNSAS și a constatat calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa fostului președinte Traian Băsescu, potrivit deciziei instanței.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Septembrie 2019, ora: 09:15

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 SEPTEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII POT FI MARCAȚI DE O ÎNTÂLNIRE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 SEPTEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII POT FI MARCAȚI DE O ÎNTÂLNIRE

Horoscopul zilei de 21 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 08:19

Asigurată de a deveni primul șef al Parchetului european, magistrata Laura Codruţa Kovesi îşi ia revanşa după ani buni de luptă în România împotriva malversaţiunilor clasei politice, până în punctul de a deveni o obsesie a guvernului de la Bucureşti, scrie publicața franceză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 07:56

DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

Fostul deputat si ministrul MAI, Andrei Năstase, susține că dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 18:53

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

 WINET este primul proiect transfrontalier din regiunea Bazinului Mării Negre ce va cuprinde, inițial, trei țări: Moldova, România și Bulgaria. În cadrul acestui parteneriat vinicol, Republica Moldova este partener lider și implementator.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 13:04

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Atacurile directe și mai voalate ale președintelui Igor Dodon și Guvernului de la Chișinău asupra companiei a preluat contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău provoacă tot mai multe îngrijorări în mediul diplomatic, dar și în cel al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:56

Cine este în realitate cetățeanul rus Alexander Rahr pe care presa lui Dodon îl laudă ca fiind un mare „expert german”

Cine este în realitate cetățeanul rus Alexander Rahr pe care presa lui Dodon îl laudă ca fiind un mare „expert german”

Alexander Rahr este unul dintre „picioarele de pod” ale propagandei ruse în Germania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:36

opinie O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

Scena politică de la Chișinău a fost marcată de plecarea lui Octavian Țîcu din fracțiunea Dreptate și Adevăr. Modul în care s-a produs, declarațiile actorilor politici provocate de această plecare ne arată că a existat, și în continuare există, o tensiune mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:15

Dodonizme - Trebuie să avem relații foarte bune cu România ș Ucraina / Igor Nicolaevici n-a fost NICIODATĂ la București sau Kiev

Dodonizme - Trebuie să avem relații foarte bune cu România ș Ucraina / Igor Nicolaevici n-a fost NICIODATĂ la București sau Kiev

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acordat un interviu în exclusivitate RFI România.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 20 Septembrie 2019, ora: 12:11

“Suntem mult mai preocupaţi de Germania decât de Brexit.” Unda de șoc ce se propagă în întreaga Europă

“Suntem mult mai preocupaţi de Germania decât de Brexit.” Unda de șoc ce se propagă în întreaga Europă

Deşi Brexitul domină agenda în prezent, Franţa este preocupată mai mult de impactul încetinirii creşterii economice a Germaniei, principalul său partener comercial, conform unei analize publicate de Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:11

FLASH /// Nistor Grozavu a fost REȚINUT / Procurorii îl acuză de depășirea atribuțiilor de serviciu

FLASH /// Nistor Grozavu a fost REȚINUT / Procurorii îl acuză de depășirea atribuțiilor de serviciu

Fostul viceprimar al Capitalei Nistor Grozavu a fost reţinut în această dimineaţă. Informaţia a fost confirmată de şeful Procuraturii Municipale, Ştefan Şaptefraţi. Acesta a declarat că Grozavu este cercetat penal pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 10:57

Drumurile europene ale alianței ACUM-PSRM /// Un miliardar rus ar putea construi șoseaua de centură a Chișinăului

Drumurile europene ale alianței ACUM-PSRM /// Un miliardar rus ar putea construi șoseaua de centură a Chișinăului

Igor Bukato, președintele grupului de companii Vozrojdenie din Sankt Petersburg, Rusia ar fi să construiască oi șosea de centură în jurul Chișinăului, care ar corespunde tuturor standardelor internaționale, anunţă Preşedinţia Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)