Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente

Atitudini 7 Aprilie 2014, ora 07:00    Din editia print

Marime Font

Cât costă copilul unui moldovean muritor?

Anul 2014 este an electoral în Moldova, ceea ce înseamnă că politicienii se lansează în declaraţii deocheate, eufemisme, atacuri la persoană şi calomnieri de mare anvergură. 

 
 
 

Pe lângă acestea, politicienii se mai lansează şi în promisiuni deşarte, pe care le uită imediat după alegeri, la fel cum le uită şi electoratul care, ştim noi, are mintea scurtă. Este logic ca în acest an electoral, politicienii să înceapă a lucra pentru alegători: mai repară nişte drumuri, spitale şi grădiniţe; mai donează nişte bani familiilor nevoiaşe ş.a.m.d. Populaţia ţării care nu are drept de vot, adică copiii, sunt lăsaţi de izbelişte în 2014. Aşa că ne întrebăm: cât costă un copil al unui muritor moldovean?, muritor care în toamnă va trebui să aleagă cu ce partid votează.

Problema are două puncte de vedere, unul văzut din garsonierele sărace de părinţii care se rup în două între serviciu şi familie, şi muncesc în sudoarea frunţii. Un alt punct de vedere este mai optimist, şi vine de după geamurile întunecate ale limuzinelor, din vilele impunătoare din cartierele de lux şi de pe fotoliile comode din parlament. Primul punct de vedere este realist, îşi dă seama că este foarte greu să creşti un copil în Moldova. Ai nevoie de medicamente, haine, scutece, alimente, căldură şi lumină, grădiniţă şi dacă ai noroc - o vacanţă pe an la munte sau la mare, ca să mai respire şi copilul un pic de aer curat. Toate acestea costă foarte mult şi depăşesc cu siguranţă un salariu mediu moldovenesc. Depăşesc până şi preţul unui apartament din centrul Chişinăului.
Al doilea punct de vedere, am spus, este mai optimist. Al doilea punct de vedere crede că e o nimica toată să creşti un copil. Îl hrăneşti cu ce dă Dumnezeu, te rogi la Dumnezeu să-l ţină sănătos ca să nu ai nevoie de medicamente, îl încălzeşti la lumina soarelui, îl educi acasă şi îi speli în continuu cele două perechi de pelincuţe. După cum vă daţi seama, un copil de alegător costă diferit din cele două puncte de vedere. Din punctul de vedere al electoratului acest copil are un preţ foarte mare, din punctul de vedere al clasei politice costă o nimica toată, mai puţin decât un business lunch într-un local select de pe strada Eminescu.Ştiu că doamna Valentina Buliga (ministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei) are doi copii. Nu ştiu dacă are şi nepoţi deja. Însă dacă-i are, sper să-i crească sănătoşi; sper că se roagă la Dumnezeu să-i ferească de boli ca să nu aibă nevoie de medicamente; sper că-i îmbracă în hăinuţele rămase de la copiii ei; sper că îşi ajută copiii să spele pelincuţele nepoţilor.

Un articol de: Marin Basarab
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md