Economie

Cât costă decoraţiile de stat ?

Distincţiile de stat sunt instituite de către Parlament, în conformitate cu Constituţia ţării, şi sunt acordate prin decrete prezidenţiale, care ulterior sunt făcute publice. Ele includ ordine, medalii şi titluri onorifice, conferite în semn de recunoştinţă şi apreciere a unor persoane fizice şi juridice, care s-au evidenţiat prin merite deosebite pe timp de pace sau în perioada operaţiunilor militare.

Deţinătorii de distincţii beneficiază şi de un adaos suplimentar la pensie. Astfel, în cazul celor care au fost decoraţi cu „Ordinul Republicii” şi Ordinul „Ştefan cel Mare” alocaţia este de 500 de lei. Pentru cei care deţin celelalte ordine alocaţia constituie 50 de lei. Iar persoanele care au fost menţionate de-a lungul vieţii cu medalii şi titluri onorifice vor primi suplimentar la pensie 25 de lei mai mult. Potrivit lui Vladimir Bogdan, aceste beneficii băneşti au fost stabilite demult. Excepţie sunt doar „Ordinul Republicii” şi Ordinul „Ştefan cel Mare”, pentru care în primii ani de independenţă se alocau doar 50 de lei, iar în prezent suma este de zece ori mai mare.

Precizăm că în R. Moldova sunt acordate şapte tipuri de ordine („Ordinul Republicii”, Ordinul „Ştefan cel Mare”, Ordinul „Bogdan Întemeietorul” (introdus în decembrie 2008), „Ordinul de Onoare”, Ordinul „Gloria Muncii”, Ordinul „Recunoştinţă Patriei” şi Ordinul „Credinţă Patriei”, clasele I, II şi III); cinci tipuri de medalii („Meritul Militar”, „Pentru Vitejie”, „Meritul Civic”, „Mihai Eminescu” şi „Nicolae Testemiţanu”) şi şase titluri onorifice („Artist al Poporului”, „Maestru în Artă”, „Maestru al Literaturii”, „Om Emerit”, „Artist Emerit”, „Meşter-Faur”).

Mijloacele financiare pentru confecţionarea distincţiilor de stat sunt luate din Fondul de rezervă al Guvernului. „În anul 1992, toate medaliile au fost confecţionate la Monetăria din Bucureşti gratuit”, ne-a mai spus Vladimir Bogdan.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *