Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 24 Septembrie 2018
Abonamente

Opinii & Editoriale 7 Septembrie 2016, ora 09:51

Marime Font

Cât costă o viață de copil?

Zilele astea, rețelele de socializare, sunt pline de tot ce vrei: de vedete de doi bani, de politicieni înfumurați și ipocriți, de senzații erotice și zvonuri de scandal. Astfel de postări acumulează mii de like-uri și distribuiri. Însă, există și altă fațetă a rețelelor de socializare, pe care mulți dintre noi o ignoră și nici nu vrea să audă de ea. Această fațetă ne vorbește despre cazuri de la care ți se face părul măciucă: copiii violați, bătuți sau lăsați de izbeliște de părinți incompetenți și bețivi.

 
 
 

Săptămâna aceasta, am aflat de povestea tristă a lui Marius, un băiețel de doar trei anișori, care în urma neglijenței mamei s-a ales cu o arsură de esofag. Marius a trecut prin două intervenții chirurgicale, la un spital din Turcia. Ca să se însănătoșească complet, mai are nevoie de patru intervenții timp de un an. La moment, copilul se află la un centru de plasament din Cahul, iar maică-sa deja a fugit de acolo. Marius are nevoie de o nouă familie, și chiar dacă mai multe cupluri s-au arătat dispuse să-l adopte, această procedură este una complicată și de lungă durată. Problema s-ar putea rezolva cu implicarea guvernanților noștri, dar știm bine că, atunci când au nevoie, aceștia pot trece rapid peste orice piedică birocratică. Cred că ar fi momentul să-și folosească resursele și acum, și să salveze viața unui copil. Mai grav este că, mama lui Marius, provine dintr-o familie cu probleme, are câteva surori la fel de nepăsătoare, care s-au umplut de copii și acum viața acestor micuți este un adevărat calvar: violuri, bătăi, beții interminabile... Prin asta sunt nevoiți să treacă copiii din această familie. Organele de resort ar trebui să reacționeze de urgență, pentru că situația lui Marius este doar una dintre probleme. Toți acești copii trebuiesc salvați și adoptați în familii normale, care le-ar putea oferi o viață decentă. Doar așa vom dovedi că suntem o societate, nu doar o adunătură de indivizi fără suflet.
Vă reamintesc că Marius trebuie să mai treacă prin 4 intervenții chirurgicale ca să se restabilească complet. Această serie de operații se ridică la prețul de 15000 de euro. Stau și mă întreb, oare o viață de copil nu costă 15000 de euro? Ce înseamnă 15000 de euro pentru un politician de la noi? O mică vacanță în Monaco? Un ceas de elită? Un telefon de lux? Sau, o viață de copil? Acum aș vrea să-i văd pe puternicii noștri, indiferent din care partid vin. Acum aș vrea să văd că le pasă de fiecare cetățean al acestei țări. Pe lângă faptul că veți salva un copil, veți acumula și un PR politic ca lumea, ceea ce pentru voi cu siguranță contează. Însă eu sper că pe lângă dorința de ași face PR, unii dintre politicienii noștri mai au și empatie, și morală. Acum e momentul să ne-o dovediți. Îl puteți ajuta pe Marius, luând legătura cu Cristina Mastac pe pagina ei de facebook. Puteți dona bani direct pe linkul: https://iticket.md/event/doneaza-pentru-marius/ sau https://guvern24.md/en/projects/marius-isi-vrea-copilaria-inapoi-etapa-iii/.

În general vă recomand să intrați mai des pe guvern24.md și să vedeți câți copii au nevoie de ajutorul nostru. Poate e momentul să ieșim din bula roz în care ne-am deprins să trăim. Poate e momentul să uităm un pic de vedete și sensații, și să ne solidarizăm pentru o cauză nobil. Altfel, ce rost mai are să ne numim oameni?
Un articol de: Marin Basarab
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul