Astăzi 21 Noiembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 17:48
Abonamente

Finanţe 11 August 2015, ora 07:38    Din editia print

Cât costă să construiești și să întreții o casă în Chișinău

Marime Font

Foto: Foto simbol

Mulți dintre noi doresc să aibă o casă, dar puțini conștientizează cât de scump costă această plăcere și ce cheltuieli enorme implică, mai ales dacă imobilul se află în Capitală.  

În ultimul timp, pe site-urile specializate, observăm că tot mai multe vile sunt scoase în vânzare. Acest fenomen se observă îndeosebi în mun. Chișinău. Cu toate acestea, mai sunt multe persoane care vor totuși să-și ridice propria locuință, de aceea noi am decis să aflăm de la experți imobiliari cât costă construcția unei case în capitală și câți bani trebuie să scoată din buzunar o familie pentru amenajarea și întreținerea ei.
 
Ca să obținem date și prețuri cât mai exacte, noi am apelat la ajutorul unei familii care locuiește într-o vilă cu două etaje, situată într-un cartier de lux din sectorul Râșcani al Capitalei. Ei au ridicat imobilul la începutul anilor 2000 și își amintesc foarte bine ce avere au cheltuit pentru a-și vedea visul împlinit.

Circa 100 de mii de euro doar pentru construcție

Locuința soților Ion și Angela are 230 de metri pătrați și a fost construită timp de trei ani, din 2001 până în 2004. Acum 15 ani, cei doi chișinăuieni au înțeles că apartamentul cu două camere, în care locuiau, era prea strâmt pentru familia lor formată din patru membri. Primul lucru pe care l-au făcut, au cumpărat un lot de teren, un ar costând atunci 1000 de euro. Acum prețul acestuia este estimat la mai mult de 20 de mii de euro, în aceeași zonă. Ei cumpăraseră șase ari. Locul l-au ales strategic, cât mai aproape de strada principală și la colț, ca să mai câștige un pic de teren. „Casa noastră a început să fie construită printre primele 15 din zonă”, recunoaște Angela.

Totul a început cu proiectarea locuinței, după care a urmat construcția propriu-zisă. Serviciile unui arhitect au costat aproape 1000 de euro, acum acestea sunt de 2-3 ori mai mari. Stăpânii și-au dorit o locuință originală și prin urmare specialistul le-a proiectat o casă semirotundă. Acesta a menționat că dacă sunt bani suficienți le poate satisface orice capriciu. „Vă facem și o casă ca oul, dacă trebuie”, le-a comunicat arhitectul.


Varianta finală a casei, care urma să fie ridicată, soții au stabilit-o doar după ce au vizitat diferite cartiere cu vile de lux din Chișinău. Doar pentru fundament ei au plătit în jur de 1000 de euro. Lucrările au fost efectuate de un grup de muncitori veniți de la țară. Remunerarea acestora a depășit 3000 de euro.

Foarte scump a costat și acoperișul din oale, pentru el s-au cheltuit 10 mii de euro. Porțile au fost procurate cu 2500 de euro, construcția garajului s-a încadrat tot în 2500 de euro, pentru clădirea gardului din piatră a fost nevoie de exact aceeași sumă, iar 2000 de euro s-au alocat pentru săparea și amenajarea beciului.

O sumă foarte mare a fost necesară pentru achiziționarea materialelor de construcție - în jur de 30 mii de euro. Pe lângă aceste cheltuieli, a fost nevoie și de alte sume mai mici pentru restul serviciilor: închirierea vagonului pentru lucrători - 500 de euro, instalarea pilonilor și conectarea la energie electrică – 1500 de euro, instalarea gazului - 900 de dolari, construcția fântânii – 1000 de euro, instalarea canalizării – 500 de euro, montarea alarmei de interior – 1000 de euro.


Casa soților Ion și Angela se află într-un cartier de lux din capitală

Conform costurilor estimate mai sus, cu 15 ani în urmă, construcția unei case cu două etaje, în Chișinău, se ridica la aproape 100 de mii de euro. Specialiștii spun că în prezent construirea unei asemenea locuințe costă de 2-3 ori mai mult, dar se realizează într-un timp relativ scurt, 3-5 luni.

Odată ce casa este ridicată, încep să apară și alte cheltuieli, pentru amenajare și întreținere, iar acestea îi bat la buzunar chiar și pe cei mai înstăriți chișinăuieni.

70 de mii de euro pentru amenajare și mai mult pentru întreținere

Amenajarea locuinței este o componentă extrem de importantă pentru viitorii proprietari, de aceea mulți dintre ei apelează la ajutorul unui designer de interior. Soții Ion și Angela au plătit pentru serviciile unui asemenea specialist 1500 de euro, dar asta a fost mai bine de 10 ani în urmă. Acum acest serviciu costă de două ori mai mult pentru același volum de muncă. Amenajarea interiorului locuinței, implică procurarea mobilei, a inventarului pentru baie și bucătărie, amenajarea pereților, dar și efectuarea altor lucrări estetice. Pentru aceste lucruri ei au cheltuit încă alte 70 de mii de euro.

Nici după ce casa este construită și amenajată nu se termină bătăile de cap, urmează întreținerea ei, iar mulți nici nu-și imaginează ce cheltuieli trebuie să le suporte. Proprietarii vilei din sectorul Râșcani, ne-au comunicat că plățile lunare se ridică până la 6-7 mii de lei iarna și până la 3-4 mii vara.

Serviciile comunale bat cel mai mult la buzunar. Lumina ajunge lunar până la 1200-1500 de lei, gazul 4000 de lei în perioada rece și câteva sute de lei în perioada caldă, apa – 500 de lei, telefonul, internetul și televiziunea - alte 500 de lei. Pe lângă astea, în fiecare lună 400 de lei sunt cheltuiți pentru serviciul de pază.

Într-o casă mare se adună și mult praf, de aceea pentru curățenie de obicei proprietarii angajează o persoană specială, care le pășește pragul de patru ori pe lună. Aceasta primește câte 300 de lei pentru o vizită. Mai mult, cei care au casă în Capitală plătesc și un impozit anual, iar acesta este de 3200 de lei. Tot anual asemenea locuințe necesită și reparații curente de alte câteva sute de euro. Prin urmare, calculele arată că timp de 12 luni, întreținerea unei case în Chișinău depășește 70 de mii de lei.

În ultimii ani a scăzut prețul terenurilor și al caselor din Capitală

În prezent, casa soților Ion și Angela este estimată de experții imobiliari la un preț de aproape 300 de mii de euro. Deocamdată ei nu s-au gândit s-o vândă și recunosc că ar face acest pas doar dacă ar pleca din țară.

Cei care locuiesc la casă spun că se simt bine acolo deoarece sunt izolați de restul lumii, nu-i deranjează vecinii, este liniște, aerul este mai curat, prin preajmă trec mai puține mașini. Totuși, traiul într-o locuință de acest gen implică și anumite riscuri. Deseori aceste case devin ținte ale hoților, deoarece se consideră că stăpânii sunt oameni avuți și dețin sume enorme de bani, dar și lucruri de preț.

Potrivit unei analize a pieței imobiliare, efectuată de experții Bursei Imobiliare „LARA”, în anul 2014 s-a păstrat tendinţa din anii trecuţi, când oferta de terenuri pentru construcții depăşea de câteva ori cererea. Acest lucru s-a reflectat şi asupra preţului curent, acesta a scăzut cu aproape 10 la sută.

Specialiștii subliniază că piaţa terenurilor pentru construcții este caracterizată prin loturi de teren destul de scumpe, aşa-zise exclusive. Astfel de terenuri sunt situate obligatoriu în partea centrală a oraşului. Exclusivitatea lor constă în forma lotului, prezenţa comunicaţiilor, accesul la transport, căile de acces şi un rol important îl joacă lipsa în împrejurime a blocurilor de locuit noi, cu multe etaje sau a celor în construcţie.

În ceea ce priveşte casele individuale, în ultimii ani, se păstrează o tendinţă de scădere a cererii şi de creştere a numărului de oferte spre vânzare. Oferta depășește cererea cu 20 la sută, iar prețul caselor din mun. Chișinău a scăzut cu aproximativ 5-7 procente față de anii precedenți.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 17:48

 Igor Dodon a atacat astăzi în Duma de Stat a Rusiei, inițiativele Guvernului de la Chișinău de a forța retragerea a trupelor ruse de ocupație din Transnistria.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 17:08

Guvernul a avizat pozitiv modificările în Codul Electoral, care permit agitaţia electorală în ajunul şi în ziua alegerilor. În același timp, premierul Pavel Filip și-a exprimat rezervele față de distanța de 100 de metri de la secția de votare, pentru care sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 14:46 de Ana Marchitan

Deputaţii din 1994 explică motivele din care Parlamentul le-a dat găgăuzilor dreptul la autodeterminare externă

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 14:26

 Sud-coreeanul Kim Jong Yang a fost ales miercuri pentru a îndeplini funcţia de preşedinte al Interpol, organizația internațională de cooperare a forțelor de poliție, anunţă Reuters. Fără îndoială, deznodământul a provocat un suspin de uşurare în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 14:15

SNSPA condamnă declarațiile domnului Ilan Laufer ca fiind neargumentate şi iresponsabile. Astfel de declarații nu își au locul într-o societate civilizată şi afectează imaginea ţării, atât în interiorul societăţii româneşti, cât şi în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 13:22

INVESTIGAȚIE despre trecutul interlop al primarului de Bălți: A făcut parte din aceeași grupare criminală ca și Renato Usatîi

INVESTIGAȚIE despre trecutul interlop al primarului de Bălți: A făcut parte din aceeași grupare criminală ca și Renato Usatîi

Presa din Bălți continuă dezvăluirile despre trecutul interlop al actulului primar al municipiului, Nicolai Grigorișin. Jurnaliștii de la gzt.md publică o investigație, în care se spune că în anii 90 ai secolului trecut Grigorișin ar fi făcut parte din gruparea criminală...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:58

1 DECEMBRIE /// Concert extraordinar de Ziua Națională la Sala cu Orgă

1 DECEMBRIE /// Concert extraordinar de Ziua Națională la Sala cu Orgă

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova, organizează tradiţionalul concert de muzică clasică cu prilejul Zilei Naţionale. Evenimentul va avea loc pe data de 28 noiembrie, ora 18.00,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:49

Orașul unde SOARELE nu va mai RĂSĂRI până în 23 ianuarie 2019

Orașul unde SOARELE  nu va mai RĂSĂRI până în 23 ianuarie 2019

Dacă ești pasăre de noapte și trezitul de dimineață pare un coșmar, ia în considerare emigratul în nordul statului american Alaska. Mai exact, în orașul Utqiagvik, cunoscut în trecut drept Barrow.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:48

Rareș Bogdan produce un CUTREMUR la Realitatea TV: Și-a anunțat, în direct, DEMISIA

E scandal uriaș la Realitatea TV! Oreste Teodorescu și Oana Stănciulescu au fost interziși la postul de știri de către Cozmin Gușă, iar Rareș Bogdan a anunțat, marți seara, că demisionează.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:46

Ucraina MARCHEAZĂ a cincea aniversare a începutului „REVOLUȚIEI MAIDANULUI”

Ucraina marchează astazi a cincea aniversare de la începutul protestelor din Maidan. La Kyiv, are loc un serviciu divin și se depun flori la Memorialul ”Eroilor Sutei Ceresti”. În plus, astăzi, ca parte a campaniei „Nu vom uita”, în capitala Ucrainei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:46

ÎNFRÂNGEREA Moscovei la Interpol. La șefia organizației a fost ales un COREEAN

Reprezentantul Coreei de Sud, Kim Jong Yang, a fost ales președinte al Interpol în urma sesiunii adunării generale a organizației care avut loc in Dubai. Anterior, principalul favorit pentru această funcție a fost generalul rus Alexander Prokopciuk, transmite BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:07

Mostră de ipocrizie: PLDM-ista Maria Ciobanu luptă cu „oligarhia”, îmbrăcată în blănuri scumpe

Deputatul PLDM Maria Ciobanu se erijează în mare luptătoare cu oligarhia, dar se înfățișează la întrunirile electorale ale lui Andrei Năstase îmbrăcată în blănuri scumpe și dându-i peste cap, astfel, discursurile justițiare. Această mostră de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 09:27

Cea mai mare problemă a vinurilor moldovenești pe piața chineză constă în faptul că R. Moldova nu este suficient de cunoscută

Cea mai mare problemă a vinurilor moldovenești pe piața chineză constă în faptul că Republica Moldova nu este încă suficient de cunoscută în China, a declarat expertul Oficiului Național al Viei și Vinului, Viorel Garaz, la emisiunea Radio Vinoteca de la Radio Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:51

ULTIMA ORĂ /// Prețurile petrolului au scăzut cu peste 7%, la cele mai reduse nivele din ultimul an

Prețurile petrolului au scăzut marți cu peste 7%, la cele mai reduse nivele din ultimul an, pe fondul evoluției negative a pieței de pe Wall Street, provocată de îngrijorările tot mai mari legate de încetinirea creșterii economiei globale, transmite Reuters. Cotația...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:49

TRAFIC cu NOU-NĂSCUŢI. O clinică din UCRAINA deţinută de cetăţeni moldoveni, închiriază MAME-SUROGAT

Procuratura militară a Ucrainei investighează clinica „BioTexCom” și pe șeful acesteia, Albert Tochilovskyi, pentru trafic cu nou-născuți. Dosarul este instrumentat de Procuratura Militară, dmulte mame-surogat provenind din teritoriile ocupate Lugansk și Donețk.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Catastrofă cu microbuz românesc, în Grecia. Trei adolescenţi de 15 ani au murit într-un accident cumplit

Catastrofă cu microbuz românesc pe o şosea în Grecia. Trei adolescenţi de 15 ani au murit într-un accident cumplit la Terpsithea, Messenia, în Peloponez. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 07:54

Horoscop dragoste 21 noiembrie 2018. E o zi specială şi un flirt cu o persoană abia cunoscută aduce fluturi în stomac.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Noiembrie 2018, ora: 06:18

Dieta asiaticilor i-a inspirat pe nutriţionişti şi, în urma unor studii atente efectuate asupra obiceiurilor alimentare, a apărut faimoasa dietă cu orez. În afară de redobândirea siluetei, iată ce alte beneficii aduce organismului acest regim alimentar.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Noiembrie 2018, ora: 04:36 de Mariana S. Țăranu

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...”

În Ucraina, fiecare a patra sâmbătă a lunii noiembrie este Ziua oficială de comemorare a victimelor Holodomorului și represiunilor politice. În memoria celor care au fost omorâți de către ocupanții sovietici, au fost ridicare monumente și oamenii depun aici flori,...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 21 Noiembrie 2018, ora: 00:38 de Ana Marchitan

Vadim Cernîș: „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean”

Vadim Cernîș:  „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean” Din editia print

Săptămâna trecută, Vadim Cernîș, ministru pentru problemele teritoriilor temporar ocupate și persoanelor intern strămutate al Ucrainei, a avut o vizită de lucru în R. Moldova. Redacția ziarului TIMPUL îi mulțumește oficialului ucrainean că a găsit timp pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 00:01

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

Participarea președintelui Igor Dodon la acțiunea de ieri a Partidului Socialiștilor și susținerea deschisă pe care a manifestat-o, pentru această formațiune, reprezintă o încălcare a spiritului Constituției și un act politic imoral, consideră mai mulți experți.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Premierul Pavel Filip declară că mandatul Guvernatorului BNM Sergiu Cioclea a fost unul de succes, cu atât mai mult cu cât acesta a avut curajul să vină în fruntea instituţiei într-un moment complicat pentru Moldova. Într-o postare pe Fascebook, Filip i-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:41

Liderii PAS şi PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, care au beneficiat material de pe urma colaborării cu Open Dialog, s-au pomenit într-o situație jenantă, după publicarea raportului Comisiei parlamentare de anchetă. Analistul politic Petru Bogatu, scrie, într-un editorial...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:38

În jur de 30 de companii din R. Moldova practică exportul de nuci și miez de nucă. De la începutul anului curent, aceste firme au livrat peste hotare peste 10,7 mii de tone de nuci în valoare de 1 miliard 330 de milioane de lei, potrivit datelor Serviciului Vamal. În...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)