Astăzi 19 Iulie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 20:39
Abonamente

Finanţe 11 August 2015, ora 07:38    Din editia print

Cât costă să construiești și să întreții o casă în Chișinău

Marime Font

Foto: Foto simbol

Mulți dintre noi doresc să aibă o casă, dar puțini conștientizează cât de scump costă această plăcere și ce cheltuieli enorme implică, mai ales dacă imobilul se află în Capitală.  

În ultimul timp, pe site-urile specializate, observăm că tot mai multe vile sunt scoase în vânzare. Acest fenomen se observă îndeosebi în mun. Chișinău. Cu toate acestea, mai sunt multe persoane care vor totuși să-și ridice propria locuință, de aceea noi am decis să aflăm de la experți imobiliari cât costă construcția unei case în capitală și câți bani trebuie să scoată din buzunar o familie pentru amenajarea și întreținerea ei.
 
Ca să obținem date și prețuri cât mai exacte, noi am apelat la ajutorul unei familii care locuiește într-o vilă cu două etaje, situată într-un cartier de lux din sectorul Râșcani al Capitalei. Ei au ridicat imobilul la începutul anilor 2000 și își amintesc foarte bine ce avere au cheltuit pentru a-și vedea visul împlinit.

Circa 100 de mii de euro doar pentru construcție

Locuința soților Ion și Angela are 230 de metri pătrați și a fost construită timp de trei ani, din 2001 până în 2004. Acum 15 ani, cei doi chișinăuieni au înțeles că apartamentul cu două camere, în care locuiau, era prea strâmt pentru familia lor formată din patru membri. Primul lucru pe care l-au făcut, au cumpărat un lot de teren, un ar costând atunci 1000 de euro. Acum prețul acestuia este estimat la mai mult de 20 de mii de euro, în aceeași zonă. Ei cumpăraseră șase ari. Locul l-au ales strategic, cât mai aproape de strada principală și la colț, ca să mai câștige un pic de teren. „Casa noastră a început să fie construită printre primele 15 din zonă”, recunoaște Angela.

Totul a început cu proiectarea locuinței, după care a urmat construcția propriu-zisă. Serviciile unui arhitect au costat aproape 1000 de euro, acum acestea sunt de 2-3 ori mai mari. Stăpânii și-au dorit o locuință originală și prin urmare specialistul le-a proiectat o casă semirotundă. Acesta a menționat că dacă sunt bani suficienți le poate satisface orice capriciu. „Vă facem și o casă ca oul, dacă trebuie”, le-a comunicat arhitectul.


Varianta finală a casei, care urma să fie ridicată, soții au stabilit-o doar după ce au vizitat diferite cartiere cu vile de lux din Chișinău. Doar pentru fundament ei au plătit în jur de 1000 de euro. Lucrările au fost efectuate de un grup de muncitori veniți de la țară. Remunerarea acestora a depășit 3000 de euro.

Foarte scump a costat și acoperișul din oale, pentru el s-au cheltuit 10 mii de euro. Porțile au fost procurate cu 2500 de euro, construcția garajului s-a încadrat tot în 2500 de euro, pentru clădirea gardului din piatră a fost nevoie de exact aceeași sumă, iar 2000 de euro s-au alocat pentru săparea și amenajarea beciului.

O sumă foarte mare a fost necesară pentru achiziționarea materialelor de construcție - în jur de 30 mii de euro. Pe lângă aceste cheltuieli, a fost nevoie și de alte sume mai mici pentru restul serviciilor: închirierea vagonului pentru lucrători - 500 de euro, instalarea pilonilor și conectarea la energie electrică – 1500 de euro, instalarea gazului - 900 de dolari, construcția fântânii – 1000 de euro, instalarea canalizării – 500 de euro, montarea alarmei de interior – 1000 de euro.


Casa soților Ion și Angela se află într-un cartier de lux din capitală

Conform costurilor estimate mai sus, cu 15 ani în urmă, construcția unei case cu două etaje, în Chișinău, se ridica la aproape 100 de mii de euro. Specialiștii spun că în prezent construirea unei asemenea locuințe costă de 2-3 ori mai mult, dar se realizează într-un timp relativ scurt, 3-5 luni.

Odată ce casa este ridicată, încep să apară și alte cheltuieli, pentru amenajare și întreținere, iar acestea îi bat la buzunar chiar și pe cei mai înstăriți chișinăuieni.

70 de mii de euro pentru amenajare și mai mult pentru întreținere

Amenajarea locuinței este o componentă extrem de importantă pentru viitorii proprietari, de aceea mulți dintre ei apelează la ajutorul unui designer de interior. Soții Ion și Angela au plătit pentru serviciile unui asemenea specialist 1500 de euro, dar asta a fost mai bine de 10 ani în urmă. Acum acest serviciu costă de două ori mai mult pentru același volum de muncă. Amenajarea interiorului locuinței, implică procurarea mobilei, a inventarului pentru baie și bucătărie, amenajarea pereților, dar și efectuarea altor lucrări estetice. Pentru aceste lucruri ei au cheltuit încă alte 70 de mii de euro.

Nici după ce casa este construită și amenajată nu se termină bătăile de cap, urmează întreținerea ei, iar mulți nici nu-și imaginează ce cheltuieli trebuie să le suporte. Proprietarii vilei din sectorul Râșcani, ne-au comunicat că plățile lunare se ridică până la 6-7 mii de lei iarna și până la 3-4 mii vara.

Serviciile comunale bat cel mai mult la buzunar. Lumina ajunge lunar până la 1200-1500 de lei, gazul 4000 de lei în perioada rece și câteva sute de lei în perioada caldă, apa – 500 de lei, telefonul, internetul și televiziunea - alte 500 de lei. Pe lângă astea, în fiecare lună 400 de lei sunt cheltuiți pentru serviciul de pază.

Într-o casă mare se adună și mult praf, de aceea pentru curățenie de obicei proprietarii angajează o persoană specială, care le pășește pragul de patru ori pe lună. Aceasta primește câte 300 de lei pentru o vizită. Mai mult, cei care au casă în Capitală plătesc și un impozit anual, iar acesta este de 3200 de lei. Tot anual asemenea locuințe necesită și reparații curente de alte câteva sute de euro. Prin urmare, calculele arată că timp de 12 luni, întreținerea unei case în Chișinău depășește 70 de mii de lei.

În ultimii ani a scăzut prețul terenurilor și al caselor din Capitală

În prezent, casa soților Ion și Angela este estimată de experții imobiliari la un preț de aproape 300 de mii de euro. Deocamdată ei nu s-au gândit s-o vândă și recunosc că ar face acest pas doar dacă ar pleca din țară.

Cei care locuiesc la casă spun că se simt bine acolo deoarece sunt izolați de restul lumii, nu-i deranjează vecinii, este liniște, aerul este mai curat, prin preajmă trec mai puține mașini. Totuși, traiul într-o locuință de acest gen implică și anumite riscuri. Deseori aceste case devin ținte ale hoților, deoarece se consideră că stăpânii sunt oameni avuți și dețin sume enorme de bani, dar și lucruri de preț.

Potrivit unei analize a pieței imobiliare, efectuată de experții Bursei Imobiliare „LARA”, în anul 2014 s-a păstrat tendinţa din anii trecuţi, când oferta de terenuri pentru construcții depăşea de câteva ori cererea. Acest lucru s-a reflectat şi asupra preţului curent, acesta a scăzut cu aproape 10 la sută.

Specialiștii subliniază că piaţa terenurilor pentru construcții este caracterizată prin loturi de teren destul de scumpe, aşa-zise exclusive. Astfel de terenuri sunt situate obligatoriu în partea centrală a oraşului. Exclusivitatea lor constă în forma lotului, prezenţa comunicaţiilor, accesul la transport, căile de acces şi un rol important îl joacă lipsa în împrejurime a blocurilor de locuit noi, cu multe etaje sau a celor în construcţie.

În ceea ce priveşte casele individuale, în ultimii ani, se păstrează o tendinţă de scădere a cererii şi de creştere a numărului de oferte spre vânzare. Oferta depășește cererea cu 20 la sută, iar prețul caselor din mun. Chișinău a scăzut cu aproximativ 5-7 procente față de anii precedenți.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 11:28

Un băiețel de 11 ani a fost mușcat zilele trecute de un maidanez, în Stăuceni. Copilul a fost internat în spital, cu halucinații și febră, însă nu a supraviețuit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 11:22

Poliamoria este practica, starea sau capacitatea de a avea, în același timp, mai multe relații de iubire sexuale în care toți partenerii sunt în cunoștință de cauză și își exprimă acceptul. Iar fiica de 18 ani a actorilor Will Smith și Jada Pinket-Smith nu este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 11:15

Consumul de sucuri îndulcite poate crește semnificativ riscul de cancer, potrivit unui studiu amplu care a găsit o legătură între consumul obișnuit al tuturor tipurilor de băuturi cu zahăr adăugat și prababilitatea apariției bolii. O echipă de cercetători din Franţa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 11:09

Un studiu recent a constatat că femeile au mai multe vise erotice. Dar care este semnificația adevărată a acestor vise? Cercetătorii consideră că feminismul a reușit să convingă femeile să nu mai fie reticente în a vorbi sincer despre visele lor erotice. Mult timp s-a crezut...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 10:59

I s-a umflat fata in ultimul hal si arata ca un monstru! Barbatul de 56 de ani al carui cap este la un pas sa explodeze la propriu / FOTO

I s-a umflat fata in ultimul hal si arata ca un monstru! Barbatul de 56 de ani al carui cap este la un pas sa explodeze la propriu / FOTO

Totul la inceput parea sa fie o banala sinuzita, insa acum s-a transformat intr-un calvar de nedescris.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 10:55

Cea mai periculoasă modă a verii: arsuri solare pe piele sub formă de desene artistice

Cea mai periculoasă modă a verii: arsuri solare pe piele sub formă de desene artistice

Experții o numesc ignoranță. Arsurile solare pe piele sub formă de desene artistice provocate în mod voit provoacă daune severe, potrivit medicilor. Dar moda „tatuajelor” produse de soare revine în fiecare vară, de câțiva ani. Adepți ai acestui gen de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 10:43

FLASH / Un nou partid politic își anunță lansarea

FLASH / Un nou partid politic își anunță lansarea

 Partidul Politic "APEL" invită reprezentanții mass-media la conferința de presă cu tema: „Lansarea Partidului Politic APEL”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 10:39

FLASH / Descinderi la „Poşta Moldovei” şi Serviciul Vamal

FLASH / Descinderi la „Poşta Moldovei” şi Serviciul Vamal

Descinderi ale grupului de urmărire penală în cadrul unei cauze penale, iniţiate pe faptul schemelor de contrabandă cu diferite produse şi mărfuri. Operațiunea se desfășoară la „Poşta Moldovei” şi Serviciul Vamal

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 10:35

Fracțiunile PDM și ACUM Platforma DA au noi lideri

Fracțiunile PDM și ACUM Platforma DA au noi lideri

Fracțiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM) și fracțiunea „ACUM Platformei Demnitate și Adevăr” în Parlament și-au ales conducători noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 09:45

APEL DISPERAT /// MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ! Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ! Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

APEL DISPERAT /// MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ!  Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ!  Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

Conform unui document OFICIAL al MT (prezentat la CM POIM în iulie 2019) din lista proiectelor majore ce vor fi transmise la CE în 2019 fac parte: 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 09:32

După ce a elogiat monstruoasa coaliție Roșca-Voronin, Vladimir Socor îl laudă pe Dodon și-l îndeamnă să meargă la Bruxelles, Berlin și Washington

După ce a elogiat monstruoasa coaliție Roșca-Voronin, Vladimir Socor îl laudă pe Dodon și-l îndeamnă să meargă la Bruxelles, Berlin și Washington

„Analistul internațional” îi consideră pe Usatîi și Chirtoacă politicieni ratați dar îl laudă pe Igor Dodon. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 07:27

Ungaria este obligată să cumpere gaz doar de la Rusia și depinde de SUA şi de aliaţii lor europeni sa facă posibil ca Ungaria să importe gaz provenit dintr-o zonă gazieră offshore a României, a spus ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, relatează MTI, citată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 07:23

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu: „Noi protejăm oamenii cu venituri mici. Chiar dacă vor fi majorări acestea vor viza oamenii cu venituri foarte mari. Cei care au venituri mari să plătească impozite mai mari. Cei care au venituri mici să plătească impozite mai mici”. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 06:25

Laura Codruța Kovesi, angajată în lupta anticorupție, dar sancționată de puterea din țara sa, va conduce Parchetul European. Justiția a avut câștig de cauză, iar statul de drept creat de democrațiile occidentale a prevalat – aceasta este semnificația viitoarei...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 19 Iulie 2019, ora: 06:06 de Constantin Tănase

Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei a declanșat un val de critici și proteste în mediul puținilor și adevăraților intelectuali ruși care mai au curajul să spună adevărul despre patria lor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 01:05

Poluarea aerului produce mult mai multe daune plămânilor decât se credea până acum, au realizat oamenii de știință, potrivit unui nou studiu publicat în Journal of Respiratory European. Cercetătorii au descoperit că poluarea îmbătrâneşte mult mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 00:06

Expertul în politici de securitate Rosian Vasiloi a fost numit joi, 18 iulie, la propunerea ministrului de Interne, Andrei Năstase, în funcţia de şef al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. El îl va înlocui în această funcţie pe Fredolin Lecari.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Iulie 2019, ora: 00:01 de Mihai Taşcă

Ororile comunismului / Sediul NKVD-ului, locul atrocităţilor comuniste din Chişinău (FOTO +18)

Ororile comunismului / Sediul NKVD-ului, locul atrocităţilor comuniste din Chişinău (FOTO +18) Din editia print

Imediat după ocuparea Basarabiei, la 28 iunie 1940, comuniştii au perseverat în a instaura „viaţa nouă” în sensul pe care îl înţelegeau ei: arestări, deportări, execuţii, toate fiind menite să-i asigurare viitoarei guvernări liniştea pentru mulţi...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)