Astăzi 19 Noiembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 17:55
Abonamente

Auto 26 Noiembrie 2014, ora 08:30    Din editia print

Cât costă să-ți cumperi și să întreții o mașină în R. Moldova?

Marime Font

Sunt multe persoane care adună bani, mai mulți ani la rând, ca să-şi cumpere o maşină. Majoritatea nu se gândesc, din timp, cam cât costă s-o întreții după ce o cumperi. În multe cazuri taxele, impozitele şi multe alte plăţi costă mai mult decât maşina în sine, mai ales dacă aceasta a fost cumpărată la mâna a doua. Din acest motiv noi am încercat să aflăm cât costă să-ți cumperi, iar ulterior să întreții un automobil în R. Moldova.

Într-un studiu de piață recent se comunică faptul că cele mai ieftine mașini noi din R. Moldova sunt unele modele Dacia, însă chiar și acestea sunt destul de scumpe, ținând cont că salariul mediu în țara noastră este puțin peste 3500 de lei. Într-un magazin specializat observăm că pentru un automobil nou Dacia Logan trebuie să scoatem din buzunar 6800 de euro. La alte mărci prețurile sunt și mai mari, spre exemplu: un BMW 3 Series nou costă 22600 de euro, o Skoda Octavia nouă este 12100 de euro, iar un Mercedes-Benz C-Class nou costă nu mai puțin de 28300 de euro.

Prin urmare, ținând cont de prețurile foarte mari ale automobilelor noi, majoritatea moldovenilor se orientează spre mașini de mâna a doua.

Cumperi mașină „second hand”, îți asumi și anumite riscuri

Ca să aflăm prețurile autovehiculelor folosite, intrăm pe un site specializat. Aici oamenii plasează sute de anunțuri zilnic. Prețurile pornesc de la 2000-2500 de euro și ajung până la zeci de mii, în funcție de marca automobilului și perioada de exploatare. Cele mai ieftine de regulă sunt mașinile fabricate până în anul 2000. De exemplu, pentru un Volvo S 70, din anul 1998, stăpânul cere 3400 de euro, pentru o Mazda 626, din 1993, proprietarul cere 2000 de euro, o Honda Accord, din 1997, costă 2300 de euro, iar un Volkswagen Golf din 1995 este vândut cu 3500 de euro.


Specialiștii atenționează că din momentul ce-ți cumperi o mașină veche, îți asumi și anumite riscuri. Vadim Dița proprietarul unui service auto din capitală susține că automobilele mai vechi de 10-15 ani, de regulă, au probleme cu motorul și dacă nu știi bine ce cumperi, riști, ca în loc de mașina visurilor tale, să te alegi cu câteva tone de metal. Dița mai spune că dacă mașina este veche, nu înseamnă neapărat că este și rea. „Contează mult ce marcă ai cumpărat și cine a fost la volanul ei până acum. Totuși, consider că înainte să-ți cumperi un automobil, este bine să-l vadă și un specialist”, conchide acesta.

Unii oameni consideră că odată ce și-au cumpărat o mașină, au scăpat și de mai multe probleme, dar puțini conștientizează că întreținerea ei tot dă multe bătăi de cap.

Ce cheltuieli implică un automobil anual?

Unul dintre șoferii cu experiență de câțiva ani este Alexandru Lașco din Chișinău. Tânărul și-a cumpărat o mașină mare, care să fie comodă pentru toți membrii familiei, iar acum calculează cât îl costă întreținerea acesteia.

În fiecare an el trebuie să cumpere diferite uleiuri și filtre, iar costul lor se ridică la circa două mii de lei. Odată la 3-4 ani are nevoie de cauciucuri de iarnă noi, iar pentru patru unități trebuie să plătească vreo 10 mii de lei, ceea ce înseamnă cam 2500-3000 de lei pe an. Tot la fiecare 12 luni, mașina trebuie să treacă revizia tehnică și totodată se plătește o taxă fixă pentru drumuri, toate acestea îl costă încă 2500 de lei. „Nu știu cum consumă alte automobile, dar pentru mașina mea eu cheltui aproape două mii de lei lunar pe combustibil”, spune în final șoferul.

Un calcul simplu ne arată că pentru întreținerea unei mașini pe o perioadă de 12 luni, șoferul trebuie să scoată din buzunar în jur de 10 mii de lei, aceasta cu condiția că autovehicolul nu va avea vreo defecțiune mai gravă.

Specialiștii susțin că pentru a economisi bani pe combustibil, mulți șoferi își montează în mașină instalații GPL (rezervor pentru gaz). Ei spun că acestea sunt mai econome, dar implică anumite riscuri.

Benzină, diesel, gaz lichefiat sau gaz metan?

Conform unei analize comparative ale celor patru tipuri de carburanți: benzină, diesel, gaz lichefiat sau gaz metan, putem vedea care sunt avantajele și dezavantajele acestora. Spre exemplu, printre beneficiile benzinei se numără funcţionarea ritmică şi bine echilibrată a motorului, compatibilitate cu un diapazon mare de temperaturi ale aerului, calitate mai bună a carburantului la pompe, iar printre dezavantaje sunt costul mai mare de achiziţie și cifra mai mare de consum. Pentru diesel experții subliniază următoarele avantaje: cost de achiziţie mai avantajos ca al benzinei și consum mai mic al motoarelor. Printre dezavantaje sunt bătăile de cap pe timp de ger și necesitatea unei atenții mai mari la calitatea carburantului.

Instalațiile cele mai econome sunt cele de tip GPL care pot fi alimentate cu gaz. Spre exemplu gazul petrolier lichefiat are un cost de achiziţie avantajos și disponibilitate răspândită, însă specialiștii avertizează că uzează mai repede motorul și este un combustibil mai puţin calitativ. Practic, aceleași caracteristici le are și gazul natural comprimat, tot poate fi cumpărat ieftin, este calitativ, însă are o disponibilitate restrânsă și uzează destul de repede motorul (dacă nu este adaptat la uzină).

„Instalarea unui rezervor pentru gaz costă în jur de 400-500 de euro, pentru un autoturism convenţional, clasic, cum ar fi Dacia. Timpul de montare este de aproximativ 4 ore, iar economiile sunt substanţiale, undeva între 40-45 la sută. Este o economie bună în contextul în care preţul benzinei este destul de mare. Iar investiția se răscumpără după doar 10 mii de kilometri parcurși”, ne-a spus patronul unui service auto din capitală.

Totodată, acesta a menționat că în ultima perioadă tot mai mulți moldoveni solicită instalarea unei stații GPL, dar încă nu a întâlnit cazuri ca cineva să ceară demontarea acestora.

Conform statisticilor oficiale, în R. Moldova sunt înregistrare circa un milion de maşini. Întreprinderea de Stat Registru anunţă că practic fiecare al treilea moldovean are automobil personal, iar această cifră creşte de la an la an.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:55

Ninsoarea și ghețușul de pe carosabil s-au lăsat cu trei microbuze cu pasageri răsturnate în aceeași zi. După două accidente produse dimineață, la ora 07.30 și la 08.00, un al treilea microbuz s-a răsturnat în jurul orei 15.40, în apropiere de satul Sociteni, raionul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:43

Fugarii Victor şi Viorel Ţopa au primit ieri o lovitură crâncenă din partea postului de televiziune TV 8. Jurnaliştii acestuia au pus pe post un interviu cu Denis Ureche, condamnat în două instanțe pentru implicarea în jaful de la Banca de Economii, care developează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:42

Ucraina va avea în vedere posibilitatea suspendării statutului de membru al Interpol, dacă la șefia organizatiei internaționale va fi ales un reprezentant al Rusiei, a anunțat astazi ministrul afacerilor interne al Ucrainei, Arsen Avakov, pe site-ul instituției pe care o conduce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Campania electorală încă nu a demarat oficial, însă liderul PPDA, Andrei Năstase, a reuşit deja să se facă de râs în faţa alegătorilor. Bloggerul Anatolie Chirilov face trimitere la o vizită a lui Năstase în localitatea Ștefan Vodă, unde a fost luat la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:31

Din ce în ce mai mulți oameni religioși spun că nu mai văd legătura dintre credința în Dumnezeu și standardul de viață îmbunătățit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:14

Republica Moldova devine tot mai atractivă pentru turişti. Datele Biroului Naţional de statistică arată că în perioada ianuarie-septembrie 2018 agenţiile de turism şi turoperatorii au acordat servicii la 277 mii de turişti şi excursionişti, cu 19,6% mai mult decât în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:08

Relaţia liderilor PAS şi PPDA cu fundaţia Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, nu se reduce doar la niște banale bilete de avion. Maia Sandu şi Andrei Năstase sunt compromişi de legăturile fundaţiei respective cu raiderul Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de puşcărie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:06

Probabilitatea unui acord real între Rusia și Japonia în diferendul lor teritorial privind sudul insulelor Kurile este negativa si dpdv matematic tinde spre zero. În ultimele decenii la Moscova s-au spus prea multe ”patriotisme” despre ”inseparabilitatea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:02

Denis Ureche, invitatul jurnalistei Mariana Rață, moderatoarea emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, a făcut mai multe declarații care confirmă investigațiile jurnalistice efectuate de către Zeppelin.md, privind compania off-shore ce aparține condamnatului Veaceslav...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 12:25

Cotaţia paladiului creşte mai rapid decât a altor metale preţioase, ajungând la un pas de paritatea cu aurul pentru prima dată în ultimii 16 ani, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 12:03

Zi de zi ies la iveală noi detalii legate de operațiunea de debriefing la care este supusă Elena Udrea în Costa Rica. Și, desigur, și Alina Bica, scrie Corectnews.com.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:46

Premierul polonez: După terminarea „Nord Stream-2” nimic nu va mai împiedica armata rusă în ofensiva spre Kyiv

Premierul polonez: După terminarea „Nord Stream-2” nimic nu va mai împiedica armata rusă în ofensiva spre Kyiv

Premierul polonez avertizează că, după finalizarea construcției conductei de gaz Nord Stream-2, nimic nu va opri Rusia să continue agresiunea militară în Ucraina. Declarația a fost făcută de Mateusz Morawiecki în cadrul conferinței FOTAR de la Hamburg, informează RAR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:43

Academia Română se adresează deputaţilor de la Chişinău: Nu este nevoie să se inventeze limbi pentru apărarea identităţii

Academia Română se adresează deputaţilor de la Chişinău: Nu este nevoie să se inventeze limbi pentru apărarea identităţii

Prezidiul Academiei Române reafirmă, într-un comunicat, faptul că „limba vorbită de români este limba română”, în contextul respingerii de către Parlamentul de la Chişinău, pe 1 noiembrie 2018, a proiectului de lege constituţională care prevede...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:37

În ultimii cinci ani, Federația Rusă a cheltuit peste 10 miliarde de dolari pentru menținerea regimului de ocupație în regiunile Donețk și Lugansk, susține Dmitri Sneghirev, co-președinte al inițiativei publice „Prava Sprava”, potrivit Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 19 Noiembrie 2018, ora: 10:38 de Ana Marchitan

Vadim Cernîș: „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean”

Vadim Cernîș:  „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean” Din editia print

Săptămâna trecută, Vadim Cernîș, ministru pentru problemele teritoriilor temporar ocupate și persoanelor intern strămutate al Ucrainei, a avut o vizită de lucru în R. Moldova. Redacția ziarului TIMPUL îi mulțumește oficialului ucrainean că a găsit timp pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:47

Reforma parlamentară inițiată de Partidul Democrat (PD), care presupune micșorarea numărului de deputați și introducerea mandatului imperativ în locul celui reprezentativ, va aduce un spor de audiență democraților în campania electorală, consideră analistul politic Petru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:13

La Orhei străzile sunt curățate operativ. Se lucrează la capacitate maximă la deszăpezirea drumurilor

 În plină forță, municipalitatea din Orhei face față ninsorilor din ultimile 24 ore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:10

Troleibuzele care vor face legătura între suburbia Truşeni şi centrul Capitalei VOR FI SCOASE ASTĂZI PE LINIE

Troleibuzele care vor face legătura între suburbia Truşeni şi centrul Capitalei vor fi scoase astăzi pe linie. Potrivit municipalităţii, pe ruta 34 vor fi puse în circulaţie cinci vehicule cu mers autonom şi dotate cu aer condiţionat. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 08:58

Pictura dezgropată dintr-o pădure din judeţul Tulcea ar fi, de fapt, un fals. Întreaga poveste se pare că a fost pusă la cale de doi artişti belgieni, ca o reclamă pentru noul lor spectacol. Ei sunt cei care au trimis şi scrisoarea anonimă care dezvăluia ascunzătoarea tabloului....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 08:54

Săptămâna începe cu lapoviță și ninsori slabe în timpul zilei și temperaturi sub limita înghețului noaptea. Un strat subțire de zăpadă se așterne în continuare, chiar dacă ziua vom înregistra valori pozitive în cea mai mare parte a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 08:46

Horoscopul din 19 noiembrie aduce noi provocări în rândul zodiilor datorită lui Mercur Retrograd. O zodie este foarte bine aspectată pe sectorul banilor. Zodia își va consolida relația cu șefii și va obține oportunități de a obține bani și alte câștiguri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 15:34

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, care este și ambasador al siguranței rutiere, îndeamnă cetățenii R. Moldova să respecte regulile circulației rutiere. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 12:47

Mitingul anunțat cu pompă de PSRM a reunit mai puțin de 10 mii de oameni. Potrivit unor estimări, la evenimentul anunțat de socialiști drept ”mitingul majorității naționale” au venit în jur de opt mii de persoane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 10:43

Raportul comisiei care a anchetat implicarea fundaţiei "Open Dialog", condusă de Ludmila Kozlovska, în politica internă şi finanţarea unor partide din Moldova, va fi transmis instituţiilor europene şi agenţiilor străine specializate, pentru investigaţii. Anunţul a fost...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)