Astăzi 21 Februarie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 21:39
Abonamente

Auto 26 Noiembrie 2014, ora 08:30    Din editia print

Cât costă să-ți cumperi și să întreții o mașină în R. Moldova?

Marime Font

Sunt multe persoane care adună bani, mai mulți ani la rând, ca să-şi cumpere o maşină. Majoritatea nu se gândesc, din timp, cam cât costă s-o întreții după ce o cumperi. În multe cazuri taxele, impozitele şi multe alte plăţi costă mai mult decât maşina în sine, mai ales dacă aceasta a fost cumpărată la mâna a doua. Din acest motiv noi am încercat să aflăm cât costă să-ți cumperi, iar ulterior să întreții un automobil în R. Moldova.

Într-un studiu de piață recent se comunică faptul că cele mai ieftine mașini noi din R. Moldova sunt unele modele Dacia, însă chiar și acestea sunt destul de scumpe, ținând cont că salariul mediu în țara noastră este puțin peste 3500 de lei. Într-un magazin specializat observăm că pentru un automobil nou Dacia Logan trebuie să scoatem din buzunar 6800 de euro. La alte mărci prețurile sunt și mai mari, spre exemplu: un BMW 3 Series nou costă 22600 de euro, o Skoda Octavia nouă este 12100 de euro, iar un Mercedes-Benz C-Class nou costă nu mai puțin de 28300 de euro.

Prin urmare, ținând cont de prețurile foarte mari ale automobilelor noi, majoritatea moldovenilor se orientează spre mașini de mâna a doua.

Cumperi mașină „second hand”, îți asumi și anumite riscuri

Ca să aflăm prețurile autovehiculelor folosite, intrăm pe un site specializat. Aici oamenii plasează sute de anunțuri zilnic. Prețurile pornesc de la 2000-2500 de euro și ajung până la zeci de mii, în funcție de marca automobilului și perioada de exploatare. Cele mai ieftine de regulă sunt mașinile fabricate până în anul 2000. De exemplu, pentru un Volvo S 70, din anul 1998, stăpânul cere 3400 de euro, pentru o Mazda 626, din 1993, proprietarul cere 2000 de euro, o Honda Accord, din 1997, costă 2300 de euro, iar un Volkswagen Golf din 1995 este vândut cu 3500 de euro.


Specialiștii atenționează că din momentul ce-ți cumperi o mașină veche, îți asumi și anumite riscuri. Vadim Dița proprietarul unui service auto din capitală susține că automobilele mai vechi de 10-15 ani, de regulă, au probleme cu motorul și dacă nu știi bine ce cumperi, riști, ca în loc de mașina visurilor tale, să te alegi cu câteva tone de metal. Dița mai spune că dacă mașina este veche, nu înseamnă neapărat că este și rea. „Contează mult ce marcă ai cumpărat și cine a fost la volanul ei până acum. Totuși, consider că înainte să-ți cumperi un automobil, este bine să-l vadă și un specialist”, conchide acesta.

Unii oameni consideră că odată ce și-au cumpărat o mașină, au scăpat și de mai multe probleme, dar puțini conștientizează că întreținerea ei tot dă multe bătăi de cap.

Ce cheltuieli implică un automobil anual?

Unul dintre șoferii cu experiență de câțiva ani este Alexandru Lașco din Chișinău. Tânărul și-a cumpărat o mașină mare, care să fie comodă pentru toți membrii familiei, iar acum calculează cât îl costă întreținerea acesteia.

În fiecare an el trebuie să cumpere diferite uleiuri și filtre, iar costul lor se ridică la circa două mii de lei. Odată la 3-4 ani are nevoie de cauciucuri de iarnă noi, iar pentru patru unități trebuie să plătească vreo 10 mii de lei, ceea ce înseamnă cam 2500-3000 de lei pe an. Tot la fiecare 12 luni, mașina trebuie să treacă revizia tehnică și totodată se plătește o taxă fixă pentru drumuri, toate acestea îl costă încă 2500 de lei. „Nu știu cum consumă alte automobile, dar pentru mașina mea eu cheltui aproape două mii de lei lunar pe combustibil”, spune în final șoferul.

Un calcul simplu ne arată că pentru întreținerea unei mașini pe o perioadă de 12 luni, șoferul trebuie să scoată din buzunar în jur de 10 mii de lei, aceasta cu condiția că autovehicolul nu va avea vreo defecțiune mai gravă.

Specialiștii susțin că pentru a economisi bani pe combustibil, mulți șoferi își montează în mașină instalații GPL (rezervor pentru gaz). Ei spun că acestea sunt mai econome, dar implică anumite riscuri.

Benzină, diesel, gaz lichefiat sau gaz metan?

Conform unei analize comparative ale celor patru tipuri de carburanți: benzină, diesel, gaz lichefiat sau gaz metan, putem vedea care sunt avantajele și dezavantajele acestora. Spre exemplu, printre beneficiile benzinei se numără funcţionarea ritmică şi bine echilibrată a motorului, compatibilitate cu un diapazon mare de temperaturi ale aerului, calitate mai bună a carburantului la pompe, iar printre dezavantaje sunt costul mai mare de achiziţie și cifra mai mare de consum. Pentru diesel experții subliniază următoarele avantaje: cost de achiziţie mai avantajos ca al benzinei și consum mai mic al motoarelor. Printre dezavantaje sunt bătăile de cap pe timp de ger și necesitatea unei atenții mai mari la calitatea carburantului.

Instalațiile cele mai econome sunt cele de tip GPL care pot fi alimentate cu gaz. Spre exemplu gazul petrolier lichefiat are un cost de achiziţie avantajos și disponibilitate răspândită, însă specialiștii avertizează că uzează mai repede motorul și este un combustibil mai puţin calitativ. Practic, aceleași caracteristici le are și gazul natural comprimat, tot poate fi cumpărat ieftin, este calitativ, însă are o disponibilitate restrânsă și uzează destul de repede motorul (dacă nu este adaptat la uzină).

„Instalarea unui rezervor pentru gaz costă în jur de 400-500 de euro, pentru un autoturism convenţional, clasic, cum ar fi Dacia. Timpul de montare este de aproximativ 4 ore, iar economiile sunt substanţiale, undeva între 40-45 la sută. Este o economie bună în contextul în care preţul benzinei este destul de mare. Iar investiția se răscumpără după doar 10 mii de kilometri parcurși”, ne-a spus patronul unui service auto din capitală.

Totodată, acesta a menționat că în ultima perioadă tot mai mulți moldoveni solicită instalarea unei stații GPL, dar încă nu a întâlnit cazuri ca cineva să ceară demontarea acestora.

Conform statisticilor oficiale, în R. Moldova sunt înregistrare circa un milion de maşini. Întreprinderea de Stat Registru anunţă că practic fiecare al treilea moldovean are automobil personal, iar această cifră creşte de la an la an.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:28

Doi funcționari electoral din Anenii Noi și șoferul mașinii cu care se deplasau au fost sechestrați de către separatiștii transnistreni. Este vorba despre președintele și secretarul secției de votare numărul 48/10, creată pentru votarea cetățenilor din regiunea transnistreană....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:26

Un internaut a demonstrat că mai multe surse de presă on-line au manipulat cititorii când au spus că autobuzele achiziționate de primăria Chișinău sunt de mâna a doua, iar pentru ele s-a plătit o sumă mult mai mare decât este costul real al acestora.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:23

Companiile nu aleg să meargă ȋntr-o altă țară doar pe baza unor promisiuni frumoase, ei aleg locuri ȋn care au exemple concrete de success. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o întâlnire cu angajaţii unei fabrici din Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:22

Businessul susține ferm inițiativele Partidului Democrat din Moldova de a crea un mediu favorabil pentru dezvoltarea afacerilor. Rețeaua Darwin, formată din 30 de magazine în toată țara, anunță că anual creează tot mai multe locuri de muncă și asta datorită faptului că mediul de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:21

Fostul vicepremier Alexandru Muravschi a criticat dur acordul semnat astăzi de exponenţii binomului PAS-PPDA, privind excluderea colaborării cu alte partide care vor accede în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:19

Ilustrul naist Constantin Moscovici îşi manifestă public susţinerea pentru referendumul consultativ din 24 februarie, inițiat de PDM, care prevede micşorarea numărului de deputaţi de la 101 până la 61 şi retragerea mandatelor aleşilor care nu-şi îndeplinesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:17

Reformele realizate de guvernarea Partidului Democrat din Moldova au fost un important pas spre creșterea eficienței sistemului public, pentru a oferi servicii de calitate cetățenilor. Declarația a fost făcută de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc, care a mers alături de colegii săi din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:15

Politia a luat, încă zilele trecute, decizia de a spori efectivele de polițiști care asigură bună desfășurare a evenimentelor electorale publice. Oamenii legii au luat act de sesizările unor concurenţi electorali, privind perturbarea unor întruniri. În toate cazurile,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:12

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică din Republica Moldova care are un program concret menit să stimuleze revenirea moldovenilor în patrie. Acestea au fost prezentate joi, 2 februarie, de candidatul formațiunii în circumscripția 50 (Europa de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 11:24

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, declară că Ucraina a devenit de facto un adevărat flanc estic al NATO, scrie Defense Romania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 11:04

Republica Moldova nu recunoaște anexarea Crimeii de către Federația Rusă și își reiterează preocuparea în legătură cu perpetuarea crizei din Ucraina și a ostilităților din regiunile de est ale țării vecine, care afectează climatul de securitate din întreaga...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 11:01

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, susţine iniţiativa de promovare a sportului de amatori, venită din partea Asociaţiei Run Moldova. Membrii acesteia consideră că în Valea Morilor, pe terenul nefuncțional al unui parc de distracții, trebuie să fie construit un complex...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:36

Numărul de contracte de muncă la nivel naţional a ajuns în luna ianuarie a acestui an la 6,37 milioane, în creştere cu 2% (cca. 118.000 de contracte) faţă de perioada similară din 2018 şi este cu 8% mai mare (+480.500) faţă de luna ianuarie a anului 2015, arată datele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:32

Analistul politic Igor Boţan este convins de destrămarea blocului PAS-PPDA, după aelegerile parlamentare din 24 februarie. Supoziţia a fost formulată în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Alegeri 2019: Scenarii post-electorale în viziunea experților în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:15

Pompierii din capitală au fost chemați azi-noapte pentru a stinge două autoturisme pe bulevardul Traian. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:10

Alianța Nord Atlantică a calificat drept „inacceptabile” amenințările președintelui rus Vladimir Putin în ceea ce privește desfășurarea de rachete capabile să lovească „teritoriile unde se află centrele de decizie” ale NATO, în cazul în care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 09:14

 Creatorii unui sistem de inteligenţă artificială, care este capabil să scrie ştiri şi lucrări literare, au decis să nu îşi scoată produsul pe piaţă întrucât se tem că acesta ar putea fi utilizat pentru a face rău, scrie The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 09:02

După interviurile pe care le-a oferit Mihail Gofman pentru Zeppelin Investigation, unde a vorbit despre schema prin care s-a furat miliardul din BEM în 2014, soția lui Gofman a avut din nou de suferit. Deja a doua oară, oamenii lui Platon i-au tăiat furtunul de la frâna...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 08:58

Acum că avem detaliile complete pe „hârtie” despre Galaxy S10, a venit momentul să vedem şi cum se prezintă din punct de vedere vizual noile smartphone-uri Samsung care ajung în magazine la începutul lunii martie. Am avut ocazia să ne jucăm cu cele trei noi...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Februarie 2019, ora: 08:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Februarie 2019, ora: 05:48

Horoscop 21 februarie 2019. Cupidon lucrează de zor în luna dragostei, însă nu poate face totul de unul singur. Zodiile nehotărâte ar putea pierde o relație fericită, așteptând în zadar partenerul perfect. E mai bine să încerci și să eșuezi,...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Februarie 2019, ora: 03:54

Consumul de alcool favorizează creșterea în greutate

Consumul de alcool favorizează creșterea în greutate

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 00:56

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 00:19

Microsoft a anunțat miercuri că a descoperit campanii de atacuri cibernetice îndreptate către instituții din mai multe țări europene, atacuri inițiate de un grup apropiat Kermlinului, numit Strontium. Este același grup cu celebrul Fancy Bear sau Sofacy, implicat în alte...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)