Astăzi 25 Aprilie 2019, Joi - Ultima actualizare la 24 Aprilie 2019
Abonamente

Infrastructură 20 Mai 2017, ora 10:23    Din editia print

Cât de (ne)prietenos este orașul Chișinău cu tinerii

Marime Font

Deși locuitorii capitalei se plâng tot mai des de problemele existente din Chișinău, acest oraș a fost selectat de un juriu independent pentru etapele finale ale concursului „Capitala europeană a tineretului 2020”. Astfel, peste trei ani, Chișinăul ar putea deveni unul dintre cele mai vizitate orașe din Europa. De aceea, am provocat câțiva tineri activi să ne spună cât de prietenos este orașul, ce oportunități oferă tinerilor, dar și ce îl deosebește de alte metropole europene pe care protagoniștii reportajului le-au vizitat.

„Doar prin implicare și proactivitate putem dezvolta o comunitate sănătoasă”

Victoria este o tânără, care de șase ani locuiește în orașul Chișinău. Fata are studii superioare complete, este angajată în cadrul unei instituții de stat și mai are o mulțime de activități interesante. Tânăra a fost dintotdeauna implicată în viața civică, iar la începutul anilor de studenție când a ajuns la Chișinău, comunitatea de aici i-a oferit mult mai multe oportunități. Așa că încă din acele timpuri, Victoria s-a implicat în mai multe activități comunitare și a fost membră a organizațiilor de tineret și a grupurilor de inițiativă. Acum, chiar dacă nu mai este studentă, Victoria nu încetează să fie o persoană activă social. „Pe lângă job-ul pe care-l am, scriu, particip la dezvoltarea diverselor proiecte și sunt activ implicată în câteva organizații de tineret la nivel local și european. Deoarece, consider că doar prin implicare și proactivitate putem dezvolta o comunitate sănătoasă. Știu, sună destul de banal, dar alternativă mai bună nu există. În același timp, regret că odată cu vârsta pierdem din entuziasmul de a salva lumea, în cazul nostru Chișinăul”, recunoaște fata.

„Chișinăul nu ține pasul cu procesul natural de evoluție a societății”


Datorită diverselor activități pe care le are, tânăra călătorește des, iar în ultimul an a reușit să viziteze nouă orașe europene, pe unele dintre ele, chiar de câteva ori și a rămas impresionată de locurile descoperite. Astfel, fata a observat că viața socială a unui loc depinde mult și de bagajul său istoric și cultural, iar orașul Chișinău, din păcate, nu ține pasul cu procesul de evoluție din alte orașe ale lumii. „În ultimul an, am vizitat orașele Roma, Berlin, București, Nicosia, Larnaca, Veneția, Bruxelles, Vilnius și Valletta. Evident, viața socială a unui loc depinde mult și de bagajul său istoric și cultural, în funcție de asta se creează și modul de viață.

Dar, în general, obiceiurile oamenilor se aseamănă în majoritatea orașelor. Peste tot se merge la teatru, se vizitează muzee, se plimbă prin parcuri și se odihnește prin pub-uri. Pe lângă patrimoniul cultural îmi place să atrag atenția și la infrastructura orașelor, modul în care ele sunt adaptate la necesitățile oamenilor. La acest capitol încep să apară discrepanțe mari, de la un oraș la altul. Din păcate, Chișinăul rămâne în urmă la multe capitole, cum ar fi transportul public subdezvoltat, accesibilitate redusă pentru persoane cu necesități speciale, străzi neprietenoase pietonilor, lipsa serviciilor de utilitate publică, chiar și lipsa banală a indicatorilor stradali. Lumea se dezvoltă, societatea începe să aibă din ce în ce mai multe necesități și cu regret orașul Chișinău nu ține deloc pasul cu acest proces natural de evoluție, ba mai mult, pierde și din puținul pe care îl are”, recunoaște Victoria

„Cel mai rău lucru ce poate distruge un oraș este ignoranța propriilor locuitori”

Chiar dacă orașul Chișinău nu este perfect, Victoria totuși găsește cum să-și petreacă timpul aici, mai mult decât atât, fata este plăcut impresionată că în ultima perioadă apar tot mai multe grupuri de tineri, care încearcă să schimbe lucrurile în bine. „Timpul liber îl petrec mai mult în parcuri, acolo unde fie citesc, fie mă plimb cu bicicleta. O perioadă obișnuiam să merg lunar la teatru, chiar și la cele mai puțin formale, așa-numitele laboratoare teatrale, ar trebui să revin la această practică. Uneori, în serile de weekend ies cu prietenii în oraș. Îmi plac localurile din categoria „underground”. Nu sunt multe în Chișinău, dar acolo comunitatea de oameni e mult mai faină, fără fandoseli. În general, mă bucur să observ în ultima perioadă diverse grupuri de inițiativă a tinerilor care vor să facă acest oraș mai prietenos cu oamenii săi. Cel mai rău lucru ce poate distruge Chișinăul este ignoranța propriilor locuitori”, conchide tânăra.


O altă locuitoare activă a orașului Chișinău este și Mihaela. La cei 21 de ani, fata este studentă, blogger și membru activ al unei organizații de tineret din țară. Deși a călătorit mult, tânăra nu vede Chișinăul ca pe un oraș neprietenos, dimpotrivă aceasta este de părere că aici tinerii au parte de multe oportunități, important este să dorească să se implice. „Chișinăul mi-a oferit multe oportunități. Aici am putut să mă implic în organizații de voluntariat, dar și în diferite proiecte care m-au ajutat să mă dezvolt atât pe plan profesional, cât și personal. De-a lungul timpului am realizat împreună cu organizația din care fac parte, diferite acțiuni de salubrizare, dar și alte evenimente prin care am îndemnat chișinăuienii să devină mai buni și mai responsabili. Sper că ne-a reușit”, explică Mihaela.

Infrastructura orașului necesită o modernizare urgentă

Fata a reușit să viziteze până în prezent 15 orașe din străinătate. Toate au fost foarte diferite de Chișinău, iar cel mai mult a impresionat-o Torre di Palme, Italia, Brașovul și Odesa. Dacă în Chișinău, tânără merge în timpul liber la evenimente sau organizează diferite activități de voluntariat, atunci, în vacanțe aceasta preferă să se plimbe, să viziteze locuri pitorești și să surprindă momente impresionante cu aparatul foto.

Mihaela consideră că orașul Chișinău are nevoie de câteva schimbări pentru a deveni cu adevărat prietenos cu tinerii. „Cred, s-ar putea crea mai multe oportunități pentru dezvoltarea multilaterală a tinerilor, iar infrastructura necesită o modernizare urgentă. În orașele europene pe care le-am vizitat am apreciat mult modul de gândire al oamenilor și percepția lor față de lucrurile înconjurătoare. Consider că nu ar fi rău să preluăm și noi cât de puțin din sistemul lor educațional și administrativ”, concretizează tânăra.

Dinu este un băiat care acum cinci ani s-a stabilit în Chișinău. Tânărul muncește în domeniul construcțiilor și spune că nu are timp pentru călătorii. Totuși, în acești ani, băiatul a avut câteva deplasări în scop de serviciu. Iar reîntors acasă a văzut de fiecare dată că orașul este suficient de atractiv. „Am impresia că multă lume exagerează considerând Chișinăul un oraș trist. Bunăoară, Moscova este o metropolă cu la fel de multe probleme, dar nimeni nu se plânge. E adevărat suntem departe de unele capitale europene, dar să recunoaștem că nu avem nici bugetul acestora, nici atitudinea locuitorilor de acolo. Chișinăul este un oraș frumos, acum depinde fiecare cum se implică în menținerea și crearea acestei frumuseți. Toți ne plângem că avem un oraș urât, dar cu toate acestea mulți dintre noi nu se respectă în trafic, parchează ilegal și nu păstrează curățenia”, spune tânărul de 25 de ani.

„Chișinăul pare un oraș sovietizat”

Ana este consultant în cadrul unei instituții de stat. Tânăra de 24 de ani a fost până nu demult atât de ocupată, mai întâi cu studiile, iar apoi cu serviciul, încât nu a mai avut timp pentru călătorii. În ultimele luni, însă, fata a început să viziteze periodic orașele țărilor vecine. Iar acest fapt a făcut-o să vadă Chișinăul cu alți ochi. Până nu demult aveam impresia că locuiesc într-un oraș perfect, însă a fost suficient să vizitez Iașiul, Cluj-Napoca, Piatra Neamț și Sibiul ca să-mi schimb părerea. Din păcate, Chișinăul încă pare un oraș sovietizat de la infrastructură, până la atitudinea oamenilor. Iar dacă în România, monumentele arhitecturale sunt restabilite și îngrijite, la noi sunt lăsate de izbeliște”, spune fata.

Mai mult de atât, tânăra remarcă faptul că orașul nu este prietenos cu toți locuitorii, deoarece întâlnim la fiecare pas, mașini parcate neregulamentar, cerșetori și gropi. Iar puținele locuri în care tinerii s-ar putea dezvolta sau relaxa sunt costisitoare. „Nu odată am fost atacată și blestemată de cerșetori, când mă întorceam seara acasă de la muncă. Despre ce fel de oraș prietenos vorbim? În plus, deși în oraș există locuri unde tinerii și-ar putea petrece timpul util, acestea sunt foarte costisitoare. Iar cu salariul unui tânăr specialist singurele modalități de a petrece timpul liber rămân cititul și primblările”, conchide fata.

Titlul „Capitala Europeană a Tineretului” este acordat de Forumul European al Tineretului unei municipalități europene pentru o perioadă de un an, timp în care îi este oferită șansa de a-și expune și dezvolta viața culturală, socială, politică și economică a tineretului. Această distincție încurajează municipalitățile să continue și să extindă implementarea proiectelor de participare a tinerilor și să încurajeze participarea activă a lor în societate. Capitală Republicii Moldova se va duela în finala concursului cu orașele Amiens din Franța, Klaipėda din Lituania Timișoara din România și Villach din Austria. Titlul de Capitală Europeană a Tineretului pentru anul 2017 îi aparține oraşului Varna din Bulgaria.

Foto: Maxim Chumash

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 19:58

ATENȚIE /// Dronele, utilizate doar cu permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile

ATENȚIE /// Dronele, utilizate doar cu permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile

Utilizarea dronelor, în scop de aerofotografiere și filmare, va fi posibilă doar cu permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile, pentru asigurarea siguranței zborurilor, a securității aeronautice, a vieții private și a datelor cu caracter personal. De asemenea, vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 24 Aprilie 2019, ora: 16:24

Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect: Ocupă un rol

Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect: Ocupă un rol Din editia print

Un reporter a spus la televizor: Mănăstirea Neamţ ocupă un rol cu totul deosebit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 16:21

Putin a semnat decretul privind eliberarea paşapoartelor Federație Ruse locuitorilor din Doneţk şi Lugansk

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care simplifică obținerea cetățeniei ruse pentru locuitorii autoproclamatelor republici Donetsk și Lugansk din Ucraina.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:57

Guvernul a aprobat majorarea salariului minim în sectorul real până la 2775 de lei, de la 1 mai

Începând cu 1 mai curent, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real va crește cu 165 de lei și va constitui 2775 de lei pe lună. Hotărârea a fost aprobată astăzi de Guvern.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:56

Guvernul dă bani pentru reparația gimnaziului din satul de baștină al lui Andrei Năstase

Guvernul dă bani pentru reparația gimnaziului din satul de baștină al lui Andrei Năstase

Peste 2,6 milioane de lei au fost alocate din fondul de intervenție al Guvernului pentru înlăturarea consecințelor vântului puternic din 11 martie curent. Decizia a fost aprobată astăzi de Cabinetul de miniștri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:54

Fostul director al știrilor de la Jurnal TV: Dodon a șters pe jos cu batista pusă pe țambalul unionist și proeuropean de către cei de la ACUM

Exponenţii blocului ACUM au fost umiliţi astăzi în ultimul hal de cei de la PSRM, fiind lăsaţi cu ochii soare la aşa-zisele discuţii privind formarea unei majorităţi parlamentare şi învestirea noului Guvern. Este opinia jurnalistului Gabriel Călin, care crede că PAS şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:51

Fost deputat, despre “dialogul surzilor” ACUM-PSRM: Așa pățesc înfumurații care, cu doar 26 de mandate, vor să aibă și președinția Parlamentului, și guvernul lor minoritar!

“Dialogul surzilor” al blocului ACUM cu cei de la PSRM este tratat ironic, pe Facebook, de fostul deputat Ştefan Secăreanu. În opinia lui Secăreanu, cei de la PAS-PPDA dau dovadă de lăcomie şi lipsă de tact politic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:47

Programul PRIMA CASĂ, mai atractiv. Guvernul a aprobat condiţii noi la oferirea creditelor

Guvernul a aprobat modificările la Regulamentul de implementare a Programului de stat PRIMA CASĂ. Astfel, marja maximă pe care creditorii o pot aplica pe parcursul anului 2019 pentru creditele garantate de stat va fi redusă de la 3% la 2%. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:23

Candu: PDM va reveni la discuțiile despre formarea unei majorități parlamentare și speră că politicienii care se consideră responsabili, vor pune interesul țării mai presus de orice

Partidul Democrat din Moldova este deschis comunicării cu alte formațiuni politice din Parlament pentru a forma o majoritate care să numească un Guvern care să rezolve problemele oamenilor. Deși invitații la negocieri au fost transmise liderilor blocului ACUM, democrații au mers și la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:03

Vitalie Călugăreanu: Asistăm la un circ, iar cei din ACUM și-au irosit unica șansa de a se impune ca actori vizibili

Discuţiile dintre PSRM şi exponenţii blocului ACUM alimentează senzaţia unui târg scârbos, în care s-au lăsat atraşi Maia Sandu şi Andrei Năstase. De această părere este jurnalistul Vitalie călugăreanu, într-un editorial publicat de cotidianul.md. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:57

Blocul ACUM vrea cu disperare funcții! PAS și PPDA s-au supărat că socialiștii nu au venit la întâlnire să înceapă împărțirea fotoliilor

Blocul ACUM vrea cu disperare funcții! PAS și PPDA s-au supărat că socialiștii nu au venit la întâlnire să înceapă împărțirea fotoliilor Foto: Eduard Bîzgu

Exponenţii PAS şi PPDA s-au arătat deranjaţi astăzi de faptul că deputaţii PSRM nu doresc să accepte varianta expusă de blocul ACUM privind partajarea funcţiilor în Parlament. Vicepreşedintele PPDA, Alexandru Slusari, a dat clar de înţeles că liderul formaţiunii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:55

Analist de la Erevan, despre prestaţia lui Paşinean: Oamenii aşteaptă rezolvarea problemelor, nu vorbe despre trecutul întunecat şi viitorul luminos

Ratingul premierului armean Nikol Pashinyan este în continuă descreştere, deoarece progresul în domeniul social-economic este inexistent. Este opinia analistului politic de la Erevan Aik Halatian, exprimată într-un interviu acordat postului de radio Deutshe Welle.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:46

(VIDEO) Iată casa de milioane în care locuiește deputatul PAS, Dumitru Alaiba

(VIDEO) Iată casa de milioane în care locuiește deputatul PAS, Dumitru Alaiba

Fostul consilier al lui Vlad Filat, actual deputat pe listele PAS, Dumitru Alaiba, se pare că trăiește pe picior mare. Chiar dacă pe facebook a făcut un live în care spunea că un mic frigider din biroul Parlamentului ar fi un lux pentru el, acesta locuiește într-o casă ce are...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:43

Analist politic de la Bucureşti: Blocul ACUM ar putea obţine un scor mai mic la alegerile anticipate, din cauza discuţiilor cu PSRM

Alegătorii blocului ACUM se uită cu reticenţă la negocierile cu exponenţii PSRM. Analistul politic Dan Dungaciu crede că cei de la PAS şi PPDA vor avea de pierdut mai mult decât socialiştii, la alegerile parlamentare anticipate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:39

Nouă mostră de tupeu marca Lavrov: „Occidentul a distrus principiului inviolabilității frontierelor în Europa”

”În urmă cu cinci ani, Uniunea Europeană și Statele Unite au intervenit în afacerile interne ale Ucrainei și au provocat și susținut o lovitură de stat neconstituțională, prin săvârșirea unei infracțiuni internaționale”, a declarat ministrul rus de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:36

Focul Haric. Air Moldova sponsorizează deplasarea delegației Mitropoliei Moldovei

Focul Haric. Air Moldova sponsorizează deplasarea delegației Mitropoliei Moldovei

Cea mai mare companie aviatică din țară, Air Moldova, este implicată activ în aducerea Focului Haric la Chișinău, în noaptea Învierii. Operatorul aerian a suplimentat orarul său de pe 27 aprilie cu un nou zbor pe ruta Chișinău - Tel Aviv - Chișinău, care va asigura...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:45

Un bărbat a fost răpit, dus într-o pădure de la Ciocana, bătut şi ameninţat cu o armă. Făptaşii cereau bani

Un bărbat de 31 de ani a fost răpit, şantajat, bătut şi ameninţat cu o armă pentru o pretinsă datorie. Făptaşii sunt doi tineri, cu vârstele de 23 ani şi 24 de ani, originari din raioanele Soroca şi Glodeni, care au fost reţinuţi pe urme fierbinţi de către ofiţerii de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:35

Socialiștii i-au lăsat pe cei de la PAS și PPDA cu ochii în soare

Socialiștii i-au lăsat pe cei de la PAS și PPDA cu ochii în soare

Deputații socialiști au ignorat noua invitație la discuții din partea PAS și PPDA. Deputații Igor Munteanu, Mihai Popșoi, Alexandr Slusari, Chiril Moțpan și Igor Grosu au așteptat în zadar ca cineva din colegii lor din PSRM să vină să discute despre coaliție de guvernare....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:35

Rusia a schimbat brusc tonul discuțiilor cu Ucraina

Moscova a schimbat brusc tonul negocierilor cu Kievul în timpul consultărilor de la Haga, în cadrul plangerii Ucrainei la Tribunalul Internațional al ONU pentru eliberarea navelor și marinarilor ucraineni capturați în Marea Neagră, a declarat Lana Zerkal, adjunctul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:33

Slusari: Nu vom trece linia roșie de creare a unei coaliții pe patru ani, cu partajarea funcțiilor cu PSRM

Blocul ACUM nu vrea crearea unei coaliții funcționale cu socialiștii și optează pentru alegeri anticipate peste câteva luni. Declarația a fost făcută de către vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari, după ce PSRM a ignorat invitația blocului ACUM la discuții despre formarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:23

Restricțiile de trafic pe strada Tighina se prelungesc

Restricțiile de trafic pe strada Tighina se prelungesc

Restricțiile de trafic pe strada Tighina din capitală, tronsonul cuprins între bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt și strada 31 August 1989, au fost prelungite până pe 15 mai. O dispoziție în acest sens a fost semnată de viceprimarul Nistor Grozavu, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:11

Tablou impresionist estimat la 1,5 milioane de euro furat dintr-un muzeu din Franța, recuperat de la un ucrainean suspectat de crimă (FOTO)

Tablou impresionist estimat la 1,5 milioane de euro furat dintr-un muzeu din Franța, recuperat de la un ucrainean suspectat de crimă (FOTO)

Un tablou al pictorului impresionist Paul Signac, estimat la 1,5 milioane de euro și care a fost furat dintr-un muzeu din Franța anul trecut, a fost recuperat de polițiștii ucraineni, potrivit apnews.com, scrie Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 10:45

Corneliu Ciurea: politicienii de la Chişinău ar trebui să-i mulţumească lui Petro Poroşenko pentru binele făcut Moldovei

Atitudinea liderilor PAS şi PPDA faţă de victoria lui Vladimir Zelenskii asupra lui Petro Poroşenko, pe care o consideră ab initio benefică pentru Ucraina, frizează absurdul și este demn să fie introdus într-o antologie a politicianismului autist. Este opinia analistului politic...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 10:19

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 10:17

Cum ar arată Pământul dacă s-ar topi toată gheață. Deja ritmul în care dispare e "înspăimântător" (Video)

NASA a avertizat in mai multe randuri ca nivelul oceanelor creste mai repede decat aratau prognozele si ca in urmatorii zeci de ani, acesta se va inalta cu cel putin 90 de centimetri.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)