Astăzi 18 Ianuarie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 09:15
Abonamente

Infrastructură 20 Mai 2017, ora 10:23    Din editia print

Cât de (ne)prietenos este orașul Chișinău cu tinerii

Marime Font

Deși locuitorii capitalei se plâng tot mai des de problemele existente din Chișinău, acest oraș a fost selectat de un juriu independent pentru etapele finale ale concursului „Capitala europeană a tineretului 2020”. Astfel, peste trei ani, Chișinăul ar putea deveni unul dintre cele mai vizitate orașe din Europa. De aceea, am provocat câțiva tineri activi să ne spună cât de prietenos este orașul, ce oportunități oferă tinerilor, dar și ce îl deosebește de alte metropole europene pe care protagoniștii reportajului le-au vizitat.

„Doar prin implicare și proactivitate putem dezvolta o comunitate sănătoasă”

Victoria este o tânără, care de șase ani locuiește în orașul Chișinău. Fata are studii superioare complete, este angajată în cadrul unei instituții de stat și mai are o mulțime de activități interesante. Tânăra a fost dintotdeauna implicată în viața civică, iar la începutul anilor de studenție când a ajuns la Chișinău, comunitatea de aici i-a oferit mult mai multe oportunități. Așa că încă din acele timpuri, Victoria s-a implicat în mai multe activități comunitare și a fost membră a organizațiilor de tineret și a grupurilor de inițiativă. Acum, chiar dacă nu mai este studentă, Victoria nu încetează să fie o persoană activă social. „Pe lângă job-ul pe care-l am, scriu, particip la dezvoltarea diverselor proiecte și sunt activ implicată în câteva organizații de tineret la nivel local și european. Deoarece, consider că doar prin implicare și proactivitate putem dezvolta o comunitate sănătoasă. Știu, sună destul de banal, dar alternativă mai bună nu există. În același timp, regret că odată cu vârsta pierdem din entuziasmul de a salva lumea, în cazul nostru Chișinăul”, recunoaște fata.

„Chișinăul nu ține pasul cu procesul natural de evoluție a societății”


Datorită diverselor activități pe care le are, tânăra călătorește des, iar în ultimul an a reușit să viziteze nouă orașe europene, pe unele dintre ele, chiar de câteva ori și a rămas impresionată de locurile descoperite. Astfel, fata a observat că viața socială a unui loc depinde mult și de bagajul său istoric și cultural, iar orașul Chișinău, din păcate, nu ține pasul cu procesul de evoluție din alte orașe ale lumii. „În ultimul an, am vizitat orașele Roma, Berlin, București, Nicosia, Larnaca, Veneția, Bruxelles, Vilnius și Valletta. Evident, viața socială a unui loc depinde mult și de bagajul său istoric și cultural, în funcție de asta se creează și modul de viață.

Dar, în general, obiceiurile oamenilor se aseamănă în majoritatea orașelor. Peste tot se merge la teatru, se vizitează muzee, se plimbă prin parcuri și se odihnește prin pub-uri. Pe lângă patrimoniul cultural îmi place să atrag atenția și la infrastructura orașelor, modul în care ele sunt adaptate la necesitățile oamenilor. La acest capitol încep să apară discrepanțe mari, de la un oraș la altul. Din păcate, Chișinăul rămâne în urmă la multe capitole, cum ar fi transportul public subdezvoltat, accesibilitate redusă pentru persoane cu necesități speciale, străzi neprietenoase pietonilor, lipsa serviciilor de utilitate publică, chiar și lipsa banală a indicatorilor stradali. Lumea se dezvoltă, societatea începe să aibă din ce în ce mai multe necesități și cu regret orașul Chișinău nu ține deloc pasul cu acest proces natural de evoluție, ba mai mult, pierde și din puținul pe care îl are”, recunoaște Victoria

„Cel mai rău lucru ce poate distruge un oraș este ignoranța propriilor locuitori”

Chiar dacă orașul Chișinău nu este perfect, Victoria totuși găsește cum să-și petreacă timpul aici, mai mult decât atât, fata este plăcut impresionată că în ultima perioadă apar tot mai multe grupuri de tineri, care încearcă să schimbe lucrurile în bine. „Timpul liber îl petrec mai mult în parcuri, acolo unde fie citesc, fie mă plimb cu bicicleta. O perioadă obișnuiam să merg lunar la teatru, chiar și la cele mai puțin formale, așa-numitele laboratoare teatrale, ar trebui să revin la această practică. Uneori, în serile de weekend ies cu prietenii în oraș. Îmi plac localurile din categoria „underground”. Nu sunt multe în Chișinău, dar acolo comunitatea de oameni e mult mai faină, fără fandoseli. În general, mă bucur să observ în ultima perioadă diverse grupuri de inițiativă a tinerilor care vor să facă acest oraș mai prietenos cu oamenii săi. Cel mai rău lucru ce poate distruge Chișinăul este ignoranța propriilor locuitori”, conchide tânăra.


O altă locuitoare activă a orașului Chișinău este și Mihaela. La cei 21 de ani, fata este studentă, blogger și membru activ al unei organizații de tineret din țară. Deși a călătorit mult, tânăra nu vede Chișinăul ca pe un oraș neprietenos, dimpotrivă aceasta este de părere că aici tinerii au parte de multe oportunități, important este să dorească să se implice. „Chișinăul mi-a oferit multe oportunități. Aici am putut să mă implic în organizații de voluntariat, dar și în diferite proiecte care m-au ajutat să mă dezvolt atât pe plan profesional, cât și personal. De-a lungul timpului am realizat împreună cu organizația din care fac parte, diferite acțiuni de salubrizare, dar și alte evenimente prin care am îndemnat chișinăuienii să devină mai buni și mai responsabili. Sper că ne-a reușit”, explică Mihaela.

Infrastructura orașului necesită o modernizare urgentă

Fata a reușit să viziteze până în prezent 15 orașe din străinătate. Toate au fost foarte diferite de Chișinău, iar cel mai mult a impresionat-o Torre di Palme, Italia, Brașovul și Odesa. Dacă în Chișinău, tânără merge în timpul liber la evenimente sau organizează diferite activități de voluntariat, atunci, în vacanțe aceasta preferă să se plimbe, să viziteze locuri pitorești și să surprindă momente impresionante cu aparatul foto.

Mihaela consideră că orașul Chișinău are nevoie de câteva schimbări pentru a deveni cu adevărat prietenos cu tinerii. „Cred, s-ar putea crea mai multe oportunități pentru dezvoltarea multilaterală a tinerilor, iar infrastructura necesită o modernizare urgentă. În orașele europene pe care le-am vizitat am apreciat mult modul de gândire al oamenilor și percepția lor față de lucrurile înconjurătoare. Consider că nu ar fi rău să preluăm și noi cât de puțin din sistemul lor educațional și administrativ”, concretizează tânăra.

Dinu este un băiat care acum cinci ani s-a stabilit în Chișinău. Tânărul muncește în domeniul construcțiilor și spune că nu are timp pentru călătorii. Totuși, în acești ani, băiatul a avut câteva deplasări în scop de serviciu. Iar reîntors acasă a văzut de fiecare dată că orașul este suficient de atractiv. „Am impresia că multă lume exagerează considerând Chișinăul un oraș trist. Bunăoară, Moscova este o metropolă cu la fel de multe probleme, dar nimeni nu se plânge. E adevărat suntem departe de unele capitale europene, dar să recunoaștem că nu avem nici bugetul acestora, nici atitudinea locuitorilor de acolo. Chișinăul este un oraș frumos, acum depinde fiecare cum se implică în menținerea și crearea acestei frumuseți. Toți ne plângem că avem un oraș urât, dar cu toate acestea mulți dintre noi nu se respectă în trafic, parchează ilegal și nu păstrează curățenia”, spune tânărul de 25 de ani.

„Chișinăul pare un oraș sovietizat”

Ana este consultant în cadrul unei instituții de stat. Tânăra de 24 de ani a fost până nu demult atât de ocupată, mai întâi cu studiile, iar apoi cu serviciul, încât nu a mai avut timp pentru călătorii. În ultimele luni, însă, fata a început să viziteze periodic orașele țărilor vecine. Iar acest fapt a făcut-o să vadă Chișinăul cu alți ochi. Până nu demult aveam impresia că locuiesc într-un oraș perfect, însă a fost suficient să vizitez Iașiul, Cluj-Napoca, Piatra Neamț și Sibiul ca să-mi schimb părerea. Din păcate, Chișinăul încă pare un oraș sovietizat de la infrastructură, până la atitudinea oamenilor. Iar dacă în România, monumentele arhitecturale sunt restabilite și îngrijite, la noi sunt lăsate de izbeliște”, spune fata.

Mai mult de atât, tânăra remarcă faptul că orașul nu este prietenos cu toți locuitorii, deoarece întâlnim la fiecare pas, mașini parcate neregulamentar, cerșetori și gropi. Iar puținele locuri în care tinerii s-ar putea dezvolta sau relaxa sunt costisitoare. „Nu odată am fost atacată și blestemată de cerșetori, când mă întorceam seara acasă de la muncă. Despre ce fel de oraș prietenos vorbim? În plus, deși în oraș există locuri unde tinerii și-ar putea petrece timpul util, acestea sunt foarte costisitoare. Iar cu salariul unui tânăr specialist singurele modalități de a petrece timpul liber rămân cititul și primblările”, conchide fata.

Titlul „Capitala Europeană a Tineretului” este acordat de Forumul European al Tineretului unei municipalități europene pentru o perioadă de un an, timp în care îi este oferită șansa de a-și expune și dezvolta viața culturală, socială, politică și economică a tineretului. Această distincție încurajează municipalitățile să continue și să extindă implementarea proiectelor de participare a tinerilor și să încurajeze participarea activă a lor în societate. Capitală Republicii Moldova se va duela în finala concursului cu orașele Amiens din Franța, Klaipėda din Lituania Timișoara din România și Villach din Austria. Titlul de Capitală Europeană a Tineretului pentru anul 2017 îi aparține oraşului Varna din Bulgaria.

Foto: Maxim Chumash

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 09:15

 Fostul premier italian Silvio Berlusconi a anunţat joi că va candida în alegerile europene de la 26 mai, potrivit agenţiei italiene de ştiei Ansa şi Euronews.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 08:15

CRONICA UNEI PROVOCĂRI EȘUATE

CRONICA UNEI PROVOCĂRI EȘUATE

Dorita Afacere Dreyfus de pe malurile Bâcului nu s-a produs - muntele a născut un șoarece! Provocarea jucată cu atâta iscusință de agenții de influență a Moscovei la Chișinău, referitor la pretinsa „discriminare” a găgăuzilor de poliția moldovenească, s-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 18:06

 Poate că singurul lucru care îi revoltă mai mult pe apărătorii ruși ai lui Stalin decât paralelele evidente între regimul său și al lui Hitler este orice referire la alianța pe care cei doi dictatori au format-o în 1939 cu Pactul Ribbentrop-Molotov, care a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:59

 Între multele companii fondate de Elon Musk, se regăsește și Neuralink, o firmă al cărei scop ar fi să te transforme într-un fel de cyborg, cel puțin la nivelul minții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:46

 Circa 25 mii de persoane s-au înregistrat prealabil pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, relatează MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:00

Supărat că lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a declarat, recent, la o emisiune televizată că dânsa ar da toți procurorii afară și că Autoritatea Națională de Integritate a fost creată pentru ca statul „să mai fure” niște bani, fostul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:49

Guvernul va continua să muncească la capacitate maximă și să producă efecte pozitive pentru creșterea nivelului de trai al cetățenilor, îmbunătățirea mediului de afaceri, modernizarea țării în general. Declarația a fost făcută de către prim-ministrul Pavel Filip, care a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:49

Al doilea summit dintre Donald Trump şi Kim Jong-un ar putea să aibă loc în martie sau aprilie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:12

În cadrul raportului de guvernare la trei ani de activitate Pavel Filip a răspuns şi la întrebarea dacă Partidul Democrat se promovează folosind resursele Guvernului. Premierul a negat aceste declaraţii şi a comunicat că în campania electorală vom avea parte de multă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:10

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat prezenţa la Reuniunea informală a miniştrilor Apărării din ţările membre ale Uniunii Europene care este programată a avea loc la Bucureşti în zilele de 30 şi 31 ianuarie, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leş.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 15:19

Investiții, locuri de muncă mai bine plătite, venituri mai mari – adică bunăstare sunt principalele priorități ale Guvernului pentru a determina oamenii să rămână acasă, să nu plece din ţară. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 15:18

Autoritățile din Ucraina au anunțat reținerea unei jurnaliste ucrainene acuzate de subminarea integrității teritoriale a țării, potrivit Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 14:01

Candidatul independent Andrei Nastas, care va candida la alegerile parlamentare în circumscripția nr. 33 din Chișinău, ar fi chiar proiectul liderului PPDA, Andrei Năstase, deși ultimul afirmă că guvernarea ar sta în spatele polițistului-„spoiler”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:59

Japonia a trimis o notă de protest Rusiei din cauza controlului efectuat de grănicerii ruși pe vasele pescarilor japonezi langă insulele Kurile, transmite RIA Novosti.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:56

Partidul Democrat din Moldova trimite a decis să trimită corpului diplomatic din țară, observatorilor OSCE, dar și finanțatorilor direcți ai Promo-Lex (USAID, Fundația Soros, Consiliul Europei și Ambasada Marii Britanii la Chișinău) analiza sa referitoare la două rapoarte emise...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:46

 Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu. Premierul a felicitat România cu ocazia preluării Președinției la Consiliul Uniunii Europene, menționând că Republica Moldova mizează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:34

Primarul interimar al municipiului Orhei, Diana Memeț, a inspectat noile unități de transport public din oraș, procurate de administrația locală la sfârșitul anului trecut. Toate microbuzele sunt pe rute și circulă conform graficului stabilit, iar oamenii s-au declarat extrem de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:12

 Rusia a pus la cale o nouă diversiune antiromânească cu bătaie lungă: „marcarea” aniversării a 660-a de la formarea Țării Moldovei. În acest scop, liderul de la Condrița a convocat la președinție un grup de personaje obscure cu viziuni staliniste și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 12:36

Un procent de 61% dintre ruși sunt rușinați de faptul că poporul rus trăiește „în sărăcie veșnică și nesiguranță”, rezultă din rezultatele sondajului realizat de ”Levada Center”, potrivit Meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 12:05

Reprezentantii Partidului Democrat din Moldova au depus la CEC o contestatie impotriva blocului electoral ACUM. Democratii il acuza pe liderul PPDA, Andrei Nastase, ca si-a facut campanie electorala folosind retelele de socializare si le cer membrilor CEC sa examineze actiunile acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 11:59

Jurnalistul român Victor Nichituș scoate în evidență carențele rapoartelor prezentate de către Promo-LEX, organizație care monitorizează procesul electoral. În opinia lui Nichituș, principala problemă este că autorii rapoartelor despre campanie nu verifică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:27

Dezastru total în Europa! Autoritățile din Cernăuți, Ucraina, au luat măsuri extrem de dure împotriva străinilor din administrație Așadar, în această provincie funcționarii publici care dețin dublă cetățenie vor fi demiși din funcții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:13

Compania românească „Transgaz” a început lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău. Administratorii „Vestmoldtransgaz” au semnat la începutul săptămânii contractul de achiziție de lucrări pentru construirea complexului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:02

Gigantul chinez de telecomunicaţii Huawei a refuzat să comenteze joi informaţiile potrivit cărora procurori americani investighează compania pentru furt de secrete comerciale de la parteneri de afaceri din Statele Unite, notează agenţia DPA, citând presa de peste Ocean.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:36

Autorităţile sârbe au reuşit să dejoace un complot pentru uciderea lui Vladimir Putin, cu o zi înainte de vizita liderului rus în Belgrad.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)