Astăzi 17 Noiembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la 16 Noiembrie 2018
Abonamente

Social 20 Iulie 2017, ora 06:00    Din editia print

Cât de apreciată este diploma de studii pe Piața Muncii din Republica Moldova

Marime Font

Au mai rămas zile numărate până când toate universitățile din Republica Moldova își vor deschide ușile pentru a primi noii candidați care aspiră la o diplomă de studii superioare. Însă, pe lângă ofertele tentante ale instituțiilor de învățământ și dorința fiecărui tânăr de a se vedea licențiat, poate acest document să îi asigure un loc de muncă? Echipa ziarului TIMPUL a confruntat tabăra angajaților și cea a angajatorilor și a aflat cât de apreciată este diploma de studii superioare pe Piața Muncii din țara noastră.

„La noi, studiile sunt calitative, dar nu au însemnătate”

Anual, mii de studenți absolvă instituțiile de învățământ din țară, mulții dintre ei fiind nevoiți să se reprofileze și să renunțe la diploma de studii superioare pentru că aceasta nu le oferă mari avantaje. Într-o situație similară a fost și Natalia, absolventa Facultății de Chimie și Tehnologie Chimică, care după o încercare eșuată, nu s-a mai angajat pe specialitate și a preferat să se afirme în alt domeniu. Acum, fata este manager pe vânzări într-o companie și instruiește personalul nou-venit. Natalia spune că diploma de studii superioare nu i-a folosit la nimic și regretă cei trei ani pierduți pentru studii. „După ce am terminat facultatea, am lucrat o perioadă în domeniu. Dar cu un salariu de 2500 de lei, o tânără care închiriază un apartament și mai are o mulțime de alte necesități, nu se descurcă. Așa că am renunțat și am început totul de la capăt. În domeniul vânzărilor m-am afirmat după ce am urmat diverse traininguri și am muncit mult timp peste program. Acum, regret că am pierdut trei ani, pentru o diplomă care se prăfuiește în dulap, dacă aș fi început a munci de la 18 ani în domeniul vânzărilor și aș fi urmat concomitent niște cursuri de formare, aș fi ajuns mult mai departe. La noi studiile sunt calitative, dar nu au însemnătate”, recunoaște managerul pe vânzări.

„Aș mai face o altă facultate, chiar dacă nu voi lucra niciodată în domeniu”

Mirodița are studii superiore complete în domeniul matematicii, iar acum este mamă a doi copii și administrează propria firmă în domeniul vânzărilor cu amănuntul. Femeia recunoaște că nu a muncit în domeniu, iar pentru a-și iniția activitatea nu a avut nevoie de diplomă. Totuși, aceasta nu regretă alegerile făcute, ba mai mult, și-ar dori să mai facă o facultate, chiar dacă este conștientă că nu va munci niciodată pe specialitate. „Nu regret că am făcut studii, ba mai mult, aș mai face o altă facultate, chiar dacă nu voi lucra în domeniu. Facultatea te dezvoltă, te face om și-ți deschide noi orizonturi. Iar eu sunt o fire curioasă, căreia îi place să cunoască multe lucruri, deoarece consider că doar așa acumulezi experiență de viață. Pe lângă facultate, am mai făcut cursuri de masaj, apoi de contabilitate și nu am de gând să mă opresc aici”, explică tânăra de 29 de ani.

„La angajare mi-a fost analizată diploma, dar am primit și o perioadă de probă”

Ionela este psiholog la un centru pentru tineri din Telenești. Tânăra are studii complete în domeniul în care activează și chiar dacă recunoaște că practica bate teoria, totuși cunoștințele acumulate în facultate stau la baza acțiunilor pe care le întreprinde în munca zilnică. Ionela spune că nu i-a fost greu să se angajeze în domeniu, imediat după practică, fiind repartizată în raion. La angajare i s-a cerut diploma de studii superioare, deoarece una dintre cerințele prioritare era ca angajatul să aibă studii superioare. Totuși, în ciuda acestui document, tânăra a avut o perioadă de probă, care a durat două luni. „La angajare, toți au analizat diploma mea, de la șefa Centrului, până la economist, deoarece aveau nevoie de un specialist în domeniu. Apoi mi s-a oferit o perioadă de probă, probabil pentru a analiza dacă notele corespund abilităților. Pentru mine studiile superioare au contat foarte mult. Este adevărat că de multe ori practica bate gramatica, de aceea e nevoie să nu ne oprim doar la studii, dar să evoluăm, să participăm la seminare de instruire”, concretizează psihologa.

„Potrivit legislației R. Moldova nu putem angaja oficial o persoană fără studii”

De cealaltă parte, părerile angajatorilor sunt împărțite, însă toți recunosc că nu prea se uită în diploma angajatului, prioritar fiind abilitățile acestuia. Lilia Cernei, directorul unei agenții de turism din Capitală, este de ceva timp în căutarea unui manager, iar una dintre cerințele principale este ca viitorul angajat să dețină diplomă de studii superiore. Specialista susține că are această cerință atât din considerente legale, cât și din convingeri personale. „Potrivit legislației Republicii Moldova nu putem angaja oficial o persoană într-o asemenea funcție dacă nu are studii superioare. Ș-apoi, personal nu angajez persoane care nu au studii superioare, deoarece consider că acei câțiva ani de facultate contează foarte mult. Studiile oricum schimbă percepțiile unui om, îl dezvoltă multilateral, fără ele în domeniul turismului nu faci treabă. Este adevărat, că nu m-am uitat niciodată la notele din diploma angajatului, deoarece au fost persoane cu media șase și s-au descurcat de minune și persoane cu nota zece, care nu au făcut față. Aici, depinde de interesul și competențele fiecăruia”, susține directorul.

„Sistemul educațional din Moldova nu pregătește viitorii absolvenți pentru Piața Muncii”

Veronica Crețu, președinta Institutului pentru o Guvernare Deschisă, este însă de altă părere. În peste două decenii, în care a format echipe, cu care ulterior a avut colaborări frumoase și productive, specialista nu a pus niciodată accentul pe studiile superioare ale unui potențial angajat, deoarece a realizat că sistemul educațional din Moldova nu pregătește viitorii absolvenți pentru Piața Muncii. „Nu am verificat/solicitat niciodată în ultimii 17 ani diploma de studii de la niciun potențial angajat. Sistemul educațional din Moldova nu pregătește absolvenți de universități pentru Piața Muncii. Respectiv, notele nu reflectă ceea ce poate face, sau felul în care gândește un potențial angajat. Sistemul nostru nu este racordat la acele cerințe emergente la nivel global, care țin de abilitățile la mare căutare pe Piața Forței de Muncă în următorii ani. De aceea, în calitate de angajator, mă interesează mai mult ce poate, la modul practic, să facă un angajat. Poate avea studii și de masterat, și de doctorat, însă, dacă atunci când dau o sarcină, care ar ține de competența acestuia și nu este realizată, studiile și nivelul acestora rămân în umbră. Totuși, este important să avem studii complete într-un domeniu sau altul, indiferent că am absolvit un colegiu, școală profesională sau universitate. Însă, pe lângă diploma de studii, pentru mine, mult mai important este să ai capacitatea de a învăța rapid, capacitatea de a gândi critic, capacitatea de a lua decizii informate, capacitatea de a soluționa probleme în mod inedit și altele. Un alt lucru important este să nu ne limităm doar la faptul că avem diplomă și să considerăm că am atins apogeul educației noastre. Astăzi, lucrurile se schimbă, evoluează atât de rapid încât e nevoie să învățăm permanent, iar dacă asta implică studii noi (reprofilare, re-trening etc.), să nu ne temem să facem asta”, recomandă Veronica Crețu.
Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2016, în total au absolvit universitățile circa 24 de mii de persoane. Aproximativ, 18 mii de persoane au fost licențiate în varii domenii, înregistrând același nivel, comparativ cu anul 2015, iar circa aproximativ șase mii de persoane au terminat studiile de masterat.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 17:01

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit vineri cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:53

Fundația Open Dialog a făcut lobby în favoarea lui Veaceslav Platon, ca să-l ajute să scape de închisoare. Acest lucru este recunoscut de către deputații liberali, care au refuzat să-și delege reprezentanții în comisia de anchetă în cazul ”Open Dialog....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:51

Întreg raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost obținut de reporterii Deschide.MD, inclusiv paginile cu parafă secretă. Documentul a fost votat astăzi în plen după trei ore de audieri și dezbateri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Trustul de presă finanțat de oligarhii Victor Țopa și Veacesla Platon, unul fugar, iar altul condamnat la 18 ani de pușcărie, tirajează un nou fake news de cea mai joasă speță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 12:43

Fundația "Open Dialog" ar fi fost finanțată din banii scoși ilegal din Federația Rusă prin vestitul Laundromat. Prin Moldinconbank, controlat de raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, au fost spălate doar în perioada 2010 - 2014 peste 20 de miliarde dolari,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:39

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

Reporterii Deschide.MD au obținut schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Aceasta se referă la finanțarea fundației Open Dialog prin intermediul schemei de spălare de bani cunoscută drept Laundromat gândită și aplicată de controversatul Veaceslav Platon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:29

Filip: R. Moldova are un sistem bancar puternic și frauda bancară nu se va mai putea repeta

Stabilizarea sistemului bancar este una dintre cele mai importante realizări ale Guvernului condus de Pavel Filip, de la învestirea sa, în anul 2016. Șeful Executivului a mai spus, în cadrul emisiunii În Profunzime, de la Pro TV Chișinău, că un sistem bancar stabil...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:03

JENANT! Fake news-ul de la TASS și RIA Novosti este promovat de TV8!

Postul de televiziune TV8, afiliat PAS și PPDA promovat falsul grosolan, publicat de presa de la Moscova, potrivit căruia cetățenii moldoveni, aflați peste hotarele țării, ar trebui, la fiecare jumătate de an, să declare că sunt vii, pentru a primi pensii. TV8 publică și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 10:29

Parlamentul examinează astăzi raportul Comisiei de anchetă privind prezumata imixtiune în politica moldovenească a Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, expulzată din UE pentru spionaj în favoarea Rusiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:51

ULTIMA ORĂ /// Un poliţist din Chişinău a fost găsit împuşcat în cap (FOTO)

Un poliţist de patrulare a fost găsit mort, în această dimineaţă, în jurul orei 8:30, pe strada Studenţilor, sectorul Râşcani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:20

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, patru formațiuni politice ar accede în Legislativ, în baza votului pe liste. Este vorba despre PSRM, PDM, PAS și PPDA, arată datele celui mai recent sondaj realizat de IRI (International Republican Institute)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:02

Bucovina lui Eminescu

Profesorul Victor Crăciun, al cărui curs de literatură l-am audiat în studenție la Universitatea din Iași, l-a numit pe Eminescu, într-una din lucrările sale, „unificatorul spiritual al tuturor românilor, imediat după opera practică, făptuită de Al.I. Cuza la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:59

La Kyiv, piața de lângă Ambasada Rusiei va purta numele lui Boris Nemțov

La Kiev, lângă Ambasada Rusiei, urmeaza să apară Piața Boris Nemțov. Decizia a fost adoptată de Consiliul Municipal prin vot unanim, transmite Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:26

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

Doi oameni au ajuns la spital, după ce două maşini s-au ciocnit, noaptea trecută, în Capitală. Accidentul s-a produs la intersecția străzilor Kogălniceanu şi Pușkin. Victimele sunt pasagerii unuia dintre automobile şi s-au ales cu răni grave la picioare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:57

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova va avea loc la 22 noiembrie la București, a declarat astăzi, în debutul ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:11 de Ana Marchitan

reportaj Preotul care muncește în construcții peste hotare

Parohul bisericii din s. Teleșeuca, r-nul Dondușeni, a plecat în concediu în Franța pentru a-și cumpăra lemne de foc și a-și putea întreține familia

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 18:15

O nouă premieră la Universitatea Tehnică din Moldova. În campusul universității a fost deschisă o sală de sport modernă, dotată cu sprijinul Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss". Studenții sunt impresionați de condițiile create și echipamentele performante, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 16:49

Proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost votat astăzi de Parlament, în prima lectură. Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale și modalitatea de stabilire a salariului, iar angajații vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:03

Guvernul condus de Pavel Filip s-a deplasat astăzi la Drochia, acolo unde se desfăşoară o şedinţă comună cu autorităţile locale. Descinderea în nordul ţării face parte din strategia de comunicare a Executivului cu exponenţii administraţiilor publice, dar şi cu oamenii simpli.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)