Astăzi 24 Februarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 23 Februarie 2019
Abonamente

Social 20 Iulie 2017, ora 06:00    Din editia print

Cât de apreciată este diploma de studii pe Piața Muncii din Republica Moldova

Marime Font

Au mai rămas zile numărate până când toate universitățile din Republica Moldova își vor deschide ușile pentru a primi noii candidați care aspiră la o diplomă de studii superioare. Însă, pe lângă ofertele tentante ale instituțiilor de învățământ și dorința fiecărui tânăr de a se vedea licențiat, poate acest document să îi asigure un loc de muncă? Echipa ziarului TIMPUL a confruntat tabăra angajaților și cea a angajatorilor și a aflat cât de apreciată este diploma de studii superioare pe Piața Muncii din țara noastră.

„La noi, studiile sunt calitative, dar nu au însemnătate”

Anual, mii de studenți absolvă instituțiile de învățământ din țară, mulții dintre ei fiind nevoiți să se reprofileze și să renunțe la diploma de studii superioare pentru că aceasta nu le oferă mari avantaje. Într-o situație similară a fost și Natalia, absolventa Facultății de Chimie și Tehnologie Chimică, care după o încercare eșuată, nu s-a mai angajat pe specialitate și a preferat să se afirme în alt domeniu. Acum, fata este manager pe vânzări într-o companie și instruiește personalul nou-venit. Natalia spune că diploma de studii superioare nu i-a folosit la nimic și regretă cei trei ani pierduți pentru studii. „După ce am terminat facultatea, am lucrat o perioadă în domeniu. Dar cu un salariu de 2500 de lei, o tânără care închiriază un apartament și mai are o mulțime de alte necesități, nu se descurcă. Așa că am renunțat și am început totul de la capăt. În domeniul vânzărilor m-am afirmat după ce am urmat diverse traininguri și am muncit mult timp peste program. Acum, regret că am pierdut trei ani, pentru o diplomă care se prăfuiește în dulap, dacă aș fi început a munci de la 18 ani în domeniul vânzărilor și aș fi urmat concomitent niște cursuri de formare, aș fi ajuns mult mai departe. La noi studiile sunt calitative, dar nu au însemnătate”, recunoaște managerul pe vânzări.

„Aș mai face o altă facultate, chiar dacă nu voi lucra niciodată în domeniu”

Mirodița are studii superiore complete în domeniul matematicii, iar acum este mamă a doi copii și administrează propria firmă în domeniul vânzărilor cu amănuntul. Femeia recunoaște că nu a muncit în domeniu, iar pentru a-și iniția activitatea nu a avut nevoie de diplomă. Totuși, aceasta nu regretă alegerile făcute, ba mai mult, și-ar dori să mai facă o facultate, chiar dacă este conștientă că nu va munci niciodată pe specialitate. „Nu regret că am făcut studii, ba mai mult, aș mai face o altă facultate, chiar dacă nu voi lucra în domeniu. Facultatea te dezvoltă, te face om și-ți deschide noi orizonturi. Iar eu sunt o fire curioasă, căreia îi place să cunoască multe lucruri, deoarece consider că doar așa acumulezi experiență de viață. Pe lângă facultate, am mai făcut cursuri de masaj, apoi de contabilitate și nu am de gând să mă opresc aici”, explică tânăra de 29 de ani.

„La angajare mi-a fost analizată diploma, dar am primit și o perioadă de probă”

Ionela este psiholog la un centru pentru tineri din Telenești. Tânăra are studii complete în domeniul în care activează și chiar dacă recunoaște că practica bate teoria, totuși cunoștințele acumulate în facultate stau la baza acțiunilor pe care le întreprinde în munca zilnică. Ionela spune că nu i-a fost greu să se angajeze în domeniu, imediat după practică, fiind repartizată în raion. La angajare i s-a cerut diploma de studii superioare, deoarece una dintre cerințele prioritare era ca angajatul să aibă studii superioare. Totuși, în ciuda acestui document, tânăra a avut o perioadă de probă, care a durat două luni. „La angajare, toți au analizat diploma mea, de la șefa Centrului, până la economist, deoarece aveau nevoie de un specialist în domeniu. Apoi mi s-a oferit o perioadă de probă, probabil pentru a analiza dacă notele corespund abilităților. Pentru mine studiile superioare au contat foarte mult. Este adevărat că de multe ori practica bate gramatica, de aceea e nevoie să nu ne oprim doar la studii, dar să evoluăm, să participăm la seminare de instruire”, concretizează psihologa.

„Potrivit legislației R. Moldova nu putem angaja oficial o persoană fără studii”

De cealaltă parte, părerile angajatorilor sunt împărțite, însă toți recunosc că nu prea se uită în diploma angajatului, prioritar fiind abilitățile acestuia. Lilia Cernei, directorul unei agenții de turism din Capitală, este de ceva timp în căutarea unui manager, iar una dintre cerințele principale este ca viitorul angajat să dețină diplomă de studii superiore. Specialista susține că are această cerință atât din considerente legale, cât și din convingeri personale. „Potrivit legislației Republicii Moldova nu putem angaja oficial o persoană într-o asemenea funcție dacă nu are studii superioare. Ș-apoi, personal nu angajez persoane care nu au studii superioare, deoarece consider că acei câțiva ani de facultate contează foarte mult. Studiile oricum schimbă percepțiile unui om, îl dezvoltă multilateral, fără ele în domeniul turismului nu faci treabă. Este adevărat, că nu m-am uitat niciodată la notele din diploma angajatului, deoarece au fost persoane cu media șase și s-au descurcat de minune și persoane cu nota zece, care nu au făcut față. Aici, depinde de interesul și competențele fiecăruia”, susține directorul.

„Sistemul educațional din Moldova nu pregătește viitorii absolvenți pentru Piața Muncii”

Veronica Crețu, președinta Institutului pentru o Guvernare Deschisă, este însă de altă părere. În peste două decenii, în care a format echipe, cu care ulterior a avut colaborări frumoase și productive, specialista nu a pus niciodată accentul pe studiile superioare ale unui potențial angajat, deoarece a realizat că sistemul educațional din Moldova nu pregătește viitorii absolvenți pentru Piața Muncii. „Nu am verificat/solicitat niciodată în ultimii 17 ani diploma de studii de la niciun potențial angajat. Sistemul educațional din Moldova nu pregătește absolvenți de universități pentru Piața Muncii. Respectiv, notele nu reflectă ceea ce poate face, sau felul în care gândește un potențial angajat. Sistemul nostru nu este racordat la acele cerințe emergente la nivel global, care țin de abilitățile la mare căutare pe Piața Forței de Muncă în următorii ani. De aceea, în calitate de angajator, mă interesează mai mult ce poate, la modul practic, să facă un angajat. Poate avea studii și de masterat, și de doctorat, însă, dacă atunci când dau o sarcină, care ar ține de competența acestuia și nu este realizată, studiile și nivelul acestora rămân în umbră. Totuși, este important să avem studii complete într-un domeniu sau altul, indiferent că am absolvit un colegiu, școală profesională sau universitate. Însă, pe lângă diploma de studii, pentru mine, mult mai important este să ai capacitatea de a învăța rapid, capacitatea de a gândi critic, capacitatea de a lua decizii informate, capacitatea de a soluționa probleme în mod inedit și altele. Un alt lucru important este să nu ne limităm doar la faptul că avem diplomă și să considerăm că am atins apogeul educației noastre. Astăzi, lucrurile se schimbă, evoluează atât de rapid încât e nevoie să învățăm permanent, iar dacă asta implică studii noi (reprofilare, re-trening etc.), să nu ne temem să facem asta”, recomandă Veronica Crețu.
Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2016, în total au absolvit universitățile circa 24 de mii de persoane. Aproximativ, 18 mii de persoane au fost licențiate în varii domenii, înregistrând același nivel, comparativ cu anul 2015, iar circa aproximativ șase mii de persoane au terminat studiile de masterat.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 15:53

 Bogdan Chirieac a analizat planul lui Igor Dodon de federalizare a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:44

O înregistrare audio, publicată pe rețelele de socializare, demonstrează clar corupția și șantajul la care se dedau socialiștii, în frunte cu președintele fracțiunii PSRM din Consiliul municipal, Ion Ceban, în „lupta” declarată la televizor împotriva...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:43

Hackerii ruşi au atacat instituţii cheie din România şi alte ţări europene, între septembrie şi decembrie 2018. Potrivit Microsoft, atacurile cibernetice au vizat conturile a peste 100 de angajați din organizaţii aflate în 6 state. Hackerii fac parte dintr-un grup...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:40

Finalul campaniei electorale a reflectat şi profilurile reale ale principalilor concurenţi electorali. Pe de o parte, scene cu feţele solare ale liderilr democraţi, care împart trandafiri femeilor din Capitală, iar în oglindă – chipurile crispate ale fruntaşilor PAS-PPDA,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:39

Bătălia pentru cel mai mare dinozaur din lume este una complicată. De asemenea, există trei categorii pentru acest titlu: cel mai greu, cel mai lung şi cel mai înalt.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:36

Un fost reprezentant special al președintelui Federației Ruse a fost reținut pe Aeroportul Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:29

Reprezentanții Oficiului Avocatul Poporului l-au vizitat astăzi pe deținutul Veaceslav Platon. Aceștia au reușit să intre în celula lui Platon și s-au convins că acesta nu a fost înjunghiat, așa cum s-a speculat în presă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 13:36

Încă 64 de familii din Orhei au primit indemnizații pentru nașterea copiilor, în cadrul programului „Capitalul matern”. Astfel, de la lansarea acestuia în 2015 și până în prezent, în total, peste 2 mii de familii au beneficiat de acest program,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:56

Anul trecut s-au vândut în lume 86 milioane de automobile noi, iar SUV-urile au atins o cotă record de 36%, în timp ce mașinile electrice au avut și ele un an record, cu 1,2 milioane de unități. Datele JATO arată că cele mai vândute modele auto din lume sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:54

Îndrăgita interpretă Geta Burlacu susţine Partidul Democrat din Moldova, la alegerile parlamentare din 24 februarie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:53

Rusia pregătea un ajutor pentru viceministrul italian de orientare ultra-dreapta, Matteo Salvini, pentru ca acesta sa obțină succes la alegerile pentru Parlamentul European din luna mai. În acest sens, statul rus era dispus sa acorde o finanțare secretă în valoare de 3 milioane...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:26

Şeful organizaţiei din Suruceni a PAS, Vitalie Cara, şi-a îndemnat consătenii să o susţine la scrutinul de duminică pe Monica Babuc, candidat din partea Partidului Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:25

În lipsa oamenilor care provoacă accidentele, riscurile se reduc cu 90%, iar cei ce lucrează în domeniul asigurărilor auto încearcă să se pregătească pentru această schimbare. Dan Peate, un asigurator şi expert în capitalul de risc, vrea să facă pasul cel mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:22

Iluştrii muzicieni Vitalie şi Vasile Advahov, care conduc una din cele mai bune orchestra de muyică populară din ţară, îşi exprimă public sprijinul pentru Alexandru Jizdan, candidat PDM la funcţia de deputat, pe circumscripţia 34, din Anenii Noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:22

O sondă spațială japoneză a aterizat cu succes pe un asteroid aflat la 340 de milioane de kilometri de Pământ. Hayabusa2 va colecta probe care ar putea răspunde unor întrebări despre originea vieții, transmite DW.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:20

În drum spre o întâlnire cu alegătorii din satul Vărzăreşti, raionul Nisporeni, liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a făcut un scurt popas la casa părintească din Grozeşti, unde-l aşteptau mama sa, Zinaida Plahotniuc, şi cele trei surori ale sale,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:05

Atunci când oamenii de ştiinţă calculează câtă materie ar trebui să existe în Univers, estimările lor depăşesc vast cantitatea de materie observată. De fapt, lipseşte circa o treime din materie care ar trebui să fie acolo, conform calculelor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 09:58

Soldații venezueleni au deschis focul vineri asupra cetățenilor indigeni, aproape de granița cu Brazilia, omorând două persoane, în timp ce președintele Nicolas Maduro încearcă să blocheze aducerea ajutoarelor umanitare într-o țară devastată economic, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Februarie 2019, ora: 07:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Februarie 2019, ora: 06:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 01:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)