Actualitate

Cât de periculoase sunt produsele păstrate în ambalajele din aluminiu?

De asemenea, se regaseste si in produse electrocasnice, in ustensile de bucatarie, in medicamente antiacide, in produse alimentare si in cele cosmetice.

Multe studii efectuate in Europa au atras atentia asupra faptului ca peste 175 de substante periculoase sunt folosite in mod legal de producatorii de ambalaje alimentare.

Fie ca vorbim de cutii, folii alimentare sau de aluminiu, diferite recipiente de plastic, substantele toxice ce fac parte din componenta lor sunt considerate cancerigene si pot duce chiar la instalarea infertilitatii.

Cu toate acestea, Agentia Europeana pentru Standarde Alimentare sustine ca substantele nu sunt periculoase, ele neputand cauza malformatii genetice sau dereglari hormonale, insa doar daca sunt mentinute in limitele aprobate.

Totusi, depasirea limitelor de toleranta ale organismului poate fi cauza aparitiei unor afectiuni grave.

Ambalajele pot transfera alimentelor anumiti constituenti intr-o masura mai mare sau mai mica. In plus, toate cutiile de conserve, dar si dozele de bere si de suc sunt fabricate din aluminiu, chiar daca sunt protejate la interior de un lac care impiedica trecerea ionilor de aluminiu in produsul destinat consumului alimentar.

Atentie! Acest lac din interior, care are rol de protectie, se poate degrada in timp tocmai din cauza aciditatii produsului sau in momentul in care aceste cutii sunt lovite.

Pe de alta parte, si ambalajele din plastic pot transfera produsului substante toxice cum ar fi ftalatii sau bisfenolul A, care odata ajunse in organism vor intra in sange si vor duce la aparitia unor dereglari hormonale serioase, in final putand produce cancer de san sau cancer testicular.

Aluminiul modifica metabolismul calciului, ducand la o demineralizare a oaselor si, in cele din urma, la instalarea osteoporozei.

Sunt studii care demonstreaza ca acesta este un factor favorizant in aparitia maladiei Alzheimer, precum si in boala Parkinson.

Inclusiv anemia poate fi provocata de ingerarea aluminiului.

Utilizati ustensile de bucatarie care nu contin aluminiu, precum cele din otel inoxidabil.

In cazul in care aveti in casa vase din aluminiu care sunt zgariate este recomandat sa le aruncati. Aceste zgarieturi de pe suprafata lor pot reprezenta o sursa de toxicitate.

Incalziti alimentele la cuptorul cu microunde doar in farfurii de portelan.

In frigider nu lasati mancare depozitata in caserole din aluminiu.

Nu cumparati alimente care sunt ambalate in cutii din aluminiu indoite sau zgariate.

http://www.sfatulmedicului.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *