Culinar.md

Cât de sănătos este regimul vegetarian?

Cele mai des întâlnite recomandări pentru sănătate ţin de un regim alimentar pe bază de legume şi fructe, care ne pot proteja de o serie de boli cronice. Nu e însă clar dacă un regim vegetarian ar fi cel mai sănătos dintre toate opţiunile. Cu siguranţă că persoanele care urmează un regim alimentar vegetarian sunt mai sănătoase decât celelalte. Dar, cercetările arată că acest regim e una dintre multele opţiuni valabile pentru a crea obiceiuri alimentare asociate cu sănătatea.

Potrivit MSN Health, studiile comparative privind incidenţa bolilor de inimă, realizate pe grupuri mari de vegetarieni (persoane care nu consumă carne), respectiv pe persoane care se alimentează tradiţional, arată că vegetarienii sunt în mod clar în avantaj: rata de mortalitate şi incidenţa diabetului sunt, aici, mai mici. O analiză combinată a cinci studii arată că cei care nu urmează un regim vegetarian au o şansă mai mare cu 32% de a muri din pricina unor boli de inimă. Incidenţa diabetului e cu 50% mai mică la vegetarieni, decât în rândul altor persoane, iar la cei care nu consumă deloc produse animale incidenţa diabetului este şi mai mică.

Impactul unui regim vegetarian asupra cancerului nu este însă clar. Un studiu realizat în Marea Britanie arată că vegetarienii au o şansă mai mică cu 12% de a se îmbolnăvi de cancer, decât persoanele care consumă carne, dar se pare că cei care nu consumă decât peşte beneficiază de aceeaşi reducere a riscului. Totodată, unele cercetări arată că rata îmbolnăvirii de cancer de colon este mai mică în cazul vegetarienilor, însă altele nu. Carnea roşie şi cea procesată sunt asociate cu risc crescut de cancer colorectal, însă peştele şi laptele ar putea fi factori de protecţie.

Ce fel de vegetarian eşti?

Stabilirea exactă a beneficiilor unui regim vegetarian constă în diversitatea tipurilor de regimuri. Există persoane care nu consumă deloc produse animale, vegetarieni care mănâncă lapte şi ouă sau vegetarieni care mănâncă peşte, nu şi alte tipuri de carne. Alte persoane consumă carne de pui, dar foarte rar. Din acest motiv, e greu de stabilit dacă beneficiile pentru sănătate se datorează evitării cărnii şi lactatelor ori consumului de nutrienţi, fibre şi alte ingrediente din fructe, legume sau cereale. Mai mult, studiile ce arată că vegetarienii sunt mai sănătoşi nu reflectă diferenţele de regim alimentar. Aceleaşi studii relevă că vegetarienii sunt deseori nefumători, activi din punct de vedere fizic şi rareori supraponderali. Însă un regim vegetarian nu conduce automat la o greutate optimă, în condiţiile în care masa corporală ţine şi de porţiile mari, şi de cât de multe calorii se consumă. Chiar dacă un astfel de regim are un impact pozitiv în ceea ce priveşte controlul greutăţii, există anumite alimente care pot aduce beneficii în ceea ce priveşte sănătatea.

Regimul alimentar tradiţional mediteranean, ce include consumul de legume, fructe şi peşte, e asociat cu o incidenţă scăzută a bolilor de inimă. Regimurile bazate pe plante şi alimente bogate în fibre, activitatea fizică şi reducerea grăsimii din corp sunt alternativele ideale pentru reducerea riscului de cancer cu aproape o treime. 

www.culinar.md
Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *