CSI / Rusia

Cât mai rezistă Vladimir Putin la putere?

Evoluţia "războiului rece" al economiilor este de-a dreptul bizară. Cu o luna înaintea aplicării sancţiunilor, preţul petrolului atinsese punctul culminant de 110 dolari/baril, iar Kremlinul părea că nu are de ce să-şi bată capul cu ameninţările venite din Vest.

Ei bine, iată că în doar câteva luni Rusia a dispărut din topul celor mai mari pieţe de capital din lume, bugetul ţării a pierdut miliarde de dolari, iar compania petrolieră de stat Rosneft a trebuit să acceseze un împrumut garantat de Banca Centrală a Rusiei, arată o analiză Bloomberg.

Care pe care

Bătălia dusă contra Occidentului pe tema crizei ucrainene a demonstrat că Putin reuşeşte să destabilizeze economia din Ucraina mai repede decât o pot ajută Statele Unite, Comisia Europeană sau FMI. Dar câte sunt costurile?

Haosul semănat de Putin în Ucraina a destabilizat în aceeaşi măsură şi economia rusă.

Sancţiunile economice şi prăbuşirea pieţei energetice au generat scufundarea economiei din Rusia şi deprecierea rapidă a rublei.

Politicile monetare încercate de Banca Centrală a Rusiei – de creştere a dobânzii de referinţă şi de ulterioară reducere a acesteia – nu au dat rezultatul scontat, economia rusă fiind în cădere liberă, în timp ce rublă se îndreaptă cu paşi siguri spre un minim istoric în raport cu dolarul american.

În jocul "care pe care" dus de Putin împotriva Ucrainei, singurii ruşi care au avut de câştigat sunt cei care în noiembrie şi decembrie şi-au făcut provizii de mărfuri anticipând o inflaţie galopantă. Ei nu s-au înşelat.

Rezervă valutară tocată

În 2008, rezervă valutară a Băncii Centrale a Rusiei era estimată la aproximativ 600 de miliarde de dolari.

Criză economică globală şi intervenţiile pentru susţinerea rublei şi acoperirea deficitului bugetar au redus deja nivelul acesteia la 364 de miliarde de dolari, iar analiştii internaţionali prevăd restrângerea rezervei valutare a Rusiei la 200 de miliarde până la finalul acestui an.

Cele opt luni de contre cu Occidentul au consumat deja din rezervă statului peste 100 de miliarde de dolari, aşa că estimarea pare corectă.


Certitudinea recesiunii

Despre Rusia nu se mai poate spune nici măcar că ar pluti în voia sorţii. Economia ţării este clar în recesiune.

Pentru prima dată de la declanşarea crizei economice globale, consumul în Rusia a scăzut, iar nivelul salariilor se degradează în cel mai accelerat ritm înregistrat de la venirea lui Putin la putere, în 1999, şi până acum.

Îngrijorarea tuturor se referă acum la cât de dezastruoasă va fi prăbuşirea economiei ruse.

Majoritatea băncilor au estimat o reducere de câteva procente în creşterea economică a Rusiei pentru acest an. Banca Mondială a avansat o varianta de scădere a creşterii economice cu doar 1,5% în 2015.

Toate aceste previziuni pornesc însă de la premisa unui preţ al barilului de 70 de dolari.

Prognozele de mai sus au fost făcute la începutul acestui an, însă preţul petrolului rămâne în continuare cantonat la 60 de dolari, iar supraproducţia şi lipsa cererii par să anunţe o perioada lungă a petrolului ieftin.

Pentru unii analişti, acest lucru demonstrează că Rusia se îndreaptă cu paşi repezi spre un dezastru economic deplin.

Anders Aslund, unul dintre liderii Institutului Peterson pentru Relaţii Economice Internaţionale, crede că economia rusă va trece printr-o contracţie de 10% în cursul acestui an. Ar fi cel mai mare declin economic înregistrat de ruşi din 1998 încoace.

S-au văzut şi vremuri mai bune

Vladimir Putin îşi continuă asaltul asupra estului Ucrainei bazându-se în continuare pe susţinerea populaţiei.

Ce-i drept, faţă de anii ’90, venirea lui Putin a adus, vreme de 15 ani, o reducere a nivelului sărăciei din Rusia de la 25% la 11% şi o dublare a veniturilor locuitorilor.

Aşa că nu-i de mirare că ruşii îl privesc că pe un salvator al ţării.

Este prea devreme pentru a spune dacă moartea liderului opoziţiei din Rusia, Boris Nemţov, va fi în măsură să-i trezească pe ruşi la realitate, însă foamea va reuşi cu siguranţă.

Adevăratul test al puterii

Pentru regimul lui Vladimir Putin adevăratul test al puterii va fi dat în faţă inflaţiei ajunse deja la 14% şi a reacţiei populaţiei la înrăutăţirea condiţiilor de trăi.

Ultimii 15 ani de creştere economică din Rusia au fost priviţi până acum că un element meritoriu al politicii lui Putin, însă ar putea să devină o armă cu două tăişuri odată ce ruşii vor începe să regrete stilul de viaţă cu care au fost obişnuiţi.

Va fi interesant de văzut dacă populaţia va fi tentată să renunţe la bunăstare doar de dragul unei fâşii de pământ din Europa de Est.

Iar pe lângă sancţiunile Vestului, să nu uităm că economia Rusiei este afectată iremediabil de prăbuşirea pieţei petrolului, deci şansele de redresare sunt mici, în viitorul apropiat.

Şi atunci, cât va mai rezistă Vladimir Putin la putere?

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *