Chișinău

Cât ne costă mirosul de brad?

Atmosfera de sărbătoare se răspândește odată cu inaugurarea bradului și cu conectarea luminițelor, iar în culise, municipalitatea investește bani și imaginație în pomi, ghirlande, globuri și energie electrică. Noi, consumatorii, petrecăreți din fire, ajungem să ne gândim la aceste detalii doar când pomul este urât împodobit, stă înclinat cu 0,0005 centimetri sau ajunge să fie furat. 

O nouă tendință în rândurile populației este de a fi contra tăierii brazilor, respectiv de a propune achiziționarea unui pom artificial întru păstrarea naturii. Cu toate astea, numărul tradiționaliștilor care doresc să simtă mirosul de brad natural și care sunt ușor de mulțumit rămâne considerabil.

În fiecare an, muncitorii de la „Spații Verzi” afirmă că bradul din anul curent este mai frumos, mai înalt sau mai bogat decât cel din iarna precedentă. Important este ca cetățenii să știe că bradul din anul acesta este mai bun măcar cu ceva. Reieșind din aceste idei, a apărut necesitatea de a compara pomii de Crăciun din centrul capitalei din ultimii trei ani.

Bradul din anul 2010 avea în jur de 18 metri și a fost împodobit cu jucării vechi și noi, achiziționate în două centre comerciale din Chișinău. Contactată de TIMPUL, Svetlana Otean, funcționar în cadrul întreprinderii „Spații Verzi”, a afirmat că bradul a fost cumpărat cu 11370 lei (TVA inclus), iar decorațiile au costat aproximativ 22500 lei. Amintim că majoritatea celor care au văzut pomul au zis că este unul din cei mai neatractivi brazi din ultimii ani.

Pomul din 2011 a fost împodobit cu sisteme de iluminare LED și globuri de culoare argintie și roșie. În ciuda faptului că au fost folosite jucării din anul precedent, a fost necesară achiziționarea a încă 300 de globuri care au costat 12000 lei. Bradul a fost cumpărat de la un locuitor al comunei Bozieni cu 13,2 mii lei.

Anul acesta, chișinăuienii declară că sunt satisfăcuți de atmosfera creată în oraș și în special în PMAN. Potrivit Svetlanei Otean, pomul care are în jur de 50 de ani a fost achiziționat cu 19350 de lei, iar decorațiile lui au costat bugetul municipal peste 33 mii lei. Iar per total, pentru împodobirea bradului şi iluminatul artistic, s-au cheltuit aproape patru milioane de lei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *