Astăzi 26 Ianuarie 2020, Duminică - Ultima actualizare la ora 09:51
Abonamente

Muzică 8 Iulie 2011, ora 07:17    Din editia print

Cătălin Josan: "În viaţă uşile se deschid când nici nu te aştepţi"

Marime Font

E născut în 1987, iar în 2007 câştiga prima ediţie a emisiunii-concurs „Megastar”, realizată de postul de televiziune Prima TV din România. De atunci, succesul se ţine scai de el. Nici nu e de mirare, cu 12 ani de pian la Liceul de muzică „Ciprian Porumbescu” din Chişinău, cu o facultate de canto academic la Academia de Muzică, Teatru, Film şi Arte Plastice din Moldova şi provenind dintr-o familie în care muzica a fost mereu Regină… 

- Cătălin, te întreb şi eu, ca mai toată lumea care te vede în ultimele săptămâni la Chişinău: ai abandonat Bucureştiul?
- Nu. Pur şi simplu, profit de timpul liber - care s-a dovedit a fi mai mult în această vară - şi stau pe acasă, cu ai mei. Discut cu fratele meu, care e stabilit în străinătate, ies cu prietenii pe care nu i-am întâlnit de mult. O să vină în curând şi sora mea… Aşa că mă bucur de această vacanţă, care îmi face bine înainte de o perioadă care se anunţă foarte agitată. Proiectele sunt multe şi diverse, prioritar fiind lansarea noului single, la sfârşit de iulie.

- Ţi-ai terminat studiile la Chişinău? Ştiu că erai student la Conservator…
- Da, am încheiat încă în 2009. La masterat nu am mai dat, mi-am zis că fac o pauză şi să mă ocup de showbiz. Dar nu am abandonat de tot ideea - pentru un artist, un masterat este la fel de important ca şi pentru orice alt om care vrea să aibă studii superioare complete. Chiar dacă, în Moldova, o diplomă în plus nu te prea ajută la nimic. Dar, în definitiv, nu e vorba de diplomă doar, ci şi de satisfacţia unui lucru bine făcut, a unor cunoştinţe acumulate.

Loading...


- Ai absolvit la Chişinău din comoditate, din inerţie sau din convingerea că aici şcoala este bună? Ori, poate, motivul e că favorizau profesorii?!
- E-e-e, ba deloc! Unii profesori chiar nu ratau nicio ocazie să mă tachineze: „Uite că şi dl Josan a binevoit să vină, în sfârşit vă văd la faţă!..”. Sigur că aveam absenţe, dar m-am străduit să fiu un student sârguincios. Aşa că am stat cu nasul în carte, fiindcă e greu să faci muzică fără să studiezi. Aici nu merge să copiezi… Am absolvit la Chişinău pentru că aşa s-a întâmplat să fie. Intrasem la Facultatea de Canto Clasic înainte să câştig „Megastarul” în România şi nu m-am mai complicat să schimb facultatea. Mai ales că, pentru a mă transfera în România, trebuia să mai repet un an, să plătesc taxe. Şi încă mă simţeam străin la acel moment acolo, nu ştiam cum mă voi integra. A fost destul de greu, fiindcă trebuia să fac naveta, dar uite că se poate!

- În ce relaţie eşti cu canto clasic acum?
- Una foarte bună, prinde contur şi un album de operă. Ideea e susţinută şi de casa de discuri cu care colaborez. Să fiu cântăreţ de operă a fost visul meu, pe care nu pot şi nici nu vreau să-l abandonez, şi la un moment dat - cine ştie?! - poate chiar voi reuşi! Uşile se deschid când nici nu te aştepţi în viaţă.

- Nu crezi că în mediul acesta academic, de muzică clasică, există o doză de reticenţă faţă de oamenii ca tine, care au „păcătuit” cu muzica uşoară?
- Dacă te referi la invidie, aceasta există peste tot. M-am simţit uneori invidiat pentru că am reuşit mai mult ca alţii într-o perioadă mult mai scurtă de timp. Dar, mă linişteşte faptul că am obţinut totul cu forţele proprii.

- Te-ai întrebat vreodată cum ar fi fost, dacă n-ai fi fost „Megastar”?
- Da, m-am gândit deseori cum s-ar fi aranjat viaţa şi cariera mea, dacă n-aş fi avut curajul să trec Prutul. Nu ştiam pe nimeni acolo, dar mi-am luat inima în dinţi şi… lucrurile au evoluat cu o viteză ameţitoare. M-am mutat în alt oraş, în altă ţară, am scos un album, am semnat un contract cu o casă de discuri importantă. Printre ultimele „piscuri cucerite” aş menţiona piesa „Don’t wanna miss you” care, deşi în România şi Moldova nu prea a prins, în Italia este în topurile muzicale şi a depăşit deja un milion de vizionări pe YouTube. Cred că nicio piesă de-a mea nu a avut un asemenea succes…

- Eu trebuie să recunosc că, dacă n-aş fi văzut clipul, nici n-aş fi zis că această melodie e „made by Cătălin Josan”… Poate că aici ea nu a prins pentru că tu eşti văzut ca un tip serios, eşti invitat la concerte serioase…
- Vreau să cred că reuşesc să combin stilurile şi tendinţele… Şi în România am colaborat cu oameni care fac muzică serioasă şi scriu pentru cântăreţi renumiţi. Eu fac parte din categoria artiştilor care apreciază şi încearcă să readucă moda muzicii de altă dată. De aceea, am inclus în repertoriul meu „Copacul” - o piesă de referinţă pentru estrada românească din anii ’60-’70, compusă de Zsolt Kerestly şi reorchestrată de fiul său. Am cântat-o la serata jubiliară a maestrului Kerestly şi pentru mine a fost o onoare să fiu invitat în acest spectacol, pe care l-am şi încheiat cu „Copacul”. Am modele şi nu-mi este jenă să recunosc aceasta, căci nu poţi construi ceva fără o bază solidă.

- De câte ori, în copilărie, ai vrut să iei ciocanul şi să spargi pianul?
- De nenumărate… Şi numai ciocanul, dar chiar toporul şi drujba. Fiindcă nu-l suportam. Motivul era simplu şi banal - toţi copiii ieşeau la joacă, eu trebuia să exersez. Nu puteam evada, căci aveam un gardian alături - pe tata, care permanent se uita la ceas şi mă trimitea la lecţii. Mă atenţiona că o să-mi trebuiască mai târziu, eu îi reproşam că din mine mare pianist n-o să iasă. Iată însă că tata a avut dreptate. De fapt, tata este cel care - poate forţându-ne, la un moment dat - ne-a ajutat pe toţi trei să ne găsim drumul. „Tentative muzicale” au avut şi fratele, şi sora mea, dar în muzică-profesie am rămas numai eu. Spiritul artistic însă a fost şi este mereu prezent în familia noastră. Îmi amintesc şi azi cu multă bucure de serile de Revelion când mergeam organizat, pe la toţi vecinii şi rudele, cu uratul. Aveam un program bine stabilit: fratele meu cânta la instrumentele populare, sora mea era cu colindele, eu cu urăturile, iar tata era un fel de impresar - el mergea cu capra.

- Sunt concursuri gen „Megastar” o garanţie a viitorului succes?
- Nimeni nu-ţi poate garanta succesul. La mine a fost un caz norocos, pentru care însă am muncit enorm. Numai eu ştiu prin ce chinuri psihologice am trecut - când realizezi că totul e un noroc, că lumea, pur şi simplu, poate să nu te voteze... Aceste concursuri îţi dau o şansă, mai ales dacă n-ai bani ca să scoţi un album ori să filmezi un videoclip, dar de tine depinde dacă valorifici plenar această şansă ulterior. Eu am avut noroc - basarabean şi, totodată, copil fiind - să nu ratez trenul care niciodată nu staţionează prea mult.

- Artiştii basarabeni - cei plecaţi, dar şi cei rămaşi acasă - în ce măsură reuşesc să prindă „trenurile cu noroc”?
- În măsura în care muncesc şi se dedică meseriei, cred eu. Şi este un lucru valabil în toată lumea. Dovadă vie este soprana Valentina Naforniţă, cea care a câştigat ediţia 2011 a prestigiosului concurs muzical BBC Cardiff Singer of the World şi printre ai cărei prieteni mă mândresc să fiu. Am ascultat prestaţia ei la concurs şi am rămas cu gura căscată. E o cântăreaţă care la sigur va ajunge pe cele mai mari scene ale lumii. Am fost şi la Chişinău la câteva concerte sută la sută live şi am realizat, încă o dată, că avem talente incontestabile: Olia Tira, Pasha Parfeni, Alex Calancea Band, Geta Burlacu. Ţin foarte mult la interpretarea live şi, dacă aş avea posibilitatea, i-aş aduce aici pe toţi prietenii mei din România să vadă cum se face muzică la noi!

- Ce trebuie să faci în muzica uşoară, ca să poţi spune că ai dat lovitura?
- Nu există o cheie a succesului. Iar dacă şi există, atunci la sigur ea e una pentru care permanent se schimbă lacătul. Fiindcă şi în muzică există modă, tendinţe, genurile se reinventează, apar artişti noi… Într-un cuvânt, trebuie în permanenţă să te adaptezi climei. Reuşita depinde de idei, de profunzimea gândirii tale, dar şi de echipa care te ajută să-ţi materializezi obiectivele.

- „Eurovision” mai este o prioritate pentru tine? Poate ajungi să reprezinţi Moldova, de vreme ce în România de câţiva ani rămâi pe locul secund?..
- Eu continui să cred în corectitudinea acestui concurs. M-am întristat puţin că nu am reuşit încă să ajung acolo, dar experienţa unei selecţii naţionale „Eurovision” oricum îţi dă un plus de încredere. Cât priveşte ideea de a reprezenta Moldova, aş fi onorat s-o fac. Deocamdată, însă, este doar idee. Vedem ce se întâmplă în acest an… Acum prioritatea nr. 1 este noul meu album. Încă nu ştiu unde va fi lansarea - poate Roma sau poate Bucureşti, poate Chişinău sau… simplu internet - dar vreau să fie o lansare deosebită.

- Noi îţi dorim mult succes şi să nu-ţi scape în viaţă nici un tren!

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:51

Cea mai rea pisică din lume a fost pusă spre adopţie. De ce a fost numită felina o „afurisită”

Cea mai rea pisică din lume a fost pusă spre adopţie. De ce a fost numită felina o „afurisită”

Un adăpost pentru animale din SUA a descris-o într-o manieră extrem de sinceră pe una dintre pisicile pe care au pus-o spre adopţie, printr-o postare pe reţelele de socializare, care a devenit virală, relatează Huffington Post. Un adăpost pentru animale din Carolina de Nord,...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 26 Ianuarie 2020, ora: 07:29

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN // Simona scrie istorie pentru România! Va doborî un nou record FABULOS după turneu

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN // Simona scrie istorie pentru România! Va doborî un nou record FABULOS după turneu

Simona Halep (28 de ani, 3 WTA) scrie istorie pentru România! Jucătoarea noastră se pregătește s-o depășească pe Martina Hingis (39 de ani, fost număr 1 mondial) într-o ierarhie extrem de importantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:28

Captură record de droguri în Grecia: Peste o tonă de COCAINĂ a fost confiscată

Captură record de droguri în Grecia: Peste o tonă de COCAINĂ a fost confiscată

 Peste o tonă de cocaină a fost confiscată de poliția grecească

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:25

Cum se face CAFEAUA perfectă? Secretul a fost descoperit

Cum se face CAFEAUA perfectă? Secretul a fost descoperit

A fost descoperit secretul pe care băutorii de cafea trebuie să-l știe! Cum să faci cafeaua perfectă? Detaliile, mai jos. Matematicieni și fizicieni și-au unit forțele pentru a stabili formula pentru obținerea unei cești perfecte de cafea, în cadrul unui studiu publicat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:19

CORONAVIRUS ÎN CHINA / Un prim deces la Shanghai; 54 de MORȚI şi 323 de noi cazuri de infecţii

CORONAVIRUS ÎN CHINA / Un prim deces la Shanghai; 54 de MORȚI şi 323 de noi cazuri de infecţii

 Epidemia de pneumonie virală din China a făcut un mort la Shanghai, a anunţat duminică guvernul local, fiind prima victimă a coronavirusului în metropola financiară a ţării, relatează AFP. Victima este un bărbat în vârstă de 88 de ani care avea probleme de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:14

Luare de ostatici la Criuleni: O victimă a decedat la spital

Luare de ostatici la Criuleni: O victimă a decedat la spital

Unul dintre ostaticii pistolarului de la Mălăieşti, Criuleni, a decedat la spital. Informația a fost confirmată pentru Știri.md de ofițerul de presă al IP Criuleni, Irina Burdujan. Potrivit poliției, este vorba despre un bărbat de 56 de ani aflat în stare gravă la...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Ianuarie 2020, ora: 06:27

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 IANUARIE 2020. LEII POT AVEA PARTE DE RĂSTURNĂRI ÎN VIAȚA SENTIMENTALĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 IANUARIE 2020. LEII POT AVEA PARTE DE RĂSTURNĂRI ÎN VIAȚA SENTIMENTALĂ

Horoscopul zilei de 26 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 26 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 26...

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 26 Ianuarie 2020, ora: 00:23 de Silviu Tănase

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Multă cerneală a curs în ultimii 10 ani despre reforma justiției... Am avut 20 de guverne în 30 ani, fiecare al doilea venea și reformă de doamne ferește totul și justiția ajungea într-un asemenea hal, încăt era numai bună s-o mai reformezi odată.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 26 Ianuarie 2020, ora: 00:10 de Mihaela Culcinschi

Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”

Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”

Deputatul fracțiunii „Edinaia Rossia” din Duma de Stat, Evgheni Fedorov, a declarat că scopul Federației Ruse constă în capturarea tuturor republicilor ex-sovietice și recuperarea teritoriilor „Rusiei mari”, după hotarele stabilite în 1945, transmite...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 23:32

Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. VIDEO cu "pădurea" de excavatoare şi camioane mobilizate pe şantier

Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. VIDEO cu "pădurea" de excavatoare şi camioane mobilizate pe şantier

 Criticați pentru că au luat prea târziu măsuri să împiedice răspândirea virusului periculos, oficialii chinezi susțin că până pe 3 februarie va fi gata un spital dedicat în exclusivitate combaterii noului coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 20:34

Petrișor Peiu Nu, Milcovul n-a secat înca! Un alt fel de a aniversa 24 ianuarie 1859 și 24 ianuarie 1862

Nu, Milcovul n-a secat înca! Un alt fel de a aniversa 24 ianuarie 1859 și 24 ianuarie 1862

 Aproximativ 2.000 de oameni politici au distrus vietile a 5 milioane de romani si pentru aceasta performanta ne cer astazi salarii imense si pensii speciale. 2 000 de parlamentari, ministri si secretari de stat, prefecti, primari, presedinti de Consilii Judetene, sefi de agentii si...

( ) Citeşte tot articolul

Carte 25 Ianuarie 2020, ora: 15:39

Bogdan Petriceicu Hasdeu IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (I) INTRODUCȚIUNEA și AVENTURIERUL

IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (I) INTRODUCȚIUNEA și AVENTURIERUL

B. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT -  Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:21

Zeci de constănțeni au făcut lanț uman în semn de protest față de construcția unui bloc cu patru etaje peste vestigiile cetății antice Tomis

Zeci de constănțeni au făcut lanț uman în semn de protest față de construcția unui bloc cu patru etaje peste vestigiile cetății antice Tomis

Zeci de constănțeni au făcut vineri un lanț uman în jurul unor vestigii antice din centrul orașului, în semn de protest față de construcția unui bloc de patru etaje care urmează să fie ridicat într-o zonă protejată istoric, relateaza info-sud-est.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:18

Doza zilnică de râs: Un bărbat care venea din Scoția și se îndrepta spre Chișinău s-a rătăcit în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara după ce a setat GPS-ul pe „drumul cel mai scurt”

Doza zilnică de râs: Un bărbat care venea din Scoția și se îndrepta spre Chișinău s-a rătăcit în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara după ce a setat GPS-ul pe „drumul cel mai scurt”

Un bărbat care se îndrepta cu maşina din Scoţia spre Republica Moldova şi care se rătăcise în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara a fost salvat de pompieri. El setase GPS-ul pentru „drumul cel mai scurt” spre Chişinău, dar a cerut ajutor după ce nu a mai putut înainta cu...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 25 Ianuarie 2020, ora: 15:15

opinie Anatol Moraru: Basarabenii nu sunt evrei, iar Dodon nu e Moise

Anatol  Moraru: Basarabenii nu sunt evrei, iar Dodon nu e Moise

„O spun din start: nu-s antisemit, sunt patriot nu doar la sărbători naționale sau în campanii elctorale și nu dețin încă cetățenia română„, afirmă Anatol Moraru într-o opinie pe site-ul nordnews.md 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:09

Năstase o amenință pe Maia Sandu / Dacă nu se va desemna un candidat comun la Hîncești, PPDA va înainta PROPRIUL CANDIDAT pentru alegerile şefului statului

Năstase o amenință pe Maia Sandu / Dacă nu se va desemna un candidat comun la Hîncești, PPDA va înainta PROPRIUL CANDIDAT pentru alegerile şefului statului

Platforma DA a făcut un apel repetat către forțele proeuropene și naționale în vederea identificării unui candidat unic ce va lupta pentru funcția de deputat în cadrul alegerilor din circumscripția nr. 38, ce se vor desfășura la data de 15 martie, în caz contrar, Andrei Năstase a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:00

Femeie ucisă în bătaie de soțul ei, la Florești

Femeie ucisă în bătaie de soțul ei, la Florești

Descoperire macabră în localitatea Coșernița, Florești. O femeie a fost găsită fără suflare după ce a fost ucisă cu sânge rece în propria casă. Cazul a avut loc ieri, 24 ianuarie. Contactat de Știri.md, ofițerul de presă al IP Florești, Ina Moscaliuc a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 14:53

Coronavirusul a închis 15 oraşe în China. Peste 57 de milioane de oameni se află sub interdicţie

Coronavirusul a închis 15 oraşe în China. Peste 57 de milioane de oameni se află sub interdicţie

15 oraşe din China au fost închise pentru a opri răspândirea coronavirusului care afectează acum peste 1200 de persoane în ţară. Restricţiile de călătorie afectează acum peste 57 de milioane de oameni, relatează CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 14:53

O nouă lovitură pentru Maia Sandu și Olesea Stamate /// Președintele Organizației PAS din Hîncești, Marcel Petrușan a anunțat că îl va susține pe Grigore Cobzac

O nouă lovitură pentru Maia Sandu și Olesea Stamate /// Președintele Organizației PAS din Hîncești, Marcel Petrușan a anunțat că îl va susține pe Grigore Cobzac

Socotelile de la Chișinău, diferite de cele din circumscripție. Președintele organizației PAS de la Hîncești: „Îl vom susține pe Grigore Cobzac”

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 11:44

Portul Internațional Liber Giurgiulești îngregistrează un nou record în transbordări de mărfuri

Portul Internațional Liber Giurgiulești îngregistrează un nou record în transbordări de mărfuri

 Volumul transbordărilor de mărfuri prin Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) a crescut cu 3%, înregistrând un nou record de aproape 1.1 mln tone în 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 09:49

„Odiosul” consilier al lui Putin, Vladislav Surkov, și-a DAT DEMISIA / Presa: „Direcția ucraineană” va fi supravegheată de Kozak

„Odiosul” consilier al lui Putin, Vladislav Surkov, și-a DAT DEMISIA / Presa: „Direcția ucraineană” va fi supravegheată de Kozak

Vladislav Surkov, care a ocupat funcția de președinte, și-a dat demisia din funcția publică, a declarat pentru Interfax directorul Centrului pentru Condiții Politice, Alexey Chesnakov.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 09:47

Expert: moldovenii nu au descoperit bicicleta prin a da în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău; A fost soluția optimă

Expert: moldovenii nu au descoperit bicicleta prin a da în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău; A fost soluția optimă

Darea în concesiune, în 2013, a Aeroportului Internațional Chișinău a fost soluția optimă în situația dificilă financiară în care se pomenise atunci principala aerogară a țării. De atunci și până acum au fost realizate multe lucruri care au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 09:12

VIDEO /// România are cel mai mare viaduct rutier din regiune. De ce nu e funcțional? DEZVĂLUIRI BOMBĂ făcute de George Simion

VIDEO /// România are cel mai mare viaduct rutier din regiune. De ce nu e funcțional? DEZVĂLUIRI BOMBĂ făcute de George Simion

George Simion, lider al Alianței pentru Unirea Românilor (A.U.R.), a vizitat recent cel mai mare viaduct rutier din Europa de Est, care, de altfel, se află în România. Cunoscut sub numele de autostrada Bechtel, românii au investit în acest proiect mai bine de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 09:04

Ești tot timpul agitat? Iată 6 obiceiuri care reduc anxietatea

Ești tot timpul agitat? Iată 6 obiceiuri care reduc anxietatea

Vremurile pe care le traim parca sunt pe repede inainte. Asa pot aparea agitatia si anxietatea. Iata care sunt obiceiurile pe care ar trebui sa le adopti ca sa te poti relaxa si sa reduci anxietatea. Evita mesajele si urmarirea lor prin social media Pana la 60% dintre angajati isi verifica...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)