Astăzi 24 August 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 22:16
Abonamente

Muzică 8 Iulie 2011, ora 07:17    Din editia print

Cătălin Josan: "În viaţă uşile se deschid când nici nu te aştepţi"

Marime Font

E născut în 1987, iar în 2007 câştiga prima ediţie a emisiunii-concurs „Megastar”, realizată de postul de televiziune Prima TV din România. De atunci, succesul se ţine scai de el. Nici nu e de mirare, cu 12 ani de pian la Liceul de muzică „Ciprian Porumbescu” din Chişinău, cu o facultate de canto academic la Academia de Muzică, Teatru, Film şi Arte Plastice din Moldova şi provenind dintr-o familie în care muzica a fost mereu Regină… 

- Cătălin, te întreb şi eu, ca mai toată lumea care te vede în ultimele săptămâni la Chişinău: ai abandonat Bucureştiul?
- Nu. Pur şi simplu, profit de timpul liber - care s-a dovedit a fi mai mult în această vară - şi stau pe acasă, cu ai mei. Discut cu fratele meu, care e stabilit în străinătate, ies cu prietenii pe care nu i-am întâlnit de mult. O să vină în curând şi sora mea… Aşa că mă bucur de această vacanţă, care îmi face bine înainte de o perioadă care se anunţă foarte agitată. Proiectele sunt multe şi diverse, prioritar fiind lansarea noului single, la sfârşit de iulie.

- Ţi-ai terminat studiile la Chişinău? Ştiu că erai student la Conservator…
- Da, am încheiat încă în 2009. La masterat nu am mai dat, mi-am zis că fac o pauză şi să mă ocup de showbiz. Dar nu am abandonat de tot ideea - pentru un artist, un masterat este la fel de important ca şi pentru orice alt om care vrea să aibă studii superioare complete. Chiar dacă, în Moldova, o diplomă în plus nu te prea ajută la nimic. Dar, în definitiv, nu e vorba de diplomă doar, ci şi de satisfacţia unui lucru bine făcut, a unor cunoştinţe acumulate.


- Ai absolvit la Chişinău din comoditate, din inerţie sau din convingerea că aici şcoala este bună? Ori, poate, motivul e că favorizau profesorii?!
- E-e-e, ba deloc! Unii profesori chiar nu ratau nicio ocazie să mă tachineze: „Uite că şi dl Josan a binevoit să vină, în sfârşit vă văd la faţă!..”. Sigur că aveam absenţe, dar m-am străduit să fiu un student sârguincios. Aşa că am stat cu nasul în carte, fiindcă e greu să faci muzică fără să studiezi. Aici nu merge să copiezi… Am absolvit la Chişinău pentru că aşa s-a întâmplat să fie. Intrasem la Facultatea de Canto Clasic înainte să câştig „Megastarul” în România şi nu m-am mai complicat să schimb facultatea. Mai ales că, pentru a mă transfera în România, trebuia să mai repet un an, să plătesc taxe. Şi încă mă simţeam străin la acel moment acolo, nu ştiam cum mă voi integra. A fost destul de greu, fiindcă trebuia să fac naveta, dar uite că se poate!

- În ce relaţie eşti cu canto clasic acum?
- Una foarte bună, prinde contur şi un album de operă. Ideea e susţinută şi de casa de discuri cu care colaborez. Să fiu cântăreţ de operă a fost visul meu, pe care nu pot şi nici nu vreau să-l abandonez, şi la un moment dat - cine ştie?! - poate chiar voi reuşi! Uşile se deschid când nici nu te aştepţi în viaţă.

- Nu crezi că în mediul acesta academic, de muzică clasică, există o doză de reticenţă faţă de oamenii ca tine, care au „păcătuit” cu muzica uşoară?
- Dacă te referi la invidie, aceasta există peste tot. M-am simţit uneori invidiat pentru că am reuşit mai mult ca alţii într-o perioadă mult mai scurtă de timp. Dar, mă linişteşte faptul că am obţinut totul cu forţele proprii.

- Te-ai întrebat vreodată cum ar fi fost, dacă n-ai fi fost „Megastar”?
- Da, m-am gândit deseori cum s-ar fi aranjat viaţa şi cariera mea, dacă n-aş fi avut curajul să trec Prutul. Nu ştiam pe nimeni acolo, dar mi-am luat inima în dinţi şi… lucrurile au evoluat cu o viteză ameţitoare. M-am mutat în alt oraş, în altă ţară, am scos un album, am semnat un contract cu o casă de discuri importantă. Printre ultimele „piscuri cucerite” aş menţiona piesa „Don’t wanna miss you” care, deşi în România şi Moldova nu prea a prins, în Italia este în topurile muzicale şi a depăşit deja un milion de vizionări pe YouTube. Cred că nicio piesă de-a mea nu a avut un asemenea succes…

- Eu trebuie să recunosc că, dacă n-aş fi văzut clipul, nici n-aş fi zis că această melodie e „made by Cătălin Josan”… Poate că aici ea nu a prins pentru că tu eşti văzut ca un tip serios, eşti invitat la concerte serioase…
- Vreau să cred că reuşesc să combin stilurile şi tendinţele… Şi în România am colaborat cu oameni care fac muzică serioasă şi scriu pentru cântăreţi renumiţi. Eu fac parte din categoria artiştilor care apreciază şi încearcă să readucă moda muzicii de altă dată. De aceea, am inclus în repertoriul meu „Copacul” - o piesă de referinţă pentru estrada românească din anii ’60-’70, compusă de Zsolt Kerestly şi reorchestrată de fiul său. Am cântat-o la serata jubiliară a maestrului Kerestly şi pentru mine a fost o onoare să fiu invitat în acest spectacol, pe care l-am şi încheiat cu „Copacul”. Am modele şi nu-mi este jenă să recunosc aceasta, căci nu poţi construi ceva fără o bază solidă.

- De câte ori, în copilărie, ai vrut să iei ciocanul şi să spargi pianul?
- De nenumărate… Şi numai ciocanul, dar chiar toporul şi drujba. Fiindcă nu-l suportam. Motivul era simplu şi banal - toţi copiii ieşeau la joacă, eu trebuia să exersez. Nu puteam evada, căci aveam un gardian alături - pe tata, care permanent se uita la ceas şi mă trimitea la lecţii. Mă atenţiona că o să-mi trebuiască mai târziu, eu îi reproşam că din mine mare pianist n-o să iasă. Iată însă că tata a avut dreptate. De fapt, tata este cel care - poate forţându-ne, la un moment dat - ne-a ajutat pe toţi trei să ne găsim drumul. „Tentative muzicale” au avut şi fratele, şi sora mea, dar în muzică-profesie am rămas numai eu. Spiritul artistic însă a fost şi este mereu prezent în familia noastră. Îmi amintesc şi azi cu multă bucure de serile de Revelion când mergeam organizat, pe la toţi vecinii şi rudele, cu uratul. Aveam un program bine stabilit: fratele meu cânta la instrumentele populare, sora mea era cu colindele, eu cu urăturile, iar tata era un fel de impresar - el mergea cu capra.

- Sunt concursuri gen „Megastar” o garanţie a viitorului succes?
- Nimeni nu-ţi poate garanta succesul. La mine a fost un caz norocos, pentru care însă am muncit enorm. Numai eu ştiu prin ce chinuri psihologice am trecut - când realizezi că totul e un noroc, că lumea, pur şi simplu, poate să nu te voteze... Aceste concursuri îţi dau o şansă, mai ales dacă n-ai bani ca să scoţi un album ori să filmezi un videoclip, dar de tine depinde dacă valorifici plenar această şansă ulterior. Eu am avut noroc - basarabean şi, totodată, copil fiind - să nu ratez trenul care niciodată nu staţionează prea mult.

- Artiştii basarabeni - cei plecaţi, dar şi cei rămaşi acasă - în ce măsură reuşesc să prindă „trenurile cu noroc”?
- În măsura în care muncesc şi se dedică meseriei, cred eu. Şi este un lucru valabil în toată lumea. Dovadă vie este soprana Valentina Naforniţă, cea care a câştigat ediţia 2011 a prestigiosului concurs muzical BBC Cardiff Singer of the World şi printre ai cărei prieteni mă mândresc să fiu. Am ascultat prestaţia ei la concurs şi am rămas cu gura căscată. E o cântăreaţă care la sigur va ajunge pe cele mai mari scene ale lumii. Am fost şi la Chişinău la câteva concerte sută la sută live şi am realizat, încă o dată, că avem talente incontestabile: Olia Tira, Pasha Parfeni, Alex Calancea Band, Geta Burlacu. Ţin foarte mult la interpretarea live şi, dacă aş avea posibilitatea, i-aş aduce aici pe toţi prietenii mei din România să vadă cum se face muzică la noi!

- Ce trebuie să faci în muzica uşoară, ca să poţi spune că ai dat lovitura?
- Nu există o cheie a succesului. Iar dacă şi există, atunci la sigur ea e una pentru care permanent se schimbă lacătul. Fiindcă şi în muzică există modă, tendinţe, genurile se reinventează, apar artişti noi… Într-un cuvânt, trebuie în permanenţă să te adaptezi climei. Reuşita depinde de idei, de profunzimea gândirii tale, dar şi de echipa care te ajută să-ţi materializezi obiectivele.

- „Eurovision” mai este o prioritate pentru tine? Poate ajungi să reprezinţi Moldova, de vreme ce în România de câţiva ani rămâi pe locul secund?..
- Eu continui să cred în corectitudinea acestui concurs. M-am întristat puţin că nu am reuşit încă să ajung acolo, dar experienţa unei selecţii naţionale „Eurovision” oricum îţi dă un plus de încredere. Cât priveşte ideea de a reprezenta Moldova, aş fi onorat s-o fac. Deocamdată, însă, este doar idee. Vedem ce se întâmplă în acest an… Acum prioritatea nr. 1 este noul meu album. Încă nu ştiu unde va fi lansarea - poate Roma sau poate Bucureşti, poate Chişinău sau… simplu internet - dar vreau să fie o lansare deosebită.

- Noi îţi dorim mult succes şi să nu-ţi scape în viaţă nici un tren!

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 August 2019, ora: 22:16

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vizitat teritoriile ocupate din regiunea transnistreană, după ce s-a întâlnit sâmbătă, la Chişinău, cu președintele Igor Dodon și a participat la evenimentele organizate de Partidul Socialiștilor pentru sărbătorirea a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 15:05

În timp ce liderii blocului ACUM, în cârdășie cu artizanii națiunii civice moldovenești, aburesc societatea cu tot felul de tâmpenii despre deconectarea „butonului geopolitic”, Igor Dodon merge consecvent pe propria agenda. Astăzi a lansat la lansarea unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 13:42

 Vizita de săptămâna viitoare a consilierului președintelui SUA pentru securitate națională, John Bolton, nu este deloc întâmplătoare, consideră editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru. Aceasta are loc în contextul întăririi influenței ruse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 12:41

Nu stiu cine ii scrie Premierului cuvantarile, dar chiar rog aceasta persoana sa fie mai specifica si sa duca gandurile pana la capat, opinează analistul politic Dionis Cenușă

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 12:16

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ajuns la Chişinău. Alături de preşedintele Igor Dodon, speakerul Parlamentului Zinaida Greceanîi şi omologul de la Chişinău Pavel Voicu, participă la Ceremonia de Comemorare „Dincolo de tăcere...” de la Complexul Memorial...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:56

Două avioane din R. Moldova, la un pas de tragedie. Erau cât pe ce să se CIOCNEASCĂ în aer / Ar fi vorba de o aeronavă a companiei FlyOne cu 140 de pasageri la bord

Două avioane din R. Moldova, la un pas de tragedie. Erau cât pe ce să se CIOCNEASCĂ în aer / Ar fi vorba de o aeronavă a companiei FlyOne cu 140 de pasageri la bord Foto: Aeronava EK32002

Un angajat al MoldAtsa, spune că două avioane erau cât pe ce să se ciocnească, iar responsabilii au ascuns acest fapt. Eugen Sajin a scris pe pagină să de Facebook că au trecut 60 de zile de la un grav incident aeronautic în spațiul Republicii Moldova cu urmări tragice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:26

Atenție! Cozi de KILOMETRI la punctele de trecere Palanca și Tudora

Atenție! Cozi de KILOMETRI la punctele de trecere Palanca și Tudora

(update) Se menține trafic intensiv și un flux continuu în punctele de trecere Palanca și Tudora. Totodată, rândul mașinilor format de dimineață în punctul de trecere Criva-Mamaliga a fost redus la circa 30 de autovehicule. În continuare se lucrează la capacitate maximă. De la ora...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:09

Patru evrei din România care au trăit momentul 23 August 1944. De la „rușii au adus democrația”, la „au venit soldați care nu văzuseră niciodată un ceas”

Patru evrei din România care au trăit momentul 23 August 1944. De la „rușii au adus democrația”, la „au venit soldați care nu văzuseră niciodată un ceas”

Cum se raportează evreii dintr-un cămin de bătrâni din București la evenimentele din 23 august 1944? În această dimineață am ascultat punctele de vedere ale mai multor rezidenți din căminul de bătrâni al comunității evreiești „Moses Rosen” cu ocazia vizionării unui documentar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:34

Președintele pro-rus Igor Dodon pretinde că are monopol pe instituirea zilelor de doliu și are „întrebări” la Guvern

Președintele pro-rus Igor Dodon pretinde că are monopol pe instituirea zilelor de doliu și are „întrebări” la Guvern

Președintele pro-moscovit, socialistul Igor Dodon nu a participat ieri la „Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare” instituită de către Guvern, din motivul că „astfel de zile sunt instituite de către președintele țării prin decret...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:27

RUȘINOS! Lașitate MAXIMĂ - Ministerul de Externe și cel al Apărării de la București îi dau UNDĂ VERDE lui Șoigu să zboare deasupra României pentru a SĂRBĂTORI ocuparea României de către bolșevici

RUȘINOS! Lașitate MAXIMĂ - Ministerul de Externe și cel al Apărării de la București îi dau UNDĂ VERDE lui Șoigu să zboare deasupra României pentru a SĂRBĂTORI ocuparea României de către bolșevici

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, nu va zbura direct prin Ucraina pentru a ajunge la noi. Odată ce are interdicție prin această țară, el este nevoit să ocolească prin statele UE. Va zbura deasupra Poloniei, Slovaciei, Ungariei și României, după care va ajunge în...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 August 2019, ora: 09:14

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 AUGUST 2019. CAPRICORNII AU NEVOIE DE ODIHNĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 AUGUST 2019. CAPRICORNII AU NEVOIE DE ODIHNĂ

 Horoscopul zilei de 24 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 24 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 24...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

exclusiv URSS a jefuit Basarabia, cărând din ea zeci de mii de vagoane. Premiera unor documente din ARHIVĂ!

URSS a jefuit Basarabia, cărând din ea zeci de mii de vagoane. Premiera unor documente din ARHIVĂ! Foto: foto simbol

Propaganda sovietică a bârfit zeci de ani la rând, precum că, Administrația Românească, în retragere din Basarabia, de două ori, în 1940 și 1944, ar fi luat cu sine și multe bunuri de ale basarabenilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 08:23

România, Polonia și țările baltice au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Polonia și țările baltice au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov

 În timp ce guvernarea de la Chișinău „deconectează butonul geopolitic” România, Polonia și țările baltice, au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov: „Împreună putem combate campaniile de dezinformare și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:47

OPINIE / Vă place ce ați ales la Curtea Constituțională?

OPINIE / Vă place ce ați ales la Curtea Constituțională?

Lucrurile sunt foarte proaste. Doar naivii nu văd asta. Și nu e om mai orb decât cel care nu vrea să vadă, și mai surd ca cel ce nu vrea să audă. Și tot cu regret, s-a creat așa o ostracizare, încât dacă îndrăznești să ai o voce critică, ești imediat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:24

Octavian Țîcu: Nu în zadar a fost arsă Declarația de Independență, mulți ar vrea ca acest document să dispară, pentru că stipulează foarte clar Unirea cu România

Octavian Țîcu: Nu în zadar a fost arsă Declarația de Independență, mulți ar vrea ca acest document să dispară, pentru că stipulează foarte clar Unirea cu România

Pactul Ribbentrop - Molotov este denunțat în Declarația de Independență a Republicii Moldova, iar aceasta stipulează necesitatea de reîntregire, susține istoricul și deputatul Octavian Țîcu, într-un interviu pentru Radio Chișinău:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:10

FOTO / Dodon și Vlah nu dau DOI BANI pe Maia Sandu și au SFIDAT DESCHIS ziua de DOLIU decretată pe 23 august și NU au arborat drapelul în BERNĂ

FOTO / Dodon și Vlah nu dau DOI BANI pe Maia Sandu și au SFIDAT DESCHIS ziua de DOLIU decretată pe 23 august și NU au arborat drapelul în BERNĂ Foto: Dodon o ignoră deschis pe Maia Sandu

„Șefii” din UTAG au ignorat faptul că Guvernul Maiei Sandu a declarat ziua de 23 august zi de doliu național, Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare. Bașcanul Vlah, care este și membru al Guvernului, nu s-a conformat deciziei de a arbora...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:01

Monitorul Oficial al R. Moldova - Sărbătoarea națională LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ

Monitorul Oficial al R. Moldova - Sărbătoarea națională LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ

În contextul mișcării de renaștere națională de la sfârșitul anilor '80 din RSSM, la Chișinău are loc Marea Adunare Națională de la 27 august 1989, o întrunire la care participă aproximativ 750.000 de oameni (circa 1/6 din populația de atunci a republicii). În...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 23:22

John Bolton, consilierul lui TRUMP pentru securitate națională vine în R. Moldova pe 29 august / Maia Sandu și alți membri ai Guvernului merg în SUA săptămâna viitoare

John Bolton, consilierul lui TRUMP pentru securitate națională vine în R. Moldova pe 29 august / Maia Sandu și alți membri ai Guvernului merg în SUA săptămâna viitoare

Guvernării i se închidea ușa în față în marile capitale ale lumii: Washington, Bruxelles, Berlin și alte capitale importante, iar țara se afla într-o autoizolare oligarhică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 15:50

Ilan Șor despre majorarea tarifelor la energie: aceasta este răsplata pentru încrederea acordată de cetățeni

Ilan Șor despre majorarea tarifelor la energie: aceasta este răsplata pentru încrederea acordată de cetățeni

Liderul Partidului Politic ȘOR, deputatul Ilan Șor, critică dur într-o intervenție pe rețelele de socializare majorarea tarifului la energia electrică, intrată de astăzi în vigoare și amintește că actuala guvernare promitea în campania electorală reducerea acestora....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 14:52

Gorbunțov prins de presa rusă cum răspândește știri false despre Usatîi

Gorbunțov prins de presa rusă cum răspândește știri false despre Usatîi

În spatele atacurilor mediatice din ultimul timp la adresa liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, stă „bancherul negru” Gherman Gorbunțov, au descoperit jurnaliștii ruși.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 13:41

Descinderi la Aeroportul Internațional Chișinău. Angajații SPIA surprinși în timp ce intră in zona

Descinderi la Aeroportul Internațional Chișinău. Angajații SPIA surprinși în timp ce intră in zona Din editia print

Au loc descinderi in aceste momente la Aeroportul International Chisinau. Angajatii Serviciului protectie interna si anticoruptie au fost surprinsi in timp ce intrau in zona VIP, informează protv.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 13:16

Incident în tabăra de la Sulina: Tinerii din R. Moldova nu sunt lăsați să comemoreze ziua semnării Pactului Ribbentrop-Molotov

Incident în tabăra de la Sulina: Tinerii din R. Moldova nu sunt lăsați să comemoreze ziua semnării Pactului Ribbentrop-Molotov

Tinerii din Republica Moldova aflați la odihnă în tabăra de vară ,,ARC-2019”, desfășurată la Centrul de agrement din Sulina, județul Tulcea, nu sunt lăsați să coboare drapelul în bernă și să țină un moment de reculegere în contextul împlinirii a 80...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 12:17

Creşte numărul victimelor în urma exploziei nucleare din Rusia

Creşte numărul victimelor în urma exploziei nucleare din Rusia

Încă două persoane afectate de explozia unei rachete cu propulsie nucleară din Rusia au murit, anunţă surse medicale citate de presa locală.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)