Moldova

Catavencii.ro: Republica Moldova, de Platon

Potrivit organizatorilor, cam 100 au venit din Republica Moldova, 150 din ţară, iar restul de pe tot întinsul Capitalei, inclusiv din îndepărtatele provincii româneşti Balta Albă, Drumul Taberei şi Berceni. Vizual, a părut a replică dată lui Radu Mazăre. Procesiunea era condusă de cinci muzicanţi care, dacă nu erau membrii ansamblului Liviu Vasilică (şi nu erau), sigur le-au furat acestora hainele de răzeşi din secolul XV. În jurul convoiului, câţiva hipsteri basarabeni cu ii şi DLSR-uri pozau mulţimea care înainta încet pe Calea Victoriei, strigând „Unirea face Puterea“ sau alte scandări menite să bage frica în ruşi. Participanţii mai puţin fantezişti purtau pelerine roşii, galbene sau albastre, menţinându-şi locul în dispozitiv pentru a nu alcătui pe urmă un alt steag, al unei ţări cu care nu vrem să ne unim sau cu care nu vrem să se unească Republica Moldova.

Unul dintre cele mai pitoreşti personaje era un bătrân nebun îmbrăcat într-o miţoasă de cioban. Nu striga sloganuri unioniste, ci îi acuza că au furat bogăţiile ţării pe toţi aceia care erau suficient de drăguţi sau de curioşi încât să stabilească un contact vizual cu el. Ultima oară când l-am văzut, o reporteriţă de la Digi 24 îl agăţase pe Calea Victoriei ca să-i ia câteva declaraţii. Cu ocazia asta, le transmit tuturor celor care se uită la reportajul respectiv de pe Digi să nu privescă direct în televizor, deoarece bătrânul ne­bun îmbrăcat în miţoasă le va spune pe un ton fanatic că au devalizat bogăţiile ţării.

Convoiul a pornit de la Piaţa Victoriei, flancat de jandarmi şi însoţit regulamentar de maşini de poliţie. O Dacia Solenza albastră cu geamuri fumurii şi plină de securişti oprea din loc în loc, probabil pentru a se asigura că ultraşii, studenţii şi elevele de liceu care participau la marş nu se abat de la traseu ca să meargă peste vameşii de la Albiţa şi Sculeni cu scopul de a desfiinţa graniţa. La volan, un securist îmbrăcat lejer, cu o bluză de trening, părea că tocmai s-a întors dintr-o operaţiune secretă de cules informaţii de la gospodarii care bat covoare în faţa blocului.
Marşul s-a încheiat în faţa Operei, acolo unde personaje uşor ciudate au vorbit mulţimii: veterani ai războiului din Transnistria, o doamnă din Basarabia care prin anii ’70 a scris pe nişte pereţi „Afară cu ruşii din ţară“, chiar şi un băiat de la sindicatul şoferilor. Organizatorii au prezentat o listă de revendicări pe care vreo doi candidaţi la alegerile parlamentare, prezenţi la eveniment, şi le-au asumat. „Vedeţi că aţi semnat pactul cu noi, dacă pe urmă nu vă respectaţi angajamentele, ştim unde staţi!“, le-au transmis ultraşii. Pişaţi pe ei de frică, candidaţii s-au retras de pe scenă zâmbitori, în aplauzele mulţumii.

Pe la 5, oamenii au început să meargă liniştiţi la casele lor, nebănuind că ruşii au trecut deja la represalii, călcând studenţi pe trecerea de pietoni în cealaltă parte a oraşului.

sursa: catavencii.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *